MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK!

İnsan hakları derneği İskenderun  Şube Başkanı Coşkun Selçuk;İHD, 17 Temmuz 1986 tarihinde 98 kişinin imzasıyla kuruldu.

İSKENDERUN 18.07.2019 10:19:28 0
MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK!

Derneğin kuruluş amacı “İnsan hak ve özgürlükleri konusunda çalışmalar yapmak” şeklinde formüle edildi ve bu ifade İHD Tüzüğünde de yer aldı. Kurucular arasında mahpus yakınları, aydınlar, yazarlar, gazeteciler, yayıncılar, akademisyenler, avukatlar, hekimler, mimar ve mühendisler, öğretmenler vardı. Kurucularımızdan yaşamını yitirenleri sevgi ve minnetle anıyoruz.

İHD, kurulduğu 17 Temmuz 1986 tarihinden beri Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları sorunu olduğunu ifade etmekte ve bu sorunun giderilmesine katkı sunmak için mücadele etmektedir. İHD’nin bu mücadelesi Türkiye’de insan hakları bilinci ve kültürünün oluşmasına önemli katkılar sunmuştur.

İnsan hakları ve demokrasi mücadelemizin en önemli amaçlarından birisi 82 Anayasasının reddi üzerinden yeni ve demokratik bir Anayasa yapılmasına katkı sunmaktı. Ancak Türkiye temel sorunlarını çözemediği için demokratikleşme yerine daha anti demokratik bir anayasal rejime kaymış durumdadır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye tabir edilen bu sistemin en bariz karakteri anti demokratik olmasıdır.
Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözülememesinin yarattığı ağır tahribatlar devam etmektedir.

İHD her zaman barış hakkını savunmuş ve savunmaya devam edecektir. Türkiye’nin demokratikleşebilmesi bakımından Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yollarla çözmesinin zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Türkiye’de demokrasi ve insan hakları alanındaki gerileme ile ilgili söylenebilecek çok şey var. Ancak insan hakları mücadelesini kesintisiz olarak yürüttüğümüz 33.yılda önemli bazı tavsiyelerde ve taleplerde bulunmak istiyoruz. Esasen bu husustaki önerilerimizi her yıl tekrarlamaktayız.
•Türkiye’nin demokratikleşebilmesi için gerçek bir çatışma çözümü gerçekleştirmesi ve geçmişi ile yüzleşmesi gerekmektedir. Türkiye’nin, Kürt sorununu kabul edip çözecek yeni bir barış sürecine ihtiyacı bulunmaktadır. Bununla birlikte, başta Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talepleri olmak üzere ötekileştirilen tüm toplum kesimlerinin insan hakları taleplerini kabul edecek yeni bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır.
•Türkiye’nin gerçek bir çatışma çözümü ile birlikte yeni ve demokratik bir Anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Yeni ve demokratik Anayasa yapılmadığı sürece darbeci generaller tarafından yapılmış 82 Anayasası üzerinde yapılacak değişikliklerin çözüm getirmesi mümkün değildir. Şu anda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli diye isimlendirilen değişikliklerin bariz özelliği anti demokratik tek kişi yönetimi olmasından ibarettir.
•İfade özgürlüğü demokrasinin temelidir. Demokrasiye giden yolun açılabilmesi için ifade özgürlüğünün mutlaka sağlanması gerekir. Düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğü sağlanmadan demokrasiye giden yolun açılması olası gözükmemektedir.
•Başta toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yaşanan ihlaller olmak üzere diğer ayrımcılık türlerinin yol açtığı ihlallerin ve her türlü ayrımcılığa yol açan politikaların, pratiklerin ortadan kaldırılmasının son derece önemli olduğunu vurgulamak isteriz. Her türlü ayrımcılığa yönelik mücadelemiz kesintisiz bir şekilde devam edecektir.


•Türkiye’de son 2 yılda yapılan seçimler göstermiştir ki demokrasi, insan hakları ve barıştan yana güçlü bir toplumsal muhalefet bulunmaktadır. Toplumsal muhalefetin en geniş tabanda demokrasi ve insan hakları ilkesinde birleşik mücadele yürütmesi halinde sosyal mücadele ile Türkiye’nin demokratikleşmesi sağlanabilir. İnsan hakları savunucuları olarak bu mücadelenin içerisindeyiz.
•Kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemi kendisini bağımsız ve tarafsız yargıda gösterir. Hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yargı yapılanması olmadan adaletin yerini bulması mümkün değildir. Siyasi iktidarın açıkladığı yargı reformu stratejisinin hayata geçirilmesi için kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı Anayasal düzenleme yapılması gereklidir.
•Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi devlet içi çete yapılanmalarının tasfiye edilmemiş olmasıdır. Kontrgerilla gerçeğinden sonra Fethullah Gülen örgütünün devlet içindeki varlığının askeri darbe girişimine kadar kendisini göstermesi tehlikenin ne kadar büyük olduğunu ortaya koymuştur. Ancak tasfiye edilen yapıların yerine yeni yasa dışı yapılanmaların oluşmaması için demokratik yönetim şarttır. Bununla birlikte cezasızlık politikası ve kültürüne son verilerek, suç işleyen devlet görevlilerinin korunmasından vazgeçilmelidir.
•Otoriterleşme ile birlikte ekonomik ve sosyal haklardaki gerileme artarak devam etmektedir. İşçi ve emekçilerin haklarının verilmemesi için de otoriterleşmede ısrar edilmektedir. Bu dönem ekonomik ve sosyal hak mücadelesi artarak devam etmelidir.
•İşkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden pratiklerde bilhassa OHAL’in ilanından sonra ciddi bir artış olduğu hak ihlalleri raporlarımızla belgelenmektedir. Benzer şekilde, zorla kaybedilme vakaları da tekrar yaşanmaya başlamıştır. Cezasızlık politikası bu ihlallerin incelenmesinin önünde engel teşkil etmektedir. Cezasızlık politikasına son verilerek etkili, kapsamlı ve bağımsız idari ve adli soruşturmalar yürütülmelidir.
•Siyasi iktidar, darbe girişiminin bastırılmasına rağmen ilan ettiği OHAL’i 2 yıl uygulamış ardından 7145 sayılı yasa ile OHAL’i adeta 3 yıllığına uzatmıştır. OHAL’in etkilerinin silinmesi için başta OHAL İhraçları olmak üzere tüm haksız ve hukuksuz uygulamaların geri alınması ve mevzuatın gözden geçirilerek normalleşmeye geçilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki OHAL zamanında zarar gören sadece ve sadece temel hak ve özgürlükler ile bu özgürlükleri kullanan kişilerdir.
•Türkiye’de insan hakları bilinci ve kültürünün gelişmesine oldukça önemli katkıları olan İHD’nin ve insan hakları savunucularının insan haklarını savunma hakkı kabul edilmelidir. İnsan hakları savunucuları üzerindeki yargı yolu ile baskı politikasına son verilmelidir.
İnsan hakları savunucularının İHD çatısı altındaki 33 yıllık mücadelesi insan onuruna dayanan özgürlük, eşitlik, adalet ve barış talebi ile artarak devam edecek ve Türkiye’nin demokratik bir rejime kavuşması mücadelesi sürdürülecektir.

    
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKİYE’NİN DURUMU İÇLER ACISI”

“ZIPLAMAYAN TAYYİPÇİ” SLOGANI NEDENİYLE HANDE YENER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ESNAF KREDİSİNDE 'KOMİSYON' İDDİASI: ARALARINDA BAŞKANLARIN DA OLDUĞU 12 KİŞİ CEZAEVİNDE!

APP PLAKA KULLANANLARA 1 NİSAN’A KADAR SÜRE

LÜBNAN’DA İSRAİL OPERASYONU PÜSKÜRTÜLDÜ: TRUMP’TAN İRAN’A KARA HAREKÂTI SİNYALİ

MHP MEDYASINDAN DİKKAT ÇEKEN İDDİA: BAHÇELİ LÜBNAN–SURİYE BİRLEŞMESİNİ TARTIŞIYORMUŞ

SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR: SALI GÜNÜ BENZİN VE MOTORİNE YENİ ZAM!

ÜRETEN, DEĞER KATAN VE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN TÜM KADINLARIN YANINDAYIZ.

“ÖZGÜRLÜK HAKKI İHLALİ” İDDİASI: İBB DAVASINDA ERDOĞDU’NUN TUTUKLULUĞU GÜNDEMDE

İRAN’DAN DÜNYAYA MESAJ: “BARIŞ İSTİYORUZ AMA EGEMENLİĞİMİZİ SAVUNURUZ”

KERPE ADASI’NDA PATRİOT GERİLİMİ: TÜRKİYE “YOK HÜKMÜNDEDİR” DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİ

Üretimin Kalbinde Kadın İmzası: OYAK Çimento’da geleceği CEMENTA’lar inşa edecek

TÜSİAD DAVASINDA KARAR ÇIKTI: ORHAN TURAN VE ÖMER ARAS’A HAPİS CEZASI

HER EVDE VAR: UZMANLARA GÖRE BU 5 REÇETESİZ İLAÇ CİDDİ RİSK TAŞIYABİLİYOR

İMAMOĞLU’NDAN 9 MART MESAJI: “BU DAVA TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN EN ÇETİN SINAVI”

İMAMOĞLU DAVASI HAKKINDA KONUŞTU: GÜRLEK’TEN DİKKAT ÇEKEN ‘SAVCI’ VURGUSU

FBI Belgeleri Açıldı: Reşit Olmayan Bir Kadının Trump İddiası Gündemde

HAMBURG TÜRK BASINI YOLUNA DEVAM EDİYOR: YENİ DÖNEMİN YÖNETİMİ BELLİ OLDU

İSPANYA BAŞBAKANI PEDRO SANCHEZ NASIL SAVAŞ KARŞITLIĞININ SESİ OLDU?

“SORUŞTURMALARLA BİTMEYİZ!” HACETTEPE’DE DEV PANKARTLI PROTESTO

KARA KUVVETLERİ’NDE İHALE SORUŞTURMASI: BAKAN GÜLER’DEN İLK AÇIKLAMA

NAHÇIVAN ULUSLARARASI HAVALİMANI'NA İHA SALDIRISI: AZERBAYCAN VE İRAN’DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

HATAY’A DÜŞEN MÜHİMMAT SONRASI NATO TETİKTE: 5. MADDE TARTIŞMASI AÇILDI

KONUT BEKLEYEN BİNLERCE VATANDAŞ TEPKİLİ: TOKİ KURASINDA ‘KAYIP 497’ TARTIŞMASI

ANTRİKOTLU İFTAR MENÜSÜ TARTIŞMA YARATTI: AKP’Lİ ZENGİN’DEN “VEKİLLERİ AŞAĞI ÇEKMEYELİM” ÇIKIŞI

İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

İMAMOĞLU’NDAN ADAYLIK TARTIŞMASINA NET MESAJ: “BUGÜN BANA YAPILAN YARIN BAŞKASINA DA YAPILIR”

WASHİNGTON’DA GERGİN GÜN: TRUMP’A SAVAŞ YETKİSİ VERİLDİ, KONGRE’DE İSRAİL PROTESTOSU

PETROL KRİZİ BÜYÜYOR! BAKAN ŞİMŞEK’TEN AKARYAKIT İÇİN YENİ FORMÜL

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU

Yükleniyor

loading

YIKIM BAŞLADI, BİNA BİR ANDA ÇÖKTÜ: İSKENDERUN’DA KORKU DOLU GECE

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

YÜZYILIN FELAKETİ UNUTULMADI: İSKENDERUN’DA DUYGU DOLU ANMA YÜRÜYÜŞÜ

İSKENDERUN’DA GENÇ KADIN SOSYAL MEDYADA KANDIRILDI, TECAVÜZE UĞRADI

BELEDİYE PERSONELİ ARTIK TERZİLİK YAPIYOR: İSKOOP ATÖLYELERİNDE GÜNDE 600 PARÇA ÜRETİM!

  • Cumartesi 16.1 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.8 ° / 0.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 1.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13