POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

Tüm dünyada oldukça yaygın görülen polikistik over sendromunun, yaklaşık her 10 genç kadından birinde görüldüğüne dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan, bu hastalığın

SAĞLIK 18.11.2019 16:21:21 0
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

Hastalığın sıklıkla 15-25 yaş aralığında ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Temelde bir yumurtalık hastalığı olarak bilinse de, nedenlerinin karmaşıklığı ve etkilerinin vücudun birçok sisteminde görülebilmesinden ötürü, hastalıktan çok bir sendrom olarak adlandırılmaktadır. Heterojen kliniğinden dolayı uluslararası standart bir tanısal yöntem yoktur. Aylık olması gereken rutin adet döngüsü ve adet kanamaları gecikerek, sıklıkla 35 günden daha uzun aralıklarla ve süresi öngörülemeyen bir gecikme ile gerçekleşmektedir. Kronik yumurtlayamama probleminin klinik yansıması olarak, hastalar sıklıkla 'adet görmüyorum' ya da '2-3 ayda bir adet görüyorum' şeklinde bir ifade ile hekime başvurmaktadırlar” açıklamasında bulundu. 

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Polikistik over sendromunun diğer belirtilerinden söz eden Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Yaygın görülen bir diğer klinik problem ise 'hirsutizm' olarak adlandırılan erkeksi tipte kıllanmadır. Kadınlarda 'androjenizm' olarak adlandırılan bir dizi değişikliğe neden olur ve hirsutizm bunlardan en sık görülenidir. Polikistik over sendromlu genç kadınlarda ikinci sıklıkta görülen androjenik belirti, sivilce problemidir. Erkek tipi saç dökülmesi nadir olmakla birlikte, kimi zaman bir diğer androjenik bulgu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Polikistik over sendromlu genç kızlarda görülen artmış erkeklik hormon seviyelerini ana kaynağı yumurtalıklar olmakla birlikte, böbrek üstü bezleri ve vücuttaki yağ hücreleri de bu hormonların artışında rol alan diğer yapılardır. Polikisitik over sendromlu bireylerde yaygın olarak görülen problemlerden birinin de kilo fazlalığıdır. Olguların yaklaşık yarısında vücut ağırlığı ideal kilonun üzerindedir. Polikistik over hastalarında insülin direnci görülmekte bu da ilerde şeker hastalığı riskini arttırmaktadır. Polikistik over sendromu ve çocuk sahibi olamama(kısırlık), polikistik over sendromlu bireylerde görülen yumurtlama sorununun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kadına ait çocuk sahibi olamama nedenleri arasında polikistik over sendromu, azımsanamayacak oranlardadır. İnfertilite,polikistik over sendromlu hastaların kliniklere esas başvuru nedeni olabilmektedir. Uzun süreli yumurtalık fonksiyon bozukluklarının neden olduğu hormonal düzensizlik, rahim iç duvarının estrojen hormonu ile uygunsuz ve kontrolsüz uyarımına neden olarak rahim iç duvarının kalınlaşmasına ve kimi zamanda bu alanda ortaya çıkan rahim kanserleri (endometrium kanseri) için az da olsa bir risk artışına neden olabilmektedir. İnsülin hormonu metabolizmasındaki değişikliklerin de bu riske katkı sağladığı bilinmektedir” şeklinde konuştu.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Polikistik over sendromunun tedavisi ile ilgili bilgiler veren Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Tedavide temel yaklaşım, yaşam stilinin bu sendromun hali hazırda var olan etkilerini (adet düzensizliği, androjenizm, çocuk sahibi olamama) veya ileride ortaya çıkması muhtemel uzun dönem risklerinin (Diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser gibi)  azaltılmasına yönelik düzenlenmesidir. Fazla kiloların veya yağ kütlesinin, düşük karbonhidratlı diyet ve egzersiz ile azaltılması esastır. Polikistik over sendromlu hastaların tedavisinde amaç; bozulmuş adet düzenini sağlamak, erkek tipi kıllanma ve saç dökülmesini engellemek, kilo alımını engelleme ve kilo vermeyi sağlamaktır. Çocuk sahibi olmak isteyen, polikistik over sendromu nedeniyle bu şansı yakalayamayan bireylerde, yumurtlamayı yeniden sağlayıcı ilaçların kullanıldığı bir dizi yardımcı üreme tekniğinin kullanımı ile başarılı sonuçlar alınmaktayız” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15120,77%-0,14
  • DOLAR

    43,18% 0,07
  • EURO

    50,36% 0,15
  • GRAM ALTIN

    6410,32% 0,75
  • Ç. ALTIN

    10370,94% 0,59

300. GÜNDE BEŞİKTAŞ AYAKTA: "560 MİLYAR DEDİNİZ, 560 KURUŞU İSPAT EDEMEDİNİZ!

YAVAŞ;  “2050’YE YETECEK DENİLEN BARAJA DAMLA SU GELMİYOR”

YARGI KORİDORLARINDA DEHŞET: HAKİMİ SİLAHLA VURAN SAVCI İSTANBUL ADLİYESİ’NDE

ANTALYA BELEDİYESİ’NDE 400 MİLYONLUK 'ZİMMET' DEPREMİ: 14 GÖZALTI!

ARINÇ’TAN BİRİKMİŞ İTİRAZLAR: ERDOĞAN SONRASI, GEZİ, ADLİ TIP VE AKP İÇİ ÇÜRÜME

İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNE AĞIR DARBE: AVUKAT ALİ AYDIN ÖLDÜRÜLDÜ

EMEKLİ MAAŞI POLEMİĞİ SÜRERKEN YENİŞEHİRLİOĞLU’NUN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

BELEDİYE PERSONELİ ARTIK TERZİLİK YAPIYOR: İSKOOP ATÖLYELERİNDE GÜNDE 600 PARÇA ÜRETİM!

UYUŞTURUCU, FUHUŞ, KUMAR İDDİASI: ÜNLÜLER GÖZALTINDA

ERDOĞAN’DAN “HALEP” MESAJI: TÜRKLER, ARAPLAR, KÜRTLER ARASINDAKİ KARDEŞLİĞİN BOZULMASINA İZİN VEREMEYİZ

TRUMP’TAN İRAN’LA TİCARET YAPAN ÜLKELERE TEHDİT: ABD İLE TİCARETTE YÜZDE 25 EK VERGİ

CEZAEVİNDEN HASTANEYE: MEHMET MURAT ÇALIK AMELİYATA ALINDI

KILIÇDAROĞLU “MAĞDUR”, İMAMOĞLU “SANIK”: CHP 38. OLAĞAN KURULTAY DAVASI GÖRÜLÜYOR

BAHÇELİ’DEN KÜRESEL SAVAŞ ALARMI: “VENEZUELA TESTTİ, SIRA GRÖNLAND’DA”

EMEKLİLER KONUŞTU: “KİRACIYIZ DİYE ÖLMEMİZ Mİ GEREKİYOR?”

BEBEK OTEL’DE YIKIM BAŞLADI

“KONTROL BENDE” DEDİ, ÜNVANI PAYLAŞTI: TRUMP’TAN VENEZUELA ÇIKIŞI

MAHALLEDE "BEBEK" ÇATLAĞI: CEM KÜÇÜK VE MÜCAHİT BİRİNCİ BİRBİRİNE GİRDİ!

NETANYAHU İRAN’I KINADI: GAZZE TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ

17,5 MİLYON KİŞİNİN VERİLERİ ÇALINDI: INSTAGRAM TARİHİNİN EN BÜYÜK SIZINTILARINDAN BİRİYLE SARSILIYOR

MOTORİNE ZAMMIN ELİ KULAĞINDA: İNDİRİM DAHA SOĞUMADAN POMPA YİNE ZAM GÖRECEK

CHP 2026'YI "SEÇİM YILI" İLAN ETTİ, İLK HEDEF HATAY!

COVİD-19 AŞISI TARTIŞMALARINA BİLİMSEL NOKTA: ÖLÜM RİSKİ KİMDE DAHA YÜKSEK?

KADINLARDAN İKTİDARA MUHTIRA: "BİZE YAŞAM BORCUNUZ VAR, HESAP VERİN!"

BELEDİYELERİN ŞİRKET KURMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANI ONAYINA BAĞLANIYOR

GALATASARAY’A FİNAL DARBESİ: SÜPER KUPA FENERBAHÇE’NİN

DEV FİNAL ÖNCESİ İLK 11’LER AÇIKLANDI: BÜYÜK SÜRPRİZ

ERSOY–ATEŞ TARTIŞMASINA AHMET HAKAN DA GİRDİ

OKULDA "EMNİYET" AYRICALIĞI İDDİASI: ÇAKARLI ARAÇ EŞE, POLİS MEMURU ŞOFÖRLÜĞE!

DERBİ ÖNCESİ FENERBAHÇE’YE ŞOK: 3 YILDIZ FİNALDE YOK

Yükleniyor


KİLO KAYBI SONRASI ESTETİKTE SAĞLIK DETAYI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

HASTALAR ÇARESİZ: KAMU RANDEVUSU AYLAR SONRA, ÖZEL FİYATLARI EL YAKIYOR

ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

  • Perşembe 10.7 ° / 0.7 ° Güneşli
  • Cuma 11.1 ° / 0.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 6.9 ° / 3.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9