ŞEKER HASTALIĞI KÂBUSUNUZ OLMASIN

İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turgut Karaca; obezite ve diyabet cerrahisi, mide balonu, mide botoksu olacaklara destek ve olanlara motivasyon amacıyla her ay, ‘Obezite ve Tip 2 Diyabet Cerrahisi’ toplantısını düze

SAĞLIK 17.12.2019 11:42:46 0
ŞEKER HASTALIĞI KÂBUSUNUZ OLMASIN

Gelişim Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, Tip 2 diyabetin en fazla kilolu hastalarda görüldüğüne dikkatçekerek, obezitenin vücuda verdiği zararlar hakkında bilgilendirmede bulundu. 
Şeker hastalığının ameliyatla tedavisi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turgut Karaca, “Şeker ameliyatından yarar gören hasta grubu, Tip2 diyabet hastalarıdır. Ancak unutulmamalıdır ki; her tip 2 diyabet hastası, ameliyat adayı değildir. Tip 2 diyabet hastaları; diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç ve insülin kullanımına rağmen kan şekeri kontrolü sağlayamıyor ise ameliyat olmalıdır. Hastalar, ameliyat planlamadan önce ayrıntılı ve multidisipliner bir yaklaşımla tetkik edilmeli, en doğru tedavi alternatifleri hasta ile paylaşılmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Şeker Hastalığı Ameliyatında Başarı Oranı Yüzde 80-90'dır”
Diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri yapmasına ve ilaç ile insülin kullanmasına rağmen, kan şekeri kontrolü sağlanamayan Tip2 diyabet hastalarının ameliyat olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Turgut Karaca, “Şeker ameliyatının ardından; açlık hormonu olarak bilinen ghrelin miktarı azalır. Tokluk hissi uzun sürer, ghrelin azalması ile insülin direnci azalır, mide küçültülerek kalori kısıtlaması elde edilir. Ameliyat sonrası erken dönem süreç, tüp mide ameliyatına benzerdir. Bu ameliyattan sonra 3. saatte yürüyüşlere başlayan hastaya 3. Gün; önce kaçak testi yapılır, daha sonra ağızdan sulu beslenmeye geçilir. Hastalar, 2. gün taburcu edilir. Tip2 diyabet (şeker) ameliyatları, seçili hasta grubunda yüzde 80-90 başarı oranı ile yapılmaktadır. Hastalar, ameliyat sonrası şeker ilaçlarını – insülini bırakmaktadır. Ameliyat sonrası bir hafta içinde günlük hayatlarına dönmektedirler. Yaşam şeklini değiştirip, hayatlarına sporu katan hastalarımızın; hem yaşam süresi uzamakta, hem de yaşam kalitesi artmaktadır” dedi. 

Şeker Hastalığı, Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Her 6 saniyede 1 kişinin diyabet hastalığından hayatını kaybettiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, “Obezite, sigara ile birlikte en sık karşılaşılan ve önlenebilir risk faktörleri arasındadır. Erişkin nüfusta aşırı kilolu ve obez oranı 1970 yıllarında yüzde 15’in altında iken, günümüzde bu oran yüzde 35’lere yükselmiştir. Dahası, özellikle 18 yaş altında, yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği nedeniyle obezite sıklığı hızla artmaktadır. Obeziteyle birlikte; metabolik sendrom ve gizli şeker, Tip 2 şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı ölüm, non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı, polikistik over sendromu, kadınlarda üreme bozukluğu, erkek hipogonadizmi, obstrüktif uyku apne sendromu, astım/reaktif hava yolu hastalığı, eklemlerde kireçlenme, reflü, safra kesesi taşı, pankreatit, depresyon ve diğer psikolojik bozukluklar, kanser (özellikle kolon, meme, rahim, böbrek ve yemek borusu) hastalıkları da artık görülmektedir. Obezite ile mücadele, günümüzde en önemli halk sağlığı konularından biridir. Hastaların kilo vermesi ile bu saydığımız hastalıklarda belirgin gerileme veya düzelme görülmektedir” dedi.Doç. Dr. Turgut Karaca ve Doç. Dr. Akın Çam, sohbet ortamında geçen toplantı sonrası katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

CHP OPERASYONLARINA ÖZEL’DEN SERT TEPKİ; SANDIĞI KALDIRMANIN PROVASI

ERDOĞAN'DAN İMAMOĞLU VE CHP YORUMU: "BAĞIMSIZ YARGININ KARARLARINI BEKLESİNLER"

LEMAN PROTESTOLARI BÜYÜDÜ: AKADEMİSYEN ASLI AYDEMİR TUTUKLANDI

HÜDA PAR'DAN MECLİS'E CUMA NAMAZI İÇİN İZİN TEKLİFİ

GÖZALTI DALGASI SONRASI CHP MYK ACİL TOPLANDI!

ZEYDAN KARALAR’DAN GÖZALTI SONRASI İLK SÖZLER: “ETKİLİ SİYASETÇİLERİ SUSTURMAK İSTİYORLAR”

CHP'Lİ BELEDİYELERE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON: ARALARINDA 3 BELEDİYE BAŞKANI DA VAR

HATAY’DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

CHP'Lİ KARA’DAN DÖRTYOL’DAKİ YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

DÖRTYOL’DA ALEVLER İKİ MAHALLEYE DAYANDI: TAHLİYE ÇAĞRISI YAPILDI

MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMASINI YIRTMIŞTI: DORUK DÖRÜCÜ SERBEST BIRAKILDI

CHP KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ KEZ "GÖREVSİZLİK" KARARI

NİHAT GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

HATAY DÖRTYOL’DA ORMAN YANGINI…

AKP'Lİ ÜYENİN 'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİDİR' ÇIKIŞI BELEDİYE MECLİSİNİ GÜLDÜRDÜ

İZMİR'DE SİYASİ DEPREM: TUNÇ SOYER TUTUKLANDI!

MANAVGAT BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA

SİLİVRİ’DE YENİ DOSYA: İMAMOĞLU’NA SAHTECİLİK SUÇLAMASI

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMA YIRTAN GENÇ GÖZALTINA ALINDI

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: TUNÇ SOYER DAHİL 119 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI: EMEKLİ VE MEMURUN ZAM ORANI NETLEŞTİ

RİZE'YE GİDERKEN DÜŞEN TEK MOTORLU UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI: PİLOT DEMİRCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

'DOĞA KATLİAMINA YASAL KILIF' ŞEKLİNDE TEPKİLERE NEDEN OLAN İKLİM KANUNU TEKLİFİ, MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

SİGARAYA 10 LİRALIK VERGİ ZAMMI GELİYOR!

GÖKÇEK LÜKS LOJMAN DAVASINI KAYBETTİ: “EVDEN ÇIKIYORUM”

HATAY'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

Yükleniyor


REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

  • Cumartesi 35.3 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.2 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 20 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2