KORONAVİRÜSTEN DOLAYI MEME KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN

Her sekiz kadından birinde meme kanseri geliştiğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. S. Ezgi Oymak, memede kanserinin geç fark edilmesinin tedaviyi zorlaştıracağına dikkat çekerek, erken teşhisin önemin

SAĞLIK 12.10.2020 14:24:42 0
KORONAVİRÜSTEN DOLAYI MEME KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN

Her sekiz kadından birinde meme kanseri geliştiğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. S. Ezgi Oymak, memede kanserinin geç fark edilmesinin tedaviyi zorlaştıracağına dikkat çekerek, erken teşhisin önemini vurguladı. 
“Erken Tanı Başarı Şansını Arttırıyor”
Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Oymak, “Hiçbir risk faktörü olmayan sekiz kadından birinde meme kanseri gelişmektedir. Sigara, obezite, artmış östrojen maruziyeti gibi risk faktörleri durumunda ise daha sık görülmektedir. Tıptaki gelişmeler sayesinde, memedeki lezyonların kansere dönüşmeden önce fark edilmesi mümkün hale gelmiştir. Her kanser türünde olduğu gibi, meme kanserinde de erken dönemde tanı konması tedavi başarısını artırmaktadır. Meme kanseri bir toplum sağlığı konusudur. Türkiye Cumhuriyeti’nde tarama programındadır. 40 yaş ve üzerindeki bütün kadınların, her sene Mamografi (MMG) yaptırması gerekmektedir. Ülkemizde bu tarama ücretsiz olarak KETEM birimlerinde, devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Aile hekiminizden size en yakın MMG merkezini öğrenebilirsiniz. Sonuçlar temiz çıksa da, aksatmadan her sene MMG yaptırma konusunda kadınların hassasiyet göstermesini istiyoruz. İyi huylu birçok lezyon görülmesi muhtemeldir. Bu lezyonları Genel Cerrahi Bölümü’nde kontrole giderek, takip etmek gerekmektedir” açıklamasında bulundu.
“Meme Kanserinin Tedavisi Ekip İşidir”
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. S. Ezgi Oymak, “Tanı alan her hastanın; Tıbbi Onkoloji uzmanı, Radyasyon Onkolojisi uzmanı ve meme kanseri cerrahisi konusunda uzman bir Genel Cerrahtan oluşan bir ekip tarafından çok disiplinli olarak değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Bu sayede uygulanması gereken ameliyat, kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi), immünoterapi (akıllı ilaç tedavisi) ve hormonoterapi tedavilerini hastaya özel olarak doğru sırada yapmak mümkün olmaktadır. Her hastanın organ koruyucu protokoller, uygun cerrahi teknikleri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almaya hakkı vardır. Tıptaki gelişmeler sayesinde, ileri evre hastalarda dahi memenin tamamını almadan, yani meme koruyucu yaklaşım ile tedavi etmek mümkün hale gelmiştir. Eskiden son evre diye nitelendirilen hastalarda tam şifa elde edildiği durumlarla karşılaşmamız bunun bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
“Taramalarınızı Ertelemeyin”
Tarama tetkiklerinin ertelenmesinin, çok daha büyük sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. S. Ezgi Oymak, “2019 yılı Aralık ayında ilk olarak Çin’de ortaya çıkan ve Mart 2020’den itibaren ülkemiz dahil tüm dünyayı etkisi altına almış Covid-19 Pandemisi süresinde, hastanemizde gerekli hijyen ve korunma tedbirleri ile ilgili eğitimler verilerek onkolojik tedavilerimize kesintisiz devam etmekteyiz. Gerekmedikçe hastaneye başvurulmaması yönündeki uyarıları halkımızın yanlış anladığını görmekten üzüntü duyuyoruz.

Bu dönemde, raporlu ilaçları yazdırma için, ya da estetik gibi hayati önemi olmayan işlemler için hastanelere başvurulması, uzun süredir mevcut olan şikâyetler için acil servislere başvurulması, sağlık kurumlarında gereksiz bir kalabalık oluşturmaktadır. Bunun tam aksine, ertelenmemesi gereken hastalıklarda tetkik ve tedavilerin, hastaya ya da kurumlara bağlı sebeplerle ihmal edildiğini ya da geciktiğini gözlüyoruz. Yılda bir sefer yapılacak olan tarama tetkikleri, randevuları ayarlanarak, hasta ve sağlık personeli açısında güvenli şartlarda yapılabilir. MMG de bu şekilde pandemi sonrasına ertelenmeden düzenli şekilde yapılmalıdır. Tarama tetkiklerinin terkedilmesi, çok daha büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Bunu engellemek ve kanserde hayat kurtarmak için erken teşhis imkânını elden bırakmayalım” dedi.


 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10888,02%-0,32
  • DOLAR

    42,45% 0,09
  • EURO

    48,96% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5665,32% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9195,44% 0,00

AKIN GÜRLEK'TEN "AHTAPOTUN KOLLARI" VE ETİ MADEN AÇIKLAMASI

RÜŞVETTEN 5 YIL CEZA VERİLEN BİNBAŞI: ÜLKÜCÜYÜM, BAHÇELİ VE ERDOĞAN’IN HAYRANIYIM

İMRALI MASASI SESSİZ KURULDU: ZİYARET NEDEN SAKLANDI?

KILIÇDAROĞLU: BEN NE DEDİM Kİ? BU LİNCİ ANLAMIYORUM!

DEVA’DA İMRALI DEPREMİ: AKSOY KARARA İSYAN EDİP GİTTİ!

TBMM AÇIKLADI: HEYET ÖCALAN’LA GÖRÜŞTÜ!

BAŞKAN GÜL’ÜN ANNESİ SABAHAT BAYRAKTAR DUALARLA UĞURLANDI

İSKENDERUN BELEDİYESİ MUSİKİ DERNEĞİ’NDEN 40. YILA YAKIŞIR GECE!

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN SOKAK KÖPEKLERİNE “BESLEME YASAĞI” TALİMATI

İSKENDERUN’DA ÖĞRETMENLER, 24 KASIM’DA BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’ÜN MANEVİ HUZURUNDA

ZİRAAT PARK’TA ŞENLİK VAR! DÖNMEZ’İN İLK NARENCİYE FESTİVALİ BÜYÜK İLGİ TOPLADI

ERDOĞAN’DAN G20 UÇAĞINDA KILIÇDAROĞLU YORUMU: “BU SÖZLER İTİRAF NİTELİĞİNDE!

20 ASKERİN ŞEHİT DÜŞTÜĞÜ UÇAĞIN ENKAZ İNCELEMESİ TAMAMLANDI!

ŞİŞLİ’DE ŞAŞKINLIK YARATAN KARAR: AYNI FİİL, FARKLI MUAMELE!

HÜLYA AVŞAR VE MERVE TAŞKIN HAKKINDA 'FUHUŞA TEŞVİK' İDDİASIYLA SUÇ DUYURUSU!

ŞİDDETİ DURDURAMIYORSUNUZ, BİZ DURDURACAĞIZ!” KADINLAR SOKAKLARA İNİYOR

CUMA ZAM, SALI İNDİRİM! AKARYAKITTA VATANDAŞI ÇILDIRTTAN DÖNGÜ

AYDIN’DA SU KRİZİ BÜYÜYOR: GÜNEL’DEN ÇERÇİOĞLU’NA ‘SAMİMİYET TESTİ’

BELEN’İ YASA BOĞAN HABER: BAŞKAN GÜL ANNELERİNİ KAYBETTİ

BELEN’İ SARSAN YANGIN FACİASI: KÜLE DÖNEN GALERİDEN ŞOKE EDEN KİMLİK

SİYASETTE FIRTINA: ÖZEL’DEN YERLİKAYA’YA SUÇ ÖRGÜTLERİ VE FETÖ ÇIKIŞI!

GİZLİ İMRALI BULUŞMASI: MİT OTURMA PLANINI ÇİZDİ, FOTOĞRAF YASAKLANDI!

ÜNLÜLER BALIK SPERMİ ENJEKTE ETTİRİYOR: GÜZELLİKTE YENİ ŞOK TREND!

AKP KADIN KOLLARI'NDAN SKANDAL ATATÜRK PAYLAŞIMI!

KILIÇDAROĞLU’NDAN ÇARPICI ÇIKIŞ: BUGÜNKÜ CHP ELEŞTİRİSİ, 2021’DEKİ SÖZLERİYLE ÇELİŞTİ

ÖCALAN OYLAMASI SONRASI BULDAN’DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ: ‘ANA MUHALEFET DEM

EMEKLİLİK İÇİN YENİ DÖNEM: 72 VE 75 FORMÜLÜ GELİYOR!

50 BİN MAHKÛMA ‘AF’ ÇIKIYOR MU? İKTİDAR MEDYASI ‘PİYANGO’ DİYE DUYURDU!

GIDADA ALARM: BU KEZ ADRES KOCAELİ! 14 ÖĞRENCİ HASTANELİK OLDU

TARİHİ OYLAMA MANŞETE ÇIKAMADI: İKTİDAR MEDYASINDAN KRİTİK SESSİZLİK

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Salı 18.3 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.3 ° / 9.3 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 9.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 13 8 1 4 11 28
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
5.GÖZTEPE A.Ş. 13 6 2 5 9 23
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 13 6 4 3 5 21
8.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 13 4 6 3 -2 15
10.KOCAELİSPOR 13 4 6 3 -4 15
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 13 3 5 5 -5 14
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 13 4 7 2 -10 14
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 13 3 6 4 1 13
14.KASIMPAŞA A.Ş. 13 3 6 4 -5 13
15.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8