ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN BU ÖNLEMLERİ ALIN! 

Zatürre; çok yoğun çalışanlar, sık sık yorgun düşenler ya da KOAH gibi solunum ve akciğer sistemini zorlayıcı hastalıklardan mustarip olanların kapısını çalan bir hastalık.

SAĞLIK 14.11.2019 15:23:33 0
ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN BU ÖNLEMLERİ ALIN! 

Zatürre; çok yoğun çalışanlar, sık sık yorgun düşenler ya da KOAH gibi solunum ve akciğer sistemini zorlayıcı hastalıklardan mustarip olanların kapısını çalan bir hastalık.
Bu gurupta olanların zatürreye karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Reha Baran, 'Benim böyle bir sorunum yok deyip rahatlıyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz. Zira, zatürre hiç seçici değil. Kadın, erkek ya da çocuk yetişkin demeden herkesi etkisi altına alabiliyor. “Vücudun savunma sisteminin bozulduğu her durum zatürreye kapı açabilir” dedi.
Zatürre; çok yoğun çalışanlar, sık sık yorgun düşenler ya da KOAH gibi solunum ve akciğer sistemini zorlayıcı hastalıklardan mustarip olanların kapısını çalan bir hastalık. Bu gurupta olanların zatürreye karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Reha Baran, 'Benim böyle bir sorunum yok deyip rahatlıyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz. Zira, zatürre hiç seçici değil. Kadın, erkek ya da çocuk yetişkin demeden herkesi etkisi altına alabiliyor. “Vücudun savunma sisteminin bozulduğu her durum zatürreye kapı açabilir” dedi.
Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla hastalıkla ilgili 5 önemli noktayı ve ayrıca korunma tedbirlerini paylaştı.

60 YAŞ ÜSTÜ HAYATİ RİSK YARATABİLİYOR
Akciğer dokusunun enflamasyonu ve enfeksiyonu anlamına gelen zatürre, büyük oranda bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalarca oluşturuluyor. Tüm yaş gruplarında görülebilen ve cinsiyet ayrımı yapmayan zatürre, yine de yaşlılarda, özellikle de 60 yaşın üstünde daha fazla ortaya çıkıyor. 60 yaş üstü enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde zatürre bir numaralı sebep. Dünya genelinde her bin kişiden 1’i ila 11’inde görüldüğü belirlenen bu hastalık ülkemizde de her 1000 kişiden 11’ini tehdit ediyor.
SAVUNMA SİSTEMİNİN BOZULMASINI BEKLİYOR
Zatürre, vücudun savunma sisteminin bozulduğu ya da zayıf düştüğü her durumda ortaya çıkabiliyor. Savunma sistemini baskılayıcı ilaçların kullanımı, başka hastalıklar, aşırı yorgun düşme, yetersiz beslenme gibi durumların yanı sıra asit-alkali madde solunumu, radyasyon gibi fiziksel nedenler ya da aşırı duyarlılık reaksiyonları da zatürreye neden olabiliyor. Ayrıca altta yatan KOAH, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı veya kanser gibi hastalıkların varlığı durumunda da hastalık riskini artıyor. Sigara ve alkol de zatürrenin görülme sıklığını artıran etkenler arasında.

KALABALIK ORTAMLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Yaşlı bakım evleri, asker kışlaları ya da yurtlar gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanlar daha fazla zatürre riskiyle karşı karşıya bulunuyorlar. Çünkü yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık viral de olsa bakteriyel de olsa hapşırma veya öksürme sonucu havada oluşan damlacıklar yoluyla hızla yayılabiliyor.
Yüksek ateş, nefes darlığı ve hırıltılı solunuma dikkat
Zatürrede belirtiler hastalığın solunum sistemine ve diğer organlara etkisine göre değişiklikler gösterebiliyor. “Hastalık tipik olarak yüksek ateş, öksürük, sarı-yeşil veya kanlı balgam, yan ağrısı, nefes almakla ağrı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi solunum yolu belirtileri gösteriyor” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, bunun yanında şiddetli baş ağrısı, bulantı-kusma, ciltte döküntü, eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, yaygın kas ağrısı, böbrek yetersizliği, karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve bilinç bulanıklığı gibi belirtilerin de söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor. Bazı zatürre hastalarında ise ateş ya da öksürük görülmediğini belirten Prof. Dr. Reha Baran, nezle veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da sonrasında hastalığın ortaya çıkma olasılığının arttığına da dikkat çekiyor.

Tedavi altta yatan nedene göre belirleniyor
Günümüzde başarıyla tedavi edilebilen bu inatçı hastalığın tedavisi, hastalığın başlama şekli, hastanın yaşı, altta yatan hastalıklar, hastalığın yaygınlığı ve yaşamsal bulguların durumu gibi faktörlere göre belirleniyor. Hastanede yatış gerektirmeyen zatürreler ev ortamında sadece ağızdan ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılabiliyor. Beslenemeyen hastalarda damar yoluyla serum tedavileri eklenebiliyor. Hastanın belirli bir süre istirahat etmesi, düzenli ve dengeli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, uykusunu iyi alması ve tedaviye de mutlaka uyması gerekiyor. Ayrıca tedavinin tamamlanması sonrası özellikle ilk bir hafta bir yandan bağışıklığı güçlendirirken bir yandan da vücudu çok yormamak ve soğuğa fazla maruz kalmamak da şart.
Korunmak için bu önlemleri alın!
Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, hastalığa karşı koruma önlemlerini de şu şekilde sıralıyor:
Zatürre aşısı yaptırmak: Hastalığa karşı koruyuculuk sağlayan zatürre aşıları 2 yaş altı ve 50 yaş üstü herkese yapılabiliyor. Ayrıca bağışıklığı bozulmuş hastalarla, KOAH, kalp, diyabet sorunu olanlara ya da kronik böbrek hastalarına da zatürre aşısı yaptırılması öneriliyor.
Nezle, grip gibi durumlarda istirahat etmek ve bu durumların ilerlememesine dikkatli etmek
Alkol ve sigara tüketmemek
Vitamin ve minerallerden zengin, dengeli bir beslenme rejimi uygulamak
Düzenli ve yeterli uyumak.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11289,33%0,45
  • DOLAR

    42,60% 0,03
  • EURO

    49,60% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5744,18% -0,40
  • Ç. ALTIN

    9276,17% -0,05

MÜLAKATSIZ ATAMA FIRTINASI BÜYÜRKEN BİNLERCE GENÇ İŞSİZ: AKP’Lİ ÖZLEM ZENGİN’İN YANITI ÜLKE GÜNDEMİNİ SARSTI!

İTTİFAKTA GÜVENSİZLİK Mİ? MHP, BİLAL ERDOĞAN PLANI İÇİN AÇIK AÇIK SORDU!

ERDOĞAN’A VERİLEN TARTIŞMALI KDV YETKİSİ DÜŞTÜ: AYM ‘YASAMA GASBI’ DEDİ!

GÜLLÜ SORUŞTURMASINDA KAÇIŞ OPERASYONU: KIZI VALİZLERLE SINIR YOLUNDA YAKALANDI!

“AYM’DEN SİYASİ ARENAYA TEMİZ KAĞIDI: MHP VE İYİ PARTİ DAHİL ALTI PARTİ AKLANDI!”

UCU MEDYAYA, SİYASETE, DEVLETE UZANAN FIRTINA: ERSOY GÖZALTISI SONRASI İLK SİYASİ PATLAMA!

HSK, CHP’NİN GÜRLEK DOSYASINI KAPATTI: MECLİS’TE GERİLİMİ ZİRVEYE TAŞIYAN KARAR

MECLİS'TE İMAMOĞLU FIRTINASI: 15 TEMMUZ GÖLGESİ GENEL KURUL’U SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ!

CHP: ‘5 YILDIR BELEDİYELERE OPERASYON, İMAMOĞLU’NA HAKİM KIYIMI VAR!’

“ERDOĞAN’DAN SURİYE MESAJI: 10 MART MUTABAKATI ŞER ODAKLARININ OYUNUNU BOZACAK!”

MEHMETÇİK SURİYE’YE GİRDİ: MÜNBİÇ HATTINDA HAREKÂT TRAFİĞİ…

SELVİ'DEN AKP'YE ASGARİ ÜCRET UYARISI:YOKSULUN SESİNİ DUYMAZSANIZ SANDIKTA DEPREM OLUR!

DİPLOMA GERGİNLİĞİ BÜYÜYOR: MAHKEME 2026’YA ERTELEDİ, TEPKİ ÇIĞ GİBİ!

“ÇEKMEKÖY’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU ÇATIŞMAYA DÖNDÜ: 1 POLİS ŞEHİT, 9 KAYITLI SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ!”

“İMAMOĞLU’NUN DURUŞMASINA ULUSLARARASI ÇIKARTMA: SALON DİPLOMASİ SAHASINA DÖNDÜ!”

“ÖZEL EĞİTİMDE UTANÇ GÖRÜNTÜLERİ: OTİZMLİ ÇOCUKLARA İNSANLIK DIŞI MUAMELE!”

“EVİ YIKILANI YİNE EVSİZ BIRAKTILAR: HATAY’DA KONTEYNER KENTTE TAHLİYE KRİZİ!”

“YARGIYA MHP’DEN TARİHİ UYARI: ‘DELİLSİZ TUTUKLAMA ADALET DEĞİL, ZAN YARATIR!’”

“SİLİVRİ’DE KRİTİK GÜN: İMAMOĞLU’NUN DİPLOMA DAVASI SİYASİ DEPREME DÖNDÜ!”

“REYHANLI’DA TÜYLER ÜRPERTEN VAHŞET: 10 YAŞINDAKİ ÇOCUK CANLI CANLI TOPRAĞA GÖMÜLDÜ!”

“DEMİRTAŞ–İMAMOĞLU–KAVALA–ATALAY… SİLİVRİ’DE TARİHİ ZİYARET: ‘TÜRK ANAYASASI ASKIYA ALINIYOR’ UYARISI”

“CEZAEVİNDEN HASTANEYE ‘ACİL SEVK’ ALARMI: MUHİTTİN BÖCEK’İN SAĞLIĞI ERİYOR, HUKUK SUSUYOR!”

REJİM SONRASI YENİ DÖNEM’ MESAJI: ŞARA, SURİYE’NİN GELECEK YOL HARİTASINI AÇIKLADI!

“ESKİŞEHİR’DE SAĞLIK SKANDALI: DOKTORLAR SAHTE RAPOR ÇARKI İDDİASIYLA GÖZALTINDA!”

“İŞ DÜNYASINA ÖFKE, SİYASETE SERZENİŞ: ALTAYLI’DAN SİLİVRİ’DEN EN SERT ÇIKIŞ!”

“BEŞ ÇOCUK BABASI FERYAT ETTİ, KİMSE DUYMADI: KENDİNİ YAKTI, TÜRKİYE YANDI!”

ÖZEL’İN A TAKIMI TAMAMEN YENİLENDİ: PARTİ İÇİ GÜÇ HARİTASI BAŞTAN ÇİZİLDİ!

SİYASİLERE GÜVENMEYİN ÇIKIŞI GÜNDEMİ SARSTI: EMNİYET POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI!

“TUGAY DEPOSUNDA BÜYÜK SKANDAL: ÇALINTI MALZEMELER ŞÜPHELİLERLE YAKALANDI!”

TANDOĞAN’DAN YÜKSELEN REST:TEK ADAM BÜTÇESİNE BOYUN EĞMEYECEĞİZ!

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Çarşamba 17.8 ° / 11 ° Güneşli
  • Perşembe 16.4 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 13.1 ° / 7.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8