HDP’DEN ERKEM SEÇİM HAMLESİ 

HDP, sine-i millete dönerek Türkiye'yi ara seçime götürmeyi tartışıyor. Yarın Ankara Hilton Otel'de yapılacak toplantıda, 19 Milletvekilinin istifa edip Anayasa gereği zorunlu ara seçime gidilmesi konusunda karar verilecek.

SİYASET 19.11.2019 15:34:39 0
HDP’DEN ERKEM SEÇİM HAMLESİ 

HDP, sine-i millete dönerek Türkiye'yi ara seçime götürmeyi tartışıyor. Yarın Ankara Hilton Otel'de yapılacak toplantıda, 19 Milletvekilinin istifa edip Anayasa gereği zorunlu ara seçime gidilmesi konusunda karar verilecek.
Belediyelere kayyum atamalarını eleştiren HDP'nin ülkeyi erken seçime götürmek için topluca istifa etmeyi planladığı öğrenildi. HDP'liler konuyu görüşmek için Ankara'da toplanacak.  Anayasa'nın 78. maddesine göre, TBMM üyeliklerinde en az 30 boşalma olduğu taktirde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. TBMM'de halen 11 boş sandalye var ve 19 Milletvekili daha istifa ederse, ara seçim gerekecek.
HDP'ye ait belediyelere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanıp belediye başkanları da tutuklanınca yaşananlara HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman tepki gösterdi. HDP'li vekillerin ve belediye başkanlarının toplu istifalarla ülkeyi erken seçime götürebileceğini belirten Karaman, 'Fiilen tasfiye edilen/edilmek istenen bir HDP var. HDP'nin elinde ise toplu istifa ederek ara seçim ile hodri meydan deme imkanı var. TBMM istifaları kabul eder ve ara seçim olursa ne ala: Yeni bir çıkış olabilir' dedi.
SIRRI SAKIK DİLE GETİRDİ
TBMM'yi ara seçime götürmek için istifa önerisini de ilk kez eski milletvekili, eski Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık dile getirdi.
Sakık, belediyelere kayyum atamayı durdurmak için, başta TBMM olmak üzere HDP'nin seçildiği tüm sandalyeler ve makamlardan istifa edip, milletvekili ara seçimi ile belediyelerde sandığın zorlanması önerisini getirdi.
Demirtaş'ın avukatı gibi bir çok kesimden de aynı çağrılar gelince HDP Genel Merkezi hareketlendi. Partinin seçimle iş başına gelmiş organlarında bulunanlar da dahil tüm kesimlerinin yarın Ankara Hilton Otel'inde geniş katılımlı toplantı ile konuyu ele alması kararına varıldı.
'BOŞ SANDALYE SAYISI 30 MİLLETVEKİLİNE ULAŞMASI HALİNDE ARA SEÇİM ZORUNLU OLUYOR'
Anayasa'nın 78'inci maddesine göre; TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tam sayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.
Üye tam sayısı olan 600'ün %5'i, 30 milletvekiline denk geliyor. Ancak Meclis'te ölüm ve milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle zaten 11 eksik var ve sandalye sayısı 589'a indi. Bu durumda 19 milletvekilinin daha istifasıyla boş sandalye sayısının 30 milletvekiline ulaşması halinde 3 ay içinde ara seçim zorunlu oluyor; seçimin üzerinden 30 ay geçmesi kuralı geçerliliğini yitiriyor. Çünkü Meclis'in üçüncü büyük partisi olan HDP'nin bu zorunluluğu sağlayacak iki katı oranında, 62 sandalyesi bulunuyor.
İKTİDAR ENGELLEYEBİLİR
Ancak Anayasa'nın 84. maddesinde ''İstifa edenin milletvekilliğinin düşmesi, TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır'' hükmü bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14194,57%-0,31
  • DOLAR

    42,92% 0,18
  • EURO

    50,57% -0,15
  • GRAM ALTIN

    6221,92% 0,84
  • Ç. ALTIN

    9986,60% 0,00

SAĞLIKTA ÖVGÜ DOLU TABLO: ERDOĞAN SİSTEMİ ANLATTI

TÜRKİYE’DE GEÇİM ÖYLE BİR NOKTADA Kİ… SABANCI BİLE DAYANAMIYOR

AİHM’DEN İMAMOĞLU HAMLESİ: DOSYA ÖNCELİKLİ İNCELENECEK

YENİ YILDA FATURALARA ZAM GELECEK Mİ? BAKAN “ZAM YOK” DEDİ, GİZLİ ARTIŞ TARTIŞMASI BÜYÜDÜ

MULLAOĞLU MECLİS’TE AÇIK KONUŞTU: HATAY’DA AYNI EV DE YOK, AYNI YER DE

AYLARCA YAVAŞ İLERLEYEN HATAY, ERDOĞAN’IN ZİYARET TAKVİMİYLE HIZLANDI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SARAN’A AÇIK DESTEK: “BU BİR İTİBAR VE HAYSİYET SUİKASTİDİR, DERHAL SON VERİLMELİ”

İMAMOĞLU’NDAN SORUŞTURMALARA SERT TEPKİ:MASUMİYET KARİNESİ AYAKLAR ALTINDA…

YAPTIĞI HABER NEDENİYLE GÖZALTINA ALINMIŞTI: BARIŞ TERKOĞLU ADLİ KONTROLLE SERBEST

BİNLERCE MAHKÛM TAHLİYE EDİLİRKEN YENİ AF MESAJI GELDİ: MHP’DEN “SABRETSİNLER” ÇIKIŞI

OKUL BAHÇESİNDE ÜCRETSİZ DAĞITILAN ÇİKOLATA HASTANELİK ETTİ: 20 ÖĞRENCİ ZEHİRLENME ŞÜPHESİYLE TEDAVİ ALTINDA

“KIYAFETLE GELİŞME OLMAZ” DİYEN BİLAL ERDOĞAN: AYDIN SINIF TASFİYE EDİLDİ

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI: YÜZ BİNLERCE KİŞİNİN BORCU SİLİNDİ

ÖZGÜR ÖZEL KAZANDI: GÖKÇEK TAZMİNAT ÖDEYECEK

PSİKOLOJİK DESTEK ÜCRETSİZ: HBB VATANDAŞIN YANINDA

AF DÜZENLEMESİ HAYATA GEÇTİ: CEZAEVLERİNDE TAHLİYELER BAŞLADI

SARAN DOSYASINDA HAKİMLİK KARARI: YURT DIŞI YASAĞI VE İMZA

AYM’DEN İMAMOĞLU’NU DOĞRUDAN ETKİLEYECEK KARAR: İPTAL BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

CHP’NİN GÜNDEME TAŞIDIĞI İDDİALARA KARŞI GÜRLEK’TEN HUKUKİ ADIM

GAZETECİ BARIŞ TERKOĞLU GÖZALTINA ALINDI

SADETTİN SARAN UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINDI

MASAK RAPORUNDA REZAN EPÖZDEMİR DETAYI: ŞOFÖR ÜZERİNDEN MAYBACH

GÖKÇEK’TEN YAVAŞ’A AĞIR İDDİALAR: “KABİLİYETİ YOK”

TBMM’DE STAJYER ÖĞRENCİLERE TACİZ SKANDALINDA 5 KİŞİYE DAVA

ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI, TÜRK-İŞ’TEN İLK TEPKİ GELDİ

EKREM İMAMOĞLU: AÇLIK SINIRININ ALTINDAKİ ÜCRET SİYASİ TERCİHTİR

CHP LİDERİ ÖZEL’DEN ASGARİ ÜCRET İSYANI: AÇLIK SINIRININ ALTINDA

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU: YÜZDE 27 ZAM YAPILDI

YARGITAY TARİKAT SİTESİ İÇİN KARARINI VERDİ: MENZİL ŞEYHİ İKİNCİ KEZ HAREKETE GEÇTİ

BAŞARILI EĞİTİM YÖNETİCİSİ AYKUT DAVUT ÖKTEM, İSKENDERUN KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

Yükleniyor


ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜVENSİZLİK RESTİ: CHP’DE YÖNETİM DÜŞTÜ, SEÇİM BAŞLADI

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK’TEN CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI KARARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İYİ PARTİ’DE MARDİN DEPREMİ: İL VE İLÇE TEŞKİLATLARI İSTİFA ETTİ

BAŞARIR: MEHMET YILDIRIM VAKASI SUSURLUK’U ARATACAK

AKP'YE GEÇEN ÖZBUDUN, ÖZEL'İN FEZLEKESİNİ VERMİYOR!

GELECEK PARTİSİ’NDE PEŞ PEŞE İSTİFALAR!

  • Cuma 15.2 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.3 ° / 10.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 14.1 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9