KIŞ MEVSİMİNDE METABOLİZMA VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNERİLER

Artan duygusal yeme atakları, kendini sürekli yorgun hissetme durumu, azalan hareketsizlik ve beraberinde gelen sağlık problemleri…

SAĞLIK 3.12.2020 12:47:52 0
KIŞ MEVSİMİNDE METABOLİZMA VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNERİLER

Kış mevsimi soğuk havaların etkisi ile metabolizma için dezavantaj oluşturabilir. Fakat metabolizmamıza iyi bakarak bu açığı kapatmak mümkün… İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, kışa fit girebilmek ve hastalık savar güçlü bir bağışıklık adına önerilerde bulundu. 
Dört mevsim sağlıklı beslenmek en önemli kural
Kış mevsimi demek, sağlıklı beslenmeye ara vermek demek değildir. Her mevsim olduğu gibi, kış mevsiminde de vücudunun yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyacı var. Tüm besin gruplarında yer alan besinlerle çeşitlendirilmiş, parmak izin gibi sadece sana özel düzenlenmiş, gereksinmelerine, kan parametrelerine, vücut analizine uyumlu bir beslenme programı bu süreçte en büyük destekçin olacaktır. Yaşam tarzı haline getirilmemiş bir beslenme programı benimsemeden, maalesef ne bu kış, ne de gelecekteki diğer kış mevsimlerinde sağlıksız olacak ve sınıfta kalacaksın.
Gençlik hormonun “melatonin”
Saat 21.00 itibariyle melatonin hormonu salınarak, vücudun kendini, yavaş yavaş sindirime kapatarak uyku hazırlıklarını başlatıyor. Son ara öğününü en geç 21.00-21.30’da yap ve bu kışı fit geçir. Geç saatlerde yeme alışkanlığı olmayan, 23.00-05.00 arası uykuda olanlar şanslı. Düzenli ve kaliteli uyku, hormonlarının düzenli salgılanmasına, metabolizmanın yüksek modda çalışmasına yardımcı olmaktadır. Biyolojik ritmine ayak uydurup güne zinde başlamak adına, her gün minimum 7 saat karanlıkta, teknolojik araç gereçlerden uzakta uyumaya özen göstermelisin. Bunların dışında melatonin salınımına destek; yulaf, zencefil, muz, badem, kivi, vişne, sarı kantaron gibi kaliteli besinlere beslenme örüntünde yer vermelisin. 
Öğün atlamamalısın
Kışın duygusal yeme atakları artıyor ve havaların soğumasıyla kendini daha yorgun hissediyor olabilirsin. Azalan öğün sayısı ile beraber, maalesef metabolizma hızı da çok yavaşlar. Çözüm oldukça basit. Öğün sayısını arttırmak, öğün aralarını 2-3 saat şeklinde tutmak metabolizmanı hızlandıracaktır. Öğünlerin içeriği de oldukça önemli, kaliteli protein, karbonhidrat ve yağ içerikli sağlıklı öğünler ve uygun porsiyonlarla kış aylarında metabolizmanı ateşleyebilirsin. Her şeye rağmen iştah kontrolü sağlayamadığın durumlarda rooibos çayı tüketebilirsin. En doyurucu ve sağlıklı kahvaltı seninki olsun. Günün en önemli öğününü ihmal etmemelisin.
Su içmek için bahanen olmasın!
Suyu, düzenli ve yeterli tüketmelisin. Günde kaç litre su tüketiyorsun? Eğer 2 litreyi bile yakalamıyorsan, kabızlığa kapı aralıyorsun ve metabolizmana ket vuruyorsun demektir. Günde 2,5 -3 litre su tüketmen, bağırsaklarının rahatlamasını ve dışkılamanın artmasını sağlayacaktır. Yapılan en büyük hatalardan biri su içmek için susamayı beklemektir. Yaşam boyu bedenini temizleyecek, detoks etkisi yaratacak, metabolizmanı canlandıracak en önemli içeceğin sudur. Her gün, her saat kendine suyun önemini ve içmen gerekliliğini hatırlat. Unutmamamız gereken bir nokta var ki; elbette tükettiğimiz suyun da bir sınırı olmalı. Düzenli fiziksel aktiviten yoksa sana uygun bir beslenme programı benimsemediysen, gün içinde 5-6 litre su içerim, kilolarımdan kurtulurum hayalinden bir an önce vazgeç. Böyle yaparak sadece organlarına yük bindirirsin. 
Yağsız süt ve süt ürünleri tüketmelisin
Süt ve süt ürünleri; hem tokluk süresini uzatır, hem de içeriğindeki kalsiyum ile yağ yakımını hızlandırır. İstersen yağsız süt ile hazırlanmış kahven, istersen yemeğin yanında tercih ettiğin ayran/ cacık metabolizmana destek olacaktır. Günde 2-3 bardak yağsız süt ve yoğurt tüketimi, bedenini sağlıkla kışa hazırlayacak ve kışı fit geçirmene destek olacaktır.
Rengârenk sebze ve meyvelerle antioksidan depolayıp, metabolizmanı hızlandırabilirsin
Düşük kalori içeriğine sahip sebze-meyve grubu; folik asit, A, E, C, K, B2 vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineralleri; lutein, beta karoten gibi antioksidanları içeren ve aynı zamanda lif kaynağı olan, doğanın bize sunduğu en renkli armağanlardandır. Uygun porsiyonda, ara öğünde tercih ettiğin meyveler kan şekerini dengeleyici, oldukça düşük kalorili fit besinler. Dünya Sağlık Örgütü’nün sunduğu raporlarda dünyadaki ilk ölüm nedenleri arasında, düşük sebze ve meyve tüketimi olduğu vurgulanmış. Kışın birçok hastalıktan korunmak adına 1 kilogram portakal tüketmeye gerek yok unutmayalım. C vitaminin fazlası idrarla atılıyor, vücutta depolanmıyor. Kışın en fazla yaptığımız hatalardan bir diğeri, aşırı meyve tüketimi. Günlük 300-400 gram meyve, gereksinmen için yeterli olacaktır.
Akşam yemeğinden sonra tatlı alışkanlığınız son bulsun
Tatlı tüketimini, özellikle sütlü hafif tatlılar tercih edip, saat 17.00’den önce tüketerek,  metabolizmanı yük bindirmeden sağlıklı bir kış mevsimi geçirebilirsin.
Güneş girmeyen eve, hastalık ve fazla kilo giriyor unutmamalısın
Eğer eviniz çok güneş görmüyorsa ve yaz aylarında çok sınırlı tatil yapabiliyorsanız, acil olarak 25-OH vitamin D değerlerine baktırmalısınız. Güneşin armağanı D vitamini metabolizmanızı hızlandıran sihirli bir vitamin.
Hareket etmelisin
Kış mevsiminde TV izleme süresini kısaltmakta fayda var. Aktif yaşam, kısa süreli spor salonu üyelikleri gibi olmamalı, kalıcı olması adına çabalamalısın. Haftanın 4 günü ortalama 45 dakikalık tempolu yürüyüşler; hem yağ yakımına, kas gelişimine destek olacak, hem de mutluluğun kaynağı seratonin seviyeni arttıracaktır. Düzenli yapılan egzersiz ile oksijen alımını yüzde 15 oranında arttırabilirsin ve oksijen kapasiteni ne kadar arttırırsan, hücrelerin o kadar taze ve güçlü kalır; çünkü tüm hücrelerinin yaşamak için oksijene ihtiyacı var. Hem bedenini, hem ruhunu yıpratmamak adına pozitif düşünmeli ve kendini doğanın kucağına bırakmalısın. Açık havada yapılan düzenli fiziksel aktivite; bol oksijeni, bol oksijen pozitif düşünceyi, pozitif düşünce yaşamına yıllar ekleyecek ve tüm bunların yanına bir de ‘’sağlıklı’’ kelimesi gelecek ve kış mevsimleri, baharlar ve ardından gelen yaz sana hep fit hissettirecek...

 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00

CEYLAN, BÜYÜKDERE MAHALLEMİZ SADECE MERKEZDEN DEĞİL HİZMETLERDEN DE UZAK!"

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ YENİ İSKENDERUN İLE TAÇLANDIRACAĞIZ

3 BİN KONUTU BUGÜN TESLİM EDİYORUZ

BURHANETTİN BULUT, SARAYA YAPILAN HARCAMALARDAN EMEKLİYE KAYNAK AYRILMADI

FETÖ FİRARİSİ BOYDAK ŞİRKETLER GRUBUNUN YÖNETİM KURULU ÜYESİ BEKİR BOYDAK İSTANBUL'DA GÖZALTINA ALINDI

İSTANBUL'DA PİYASA DEĞERİ 75 MİLYON YİNA OLAN DONDURULMUŞ HAYVAN ELE GEÇİRİLDİ

İSKENDERUN'UN OTOGARI ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN

NAZMİ CEYLAN BELEDİYE'NİN GAYESİ HİZMETTİR

ÖNTÜRK: HATAY’IMIZI VE VATANDAŞLARIMIZI KALKINDIRACAĞIZ

TİP, GÖKHAN ZAN’IN ADAYLIĞINI GERİ ÇEKTİ

CEYLAN’DAN ESNAF ZİYARETİ

RESMİ GAZETE'DE BİRİNCİ DERECEDEN DOĞAL SİT ALANI TESCİLİ....

İSTE ARTIK PAYAS’TA….

EKREM İMAMOĞLU'NUN MİTİNGİNDE KURAN-I KERİM'Lİ PROVOKASYON!

ÖZGÜR ÖZEL: “İSRAİL’İN TİCARETİNİ KİM AYAKTA TUTUYORSA FİLİSTİN’E İHANET EDİYORDUR”

ERDOĞAN: "RAMAZAN BAYRAMI İKRAMİYELERİNİ 2-5 NİSAN ARASINDA HESAPLARA YATIRACAĞIZ"

YASAKLAR 5 GÜN SONRA BAŞLIYOR!

"ÜÇ VARDİYA ÇALIŞIP HER HİZMETİ ZAMANINDA YAPACAĞIZ"

NAZMİ CEYLAN'DAN NEZAKET ZİYARETLERİ

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: “SİZİN PARANIZLA SİZİN İRADENİZİ ÇALMAYA ÇALIŞIYORLAR”

SEZGİN TANRIKULU: "DİYARBAKIR'IN BÜTÜN MÜLKLERİ KAYYIM TARAFINDAN TALAN EDİLİYOR"

DÜZCELİ EMEKLİ VATANDAŞ: "BEN VERGİ VERİYORSAM TAYYİP'E HESAP SORMA HAKKIM VAR"

UCUZA ET ALMAK İÇİN KUYRUKTA BEKLEYEN VATANDAŞ: “EKONOMİDEN, TARIMDAN ANLAMAYAN İNSANLARI BAŞIMIZA GETİRİRSEK BU HALE GELİRİZ”

ERDOĞAN, ERZURUM'DA 3 İL İÇİN DESTEK İSTEDİ

MANSUR YAVAŞ: "RAKİBİM ŞU ANDA BELEDİYE BAŞKANI. SÖYLEDİKLERİNİN HİÇBİRİSİNİ ŞİMDİYE KADAR KENDİ BELEDİYESİNDE YAPMAMIŞ. DOLAYISIYLA DİYORUM Kİ; AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ"

KOCAELİ'DE GEMİ LİMANA ÇARPTI, VİNÇLER DEVRİLDİ: ÖLÜ, YARALI YOK

YÜKSELİŞ’İN AYKUT HOCASI TÜRKİYE’NİN EN PRESTİJLİ ARTI EĞİTİM DERGİSİ KAPAĞINDA

SEÇİMLERE SAYILI GÜNLER KALA PAYAS BELEDİYESİ GAYRİMENKUL SATIYOR

HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ VOLKAN DEMİREL'E FAHRİ HEMŞEHRİLİK VERDİ

SAVAŞ, HÜKÜMET 22 YILDIR HATAY’DA OLMADIĞI GİBİ DEPREMDE DE YOKTU

Yükleniyor


UYUZ HASTALIĞI, BELİRTİLERİ VE UYUZDAN KORUNMA YOLLARI

STRES, GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUYOR

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK SİNİR SIKIŞMASI YAPIYOR

AMELİYAT MI? STENT Mİ? İLAÇ TEDAVİSİ Mİ?

‘KARPAL TÜNEL’ SENDROMUNA DİKKAT!

DİRSEK SİNİR SIKIŞMASI NEDİR VE NEDEN OLUR?

  • Salı 13.1 ° / 7.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 17.3 ° / 9.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 18.2 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13