Dr. Dursun Çiçek


İSTANBULUN SORUNLARI VE ÇÖZÜMİSTANBULUN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

İSTANBULUN SORUNLARI VE ÇÖZÜMİSTANBULUN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:


01- DURUM TESPİTİ:

27 Mart 1994 yılından beri yaklaşık çeyrek asır olan 25 yıldır İstanbul'u yöneten Erdoğan: 'Biz bu şehrin kıymetini bilmedik. Biz bu şehre ihanet ettik. Hala da ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum' dedi.

Yıllardır, İstanbulun tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak adına hem TBMM’de hem de İstanbul Büyükşehir Belediye meclisinde mücadele veriyoruz. Rant uğruna İstanbul’a ihanet ettiler. AKP Hükümeti ve Büyükşehir ortaklığı ile “99 depremi sonrasında toplanma ve yardım yeri olarak belirlenen yerler rant için imara açıldı. Yeni gökdelenler hızlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Tüm bu gökdelenler, AVM’ ler ayrıcalıklı imar izinleri ile gerçekleştirildi. Mutlak yapı yasağı olan, yeşil alan ya da kısmi imarı olan yerlerde yapıldı. İktidarın derdi çarpık şehirleşme, vatandaşların sorunları, kentin kültürel ve doğal mirası ile çekilemez hale gelen trafik orunu değil. Bu kenti biz bu hale getirdik diyenlerin ihaneti sabittir. İhanetin bedeli hukuk çerçevesinde sorulmalı ve bu ihanetten ivedilikle vazgeçilmelidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1994 yılında Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2002 yılından bu yana da tek başına iktidar olan AKP hem TOKİ hem de 1994’ten beri yönettiği belediye aracılığıyla İstanbul’da birçok kent suçuna imza attı. İşte bahse konu ihanetten örnekler:

- İstanbul’un silueti bozuldu: Gökkafes, Şehrazat Konakları gibi yapılar silueti katlederken, Tarihi yarımada, Süleymaniye ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’nin siluet etkisini kaybetti.
Haliç Metro Köprüsü’nün ve Marmaray’ın yarattığı tahribat, Aksaray’daki yıkımlar, Fener-Balat’taki acele kamulaştırma, Sulukule’deki yerinden edilme ve Yenikapı’da yapılan dolgu miting alanı sonucunda Tarihi Yarımada’da yaratılan tahribatlar, UNESCO ve ICOMOS tarafından kültürel miras ve evrensel değer kabul edilen İstanbul’u bu niteliğini kaybetmesi tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

- Taksim yayalaştırma projesiyle, büyük bir direniş sonucu kurtarılan Gezi Parkı dışında tamamen betonlaştırldı. Tarihi Atatürk Kültür Merkezi yıkıldı. Taksim Meydanı halka ve ettkinliklere kapatıldı.

- Emek Sineması, Maksim Gazinosu ve İstanbul’un ilk sineması olan Majik Sineması yıkılarak yerlerine AVM’ler inşa edildi. İstanbulun tarihi mekanları imha edildi. Haydarpaşa Garı’nda 2010 yılında yangın çıktı ve akabinde kaderine terk edilen bina çürümeye terk edildi.

- Kuzey Ormanları Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı inşaatlarıyla katledildi. Burada bulunan İstanbul’un önemli yeraltı ve yerüstü su kaynakları zarar gördü

- Sulukule, Tarlabaşı ve Ayazma gibi tarihi ve arsa değeri yüksek yerlerde yaşanan kentsel dönüşümle buralarda yaşayanların yaşam alanlarına el konuldu. Kent sakinleri başka yerlere göçe zorlandı. Boşaltılan askeri araziler ve kamu arazileri rant için yandaş inşaat şirketlerine peşkeş çekildi.

- Kente ihanetin ortağı olan ve bu nedenle İstanbullulara hesap vermesi gereken Kadir Topbaş talimatla ve baskı ile istifa etti ve gitti. Geride talan olmuş bir İstanbul bıraktı.

- İstanbul halkının trafik sorununu çözecek metro sistemleri ve deniz ulaşımı yerine Üçüncü Köprü, Avrasya Tüneli, Üçüncü Havalimanı gibi pahalı ve kullanım garantili yatırımlarla karayolu ulaşımı teşvik edildi. Trafik sorunu çözülemez hale getirildi. Hazine ve İstanbul halkı milyarlarca TL zarara uğratıldı.

Anadolu'da taşı toprağı altın değerindedir denilen dünyanın incisi ve merkezi İstanbu'a 25 yıldır ihanet edenlere yeşil alanları parsel parsel satanlara, her yeri betona çevirenlere karşı yaşanabilir bir İSTANBUL için YETKİ istiyoruz. İstanbulu kendisine ihanet edenlerin elinden mutlaka kurtaracağız.

02. İSTANBULUN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI:

02.01- Trafik sorununun çözülmesi:

- İstanbul'a göçün engellenmesi ve emekliler öncelikli olmak üzere geri göçün teşvik edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
- Ulaşımda öncelik metro ve deniz ulaşımı olacaktır. Bu iki alandaki yatırımlar teşvik edilecektir.
- Bütün İstanbul için otopark saat ücreti 1 TL olacak, bir saatten kısa süreler için otopark ücreti alınmayacak, günlük otopark ücreti en fazla 10 TL hesaplanacak, aynı tutarda otopark ücreti belediyeler tarafından teşvik kapsamında ödenecek ve araç başına otopark geliri toplan 20 TL olacak şekilde otopark işletmeciliği ve yatırımları teşvik edilecektir.
- Her bir işyeri ve konut için en az bir araç otopark kapasitesi olmayan yapılara izin verilmeyecektir. Aynı niteliği taşımayan eski işyeri ve konutların bir otopark işletmesi ile en fazla bir yıl içinde sürekli hizmet alımı şeklinde sözleşme yapması sağlanacaktır.
- Yasak yerlere park eden araçlar için ceza uygulaması ve çekme hizmeti veren işletmeler desteklenecek ve teşvik edilecektir.
- Belediye ve genelde kamuda 12 saat etkin ve verimli hizmeti esas alan esnek çalışma sistemine geçilecek sabah ve akşam saatlerindeki trafik yoğunluğu azaltılacaktır.

02.02- Depreme karşı güvenli bir İstanbul yaratılması:

- İstanbul'a göçün engellenmesi ve emekliler öncelikli olmak üzere geri göçün teşvik edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
- Zemin yapısı olarak depreme karşı hassas olan yerlerdeki yerleşimin sağlam zeminli bölgelere aktarılması için gerekli teşvik tedbirleri alınacaktır.
- Hassas bölgelerdeki depreme dayanıklı yapılaşmalarda semt sakinleri mağdur edilmeyecek şekilde imar izinleri verilecektir. Bu konudaki inşaat işlemleri teşvik edilecektir. Belediye alt yapı ve hizmet birimleri depreme dayanıklı hale getirilecektir.
- Belediyelerin yapı denetim birimleri güçlendirilecek, yapı denetim şirketleri etkin bir şekilde takip ve kontrol edilecektir.

02.03- Çarpık yapılaşmanın önlenmesi:

- İstanbul'a göçün engellenmesi ve emekliler öncelikli olmak üzere geri göçün teşvik edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. 
- Çağdaş yaşam birimleri tesis eden firmalar ve projelere uygun teşvik tedbirleri ile destek verilecektir. Bu konuda firmalar ile hak sahipleri arasında mağduriyet yaratılmadan çözüm için aracılık yapılacak ve vatandaşa belediye adına teminatlar verilecektir.

02.04- Belediye hizmetlerinde süreklilik ve etkinlik sağlanması:

- Çağdaş ülkelerde olduğu gibi, hizmet ihtiyacı ve personel durumu dikkate alınarak uygun olan kurumlarda derhal uygulanmak üzere, belediyede çalışma saatleri; vatandaşa hizmet süresini artıraracak şekilde verimlilik ve tasarruf için iki vardiya şeklinde düzenlenecektir.

- İlk vardiya sabah 08.00'da başlayacak ve görevi 14.00'da ikinci vardiyaya devredecektir. İkinci vardiya ise 20.00'a kadar vatandaşa hizmet edecektir.

- Toplamda 12 saat sürekli, verimli ve sağlıklı bir belediye hizmetleri çalışma ortamı ile personelin çalışma süresi aralıksız fiilen altı saate inecek, izin ve ihtiyaç molası vb gibi mazeretlerle iş kaybının önüne geçilecek ve çalışanların motivasyonu artacaktır.

- Belediye çalışanlarının aynı saatlerde trafiğe çıkmaları sebebiyle yaşanan sabah ve akşam mesai trafikleri ortadan kalkacağı için esnek mesai uygulaması trafik sorununa kısmi çözüm olacaktır.

- Esnek mesai çalışmaları ile istihdam artacak, çalışanların aile, eş ve cocuklarına, ekonomik ve sosyal etkinliklere daha fazla serbest zaman ayırması temin edilecektir.

Dr. Dursun ÇİÇEK, 25-26. Dönem İstanbul Milletvekili.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı...

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,26% 0,09
  • EURO

    34,67% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2396,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00
  • Perşembe 28.9 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cuma 30.6 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.6 ° / 15.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Hatay

09.05.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:27
  • ÖĞLE 12:37
  • İKİNDİ 16:23
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:02