CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTUNÇ:“UYARIYORUZ! BAŞKA HESAPLAR PEŞİNDE KOŞULMASIN...

Cumhuriyet Halk Partisi Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 3500 Hektara yakın ormanlık alanın kül olduğu Hatay yangınına dair “Ben uzun yıllar gazetecilik yaptım, gazetecilik hayatımda, siyasi hayat?

Hatay 12.09.2020 15:20:35 0
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTUNÇ:“UYARIYORUZ! BAŞKA HESAPLAR PEŞİNDE KOŞULMASIN...

Cumhuriyet Halk Partisi Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 3500 Hektara yakın ormanlık alanın kül olduğu Hatay yangınına dair “Ben uzun yıllar gazetecilik yaptım, gazetecilik hayatımda, siyasi hayatımda pek çok yangınla karşılaştım ama bu kadar büyük bir orman yangınını daha önce görmemiştim. Nitekim 3 bin ile 3 bin 500 hektar arası bir ormanlık alan maalesef yandı” İfadelerini kullandı.
“YANGINA GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ, İHMAL VAR!”
Bölge Milletvekilleri ile birlikte yangın sahasında incelemelerde bulunan Ali Öztunç, basın toplantısı düzenledi. Toplantı da yangının çıktığı ilk gün saat 11 civarı ilk müdahaleleri Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını belirten Öztunç şu ifadeleri kullandı:
“Saat 11'de başlayan yangına saat 3'te, yani dört saat sonra yangın söndürme helikopterleri ve bir uçak geldi. Yangın ilk çıktığında daha hızlı davranılsa 3 helikopter değil de 5-6-7 yangın söndürme helikopteri gelse, 1 uçak değil 2-3 tane uçak gelse belki de rüzgâr da yokken ilk gün bu yangın bu kadar büyümeyecekti. Burada bir ihmal var. Sayın Bakan bugün bir açıklama yapmış '3 dakikada yangına müdahale ettik demiş', '10 dakikada şunu yaptık demiş. Oysa 4 saatte gelmiş helikopterler Hatay'a. Bu bir ihmaldir, burada bir sorumsuzluk vardır çünkü ilk gün burada şiddetli bir rüzgâr da yoktu ve yangının daha fazla yayılması önlenebilirdi. İkinci günden sonra evet helikopter sayısı da arttı, uçak sayısı da arttı olması gereken oydu. Sayın Bakan geldi buraya 3-4 gün burada kaldı doğru. Bakanın görevi bu, gelecek tabii. Bu kadar büyük bir orman yangını varsa Tarım ve Orman Bakanı tabii ki orada olacak, görevini yapmıştır”
ORMAN YANGININDA BİLE SİYASİ HESAP YAPIYORLAR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Hatay’a geldiğinde koordinasyonun başında durduğunu fakat Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı'nı çağırmadığını söyleyen Öztunç “Hatay'ın yerel yöneticisi Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş başkan ve itfaiyeden sorumlu başkan. İtfaiye ona bağlı, su ona bağlı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı ile görüşmüyor bile sayın bakan. Orman yangınında bile siyasi hesap yapıyorlar. Çağıracaksın, görüşeceksin. Kendim bakanım arayamam ben diyorsan özel kalemine arat. Emin olun Lütfü Savaş özel kalemi de arasa oraya giderdi. Valiye arat, ver talimatı valiye, deki sayın vali nerede burada bu belediye başkanı. Sorması lazım belediye başkanı niye burada yok diye. Bakan oralı bile olmuyor niye, CHP'li belediye başkanı çünkü” açıklamasında bulundu.
“GİRESUN’DA BELEDİYE BAŞKANLARI YANLARINDAYDI ÇÜNKÜ ONLAR AK PARTİ’LİYDİ”
Giresun’da yaşanan sel felaketi olduğu zaman belediye başkanlarının yanlarında olduğunu belirten Öztunç sebebini ise oradaki belediye başkanlarının AK Partili olmalarıyla açıkladı.
Belediye Başkanları’nın eş güdüm içinde çalışması gerektiğini orman yangınında ve selde siyasetin olmayacağını vurgulayan Öztunç, “Belediye başkanına haber bile verilmiyor, sayın bakan burada yanlış yapmıştır. Orman yangınında selde siyaset olmaz. Bu siyasi bir mesele değil ormanlar yanıyor. Buranın yerel yönetiminin başındaki ismi çağıracaksın, onunla koordinasyon içinde olacaksın, eş güdüm içinde olacaksın. Ha itfaiye daire başkanı vardı, tamam doğru ama bürokrat. Seçilmiş bir belediye başkanı var burada asıl onunla görüşmen gerekiyor” dedi.
“HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 79 ARAÇ VE 395 PERSONELLE BU YANGININ SÖNDÜRÜLMESİNİ SAĞLAYAN EKİPTİR”
Kahramanmaraş’tan, Osmaniye Belediyesi’nden birçok ekibin yangını söndürmeye geldiğini söyleyen Öztunç, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu yangının söndürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı bir sınav verdiğini ve köylülerin bu durumun farkında olduğunu belirten Öztunç, “Hatay Büyükşehir Belediyesi 79 araç, 395 personelle bu yangının söndürülmesini sağlayan ekiptir. Bakın orman yangınlarında havadan müdahale doğrudur ama yeterli değildir. Karadan müdahale önemlidir. Hava karardıktan sonra uçak ve helikopter uçuşu olmuyor. Karadan müdahale ile büyük yangınlar ancak söndürülebilir.  Hatay Büyükşehir Belediyesi büyük bir sınav vermiştir, başarılı bir sınav vermiştir. Köylere gidin sorun, biz köyleri gezdik. Yangının olduğu köylerde vatandaşlar diyor ki Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri köyü çevrelemese, köyün etrafında yangın söndürme çalışmaları yapmasa yangın daha da büyürdü evlerimiz yanardı, insanlar ölürdü diyorlar. Ben bir kez daha Hatay Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
“YANGININ SELİN DEPREMİN PARTİSİ OLMAZ” 
Öztunç, sayın bakanla da bundan sonra böyle bir olay yaşanmaz diyerek “Türkiye'nin neresinde olursa olsun, gittiği zaman AK Parti'li değil ben buna haber vermem anlayışında olmasın. Bu anlayıştan çıksın. Yangının, selin, depremin partisi olmaz. Hangi partili olursa olsun o ilin yerel yöneticisini çağıracaksın onunla birlikte koordineli olarak çalışacaksın” ifadelerine yer verdi.
'SORUMLULAR MUTLAKA BULUNMALI'
Yangınla ilgili vali ile görüştüklerini ve bir kişinin gözaltına alındığını ve mahkemeye çıkarılarak serbest bırakıldığı bilgisini paylaşan Öztunç, şu açıklamalarda bulundu:
 “Henüz yangın neden çıktı, kim yaptı, nereden çıktı belli değil. Kimileri dörtnoktada aynı anda başladı diyor, kimileri bir nokta diyor ama pek çok noktada başladığı belliyse bir yangın doğal sebeplerle aynı anda üç-dört noktada başlamaz. Eğer üç-dört noktada başladıysa birileri yaktı demektir. Bu yangın iyi araştırmalıdır. Burada valilik, emniyet, jandarma, hükümet iyi bir görev yapmalı ve bu yangını kim ya da kimler çıkarttıysa her ne sebeple çıkartıldıysa o sorumlular mutlaka bulunmalıdır”

'Yanan bölgelerde ormanlaşma olmalı, yanan ağaçların yerine yeniden ağaç dikilmeli, hiç kimse buralarda başka hesaba girmesin' diyen Öztunç, “Öyle maden yaparız, krom vardır, altın vardır çıkartırız diye o işlerin peşine düşülmesin. Uyarıyoruz biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak buna izin vermeyiz” dedi.
Öztunç, CHP’nin Hatay’da 4 milletvekili olduğunu hatırlatarak, “Bütün vekillerimiz ve biz Hatay'da yanan ormanlık alan yerine başka bir şey yapılmasına izin vermeyiz, uyarıyoruz. Daha önce bir takım altın aramaları yapılmış. 15-20 yıl kadar sondajlar yapılmış bir takım altınlar çıkartılmış, kalitesiz olduğu söylenmiş. Oralarda krom, altın, başka bir hesaba girmesinler bu bir uyarıdır. Bu uyarıyı dile getiriyoruz” dedi.
“MEYVE AĞACI DA DİKİLEBİLİR”
Bu bölgelerde yeniden ağaçlandırma yapılması gerek diyen Öztunç, önerilerini ise şöyle ifade etti:
 “Oralar orman köyleriydi.  Orman köylerinde yurttaşlar, oraların ahalisi o ormandan geçiniyordu. Ekmeğini ormandan kazanıyordu, gelinlik kızının gelinliğini o ormandan kazandığı parayla alıyordu. Damatlığı o ormandan kazandığı parayla alıyordu. Okula giden çocuğunun defterini, kalemini, silgisini o ormandan kazandığı parayla alıyordu Şimdi o orman yandı. Bu bölgeye yeniden ağa dikilmeli. Meyve ağacı da dikilebilir. Badem, ceviz, zeytinlik, fıstık bunlar yapılabilir. Efendim biz bunu yaparız, e kime vereceğiz bunları köylü arasında sıkıntı olur mu? Çok basit, kooperatif kurarsın ekonomik geliri olduğu zaman daha daha iyi bakılır. O yüzden bu bölgenin tekrar ağaçlandırılması gerekiyor. Bu dikilen ağaçlar eğer meyve ağaçları olursa da defne gibi bu daha karlı olur”
“ORMAN KANUNU 18 YILDA 21 KEZ DEĞİŞMİŞ”
Orman Genel Müdürlüğü’nün atıl bir kurum haline getirildiğini ve başarısız olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztunç, “Son dönemde Anayasaya aykırı olarak Orman Genel Müdürlüğü ile çok uğraşılmış. Cumhuriyet tarihinde orman kanunu 14 kez değişmiş ama son 18 yıldır 21 kez değiştirilmiş. 18 yılda 21 kez değiştirmişler orman kanunu yazık yahu ne istiyorsunuz bu orman kanununda. İkide bir kanun değişir mi, bir düzgün kanun yaparsın o kanun 50 yıl, 100 yıl gider ama maalesef orman kanunu ikide bir değiştirilmiş. Orman Genel Müdürlüğünün yaklaşımı yanlıştır. Orman Genel Müdürlüğü yangını önleme değil, söndürme derdinde. Tabii ki yangın çıkarsa söndüreceksin, o dertte olacaksın ama yangın çıkmadan önce önleme derdine de düşeceksin, tedbirlerini alacaksın. Burada gördük Hatay'daki ormanlarda yol yok yok! Saha içi yollar olduğu zaman yangın en azından biraz da olsa kesilmiş oluyor” açıklamalarında bulundu.
“MEVSİMLİK İŞÇİ OLMAZ YILLIK İŞÇİ OLMALI”
Öztunç, orman yangınları için mevsimlik işçi alındığını ve bunun komedi olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Mevsimlik işçi olmaz 12 aylık yıllık işçi olacak. Üstelik Antakya'nın köyünde çıkan yangın için şehir merkezinden bir tane ormancı alıyorlar. Olmaz, o köyden alacaksın. O orman köyünün yurttaşından bir kişiyi alacaksın ve diyeceksin ki bu benim orman söndürme işçim ve mevsimlik değil, 12 aylık. Ki yıllık işçi o işi özümsesin, kendine ait olduğunu bilsin, 3 ay sonra ben ne yapacağım kaygısında olmasın. Mevsimlik işçi dünyada olduğu gibi kaldırılmalı, yıllık işçi statüsüne geçilmelidir” dedi.
“ÇEVRE VE DOĞA POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
2011 yılında kapatılan Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü’nün yeniden açılması gerektiğini söyleyen Öztunç, “Orman yangınlarının olduğu bir ülkede ağaçlandırma genel müdürlüğü kaldırılmış nasıl olacak bu iş? Böyle komik bir yönetim var. AK Parti hükümeti ormana çevreye ve doğaya saygılı olmak zorunda. Çevre politikasını, doğa politikasını bir kez daha gözden geçirmek zorunda çünkü doğa intikamını alıyor” ifadelerini kullandı.

 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9146,14%0,73
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

İKTİDAR PARTİSİNDE BÜYÜK ERİME

DÖNMEZ'E BEKBELEDE YOĞUN İLGİ...

HBB VE ANSA-GİAD İŞBİRLİĞİ İLE TAMAMLANAN KONTEYNERKENT HİZMETE AÇILDI

BAYIR BUCAK TÜRKMENLERİ OLARAK NAZMİ CEYLAN'I DESTEKLİYORUZ

HATAY’I İMRENİLEN ŞEHİR YAPACAĞIZ

EPDK'NIN DEPREM BÖLGESİNDEKİ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ İÇİN VERDİĞİ BORÇ ERTELEME KARARI RESMİ GAZETE'DE

ÖZGÜR ÇELİK, SANDIK GÜVENLİĞİ BİZE EMANET...

BAKAN YERLİKAYA'DAN "FETÖ OPERASYONU" AÇIKLAMASI: "70 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

GÜRER: DEDEDEN TORUNA HARÇLIK DÖNEMİ BİTTİ....

KKTC'NİN ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: "YOKSULLAŞIYORUZ, YOKLAŞIYORUZ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖÇ EDİYOR"

NAZMİ CEYLAN'DAN İSKENDERUNLULAR'A MESAJ!

GAZETECİ DEMİRAĞ: TURGUT ALTINOK’UN DİPLOMASI SAHTE

YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

HALKIMIZLA EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE VERECEĞİZ

CEYLAN,ŞOV YAPMADIK İCRAAT YAPTIK…

TÜİK: EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ MART AYINDA 100 OLDU

SAVAŞ: ZOR GÜNLERİ DE HATAY HALKI İLE BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

YAVAŞ'TAN ALTINOK'A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"

MANSUR YAVAŞ KALECİK'TE: "İŞLERİ GÜÇLERİ ADAM KARALAMAK. NİYE? DÜZEN DEVAM ETSİN DİYE"

ÖZEL’DEN GENÇLERE: “ASLA ENSEYİ KARARTMAYALIM. GİTMEYİ DÜŞÜNÜRSEK İŞTE O ZAMAN KAYBEDERİZ”

İMAMOĞLU: “DÜRÜSTLÜK SINAVINDA BANA TAM PUANI HÜKÜMET VERDİ. BİN 19 İNCELEMEDEN AKLANMIŞ OLDUK”

YSK'NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

LAİKLİK MECLİSİ'NDEN KURTULMUŞ'A ''LAİKLİK GÜNÜ'' TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP’Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"

MURAT KURUM’UN SEÇİM HEDİYELERİNİ ÇÖPE ATAN MURAT ÜNALMIŞ’TAN AÇIKLAMA: KİMSEYE YALTAKLANMADIM

TİP UZMAN RAPORUNU AÇIKLADI

SAVAŞ: HALK İRADESİ ADİL BİR ŞEKİLDE SANDIĞA YANSIMALI

DEPREMZEDELERLE İFTAR ANLAMLI İFTAR…

HBB SEL VE TAŞKINLARA MÜDAHALE EDİYOR

İSKENDERUN'DA ALEVİ KANAAT ÖNDERİ MEHMET ASLAN'DAN CUMHUR İTTİFAKINA DESTEK

31 MART’TA HATAY’IN KURTULUŞ MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ

Yükleniyor


HATAY’I İMRENİLEN ŞEHİR YAPACAĞIZ

HALKIMIZLA EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE VERECEĞİZ

SAVAŞ: ZOR GÜNLERİ DE HATAY HALKI İLE BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

TİP UZMAN RAPORUNU AÇIKLADI

SAVAŞ: HALK İRADESİ ADİL BİR ŞEKİLDE SANDIĞA YANSIMALI

DEPREMZEDELERLE İFTAR ANLAMLI İFTAR…

  • Cuma 22.2 ° / 14 ° Güneşli
  • Cumartesi 26 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Pazar 27.4 ° / 14.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13