KKTC BAŞBAKANI İTSO DA İŞ İNSANLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı  Ersan Saner, Baş Konsolosu Zalihe Mendeli ile beraberindeki konuk heyet,  Hatay ziyaretleri kapsamında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.

İSKENDERUN 20.09.2021 15:42:17 0
KKTC BAŞBAKANI İTSO DA İŞ İNSANLARI İLE GÖRÜŞTÜ

 İTSO Yönetimi tarafından kapıda karşılanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersan Saner’e İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez çiçek takdiminde bulundu. Ziyarette  bölge ekonomisi hakkında İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı  Ersan Saner’e Bilgiler verdi.
“Barış ve Hoşgörü Kenti Hatay”
Barış kardeşlik ve hoş görü kenti Hatay’a Hoş geldiniz Sayın Başbakanım diyerek konuşmasına başlayan İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter; “Hatay Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olup yüzyıllardır ilimizde barış kardeşlik ve  huzur içerisinde yaşamaktayız. Bölgemiz gerek tarihi dokusu, gerek doğal güzellikleri gerekse gastronomi konusundaki zenginliği bakımından hoşgörü, inanç çeşitli din ve değerlerin bir arada bulunduğu coğrafyada yaşamaktayız.

2020 yılı itibariyle Hatay’ın nüfusu 1 milyon 659.320 dir. İskenderun’un nüfusu ise 250 bin olmuştur. Hatay ve İskenderun’u endüstriyel anlamda değerlendirmek gerekirse, endüstrinin lokomotifi konumundaki Demir-Çelik sektörü bölgemizin en önemli sektörlerinden birisidir. Demir-Çelik sanayisinin bölgemiz ile ilgili oluşturduğu katma değerleri paylaşmak gerekirse Hatay-İskenderun’da faaliyet gösteren firmalarımız ham çelik üretiminde önemli başarılara imza atmış, Hatay’ı Türkiye genelinde ilk sıralara taşımıştır. Ülkemizin ham çelik üretiminin yaklaşık üçte birlik oranı İskenderun Körfezinden karşılanmaktadır. İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi yatırımların tamamlanmasının ardından sektörün güçleneceği, üretim ve ihracat kapasitesinin artacağı tahmin edilmektedir. 

Filtre Sektörünün Üretim Merkezi İskenderun

İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter Konuşmasına şu bilgilere yer verdi: “Bilindiği üzere Filtre sektörü otomotiv yan sanayiinin en önemli kollarından biridir. Filtre sektörünün Türkiye’deki üretim merkezi ise İskenderun’dur. Türkiye’de üretilen otomotiv ve yan sanayi filtrelerinin yaklaşık yüzde 60-65’i İskenderun’da üretilir. Bu özellikleri ile Hatay ağır sanayisi ile önde gelen ticaret merkezlerinden birisidir” dedi.
İskenderun Stratejik Özelliğe Sahiptir.
İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter; “Bölgemiz Avrupa’nın Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya bağlanmasında en yakın kapı görevi görmekte olup, deniz karayolu, demir yolunun merkezi durumundadır. İskenderun’un Liman şehri olması nedeni ile stratejik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bölgemizden Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen nakliye sektöründe ciddi avantajlar sağlamaktadır. Hassa tüneli ve diğer yatırımların tamamlanmasının ardından bölgemizin lojistik sektörünün de artacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca, tarım, turizm ve su ürünleri sektöründe de bölgemiz önemli bir potansiyele sahip bölgemizin 2023 hedeflerine ulaşmada önemli bir yol olmaktadır. TÜİK verilerine göre Hatay’lı firmalar tarafından 3.73 milyar dolarlık ihracat yapılırken, yılın aynı döneminde ise ilimizden 2.67 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu veriler değerlendirildiğinde Hatay Türkiye genelinde en fazla ithalat yapan 7. il konumundadır.  Aynı zamanda ilimiz Türkiye genelinde ihracatta 10. Sırada yer almaktadır.
Kıbrıslı İş İnsanlarımızı Yatırım İçin Bekliyoruz
Rakamlar dikkate alındığında ülkemiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlenmesini arzu ettiklerini sözlerine ekleyen İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter; “İki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için birbirimize her konuda öncelik tanımamız ve birlikte çalışmamızda yarar olduğunu düşünmekteyiz. Kıbrıslı yatırımcıları önemli fırsatlar sunan oldukça cazip devlet teşvikleri ve destek programları vaat eden Türkiye’ye yatırım yapmak üzere davet ediyoruz. Özellikle de coğrafi yakınlığımızı avantaja çevirmek üzere Kıbrıslı iş insanlarını Hatay’a bekliyoruz” dedi.
KKTC Başkanı  Ersan Saner; “Yazılım ve Bilişim konularında Çalışabiliriz”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı  Ersan Saner ise, İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter’e İskenderun’un ekonomik durumu ile ilgili verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ağırlıklı olarak hizmet sektörüne dayalı faaliyet göstermekteyiz. Turizm sektöründe de  istenilen hedefi yakalamış durumdayız. Bilişim sektörüne ait arge çalışmalarının yapılması yazılım sektörü ve buna bağlı olarak teknolojik ürünlerin geliştirilmesi için çok ciddi bir çalışma temposu içerisindeyiz.  2022 de Kıbrıs’a Serbest Bölge kurulması girişimlerimiz var. Burada hedefimiz farklı bir vizyon ortaya koyarak Kuzey Kıbrıs’ın neden bir Dubai neden bir Singapur olmasın diyoruz. Bizde sizleri Kuzey Kıbrıs’a bekliyoruz ve yatırım yapmaya davet ediyoruz. Çünkü İskenderun bölgesi bizim tam aradığımız yatırımcı iklimine hayiz bir ülke. Çünkü buraya süreç içerisinde geldiğimde gözlemlediğim bölgeye teknoloji transferi geliştiren bu konuda tecrübesi bulunan ve sermaye transfer edebilen bir yapıya sahipsiniz.

Ben İskenderun’da bunu çok net görüyorum. Bizler de şu anda Gazi Magosa da yeni bir organize sanayi bölgesi düzenliyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki ortaklarla da Avrupa Birliği imkanlarını kullanabilecek şekilde biz ekonomik olarak o pazara girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yeşilhat tüzüğünde buna imkan tanıyor. Sadece savaşı politik arenada değil, ekonomik arenada verdiğimizde bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Sizlerin de bu konularda oraya, turizm, eğitim ve endüstri ticaretini de geliştirirsek inanıyorum ki çok daha başarılı oluruz. Bu konularda. Özellikle yazılım ve bilişim konularında dünya çapında iş yapabilecek arkadaşlarımız mevcut. Temennimiz bu ilişkilerin artarak devam etmesidir” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı  Ersan Saner Toplantı sonunda ise, İTSO Ziyaretçi defterine  duygu ve düşüncelerini aktırdı.Ziyaret sonunda İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, KKTC Başkanı Ersan Saner’e kahve ve fincan takımından oluşan plaketi hediye ederken, KKTC Başkanı Ersan Saner’de İTSO Başkan Yardımcısı  Yeter’e, Kıbrıs hatırası el işlemeli  çerçeve hediye etti.

Ziyarette,  İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İTSO Başkan Yardımcıları Muhsin Yeter, Mahir Taner, İTSO Muhasip Üye Gassan Kuran İTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Müfit Tennioğlu, Sanem Akpınar, Selma Yılmaz, Yusuf Yılmaz, Raşit Özyurt, İTSO Vakıf Başkanı Doğan Erten, İTSO Meclis Üyesi Fuat Keser, İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez, KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Fahri Konsolosu Gökhan Gökten ve iş insanları yer aldı. 
 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9645,01%-0,36
  • DOLAR

    32,44% 0,12
  • EURO

    34,44% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2488,47% 0,23
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00

İBB MECLİS’İ: AKP’NİN TEKLİFİ CHP’LİLERİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN BİLİŞİM PERSONELİ İLANINDA "HACKER" AYRINTISI

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ TIRMANIYOR... İSRAİL'DEN İRAN'IN HAVA SALDIRISINA MİSİLLEME HAZIRLIĞI

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN YARIN KATAR'A GİDECEK

MURAT EMİR, İŞSİZ GENÇLERDEN SAĞLIK PRİMİ ALINMASINI ELEŞTİRDİ

BENİM KABUL EDEBİLECEĞİM BİR MAĞLUBİYET DEĞİL

YENİ HBB MECLİSİ İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:EĞER 31 MART 2019 SEÇİMLERİ İPTAL EDİLDİYSE HATAY SEÇİMLERİ 8 KEZ İPTAL EDİLEBİLİR

İMAMOĞLU'NDAN KEPEZ TUTUKLAMASINA TEPKİ....

YENİDEN REFAH PARTİSİ, ELAZIĞ BELEDİYESİ'NİN MECLİS KARARLARINI MAHKEMEYE TAŞIYACAK

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ'ÜN TUTUKLANMASINA TEPKİ

CHP SÖZCÜSÜ DENİZ YÜCEL: “UNUTMAYIN Kİ İLK GENEL SEÇİMLER ISTAKOZ SOFRALARINIZIN SONU OLACAK”

YENİDEN REFAH PARTİSİ, SİVEREK'TE SEÇİMİN İPTAL EDİLMESİ İÇİN YSK'YA OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ BAŞVURUSU YAPTI

TBMM GENEL KURULU, 1,5 AYLIK ARADAN SONRA ÇALIŞMALARINA 16 NİSAN’DA YENİDEN BAŞLIYOR

İRAN HALKI SAVAŞ İSTEMİYOR... "GÜZEL GÜNLER GELSİN, BİZ DE DİĞER ÜLKELERDEKİLER GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ"

FENERBAHÇE ALAGÖZ HOLDİNG KADIN BASKETBOL TAKIMI ÜST ÜSTE 2. KEZ EUROLEAGUE ŞAMPİYONU

ÖZGÜR ÖZEL, EUROLEAGUE ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINI KUTLADI

ERDOĞAN'DAN ÜST ÜSTE İKİNCİ KEZ AVRUPA ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINA TEBRİK

ABD, İRAN'IN İSRAİL'E YÖNELİK OPERASYONUNUN "BELİRLİ SINIRLAR İÇİNDE" OLMASI GEREKTİĞİNİ TÜRKİYE ARACILIĞIYLA İLETTİ

BAKAN TUNÇ: TELEFERİK KAZASI SORUŞTURMASINDA GÖZALTINA ALINAN 14 ŞÜPHELİDEN 5'İ TUTUKLANDI

GUTERRES: ORTADOĞU'DA BÜYÜK ASKERİ ÇATIŞMALARA YOL AÇABİLECEK BİR EYLEMDEN KAÇINMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTA

ÖZEL'DEN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI'NIN TUTUKLANMASINA TEPKİ: SIRF PARTİLİMİZ DİYE BAŞKANIMIZI GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDEMEZSİNİZ

İRAN, İSRAİL'E HAVA SALDIRISI BAŞLATTI

IRAK VE LÜBNAN, İRAN'IN İSRAİL'E HAVA SALDIRISI BAŞLATMASININ ARDINDAN HAVA SAHASINI KAPATTI

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA: ENGELLEDİK, PÜSKÜRTTÜK

ALİ YERLİKAYA: “RAMAZAN BAYRAMI BOYUNCA 4 BİN 998 TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ, 66 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ”

İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ: İRAN'IN HAVA TEHDİTLERİNİN YÜZDE 99'UNU ENGELLEMEYİ BAŞARDIK

BATI ÜLKELERİNDEN İRAN'A KINAMA

SÜLEYMAN BÜLBÜL: "AİHM'DEKİ EMSAL DAVA SAYISI, TÜRKİYE'DE BAĞIMSIZ YARGININ VE HUKUK DEVLETİNİN EROZYONA UĞRADIĞININ ULUSLARARASI GÖSTERGESİ"

SOMA'DA İŞ KAZASINDA 1 MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Yükleniyor


İSKENDERUN’DA CAMİYE ÖRÜMCEK ADAM MASKESİYLE GİDEN ŞAHISA POLİS EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ

DÖNMEZ, MAZBATASINI ALARAK GÖREVE BAŞLADI

İSKENDERUN BİZİM MEHMET DEDİ…

CEYLAN,BUGÜN VERDİĞİMİZ SÖZLERİN YARIN ARKASINDA DURACAĞIZ

DÖNMEZ'E BEKBELEDE YOĞUN İLGİ...

BAYIR BUCAK TÜRKMENLERİ OLARAK NAZMİ CEYLAN'I DESTEKLİYORUZ

NAZMİ CEYLAN'DAN İSKENDERUNLULAR'A MESAJ!

  • Salı 27.7 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.3 ° / 14.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29.5 ° / 15 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
2.Galatasaray 31 27 1 3 49 84
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Alanyaspor 31 10 9 12 -1 42
10.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16