Sırt ağrısı

Sırt ağrısı genel bir şikâyettir. Amerika’daki birçok insan hayatları boyunca en az bir defa düşük seviyede sırt ağrısı yaşamaktadır. Sırt ağrısı insanların doktora gitmesi ve işe gidememelerinin en büyük sebebidir.

SAĞLIK 11.10.2017 21:58:01 0
Sırt ağrısı

Aydınlık tarafta çoğu sırt ağrısı olaylarını engellemek veya azaltmak için önlem alabilirsiniz. Eğer önlemler olmazsa, basit ev tedavileri ve uygun vücut mekanikleri sıklıkla birkaç hafta içinde sırtınızı iyileştirecektir ve uzun süreli yükler için fonksiyonelliğini sağlar. Ameliyat sırt ağrısını tedavi etmek için nadiren gerekli olur.
Belirtileri
Sırt ağrısının semptomları şunları içerebilir:
Kas ağrısı
Çekilme veya saplanma ağrısı
Bacaktan aşağı yayılan ağrı
Kısıtlı esneklik veya sırtın kısıtlı hareket aralığı
Düz durmada zorluk
Ne zaman doktora gitmelisiniz birçok sırt ağrısı evde tedavi ve bakım ile aşama aşama iyileşir. Ağrının komple yok olması birkaç haftayı almasına rağmen, kişisel bakımın ilk 72 saati içinde bazı iyileşmeler fark etmeniz gerekir. Eğer etmiyorsanız, doktorunuzu görün.
Bazı ender durumlarda, sırt ağrısı ciddi bir medikal problemin sinyali olabilir. Eğer sırt ağrınız:
Yeni bağırsak veya mesane problemlerine neden oluyorsa
Abdomende ağrı veya çarpıntı ile veya ateş ile bağlantılıysa
Bir düşüşü, sırta bir darbeyi veya diğer yaralanmaları takip ediyorsa, acil müdahale alın.
Eğer sırt ağrınız:
özellikle geceleri veya uzandığınızda, devamlı veya yoğunsa,
bir veya iki bacağınızdan aşağı yayılıyorsa, özellikle eğer ağrı dizlerin altına kadar uzuyorsa,
bir veya iki bacakta güçsüzlüğe, uyuşmaya veya karıncalanmaya neden oluyorsa,
açıklanamayan kilo kaybı ile bağlantılı ise,
sırtınızda şişme veya kızarıklık ile birlikte oluyorsa bir doktora görünün.
Ayrıca, 50 yaşından sonra ilk defa sırt ağrısı yaşıyorsanız veya kanser, kemik erimesi, steroid kullanımı veya ilaç veya alkol bağımlılığı hikâyeniz var ise doktora görünün.
Nedenleri
Görüntüleme çalışması veya bir test ile doktorunuzun belirleyebileceği özel bir nedeni olmadan sıklıkla sırt ağrısı gelişebilir. Sırt ağrısı ile yaygın olarak bağlantılı olan koşullar:
Kas veya bağ gerginliği. Tekrarlayan ağır kaldırma veya ani garip bir hareket sırt kaslarınızı ve bel kemiği bağlarınızı gerebilir. Eğer fiziksel olarak zayıf bir durumdaysanız, sırtınızda sürekli gerginlik, ağrılı kas spazmına neden olabilir.
Şişkinlik veya yırtılmış diskler. Diskler omurganızda bireysel kemikler (omurlar) arasında yatak minderi gibi davranırlar. Bazen, diskin içindeki yumuşak malzeme dışarı doğru şişebilir veya kopup bir sinirin üzerine baskı yapabilir. X-ışınlarında görülen şişmiş veya kopmuş bir diskin varlığı otomatik olarak sırt ağrısına eşit değildir. Disk hastalığı genellikle tesadüfen bulunur; sırt ağrısı olmayan birçok insan başka nedenlerden dolayı omurga için X ray çekildiğinde şişmiş veya kopmuş diskle karşı karşıya gelebilirler.
Eklem iltihabı. Osteoartrit beli etkileyebilir. Bazı durumlarda, omurgadaki eklem iltihabı omurilik etrafındaki alanın daralmasına yol açabilir ve bu durum omurilik kanalı darlığı olarak bilinir.
İskelet düzensizlikleri. Eğer omurganız anormal bir şekilde eğilmişse sırt ağrısı oluşabilir. Omurganızın yana doğru eğilmesi sonucu oluşan omurga eğriliği ciddi bir boyutta ise genellikle sırt ağrısına neden olabilir. .
Kemik erimesi. Eğer kemikler gözenekli ve kırılgan bir hale geldiyse, omurganızda omur baskısı kırıkları oluşabilir.
Tedavi ve ilaçlar
Evde tedavi ve dikkatli bakım ile birçok sırt ağrısı birkaç hafta içinde iyileşir. Ağrıyı gidermek için ihtiyacınız olan tek şey belki de reçetesiz ağrı kesicilerdir. Kısa süreli yatak istirahati tamamdır ama birkaç günden fazlası yarardan çok zarar verir. Katlanabildiğiniz kadar günlük aktivitelerinize devam edin. Yürümek ve yaşamak için gerekli günlük aktiviteler gibi hafif şeyler genellikle tamamdır ama eğer aktivite ağrınızı artırıyorsa, yapmayı bırakın. Birkaç haftadan sonra evde tedavi işe yaramıyorsa, doktorunuz daha güçlü tedaviler veya diğer terapiler önerebilir.
İlaçlar Doktorunuz büyük olasılıkla asetaminofen gibi ağrı kesiciler veya ibuprofen, naproxen gibi steroid yapıda olmayan iltihap önleyici ilaçlar önerecektir. Her iki türdeki ilaçlar da ağrı kesmede etkilidir. Doktorunuzun dediği gibi kullanın çünkü doz aşımı ciddi yan etkilere neden olabilir. Eğer hafif – orta sırt ağrısı reçetesiz ağrı kesicilerle daha iyi olmuyorsa, doktorunuz bir kas gevşetici yazabilir. Kas gevşeticiler sersemliğe neden olabilirler ve uykulu olmanıza neden olabilirler.
Kodein veya hidrokodon gibi, narkotikler kısa süreli olarak yakın doktor gözlemi altında kullanılabilir.
Belirli türdeki antidepresanların düşük dozlarının – özellikle amitriptilin gibi trisiklik antidepresanların – depresyon üzerindeki etkilerinden bağımsız olarak kronik sırt ağrısını geçirdikleri gösterilmiştir.
Eğitim Şu an itibari ile sırt ağrısı olan insanların bu durumla etkili bir şekilde nasıl idare edeceğini öğreten kabul edilmiş bir program yok. Bu demek oluyor ki eğitim bir sınıf, doktorunuzla bir görüşme, yazılı bir materyal veya bir video olabilir. Önemli olan şu ki, eğitim aktif kalmanın, stresi ve üzüntüyü azaltmanın önemini ve gelecekteki yaralanmaları azaltmanın yollarını vurgular. Ancak, doktorunuz için şunu da açıklamak önemlidir ki özellikle ilk atağından sonra ilk yıl içinde sırt ağrınız tekrar oluşabilir ama aynı kişisel bakım önlemleri tekrar yardımcı olabilir.
Fiziksel terapi ve egzersiz fiziksel terapi sırt ağrısı tedavisinin temel taşıdır. Bir fizik tedavi uzmanı sırt kaslarınıza ve yumuşak dokularınıza ağrıyı azaltması için ısı, ultrason, elektriksel uyarı ve kas açıcı teknikler gibi çeşitli tedaviler uygulayabilir. Ağrı iyileştikçe, tedavi uzmanı esnekliğinizi artıran, sırt ve karın kaslarınızı güçlendiren ve duruşunuzu düzelten özel egzersizler öğretebilir. Bu tekniklerin düzenli kullanımı ağrının tekrar oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
Enjeksiyonlar
Diğer önlemler ağrınızı geçirmezse ve ağrı bacağınızdan aşağı doğru yayılırsa, doktorunuz omuriliğinizin etrafındaki alana (epidural alana) anti-inflamatuar ilaç olan kortizonu enjekte edebilir. Kortizon enjeksiyonu sinir köklerinin etrafındaki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur ama ağrı giderimi genellikle birkaç aydan az sürer.
Bazı durumlarda, doktorunuz omurganın faset eklemleri gibi ağrının sebebi olduğuna inandığı yerlerin yakınına veya içine uyuşturucu ilaç ve kortizon enjekte edebilir. Her omurganın yanlarında, üstünde ve aşağısında yer alan bu eklemler omurgayı birbirine bağlar ve esneklik sağlarken omurgayı dengede tutar.
Ameliyat
çok az insan sırt ağrısı için ameliyata ihtiyaç duymuştur. Sinir kompresyonu nedeniyle bacaklara yayılan ağrı veya ilerleyici kas güçsüzlüğü ile birlikte geçmeyen bir ağrınız var ise, cerrahi müdahaleden yararlanabilirsiniz. Diğer türlü, ameliyat genellikle yoğun konservatif tedavi önlemlerine cevap vermeyen yapısal anatomik problemlerle alakalı olan ağrılar için kullanılır
Korunma
Fiziksel kondisyonunuzu geliştirerek ve düzgün vücut mekanizmaları öğrenip uygulayarak sırt ağrısını engelleyebilirsiniz.
Sırtınızı sağlıklı ve güçlü tutmak için:
Egzersiz. Sırtınızı germeyen veya hırpalamayan düzenli düşük etkili aerobik egzersizler sırtınızın gücünü ve dayanıklılığını artırabilir ve kaslarınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Yürüyüş ve yüzmek yararlı seçeneklerdir. Hangi aktivitenin sizin için en iyisi olduğu hakkında doktorunuzla konuşun.
Kas gücü ve esneklik oluşturun. Abdominal ve sırt kasları egzersizleri (çekirdek güçlendirme egzersizleri) bu kasların kondisyonda olmasına yardımcı olur, böylece sırtınız için doğal korse gibi birlikte çalışabilirler. Kalça ve üst bacaklardaki esneklik sırtınızı nasıl iyileştireceğiniz açısından pelvik kemiklerinizi hizaya sokar. Doktorunuz veya fizik tedavi uzmanı hangi egzersizlerin sizin için doğru olduğunu bilmenizi sağlar.
Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Kilolu olmak sırt kaslarınıza gerginlik verir. Eğer kilolu iseniz, kilo vermek ağrıyı engelleyebilir.


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,52% 0,23
  • EURO

    34,73% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2496,47% 1,41
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

CHP'DE YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BELLİ OLDU

"HAFTA SONU KAFE VE RESTORANLARA GİTMEYİN"ÇAĞRISI

AKP VE MHP GRUPLARINDAN CHP'YE TAZİYE ZİYARETİ

TOKAT SULUSARAY'DA 5.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD: YOZGAT İLİMİZDE 2 KATLI BİR EV İLE TOKAT İLİMİZİN SULUSARAY İLÇESİNDE 5 AHIRIN ETKİLENDİĞİNE DAİR İHBARLAR ALINDI

TAKSİCİYİ ÖLDÜREN ŞÜPHELİ İFADESİNDE, "ÜCRET YÜZÜNDEN TARTIŞMIŞ OLSAK DA ARAÇTAN PARA ÇALMAK İÇİN BİNMİŞTİM" DEDİ

SARIYER’DE TAKSİCİYİ ÖLDÜREN İRANLI ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

İBB MECLİSİ’NDE MHP VE BBP GRUP KURDU

İETT'NİN 2023 FAALİYET RAPORU İBB MECLİSİ'NDE KABUL EDİLDİ...

AFAD: "YOZGAT VE TOKAT İLLERİNDEKİ 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZLERİNE TOPLAM 231 İHBAR GELMİŞTİR, CAN KAYBI BULUNMAMAKTADIR"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BATILI ÜLKELERİN TEK SES OLARAK İSRAİL'E 'DUR' DEMELERİ GEREKİYOR"

KAVALA VE DEMİRTAŞ ŞARTI KONMUŞTU: BAKAN FİDAN, HOLLANDA'YA GİDİYOR

UZMAN ERBAŞLARIN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ...ANAYASA MAHKEMESİ, TAKSİRLİ SUÇLARDA SÖZLEŞMENİN FESHİNİ ÖNGÖREN YASA HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ

HOLLANDA'DAN ‘GÜMRÜK BİRLİĞİ’ İÇİN KAVALA VE DEMİRTAŞ ŞARTI

GAMZE TAŞÇIER'DEN 1 MAYIS ÇAĞRISI: "TAKSİM MEYDANI BAŞTA OLMAK ÜZERE MEYDANLARDA OLACAĞIZ"

ÖZGÜR KARABAT, KONUT SATIŞLARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

“20 YILDIR BU ÜLKEDE RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I ERDOĞAN YAPAN EMEKLİLERDİR”

TÜİK: ŞUBAT AYINDA TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİ YÜZDE 5,7 AZALARAK 1,73 MİLYAR ADET OLDU

CHP TBMM GRUP MÜDÜRÜ LEVENT BAYRAKTAR HAYATINI KAYBETTİ

METEOROLOJİ, 13 İLDE KUVVETLİ RÜZGAR VE KISA SÜRELİ FIRTINA UYARISI YAPTI

HAKKINDA 10 YIL 5 AY HAPİS CEZASI BULUNAN FEHMİ ORAL MEŞE HAVALİMANINDA YAKALANDI

DENİZ YÜCEL: "DÜNYANIN MÜLTECİ KAMPI, ÇÖP KONTEYNERİ OLDUĞUMUZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE ÖLÜM ÜLKESİ OLDUK"

ÖZEL'DEN YSK'NIN 'HATAY' KARARINA TEPKİ…

ERDOĞAN'DAN SEÇİM YORUMU: "BİZ BİTTİ DEMEDEN HİÇBİR ŞEY BİTMEZ"

YSK, HATAY, ORDU VE ARDAHAN İÇİN KARARINI VERDİ

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN, KATAR'DA HAMAS SİYASİ BÜRO ŞEFİ HANİYE İLE GÖRÜŞTÜ

EDİRNE'DE KIZI ÖLDÜRÜLEN ANNE : "NE İSTEDİN BENİM YAVRUMDAN? O KIZ ÇOCUĞUNA 'ANNENİN KATİLİYİM' NASIL DİYECEKSİN?"

KOBANİ DAVASI… TUTUKLU SANIKLARIN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A ATAMA TEPKİSİ: "ÖĞRETMENLERİN BEKLENTİSİNİN, MÜLAKATSIZ 68 BİN ATAMA OLDUĞUNU HATIRLATIYORUM"

CHP'NİN "15 TEMMUZ'DA DAĞITILAN SİLAHLAR VE SONRASINDA OLUŞAN MAFYA DÜZENİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Yükleniyor


UYUZ HASTALIĞI, BELİRTİLERİ VE UYUZDAN KORUNMA YOLLARI

STRES, GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUYOR

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK SİNİR SIKIŞMASI YAPIYOR

AMELİYAT MI? STENT Mİ? İLAÇ TEDAVİSİ Mİ?

‘KARPAL TÜNEL’ SENDROMUNA DİKKAT!

DİRSEK SİNİR SIKIŞMASI NEDİR VE NEDEN OLUR?

  • Cuma 23.6 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.1 ° / 10.7 ° false
  • Pazar 23.3 ° / 11.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16