İYİ PARTİ'DEN SÜLEYMAN SOYLU'YA AMBARGO TEPKİSİ

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun CHP'li belediyelere yönelik gönderdiği yardım ambargosu genelgesine Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada sert tepki gösterdi.

SİYASET 31.03.2020 22:58:59 0
İYİ PARTİ

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada başta İstanbul ve Ankara olmak üzere CHP'li 11 büyükşehir belediyenin koronavirüsle mücadele kapsamında başlattıkları yardım kampanyasına İçişleri Bakanlığı'nın engellemeye çalışmasına tepki gösterdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla gönderilen hukuksuz genelge ile CHP'li belediyelerin yardım topladıkları hesapların dondurulduğu duyurulmuştu.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki göstererek, 'Kanun hükmü açıktır; belediyelerin bağış alması yasaldır, izne tabi değildir, yapılan bağışlara el konulamaz, valilikler vasıtasıyla belediyeler tarafından başlatılan bağış kampanyaları durdurulamaz. Bu yaptığınız yetki gasbıdır, kanun tanımazlıktır, suç işlemektir. Belediye Kanunu sadece AK Partisinin belediyeleri için çıkarılmış bir kanun değildir. Sayın Soylu, Acun yardım yaparken sen Survivor’da mıydın, Çiftlik Bankta tosuncuk para toplarken neredeydin? Tokatçıya para toplamak serbest, belediyeye mi yasak bunları sormak istiyorum' dedi.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'nin Meclis Genel Kurulu'nda CHP'li belediyelere yetki gaspına tepki gösterdiği konuşması şöyle:
'Vatandaşın heyula gibi üstüne çöken, yaşamakla aç kalmak arasında kâbuslar gördüğü corona gündeminde Genel Kurulumuzun gündemi, ne yazık ki uluslararası anlaşmalar. Rızkı peşinde koşan ve mecburen çalışmak zorunda kalan, evde kalamayan vatandaşlarımız var; yevmiyeli çalışan gündelikçilerimiz, sosyal güvencesi olmayan çalışanlarımız, işten çıkarılma korkusu yaşayan işçilerimiz, kredi borçları ötelense bile “Üç ay sonra nasıl ödeyeceğim?” diye kara kara düşünen esnafımız, çiftçimiz, hâlâ yeterli koruma malzemesi verilmeden canla başla çalışan sağlıkçılarımız var.
Gönül arzu ederdi ki vatandaşların “Bizim hâlimiz ne olacak?” kaygısına cevap verecek bir gündemle toplanabilseydik. Genel Kurul yine ülke gündeminin dışında kaldı. Tabii, ülke gündemine odaklananlar da var, mesela Sayın Cumhurbaşkanı. Her kriz anında dolaylı bir vergiyle vatandaşın kapısını çalarak krizi fırsata çeviren Hükûmet, bu sefer de bu taktiğin tutmayacağını bildiğinden elindeki ikinci koza sarıldı, “Biz bize yeteriz Türkiye.” diyerek vatandaşın vicdanını vergilendirmeye başladı. Bugüne kadar alınan vergiler, yapılan bağışlar doğru kullanılsaydı biz zaten birbirimize yeterdik ama demek ki yetememişiz.
Yardım kampanyası Sayın Cumhurbaşkanımızın 7 maaşını bağışlamasıyla start verdi, Allah hayrını kabul etsin ama gönül isterdi ki Cumhurbaşkanının bu bağışına, vergi borcu silinenler, 21/b kapsamında ihalesiz iş alanlar, Kızılay üzerinden Ensara bağış yapanlar da dâhil katılabilseydi. Ya da üst düzey memuriyetleri olmasına rağmen birkaç üst yönetim kurulu üyeliğinden maaş alanlara da maaşlarını bağışlatabilseydi. Tedbir paketi açıklanırken kayırdığı 5 müteahhitten bağış sözü alabilseydi. Ve Sayın Cumhurbaşkanı, keşke, maaş bağışlamak yanında, israfı önleyeceklerinin sözümü verebilseydi, Katar’ın hediye ettiği, hediye uçağı bağışlasaydı, özel siparişlerle yaptırılan makam aracı filosundan birkaç araç bağışlasaydı, kamunun araç saltanatına son vereceğini duyurabilseydi, kamunun elinde sadece otoparkçılık yapan, işlevini, görevini tamamlamış KİT’lerin yönetim kurulu saltanatına son vereceğini duyurabilseydi.
Vatandaşımızın cebi olmasa da gönlü zengin. “Deprem oldu, ver; sel oldu, ver; çığ düştü, ver.” Türk milleti, devlet, millet söz konusu olunca her türlü yardımı yapar, geçmişte de yapmıştır, yine yapar ve sorgulamaz da Allah rızaca için yapar, millet sevgisi için yapar. Vatandaştan istenen bu paralarla hazine rahatlayacak mı? Bırakın artık vatandaşın duygularıyla oynamayı.
Bu ülkede kaynak var, kendileri bulamıyorlarsa biz tavsiyede bulunabiliriz. Yıllardır toplanan deprem vergileri var, imar ve vergi affından hazineye aktarılan paralar var, bedelli askerlikten toplanan paralar var, İşsizlik Fonu var. Müşteri garantisi verilmiş havaalanı ve köprülere üç ay para ödemeyin. Sözleşmenizde “Mücbir Sebep Durumu” başlıklı bir hükmünüz yok mu? Bu hükme istinaden yandaş müteahhitlere ödemeyi durdurun. Merkez Bankasının elinden ihtiyat akçesini aldınız. İşte ihtiyati durum, kullanın. Bugünden daha zor gün mü bekliyorsunuz? Örtülü ödeneğiniz ne güne duruyor?
Verdiğimiz kanun teklifleri vardı, hiçbirini kabul etmediniz. Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızı gelir vergisinden muaf tutun. Tüm Kredi Yurtlar Kurumu borçlarını bir yıllığına faizsiz olarak erteleyin. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartının kapsamını genişletin. Elektrik, doğal gaz ve su fatura tüketim bedellerini pandemi süresince ilgili bakanlıklar karşılasın, elektrik faturalarındaki TRT payını kaldırın.
Fatura ödemelerinin gecikmesi durumunda verilen hizmet durdurulmasın. Salgın süresince bütün gıda ve temizlik ürünlerinden alınan KDV oranını yüzde 1’e düşürün. Bu süreçte fedakârca çalışan, çalışırken vefat eden kahraman sağlık çalışanlarımızı şehit sayın. Hiçbirini duymadınız, görmediniz, vatandaşınıza sırt çevirdiniz. Vatandaşımızın gıda paketine de ihtiyacı var ama önceliği nakit para. Vatandaş kira ödeyecek, su, elektrik, doğal gaz faturası ödeyecek, üç ay sonra bankalara faizle kredi ödeyecek.
Sadece sosyal yardımlaşma vakfında kayıtlı vatandaşlara verilen yardım yeterli değil, sosyal yardımlaşma vakfından yardım almanın kriterleri var: Gelirin olmayacak, evin olmayacak, üstüne kayıtlı herhangi bir taşınmazın olmayacak.
Şimdi vatandaşımız öyle bir durumdaki 15 gün öncesine kadar az da olsa gelir getiren bir işi vardı. Esnafın dükkânı ve çalışanı, seyyar tezgâhında satış yapan işportacımız, evlere gündeliğe gidip evladının rızkını çıkaran analarımız vardı. Berberlerimiz vardı, lokantacılarımız vardı, emeklinin vakit geçirdiği kahvehanelerimiz vardı. Sezon açılacak diye sevinen turizmcilerimiz, bari 6 ay eve ekmek götüreceğim ümidi taşıyan otel çalışanlarımız vardı.
Esnaf kepenk kapattı, turizmci otel kapattı, çalışanların bir kısmı ücretli izne ayrıldı, bir kısmı işten atıldı. İŞKUR’a kaydolup iş bulma ümidi taşıyan ve bu salgın nedeniyle bu ümidi de elinden alınan vatandaşlarımız var. İŞKUR’un önünde bir işsiz ordusu listesi var. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın elindeki sosyal yardımlaşmadan yardım alan kişilerin yanında SGK’li vatandaşlarımızın listesi de elinde.
Madem halktan biz bize yeteriz Türkiye’m diye yardım bekliyoruz hadi o zaman toplanan paraları İŞKUR’un önündeki bu işsiz ordusuna verelim. Yanı sıra, SGK’li vatandaşlarımızın listesi var bu vatandaşlarımıza nakit olarak yardım yapalım. Verelim ki, bu kâbus dolu günler bittiğinde vatandaşımızın elinde sıcak para olsun, alış veriş yapabilsin, borcunu ödeyebilsin, esnaf da rahat etsin, nefes alsın. Berber de, lokantacı da, pazarcı da nefes alsın.
Değerli milletvekilleri, öyle bir dönemden geçiyoruz ki bir virüs bütün ayrılıkları ortadan kaldırdı; zengin-fakir, ünlü-ünsüz, saltanat sahibi, iktidar sahibi-muhalif ayrımı yapmadan. Ne kendini süper güç ilan eden Amerika ne onunla yarışan Rusya ne ticareti elinde bulunduran Çin ne Avrupa ne de İran dinledi. Gün, ayrıştırma değil birlik olma günü ama hâlâ bunun farkında olamamış bir AK Partisi iktidarı var. Bakın, iktidarın elinden kaçırdığı büyükşehir belediyeleri günler önce yardım kampanyaları başlattı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın başlattığı kampanyanın adı “Dayanışma İçin 6 Milyon Tek Yürek.” Aynı şekilde, İstanbul ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanları da “Biz de dayanışma içindeyiz.” diyerek sizin üzerinizdeki yükü almaya çalıştı ve bu kampanyalar gerçekten ilgi gördü, belediyeler topladıkları yardımları vatandaşlara dağıtmaya başladı.
Peki, bugün ne oldu biliyor musunuz? İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımlayarak belediyelerin valiliklerden izinsiz yardım toplayamayacağını, izinsiz faaliyetler hakkında soruşturma açılacağını duyurdu. Sayın İçişleri Bakanını kim, nasıl bilgilendiriyor bilmiyoruz, etrafına bir göz atsın. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 1’inci ve 2’nci maddeleri açık. Bu kanunun ilgili maddeleri, yardım toplamaya yetkili kişi ve kuruluşları ve bunların hangi amaçla yardım toplayabileceklerini belirler. Ayrıca, Anayasa’mızın 127’nci maddesine göre belediyeler kişi ve kuruluş değil, mahallî idare kurumudur.
Dolayısıyla yasa belediyeleri kapsamaz, hiçbir kanun da Anayasa’ya aykırı olamaz. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun belediyelerin yetki ve imtiyazlarını düzenleyen 15’inci maddesinin (i) bendine göre bağış kabul etmek belediyeye verilmiş bir imtiyaz olup belediye başkanlarının görev ve yetkilerini düzenleyen 38’inci maddenin (l) bendine ve belediyelerin gelirlerini düzenleyen 59’uncu maddenin (g) bendine göre yasal bir gelirdir. Kanun hükmü açıktır; belediyelerin bağış alması yasaldır, izne tabi değildir, yapılan bağışlara el konulamaz, valilikler vasıtasıyla belediyeler tarafından başlatılan bağış kampanyaları durdurulamaz. Bu yaptığınız yetki gasbıdır, kanun tanımazlıktır, suç işlemektir. Belediye Kanunu sadece AK Partisinin belediyeleri için çıkarılmış bir kanun değildir. Sayın Soylu, Acun yardım yaparken sen Survivor’da mıydın, Çiftlik Bankta tosuncuk para toplarken neredeydin? Tokatçıya para toplamak serbest, belediyeye mi yasak bunları sormak istiyorum.
Buradan çağrı yapıyorum. Şayet buna tevessül ederseniz vurduğunuz, vurmaya kalktığınız sille, bumerang olur size döner. Korkunun ecele faydası yok. Seçim zamanı gelince korkun ama bugün siyasi kaygıları, düşmanlığı bir tarafa bırakarak bir ve beraber olun. Bugün sen ben yok, hep birlikte sıkıntı çeken bizler varız. Gün siyaset günü değil, gün elini taşının altına koyma günü. Belediyelere yol gösterin, devletin kayıtlarında listeler var onlara verin.
İşsizleri siz biliyorsunuz, kimsesizleri siz biliyorsunuz, yaşlıyı, engelliyi siz biliyorsunuz. Bir an evvel Biz Bize Yeteriz Kampanyası’na duygu sömürüsünü bırakın, virüsü bari siyasi hıncınıza, kininize alet etmeyin, ayrıştırılmadan birbirimizi eğitmenin yolunu bulun. Ha, siz bulamıyorsanız endişeniz olmasın, yardımsever vatandaşlarımız bir yolunu bulur. Vatandaş güvendiği para, yatacak yer arıyor, siz üstüne yatacak yer arıyorsunuz. Yapacağınız bağışı gıda olarak alır, belediyeyi arar, görevlilere ihtiyaç sahiplerine dağıtır. Sizin gerçekten yatacak yeriniz yok. '

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9948,51%5,78
  • DOLAR

    39,81% -0,22
  • EURO

    46,84% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4220,25% 0,48
  • Ç. ALTIN

    6644,83% -1,42

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

HATAY’DA ORMAN YANGINI YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI: 1800 KİŞİ KURTARILDI

VALİ MASATLI: "CAN KAYBI YOK, ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

TANAL’DAN LÜTFÜ SAVAŞ ÇIKIŞI: "AKP’NİN TRUVA ATI GİBİ DAVRANMAK CHP’YE İHANETTİR!"

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

İKTİDARIN KALEMLERİ DÖNDÜ: AHMET HAKAN KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

KURULTAY DAVASINDA KARAR 8 EYLÜL’E KALDI: CHP'DEN SERT TEPKİ

HATAY ANTAKYA’DA ORMAN YANGINI

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DAVA ÖNCESİ NET MESAJ

BİR GÜNDE 77 YANGIN MEYDANA GELDİ

FETÖ GÖLGESİNDE ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI..

CHP’DE DERİN KULİS: CEYLAN’A TELEFONLA DİZAYN TEKLİFİ!

SADECE 2 EV KURTULDU, BÖLGE TAMAMEN KÜL OLDU: FELAKET ŞEHİR ŞEHİR YAYILIYOR

CHP'NİN DUAYEN BAŞKANI'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA ÇOK AĞIR SÖZLER!

NARİN CİNAYETİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK RAPOR HİNDİSTAN'DAN

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

MANSUR YAVAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA NET REST

ÖZGÜR ÖZEL 'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ' DEDİĞİ AN ALKIŞ TUFANI KOPTU! ALMANLAR AYAKTA ALKIŞLADI

ERZURUM'DA TAŞ OCAĞI GÖÇTÜ: 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İMAMOĞLU "YANILMAMIŞIM" DİYEREK PAYLAŞTI

KILIÇDAROĞLU'NDAN “GENEL BAŞKAN NEREDEYSE MERKEZ ORASIDIR” ÇIKIŞI

MOTORİNE ZAM GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL: NE BUTLAN OLACAK NE KAYYUM OLACAK!

Yükleniyor


ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'E ÇOK KRİTİK ÜÇ İSİMDEN DESTEK

KILIÇDAROĞLU’NA VEKİL DESTEĞİ BEKLENENDEN ÇOK AZ

AHMET DAVUTOĞLU’NDAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

GELECEK PARTİSİ KONYA MİLLETVEKİLİ EKİCİ, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

BİR MİLLETVEKİLİ DAHA CHP'YE KATILDI

  • Salı 35.6 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 35 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2