MİSAFİR ARTIK MİSAFİRLİĞİNİ BİLMELİ!

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, yaptığı açıklamada ülkemizde yaşayan 3,5 milyon Suriyeli mültecinin bayramlaşmak için ülkelerine gidip geri dönmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Hatay 16.08.2018 15:51:00 0
MİSAFİR ARTIK MİSAFİRLİĞİNİ BİLMELİ!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Suriye savaşından kaçarak 2011 yılından bu yana ülkemizde ‘geçici koruma statüsü’ durumunda yaşamakta olan 3,5 milyon Suriyeli mültecinin bayramlaşmak amacıyla ülkelerine gidip geri dönmelerinin halkta yarattığı olumsuz etkiye değinerek ‘’Ülkemizde 3,5 milyon Suriyeli’yi 2011 yılından bu yana misafir ediyoruz. İlk mülteci kafilesinin gelmesinin üzerinden geçen 7 yılda ülkemizin hemen hemen her ilinde gerek toplumsal, gerek kültürel, gerekse ekonomik konularda ciddi sorunlar yaratan bu misafirperverlik durumunun uzaması konusundak ciddi şikayetler alıyoruz.’’ dedi.

Yaptığı basın açıklamasında, geçtiğimiz Ramazan bayramında Suriye’deki akrabaları ile bayramlaşmak için 32 bin Suriyeli mültecinin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçerek Suriye’ye gittiğini, bunların 3200’ünün geri dönmeyerek Suriye’de kaldığını, önümüzdeki Kurban bayramı için de 55 bin mültecinin bayramlaşmak için Suriye’ye gitme talebinde bulunduğunu söyleyen Şahin ‘’Suriye’deki savaşın yarattığı güvensiz ortamdan kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli mülteciler bayramlaşmak için akrabalarının yanına Suriye’ye gidip geliyor. Sokakta vatandaş bizlere ‘bayramlaşmak için gidebiliyorlarsa demekki ülkeleri güvenli, neden biz hala vergilerimizle 3,5 milyon kişiyi besliyoruz’ diye soruyor. Rusya’nın Suriye’deki Göçmen Kabul Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde 1,8 milyon Suriyeli ülkesine geri dönmek istediğini belirtiyor. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre de 300.000’e yakın Suriyeli ülkesine geri dönmek istiyor. Suriyeli mültecilerin yarattığı ekonomik, kültürel ve toplumsal sorunlar karşısında halk patlamaya hazır bomba gibi. Tepkiler çok büyük. Çalışma izni olmadığı halde düşük ücretle çalışan Suriyeli’ler nedeniyle ülke insanımız iş bulamıyor, mülteciler Türk ekonomisine özellikle yerel ekonomiye büyük yük olmaya başladı. Bu sorun artık çözülmeli ve terörden arındırılmış bölgelere Suriyeli mültecilerin nakli sağlanmalı.’’ ifadelerini kullandı.

Suriye’de oluşturulan güvenli bölgelere mültecilerin nakli ve bu bölgelere yapılacak yardımlarla Suriyeliler’in kendi topraklarında yaşamlarının sürmesinin, Türkiye’ye şuanki durumdan daha az maliyet yaratacağının belirtildiği açıklamada, Suriye hükümetinin 2011'de çıkan iş savaş nedeniyle yaşadıkları köy ve kentlerden başka ülkelere göç eden yaklaşık 5 milyon kişinin dönüşü için koordinasyon komitesi kurulmasını kabul ettiğini belirten Şahin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kurduğu komitenin, yerinden, yurdundan edilen herkesin statüsünün belirlenmesi için gerekli önlemleri alacağı ve farklı bölgelerde güvenlik ve temel hizmetleri sağlayarak bu kişilerin güvenli dönüşünü garanti altına alacağının garantisini verdiğini, ayrıca Rusya ve Suriye devletinin hazırladığı Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü organize eden ve Lübnan hükümeti tarafından memnuniyetle karşılanan plan gibi bir planın Türkiye tarafından da acilen hazırlaması gerektiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaya göre Türkiye Cumhuriyeti devletinin şimdiye kadar 32 milyar Türk Lirası harcadığı Suriyeli’lerin ücretsiz sağlık ve eğitim imkanlarına sahip olmasının Türkiye’deki 81 milyon insanın ortak tepkisine neden olduğunu söyleyen CHP’li Şahin, ‘’Cumhurbaşkanı dün açıkladı, bugüne kadar Suriyeli mülteciler için devlet 32 milyar TL harcamış. Avrupa Birliği ve diğer dış yardımlar söz verildiği gibi tam anlamıyla gelmemiş, bu yük olduğu gibi Türkiye’de vergisini ödeyen halk üzerine yıkılmış durumda. 600.000 Suriyeli ücretsiz eğitim alıyor.

Bir Suriyeli’nin yıllık eğitim masrafı 3.000 Dolar. Yine aynı şekilde sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanan Suriyeli sayısı 3 milyon ve kişi başı yıllık maliyeti 1.000 Dolar. Hal böyle olunca, son dönemde dövizdeki dalgalanmanın yarattığı finansal kriz ortamında kimsenin bu millete bu yükü yüklemeye hakkı yoktur. İktidar derhal bu konuyla ilgili çalışma başlatıp, terörden temizlenmiş Suriye topraklarına bu mültecilerin naklini sağlamalıdır. Ekonomik külfetin dışında toplumsal ve kültürel farklılıklar da şehirlerimizin demografik yapısını bozuyor. Fuhuş ve uyuşturucu oranları ciddi şekilde arttı. Hatay’ın %26’sı Suriyeliler’den oluşuyor. Toplumsal ve kültürel asimilasyon tehlikesi sözkonusudur. 7 yıldır milletimiz misafirperverlik yapmış, eli kanlı IŞİD zulmüne seyirci kalmamış ve komşusuna sahip çıkmıştır. Ancak misafir de misafirliğini bilmeli ve artık izin isteyip evine dönmelidir. Bayramlaşmak için güle oynaya Suriye’ye gidilebiliyosa, demekki Suriye’de artık tehdit altında olmadan yaşanabilir de.’’ dedi.


 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

17,5 MİLYON KİŞİNİN VERİLERİ ÇALINDI: INSTAGRAM TARİHİNİN EN BÜYÜK SIZINTILARINDAN BİRİYLE SARSILIYOR

MOTORİNE ZAMMIN ELİ KULAĞINDA: İNDİRİM DAHA SOĞUMADAN POMPA YİNE ZAM GÖRECEK

CHP 2026'YI "SEÇİM YILI" İLAN ETTİ, İLK HEDEF HATAY!

COVİD-19 AŞISI TARTIŞMALARINA BİLİMSEL NOKTA: ÖLÜM RİSKİ KİMDE DAHA YÜKSEK?

KADINLARDAN İKTİDARA MUHTIRA: "BİZE YAŞAM BORCUNUZ VAR, HESAP VERİN!"

BELEDİYELERİN ŞİRKET KURMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANI ONAYINA BAĞLANIYOR

GALATASARAY’A FİNAL DARBESİ: SÜPER KUPA FENERBAHÇE’NİN

DEV FİNAL ÖNCESİ İLK 11’LER AÇIKLANDI: BÜYÜK SÜRPRİZ

ERSOY–ATEŞ TARTIŞMASINA AHMET HAKAN DA GİRDİ

OKULDA "EMNİYET" AYRICALIĞI İDDİASI: ÇAKARLI ARAÇ EŞE, POLİS MEMURU ŞOFÖRLÜĞE!

DERBİ ÖNCESİ FENERBAHÇE’YE ŞOK: 3 YILDIZ FİNALDE YOK

TUTUKLU BAŞKAN KONUŞTU: İMAMOĞLU USULSÜZLÜK YAPANLARI GÖREVDEN AL DEDİ

RIZA AKPOLAT DOSYASINDA YENİ PERDE: BOĞAZ'DAKİ KAÇAK YAPILAR İÇİN İKİNCİ TUTUKLAMA TALEBİ!

AKP’YE GEÇİYOR DENİLDİ, AHMET AKIN UMRE’DEN YALANLADI

KANUN TEKLİFİ MECLİS’TE: 4 MİLYON EMEKLİ İÇİN 20 BİN TL DÜZENLEMESİ

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ’NDE YENİ DÖNEM: BAŞHEKİMLİK KOLTUĞUNA ADEM SARI OTURDU!

HATAY'DA SAĞANAK VURDU, BELEDİYE SAHAYA İNDİ: MAHSUR KALAN ARAÇLAR VE VATANDAŞLAR KURTARILDI!

SAMANDAĞ’DA KORKUNÇ OLAY: ABLASI BAŞINDAN VURDU, KÜMESTEN CEPHANELİK ÇIKTI!

ATEŞKES MASADA, SİLAH SAHADA: HALEP’TE SDG’YE “TERK ET” BASKISI

SAVUNMA YARGILANIYOR: İSTANBUL BAROSU DAVASINDA KARAR GÜNÜ

MECLİS’TE SKANDAL "ALEVİ" SÖZLERİ: AKP’Lİ USTA'DAN TOPLUMU BÖLEN ÇIKIŞ!

ERZİNCAN’DA 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ: BOCAVİRÜS GERÇEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

DİYANET’İN YENİ YIL "GELENEĞİ" DEĞİŞMEDİ: 2026’NIN İLK İHALESİ YİNE İHLAS’A GİTTİ!

BEYKOZ MİTİNGİ SONRASI İLK HAMLE: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E DAVA

SURİYE’DE OPERASYONLAR BAŞLADI, HAKAN FİDAN’DAN SERT MESAJLAR

MUHALEFETTEN MECLİS’TE TARİHİ "DİRENİŞ" SÖZÜ: TRAFİK CEZASINI DURDURUN, EMEKLİYE MAAŞ VERİN!

TBMM’DE SKANDAL: KAMERA GÖRÜNTÜLERİ “TEMAS YOLUYLA SARKINTILIĞI” ORTAYA KOYDU

TÜRKİYE GENELİNDE DOĞA ALARMI: 63 İLDE SARI KODLU 'TAM KUŞATMA' BAŞLADI!

GERİCİ KUŞATMAYA KARŞI DİRENİŞİN ADI: 10 OCAK’TA ANKARA’DA "BÜYÜK KADIN BULUŞMASI"!

ÖNCE "DALGA" GEÇTİLER, ŞİMDİ "KOPYA" EDİYORLAR: "AFET" KILIFI ALTINDA YOKSULLUK İTİRAFI!

Yükleniyor


HATAY'DA SAĞANAK VURDU, BELEDİYE SAHAYA İNDİ: MAHSUR KALAN ARAÇLAR VE VATANDAŞLAR KURTARILDI!

HASTANEDE GÜVENLİK ALARMI: HATAY’DA ASILSIZ İHBAR PANİK YARATTI

HATAY’DA DEPREMZEDELERE TOKİ MAĞDURİYETİ: MÜLKİYET HAKLARI YOK SAYILIYOR

HATAY 6 GÜNDÜR ELEKTRİKSİZ: BAKANLIK’TAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

HBB’DEN ÖĞRENCİ VE VATANDAŞA GÜNLÜK HAYATI KOLAYLAŞTIRAN SOSYAL DESTEK

DEPREM SONRASI SAĞLIK TABLOSU: AKP’Lİ ÖZEL’DEN HATAY İÇİN NET MESAJ

HATAY BAROSU 82 YAŞINDA: “SAVUNMA SUSTURULURSA YURTTAŞIN SESİ KESİLİR”

  • Pazar 11.3 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Salı 9.6 ° / 2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9