İSKENDERUN FELÇ OLDU !

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limak Port Limanı’na gemilerle gelen canlı anguslar sonrası kenti esir alan ve İskenderun’un en önemli sorunu haline gelen kötü kokuyu TBMM gündemine taşıdı.  Çevre ve Şehircilik Bakanı

İSKENDERUN 15.08.2018 14:39:52 0
İSKENDERUN FELÇ OLDU !

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limak Port Limanı bölgesinden yayılan ve tüm İskenderun’u kapsayan kötü koku ve son zamanlarda Hatay genelinde türeyen canlı hayvan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen ‘Afrika sineği’ ve deli dana hastalığı şikayetlerinin arttığını belirterek İskenderun halkınn mağduriyetini dile getirdi. Şahin, koku nedeniyle insanların evlerinde oturamadığını, lokantalarda yemek yiyemedğini ve İskenderun’un turizm konusunda zarara uğradığını belirterek, yapılan tüm başvuru ve şikayetlerin sonuçsuz kaldığını, İskenderun halkının mağdur duruma düştüğünü söyledi.

CHP’li Şahin yaptığı açıklamada ‘‘Canlı hayvan gemilerinden kaynaklanan kötü koku bölgedeki mahalli idari amirlikler ve STK’ların da gündemine gelmiş, yapılan toplantılarda ortaya çıkmıştır ki koku, gemilerde biriken hayvan dışkısı ve ölü hayvan (leş) yoğunluğundan kaynaklı olduğu anlaşılmış bu şekilde de basına yansımıştır. Normal şartlarda gemiler limanlara yaklaşmadan önce uluslararası sularda boşaltılan bu atık, gemilerin -yakıt maliyetini düşürmek adına- rotalarını kıyı sulardan belirlemesi ve ülke sularındaki sıkı sahil güvenlik denetimlerinden dolayı atığı boşaltamamaları sonucu, İskenderun Limak Port Limanı’na giriş yapmadan en az 5 günlük atığın gemilerle limana yanaştırılması anlamına gelmektedir. Bu da hem hayvan dışkısı ve leş kokusu nedeniyle ilçeyi yaşanmaz hale sokup halkı isyan noktasına getirmekte hem de insan ve canlı hayvan sağlığı ciddi tehlikeye girmekte, bakretiyel hastalıklar baş göstermektedir. İskenderun bölgesinde deli dana hastalığının tekrar ortaya çıktığını duyuyoruz. İskenderunlu evinde oturamaz, lokantalarda yemek yiyemez hale geldi. Tarif edilecek bir koku değil bu, ilçe gerçekten yaşanmaz bir halde. Yetkililer ise her türlü şikayet ve başvuruyu görmezden geliyor. Gemiler anguslarla beraber bu hayvanların dışkıları ve ölü hayvan leşleri içindeyken limana yanaşıyor. Gemilerden şehre yayılan koku insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutta. Türkiye’de tarım ve hayvancılığı bitirmek isteyen politikalar izleyen AKP iktidarı bu yetmiyormuş gibi bir de ülkemizi yurt dışından et ithal eden bir ülke durumuna düşürdü. Bu ithalatı da doğru düzgün yapmayarak toplum ve çevre sağlığını ciddi tehlikeye atacak mikrop yuvası bu gemilerin limanlarımızda denetimsiz olarak girip çıkmasına göz yumuyor. Çevre Bakanı ve tüm yetkilileri göreve davet ediyorum; derhal İskenderun’daki bu angus getiren gemilere gerekli denetimler yapılmalı ve şehri felç eden kokuya bir çözüm bulunmalıdır.’’ dedi.

Suzan Şahin’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzere verdiği yazılı soru önergesinde sorduğu sorular işe şöyle;

1)Canlı hayvan girişinin yapıldığı İskenderun Limak Port Limanı’nda oluşan kokunun önlenmesi için ne gibi denetimler ve çalışmalar yapılmaktadır?
2)Canlı hayvan taşıyan gemilerin ilaçlama yapma ve dışkı/ölü hayvan atığı temizlik prodedürü nedir? Denetimi hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır? Bu denetim uygulamaları nelerdir?
3)Denetimler sonucu kural ihlali görülen gemiler olmuş mudur? Olmuş ise kaç gemiye cezai yaptırım uygulanmıştır? Bu yaptırımlar nelerdir?
4)Canlı hayvan taşıyan gemiler hayvan dışkısı ve ölü hayvanlardan oluşan atıklarını nereye dökmektedir? Bakanlığınızın kokuya neden olan ve toplum sağlığını olumsuz etkiyen bu atıklar konusundaki tasarrufu nedir?
5)İskenderun Limak Port Limanı’na Latin Amerika ülkelerinden gelen angus cinsi sığırlarla berber gelen ‘Afrika sineği’ ve diğer parazitler için ilaçlama/dezenfektasyon uygulamaları var mıdır? Varsa uygulama ve denetim mekanizması nasıl çalışmaktadır? Son zamanlarda Hatay ilinde görülen ani hayvan ölümleri ve deli dana hastalığının sebebi bu gemilerden gelen Afrika sineği ve/veya diğer bakretiler midir? 
6)Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile yerinde gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kokunun kaynağı ne olarak belirlenmiştir?
7)Limanda sunulan hizmetler ve bahsi geçen gemilerin denetimi hangi kurallar ve standartlar gözetilerek yapılmaktadır? Bakanlığınız kurumlarının rutin denetleme yöntemleri nelerdir?
8) Çevre, insan ve toplum sağlığını tehdit eden boyutta oluşan koku sorunu ile ilgili her hangi bir çalışma var mıdır? Var ise hangi kurumlar ne gibi faaliyetler yürütmektedir?
9)İskenderun Limak Port Limanı’na canlı angus gelişinin başladığı tarihten itibaren bölge ve çevre hastanelere başvuran hastalar ve denetimlerde ‘deli danası’ hastalığı vakası görülmüş müdür? 


 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16257,33%1,85
  • DOLAR

    43,40% 0,04
  • EURO

    52,09% 0,46
  • GRAM ALTIN

    7713,65% 2,82
  • Ç. ALTIN

    12150,23% 0,00

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

BENZİN YİNE ZAMLANIYOR: YENİ HAFTAYA YİNE ZAMLA UYANIYORUZ

DEVLET BAHÇELİ'DEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

5 GÜNLÜK BEBEĞİ SAKAT BIRAKAN HEMŞİRE TESLİM OLDU

Yükleniyor


İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ’NDE YENİ DÖNEM: BAŞHEKİMLİK KOLTUĞUNA ADEM SARI OTURDU!

İSKENDERUN BELEDİYESİ’NDEN 2026 İÇİN BÜYÜK HEDEFLER

BAŞARILI EĞİTİM YÖNETİCİSİ AYKUT DAVUT ÖKTEM, İSKENDERUN KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

GECE SAATLERİNDE İSKENDERUN’DA TAŞLI SALDIRI: VİTRİNLER VE ARAÇLAR ZARAR GÖRDÜ

İSKENDERUN BELEDİYESİ MUSİKİ DERNEĞİ’NDEN 40. YILA YAKIŞIR GECE!

İSKENDERUN’DA ÖĞRETMENLER, 24 KASIM’DA BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’ÜN MANEVİ HUZURUNDA

  • Perşembe 13.1 ° / 3.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 16 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9