DEVLETİMİZDEN BİZLERE HAKKIMIZ OLANI VERMESİNİ İSTİYORUZ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 13 Şubat Salı günü HRT Akdeniz TV'de Can Çapar’ın sunduğu ‘Gündeme Dair’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu. 

Hatay 14.02.2018 16:11:17 0
DEVLETİMİZDEN BİZLERE HAKKIMIZ OLANI VERMESİNİ İSTİYORUZ

Uluslararası düzeyde önem taşıyan Hatay Deniz Ootobüsü (HADO) projesi hakkında bilgi veren Başkan Savaş,”Bu önemli proje sadece Hatay’ın değil Kıbrıs ve komşu ülkelerimizin de projesidir. Projede emeği geçenlere, meclisteki arkadaşlara ve en önemlisi bu projeye inanan ve arkasında duran Hatay halkına çok teşekkür ederim. Hatay olarak sıkışan bir ekonomik tablo ile karşı karşıyayız. Yılların biriktirmiş olduğu komşu ülkemizdeki yaşanan savaş ortamından etkilendik. Ve Hatay ekonomisi gittikçe sığlaştı. Ekonominin düzelmesi ve ayakta kalabilmesi için belediye olarak yıllardır hassasiyet gösteriyoruz. Bu doğrultuda 5’inci teşvik bölgesi olma konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Savaş ortamından daha az etkilenmek ve ekonomik anlamda ayakta kalabilmek amacıyla rekabet gücü yüksek enlerimizi seçmemiz lazım. Bu konuda da en önemli projelerden biri de 3T projesidir. Tarım, ticaret ve turizm projeleri ile rekabet ortamında güçlü durabiliriz. Bu çerçevede Hatay’ı geleceğe taşımak istiyoruz. Suriye’deki savaş biterse HADO ile Lazkiye ve Beyrut seferleri de düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu deniz otobüslerinin içinde ayrıca Hatay’a özgü yemekler de olacak. Bu seferlere katılanlar Hatay’ın lezzetlerini de tatmış olacaklar. Eğer seferlerimiz ilgi görürse başka ülkelere de seferler düzenleyebiliriz” dedi.

HADO’nun meclise taşınmasının ardından yaşanan gelişmeleri paylaşan Başkan Savaş,” Geçen ay bu projeyi meclise getirdiğimizde maalesef Ak Partili arkadaşlar red oyu vereceklerdi. Ama ben bu güzel projenin komisyona gönderilmesini istedim. Proje komisyona gönderilmesinin ardından da bizler oldukça güzel çalışmalar gerçekleştirdik. HADO Hatay dışında da destek gördü. Her partiden insan bu projeye sahip çıktı. İyi bir proje finans da bulur. Herkesin bu projeyi sahiplenmesi ile Ak Partililer de kerhen evet dediler. Ama olmasın diye de bir sürü şey çıkardılar. Hatay halkı adına herkese teşekkür ederim. Ben bu projeyi Hatay halkı için istiyorum. Onlar da zaten Hatay halkına hizmet etmek amacıyla meclis üyesi oldular” ifadelerine yer verdi.
Hatay’a hizmet ederken hiçbir ayırım yapmadığını belirten Başkan Savaş,” Ben şehrime hizmet ederken din, mezhep, etnik köken veya parti ayırımı yapmam. Bu ülkenin memleketini seven, vatandaşlık görevini yapan, Türk Bayrağı gölgesinde mutlu olan ve yönü Ankara’ya dönük insanlara ihtiyacı var. Doğru yerde durup bu ülkenin kazanımlarına sevinen insanlar bizim yanımızda olmalı” dedi. 

 

Başkan Savaş HADO ile Orta Doğulu turistlerin de Hatay’a rahatlıkla gelebileceğini ifade ederek, “Orta Doğu’dan gelen insanlar genellikle İstanbul, İzmir veya Antalya’ya gidiyor. HADO projemizden sonra insanlar rahat rahat buraya gelip çevre illerimize de gidebilecekler. HADO projesi, EXPO ve gastronomi zaferlerinin ardından Hatay’ı ayağa kaldıracak bir projedir” açıklamalarında bulundu. 
 Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalışmaların olup olmayacağını sorularını yanıtlayan Başkan Savaş,” Adana ve Mersinde yaşayan insanlarımız da bu ülkenin insanları ve kendi şehirleri için iyi olacaksa tabi ki beraber çalışmalar gerçekleştirebiliriz. Burada asıl önemli olan bu önemli proje ile esnafımızın kazanması ve bayrağımızın da Akdeniz’de dalgalanmasıdır” açıklamalarına yer verdi. 

Hatay’daki ihtiyaç sahibi kadınların geçimlerine bir nebze olsun katkı sağlamak için başlatmış olduğu önemli proje hakkında da bilgi veren Başkan Savaş,” Hatay’a özgü ve çiçeklerimizin yetiştirilmesi için dar gelirli 250 kadın çiftçimiz için sera yaptık. İhtiyaç sahibi kadınlarımız hem geçimlerini sağlamış oluyorlar hem de Hatay’ın çiçeğini yetiştiriyorlar. Böylece hem çiçeklerimiz yetişiyor hem de üretici kadınlarımız bir yıl içerisinde 4-5 bin para kazanmış olacaklar” dedi. 

Hatay’a özgü yöresel ürünlerin markalaşması yönünde de bir çalışma yürüttüklerini de müjdeleyen Başkan Savaş, “Kalite kontrol aşamalarını geçen ürünler, anlaşmaya varacağımız Türkiye çapında hizmet veren markette sunulmak üzere standardı bozmayacak şekilde paketlenecek” ifadelerine yer verdi. 
 
Hatay’ın önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu vurgulayan Başkan Savaş,” Kızıl topraklar dünya da 3 yerde bulunmaktadır. Bunlar İtalya, İspanya, ve Türkiye’dir. Bu kızıl topraklarda doğal, hormonsuz ürünler üretme imkânı daha fazladır. Burada üretilen ürünler daha yüksek fiyata satılmaktadır. Türkiye’de kırmızı toprak sadece Hatay’da bulunmaktadır. İnsanlar artık doğal, hormonsuz ve ilaçsız ürün istiyor. Bunun için çalışmalarımız var bu çalışmalar bittiğinde sizlerle paylaşacağım” dedi.

EMİT fuarında Hatay’ı en güzel şekilde tanıttıklarının altını çizen Başkan Savaş,” Halkımız, komşu ülkemiz Suriye’de olan savaştan dolayı etkilendiğimizi biliyor fakat burada savaş ortamı olmadığını da biliyor artık. Afrin Operasyonu’ndan sonra turizm sektörümüzde iptaller oluyor. Operasyonun bir an önce başarılı bir şekilde bitmesini istiyoruz. Son zamanlarda yaşanan bu sıkıntılardan dolayı da olumlu algı oluşturmak için de Hatay’ı EMİT fuarında çok güzel bir şekilde tanıttık. Ayrıca fuarda uzun çarşımızı da tanıtarak yöresel lezzetlerimizi gelen misafirlerimizin de bilmelerini istedik. Bunların hepsini üç boyutlu bir şekilde sunarak alana girildiğinde Uzun Çarşı’nın içindeymiş gibi seslendirmeler de yaptık” dedi. 

Suriye’nin Afrin bölgesinde başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Biz seçim zamanında önce huzur sonra hizmet parolası ile yola çıktık. Yaşadığınız ülkenin huzurunun yanında komşudaki huzur da çok önemli. Ortadoğu’daki iç savaşı Hatay’a da yansıtmak ve bizi birbirimize düşürmek isteyenler var. Olaya devletin bütünlüğü ve toplumun huzuru olarak bakmak lazım. Geldiğimiz noktada, bu gerekliyse istediği gibi sonuç alınana kadar devletimizin yanındayız. Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bizim ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak için gerçekleştirilen bu operasyonu doğru buluyoruz” dedi.

Hatay halkının komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılara olan bakış açısına değinen Başkan Savaş, “ Hatay halkı memleketini ve bayrağını seven insanlar. Vatandaşlarımız komşuda yaşanan sıkıntıları görüyor ve ona göre temkinli davranmaya devam ediyor. Yıllardır Hatay’ın bütünlüğünü zedelemek isteyen dış güçler sürekli burayı da karıştırmak istedi. Biz birbirimizi seviyoruz ve çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz. Yüzyıllardır burada barış içerisinde birlikte yaşamışız. Biz ülkemizi, bayrağımızı, Atatürk’ü ve Cumhuriyetimizi seviyoruz ve sonuna kadar da onlara sahip çıkacağız” ifadelerine yer verdi.

‘Hatay Halkı Hakkını İstiyor’ projesi ile ilgili görüşlerini belirten Başkan Savaş, “ 2012 yılında Türkiye’de 17 tane il 4’üncü bölge ilan edildi. O zamanın şartlarına göre kişi başına düşen gelir 7637 Dolardı ve Hatay 4’üncü bölgede olmayı hak ediyordu. Bir yıl önce hesapladığımızda kişi başına düşen gelir miktarı 6122 Dolara düşmüş. Yani ekonomide 1515 Dolar kaybımız olmuş. Suriyelilerin yerleşimi konusunda Kilis birinci, Hatay ikinci sırada. Akdeniz bölgesindeki Suriyelilerin, %46’sı, dördüncü bölge iller içerisinde %89 ve DOĞAKA illeri içerisinde de %79’su Hatay’da. Hatay’da 500 binin üzerinde Suriyeli yaşıyor, bu durum ekonomimizi aşağıya çekiyor ve gelirimiz düşüyor. 2012 yılından bu yana sosyal ekonomik kalkınma sıralamasında 45’ten 58’e düşmüşüz. 5’inci bölgedeki bir ilin kişi başına düşen gelir miktarının da 100 Dolar altındayız. Biz sadece bakanlığın objektif değerlendirme yapmasını ve hakkımız olanı bizlere vermesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

İhracata yönelik ürünler üretilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Savaş, ekonominin iyileşmesi için eğitime ve araştırma-geliştirme(AR-GE) çalışmaların arması gerektiğine değindi. Başkan Savaş, sözlerini, ”İsrail AR-GE’ye bizim 200 katımız kadar para harcıyor. Önemli şirketlerimiz dışında AR-GE şirketimiz yok. Üniversiteler dünyanın her yerinde kendi gelirlerini kendileri elde ederler bizi üniversitelerimiz her şeyi devletten bekliyor. Bunun böyle olamaması gerekiyor” ifadeleriyle sürdürdü. 

Asi Nehri projesine de değinen Başkan Savaş, projenin yüzde 90’ının tamamlandığını arıtma tesisinin Mart ayında tamamlanacağını ifade etti. Asi Nehri kenarında ışıklandırma ve çevre düzenlemesi de yapılacağını sözlerine ekleyen Başkan Savaş, Philips ile ışıklandırma hususunda anlaşma yapıldığını ifade etti.


 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9722,09%0,8
  • DOLAR

    32,54% 0,04
  • EURO

    34,98% 0,55
  • GRAM ALTIN

    2427,84% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

AKP'DEN CHP'YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ'NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA

İMAMOĞLU: BEYOĞLU’NA FARKLI BİR ÇAĞI VE DÖNEMİ YAŞATACAĞIZ

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİROL AYDEMİR, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

ÇORLU DAVASI'NDA KARAR AÇIKLANDI

DEVLET BAHÇELİ, FERDİ TAYFUR ŞARKISIYLA YÜRÜDÜ

YILDIRIM KARA: DOĞA İÇİN SEFERBERLİK TALEP EDENLER, ÇED RAPORU ZORUNLULUĞUNU KALDIRIYOR

ŞAHİN’DEN DÖNMEZ’E ZİYARET

ŞAHİN’DEN ÖNTÜRK’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: "7 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 'BOZDOĞAN-29' OPERASYONLARINDA 23 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"

İYİ PARTİLİ UZ'UN KURULTAY DELEGE LİSTESİNDE USULSÜZLÜK YAPILDIĞI GEREKÇESİYLE ÇANKAYA 4. İLÇE SEÇİM KURULU'NA YAPTIĞI İTİRAZ REDDEDİLDİ

ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI BESLEYEMİYOR:ERDOĞAN VİCDANA GELSİN, ÇOCUKLARI DÜŞÜNSÜN

ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER’DEN DESTEK

AKP’DEN DEM PARTİ’YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ'NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI

ÖZEL’DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM GENEL KURULU'NDA CHP VE MHP ARASINDA 'MANİSA' TARTIŞMASI

ERDOĞAN: İSRAİL İLE YOĞUN TİCARİ İLİŞKİLERİ AYAKTA TUTMUYORUZ, O İŞ BİTTİ

SPORDAN SORUMLU ESKİ DEVLET BAKANI MEHMET ALİ YILMAZ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA ZEKİ YİĞİT YENİDEN SEÇİLDİ

YARGITAY 23 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

ÖZGÜR ÖZEL: BİRİLERİ AKSİNİ SÖYLESE DE BU MECLİS TEK SANDIKLA KURULMUŞ MECLİSTİR

YANIKÖMEROĞLU'NUN KATILIMIYLA CHP'NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 126 OLDU

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASI...GÖKÇE GÖKÇEN: "TÜM SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKANA KADAR HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA VERİLEN ARA KARARA TEPKİ: "BU KATLİAM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ"

STEİNMEİER ZİYARETİNİN 3’ÜNCÜ GÜNÜ ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELECEK

ERDOĞAN MECLİS'TEKİ GENEL BAŞKANLAR İLE BULUŞTU, FATİH ERBAKAN'I DAVET ETMEDİ

'23 NİSAN VALİSİ’NİN TAKSİM KARARI GÜNDEM OLDU

TCMB: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL’DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL VE A TAKIMI İLE YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASI DEĞERLENDİRDİ

Yükleniyor


YILDIRIM KARA: DOĞA İÇİN SEFERBERLİK TALEP EDENLER, ÇED RAPORU ZORUNLULUĞUNU KALDIRIYOR

ŞAHİN’DEN ÖNTÜRK’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

CHP HATAY İL BAŞKANI TİRYAKİ GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

SAVAŞ`TAN HATAYLILARA TEŞEKKÜR

ÖZEL'DEN YSK'NIN 'HATAY' KARARINA TEPKİ…

YSK BAŞKANI'NDAN HATAY VE ORDU İTİRAZLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

YENİ HBB MECLİSİ İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

  • Perşembe 34.1 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Cuma 29 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16