ALKIŞ YETMEZ KURALLARA UYUN!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70’inin koronavirüs ile enfekte olabileceğini belirterek “Türkiye’de yayılma hızını düşürmeliyiz. Yoksa tedaviye yetişemeyiz. Yurttaşa çok önem

SAĞLIK 23.03.2020 11:31:14 0
ALKIŞ YETMEZ KURALLARA UYUN!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, önümüzdeki bir yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70’inin koronavirüs ile enfekte olmasını beklediklerini belirterek “Ülkemizde vaka sayısının kaç olacağından önemlisi, vaka sayısının geniş bir zaman diliminde mi, yoksa birkaç hafta içinde mi ortaya çıkacağı. Önemli olan bu birkaç hafta içinde hızlı artışın olmaması. Yoksa sağlık altyapımız yetmez. Hastaları tedavi etmeye yetişemeyiz” uyarısında bulundu.
Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'ye konuşan Prof. Azap “Sosyal mesafeyi koruyun” çağrısı yaptı.
‘DAYANIKLI BİR VİRÜS’
Aynı zamanda Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı olan Prof. Azap gazetemizin sorularını yanıtladı. Virüsün stabil ve dayanıklı bir virüs olduğunu, yapısını çok değiştirmediğini belirten Azap, “Şekil değişikliğine uğrayıp bulaşıklığını kaybetmedi. SARS gibi ortadan kalkmasını beklemiyoruz” dedi. Virüsün insandan insana bulaşma hızının yüksek olduğunu, enfekte olan hastaların yüzde 80’inin hafif belirtilerle hastalığı atlattığını, bu nedenle birçoğunun doktora bile gitmediğini anımsatan Azap “Bu kişiler toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve etrafa virüs saçıyorlar. Hastaneye dahi gelmedikleri için test yapma şansımız da yok. O yüzden toplumda bu virüs hızla yayılıyor. En etkili yöntem bu nedenle sosyal mesafe. İpin ucu kaçmış değil, halen önüne geçilebilir. O yüzden diyoruz sosyal mesafe önemli. 1 metreden fazla kimseye yaklaşmayın, kalabalık ortamlara girmeyin, olabildiğince evde kalın” diye konuştu.
SOKAKTA VATANDAŞA ATEŞ ÖLÇÜMÜ
“Güney Kore’de kişilerin sokakta ateşi ölçülüyordu ve riskli gruplar tespit ediliyordu. Türkiye’de bu mümkün mü?” sorumuza Prof. Alpay, şu yanıtı verdi: “Bunu yapabilmek Türkiye gibi bir ülkede hiç kolay değil. Kaynaklarınız, olanaklarınız ne kadar yeterliyse ona göre hareket etmeniz gerek. Çünkü başka şeyleri de yapmanız gerekiyor aynı zamanda. Olabildiğince çok test yapmak ve pozitif çıkanların etrafındakileri bulup onları toplumdan izole etmek lazım, ama bütün enerjinizi de buna harcarsanız, hastaların yönetimi ne olacak? Hastaların sağlık altyapısına ve tedaviye ihtiyacı var. Her ülke kendi formülünü geliştirmek zorunda. Her ülkedeki bulaş dinamikleri, davranış kalıpları farklı. O yüzden her ülkenin kendine özgü reçetesinin olması gerek. Vatandaş ateşi, solunum sorunu olduğunda sağlık kurumlarına başvurmalı. Gerekli vakalara gerekli testler yapılıyor. Vaka sayısında kaç olacağımızdan önemlisi, bu vaka sayısının geniş bir zaman diliminde mi, yoksa birkaç hafta içinde mi ortaya çıkacak olması. Bu çok önemli.” Türkiye-İtalya karşılaştırmalarını doğru bulmadığını belirten Azap, “Tespit ettiğimiz ilk vaka bizim ilk vakamız olmayabilir. İlk vakayı biz daha geç tespit etmiş olabiliriz. O yüzden İtalya’dan önde olduğumuzu ve İtalya’dan daha kötü olacağımızı da düşünmüyorum” diye konuştu.
CİDDİ YAN ETKİLERİ OLABİLİR
Sosyal medyada bir ilacın koronavirüsü tedavi ettiği hatta önlediği iddialarına ilişkin ise Azap, “Bu ilacın ne kadar süre verileceği, etkili olup olmayacağı, direnç üzerine etkileri ve istenmeyen etkilerinin ne olacağı bilinmemektedir. Bazı bilimsel temelleri var ama yeterli değil. Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bunun da ciddi yan etkileri var. Bazı kişilerde ölümcül bile olabilir” dedi.
GÜNLÜK TEST SAYISI 10 BİNE ÇIKACAK
Azap, Türkiye’de yapılan test sayısının günlük 3 binlere kadar çıktığını, bu hafta başı itibariyle 16 olan test merkezi sayısının 31’e çıkacağını ve günlük test sayısında da 10 binin hedeflendiğini anlattı. Azap, şöyle konuştu: “Hastalıkta şu an kullanılan iki test var. Mikrobiyolog arkadaşlarımızın yönlendirmesiyle sanırım bu haftadan itibaren hızlı testleri kullanacağız. Hızlı testler ile önümüzdeki hafta test sayısının günde 10 bine çıkması hedefleniyor. Uygulaması kolay ve hızlı olduğu için tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacak.”
EVE GİRMEZSENİZ KONTROLDEN ÇIKAR
Görüşlerine başvurduğumuz bir diğer uzman Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önümüzdeki haftanın Türkiye için son derece kritik olduğunu söyledi. Ceyhan, “Yayılma kontrolden çıktı diye bir şey şu an söyleyemeyiz. Çok kritik bir dönemdeyiz. Şu bir hafta en kritik dönem. Bu haftada kontrolleri hızlı bir şekilde yapmazsak kontrol etmesi çok zor bir döneme girebiliriz” dedi. Vakaların tüm illere yayılmasıyla durumun zor olacağına işaret eden Prof. Ceyhan, “Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15849,96%-4,44
  • DOLAR

    43,96% 0,08
  • EURO

    51,54% -0,77
  • GRAM ALTIN

    7637,86% 2,73
  • Ç. ALTIN

    12527,23% 0,00

RIZA AKPOLAT İDDİASI GÜNDEMİ SALLADI: CHP İÇİNDEN DİKKAT ÇEKEN TEKLİF

DÜNYA PETROL PİYASASI UÇURUMDAN DÖNDÜ: İRAN İHA’SI ARAMCO’YU VURDU

PİYASAYA ACİL MÜDAHALE: MERKEZ BANKASI REPO İHALELERİNİ DURDURDU

ORTA DOĞU’DA CEPHE GENİŞLİYOR: İSRAİL LÜBNAN’I VURDU, 31 ÖLÜ

İRAN SALDIRILARI SONRASI ANKARA’DAN MESAJ: EKONOMİ İÇİN ÖNLEMLER HAZIR

SAVAŞTA YENİ AŞAMA: İNGİLTERE ABD’NİN İRAN OPERASYONUNA ÜS DESTEĞİ SAĞLADI

ERDOĞAN SAHADA: TRUMP DAHİL 6 LİDERLE KRİZ DİPLOMASİSİ

KRİZİN YENİ CEPHESİ GÖKYÜZÜ: İRAN HAVA SAHASI KAPANDI, UÇUŞLAR TÜRKİYE’YE AKIN ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL İRAN SALDIRILARI SONRASI CHP’NİN TUTUMUNU 7 MADDEYLE AÇIKLADI

ORTADOĞU KRİZİNDE YENİ PERDE: TRUMP “İRAN DİYALOG İSTİYOR” DEDİ

İRAN AJANSI AHMEDİNEJAD’IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DUYURDU

BORSA İSTANBUL İDDİALARI GÜNDEMİ KARIŞTIRDI: ŞİMŞEK AÇIKLAMA YAPTI

ALİ HAMANEY OPERASYONUNDA ŞOK İDDİA: CESEDİNİN YANINDA MOSSAD AJANI MI VARDI?

BEYLİKDÜZÜ DÖNEMİNE SORUŞTURMA: İMAMOĞLU İÇİN HAPİS İSTEMLİ YENİ DAVA

HAMANEY SONRASI İLK AÇIKLAMA: İRAN “TARİHİN EN AĞIR SALDIRISI” İÇİN HAZIRLIKTA

ABD-İSRAİL OPERASYONU SONRASI ORTADOĞU’DA SARSICI GELİŞMELER: İRAN LİDERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI, MİSİLLEME BAŞLADI

PEZEŞKİYAN: MASUM ÖĞRENCİLERİN ÖLÜMÜ TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK

 DIŞİŞLERİ’NDEN İRAN SAVAŞI İÇİN İLK AÇIKLAMA: KÜRESEL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR

ERDOĞAN’DAN İRAN SALDIRILARI SONRASI İLK AÇIKLAMA: “ENDİŞE DUYUYORUZ”

İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN LİDERİ HAMANEY ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

ORTADOĞU’DA TANSİYON FIRLADI: TRUMP OPERASYONU İLAN ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL AKIN GÜRLEK İÇİN YENİ TARİH VERDİ

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ GÜNDEMİ KARIŞTIRDI: BAKAN TEKİN’DEN DİKKAT ÇEKEN SAVUNMA

AKARYAKITA ZAM GELDİ: BENZİNDE TABELA YENİDEN DEĞİŞTİ

BOLU BELEDİYE BAŞKANI TANJU ÖZCAN GÖZALTINA ALINDI

TBMM’DE GERGİN OTURUM: DİPLOMA POLEMİĞİ GÜNDEME OTURDU

MAHKEMEDE ÇARPICI AN: SAVCI “DÜŞSÜN” DEDİ, KARAR ERTELENDİ

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA ARA KARAR: TUTUKLULUKLAR SÜRÜYOR, 7 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

AVCILAR’DA METROBÜS KAZASI: İBB SOSYAL TESİSLERİ DURAĞI’NDA 2 ARAÇ ÇARPIŞTI, YARALILAR VAR

PAKİSTAN’DAN TALİBAN’A SERT MESAJ: “AÇIK SAVAŞ BAŞLADI”

Yükleniyor


COVİD-19 AŞISI TARTIŞMALARINA BİLİMSEL NOKTA: ÖLÜM RİSKİ KİMDE DAHA YÜKSEK?

KİLO KAYBI SONRASI ESTETİKTE SAĞLIK DETAYI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

HASTALAR ÇARESİZ: KAMU RANDEVUSU AYLAR SONRA, ÖZEL FİYATLARI EL YAKIYOR

ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

  • Pazartesi 13.7 ° / 2.1 ° Güneşli
  • Salı 15.9 ° / 3.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.4 ° / 4.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13