KÜRESEL SALGIN VE OLAĞANÜSTÜ HAL KOŞULLARINDA İNSAN HAKLARINI SAVUNUYORUZ

İnsan hakları İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 72. yılındayız

İSKENDERUN 10.12.2020 17:33:11 0
KÜRESEL SALGIN VE OLAĞANÜSTÜ HAL KOŞULLARINDA İNSAN HAKLARINI SAVUNUYORUZ

İnsan hakları İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 72. yılındayız. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin yol açtığı siyasal, sosyal, ekonomik, etik vb. boyutları olan küresel kriz koşullarında haklarımıza sahip çıkıyoruz. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtildiği gibi barış, adalet, eşitlik, özgürlük ve insan onurunun korunmasını ve bunları güvence altına alacak demokrasi mücadelesinin verilmesini savunmaya devam ediyoruz. Çünkü insanlığın varoluşunu tehdit eden bu küresel krizden çıkışın tek yolu söz konusu değerlere sahip çıkmaktır.

BM İkinci Dünya Savaşı’nın yol açtığı ağır insani yıkımın bir daha asla yaşanmaması için, barış, insan hakları ve demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturma hedefiyle inşa edilmiştir. Bugün gelinen noktada maalesef bu ideallerin çok gerisinde kalınmıştır. Evrensel Bildirge’de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzen hâlâ kurulamamıştır. BM de, varoluş gerekçesiyle çelişir biçimde, hak ihlallerinin başlıca sebebi olan savaşları ve iç savaşları önlemede/sonlandırmada, mülteci krizlerine müdahalede, küresel çapta doğal ve kültürel mirasın korunmasında, yoksullukla ve adaletsizlikle mücadelede, başta kadınlara yönelik olmak üzere her türlü ayrımcılığı sonlandırmada yeterince etkin olamamaktadır.

Gelinen aşamada güçlü devletlerin bir araya gelerek oluşturduğu çıkar ilişkileri, askeri ve ekonomik birliktelikler, insanların hak ve özgürlüklerini kullanmalarının önünde birer engele dönüşmüştür. Özellikle devletlerin demokrasi ve hukuk taahhüdünden giderek uzaklaşmaları insanlığın en önemli kazanımlarından birisi olan insan haklarının, hem bir referans sistemi hem de bir denetim mekanizması olarak zayıflamasına yol açmıştır. 2020 yılında küresel çapta yaşanan salgın, uluslararası sistemin zaaf ve yetersizliklerini tüm çıplaklığı ile ortaya koyarken aynı zamanda bu kaygı verici gidişatın nereye doğru evrilebileceğini de göstermektedir.

Siyasal iktidarın ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, ülke içinde ve dışında şiddeti esas alan, bilhassa da Kürt sorununun ve uluslararası sorunların çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren politikaları sonucunda 2020 yılında ülkede yüksek sayılarda yaşam hakkı ihlalleri yaşanmıştır. Anayasa’nın ve Türkiye’nin de bir parçası olduğu evrensel hukukun mutlak olarak yasaklamasına ve insanlığa karşı bir suç olma vasfına rağmen işkence olgusu 2020 yılında da Türkiye’nin en başat insan hakları sorunu olmuştur. Yakın tarihimizin en utanç verici insan hakları ihlallerinden biri olan insanlığa karşı suç niteliğindeki zorla kaçırma/kaybetme vakalarında OHAL’in ilan edildiği 2016 yılından bu yana yeniden bir artış görülmesi, KHK’ler ile hukuksuzca ihraç edilen emekçilere uygulamanın devam etmesi, hapishanelerde yaşanan uygulamalar, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü açısından kısıtlamalar, Kürt sorununun barışçıl, demokratik ve adil çözümüne yönelik olarak içtenlikli, bütünlüklü adımların atılmaması, 2020 yılında kadına yönelik erkek şiddetinde bir gerileme, olumlu denebilecek bir gelişme yaşanmaması, devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen İstanbul Sözleşmesi’nin hedef haline  getirilmesi, salgın koşullarında evlerde kalma şansına sahip olmayan emekçilerin, şantiyelerde, fabrikalarda, marketlerde yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda çalışmak zorunda kalması, sağlık çalışanlarının Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebinin karşılanmaması, sığınmacı/mülteci/göçmenlerin her türlü ayrımcılığa, istismara, nefret söylemine ve ekonomik sömürüye yoğun bir şekilde maruz kalması yaşanan insan hakları ihlallerinin bir kısmıdır.

Tüm bu olumsuzlukların karşısında dünyanın her yerinde halklar özgürlük, adalet, eşitlik ve insan hakları talepleriyle itirazlarını yükseltmektedirler. Devletlerin ve hükümetlerin bu itirazlara yanıtı ise şiddetin her türünü sistematikleştirip yaygınlaştırma ve hayatın tek gerçeği olarak toplumlara dayatma şeklinde olmaktadır. Bugün tüm dünyanın yaşamakta olduğu bu ağır kriz karşısında insan haklarını savunmak ve kurucu rolünü canlandırmak en asli görevimizdir.

Var oluş nedeni hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke ve dünyaya ulaşmak olan İHD 34 yaşındadır. İHD olarak dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya, böylelikle önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz.
İnsan haklarıyla insandır. İHD 34 yıldır ateşin düştüğü yerde. Görüyoruz, susmuyoruz, mücadele ediyoruz..
Küresel salgın koşullarında insan hakları nefes aldırır diyoruz.

        
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    42,06% 0,13
  • EURO

    48,85% -0,11
  • GRAM ALTIN

    5520,00% -0,95
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 0,00

GÖZLER ANKARA’DA: CHP KURULTAY DAVASINDA KARAR GÜNÜ!

İMAMOĞLU SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: 15 GÖZALTI, YENİ İDDİALAR!

GÜRSEL TEKİN’İN ARACINDAYDI: YUSUF AYDIN, İMAMLIK YAPARKEN BESİCİLERİ DOLANDIRMAKTAN YARGILANIYOR

TELE1’DE “CASUSLUK” OPERASYONU: MERDAN YANARDAĞ GÖZALTINA ALINDI!

İSKENDERUN’DA GİZLİ BÖLMEDE SAKLANAN HÜKÜMLÜLER TUTUKLANDI!

AKP'Lİ ÇERÇİOĞLU EMEKÇİ KADINLARIN SÖZLEŞMESİNİ İPTAL ETTİ!

AKP VE MHP, ‘ÇOCUK AÇLIĞI ARAŞTIRILSIN’ ÖNERGESİNİ REDDETTİ

KAYYUM SÜRECİNİN ARDINDAN ÖZGÜR ÇELİK İKİNCİ KEZ MAZBATASINI ALIYOR

İZMİR FOÇA’YI SEL VURDU! AFAD: BİR VATANDAŞ KAYIP

CHP’NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ, BAYRAMPAŞA’DA BAŞKANVEKİLİ SEÇİMİ YENİLENİYOR

YENİ ŞAFAK HEM ALİ YERLİKAYA’YI HEM DANIŞMANINI HEDEF ALDI…

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN ÖZGÜR ÖZEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

ÖZGÜR ÖZEL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÖZ ELEŞTİRİ: “HİÇ YETERLİ DEĞİL”

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

ÖNTÜRK SEL BÖLGESİNDE:TÜM EKİPLERİMİZ SAHADA …

İSKENDERUN EKONOMİSİNE DEV KATKI: ATAKAŞ PORT LHM 550’Yİ DEVREYE ALDI

CHP HATAY İL BAŞKANI HAKAN TİRYAKİ YENİDEN SEÇİLDİ

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN BİTMEYEN HESAP: CHP’Yİ MAHKEMEYE TAŞIDI, HIRSI DİNMİYOR

CHP HATAY İL KONGRESİ BAŞLADI: 538 DELEGE SANDIK BAŞINDA

İBB SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA MI GELİYOR? TAYYAR’DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

STOLTENBERG ANILARINI YAZDI: ERDOĞAN’LA KAHVE VE SANDVİÇ DİPLOMASİSİ

ZİRVE ÖNCESİ DİPLOMATİK FIRTINA: TRUMP, PUTİN GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİ

KENAN İMİRZALIOĞLU GERİ DÖNÜYOR: “AİLE BİR İMTİHANDIR”A DUDAK UÇUKLATAN ÜCRET!

KIBRIS GERİLİMİ MECLİS’E TAŞINDI: ÖZEL’DEN BAHÇELİ’YE YANIT

BAKAN TEKİN AÇIKLADI: OKUL KAYITLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

MATTİA AHMET MİNGUZZİ’NİN KATİLLERİNE 24’ER YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

TÜLAY HATİMOĞULLARI: EKREM İMAMOĞLU VE TÜM SEÇİLMİŞLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

SİLİVRİ” ÇIKIŞI SONRASI ERDOĞAN’DAN BAŞARIR’A 250 BİN TL’LİK DAVA

BAHÇELİ’NİN SEÇİM RAHATSIZLIĞI SÜRÜYOR: “KATILIM AZ, ÇÖZÜM TÜRKİYE’YE KATILIM!

TİP’Lİ ATALAY’DAN ‘HATAY YENİDEN DOĞUYOR’ VİDEOSUNA TEPKİ: “MAKYAJLI GÖRÜNTÜLERLE GERÇEK GİZLENEMEZ!”

Yükleniyor


İSKENDERUN’DA KADINLAR BİRBİRİNE GİRDİ! POLİS AYIRMAKTA ZORLANDI

İSKENDERUN’A NEFES ALDIRACAK ORMAN PARKI AÇILIŞA HAZIR

“DENİZCİLİKTE GÜÇ BİRLİĞİ: İMEAK DTO’DAN İSTE’YE STRATEJİK ZİYARET”

İSKENDERUN’DA AŞIRI HIZ VE KONTROL KAYBI 4 AİLEYİ YIKTI

İSKENDERUN’DA ÜCRETSİZ SAĞLIK DANIŞMANLIĞI BAŞLADI

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

  • Cuma 27 ° / 16.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.3 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.1 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 9 5 3 1 4 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 9 3 4 2 1 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 9 1 4 4 -2 7
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 9 1 8 0 -12 3