TÜRKİYE VARLIK FONU'NU YABANCI ŞİRKET DENETLEYECEK

Sayıştay’ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu’nu, İngiltere merkezli şirket Pricewaterhouse Cooper denetleyecek

GÜNDEM 29.01.2021 15:42:52 0
TÜRKİYE VARLIK FONU

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı 2019 Yılı Türkiye Varlık Fonu Denetim Raporu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri, muhalefetin borçlanma eleştirileri ¬eşliğinde tamamlandı. Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, milletvekillerine bir yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Sayıştay tarafından denetlenemeyen Varlık Fonu’nun aylar süren gecikmenin ardından TBMM’ye sunulan denetim raporları hakkında konuşan Genel Müdür Sönmez, önümüzdeki yıl İngiliz merkezli bir denetim şirketinin fonu denetleyeceğini açıkladı. Mevcut raporlarda net ekonomik verilerin yer almadığı eleştirilerine değinen Sönmez, “Biz Varlık Fonu’nun Yönetimi ve Yönetim Kurulu olarak denetimin yapılmasını özellikle teşvik ediyoruz. Bu sene denetimi başka bir kurum yapacak. PwC yapacak, Pricewaterhouse Coopers yapacak” dedi.
Varlık Fonu’nu denetleyecek yabancı şirket, Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Botaş, Türkiye Petrolleri, THY, PTT ve Türksat gibi stratejik kurumların hesaplarına ve kurum işleyişlerine ulaşabilecek.
BİZ BİZE YETERDİK!
2018 yılında da Varlık Fonu’na yabancı şirketlerin danışman olarak görevlendirilmesi tartışma konusu oldu. O dönemde Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, McKinsey isimli danışmanlık şirketi ile anlaştıklarını açıklamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gelen yoğun tepkilerin ardından, “Biz bize yeteriz” diyerek anlaşmayı iptal ettiğini duyurmuştu.
ÜÇ YILDIR ‘VİTRİNSİZ’
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Varlık Fonu’nun kurulduğu 2016’da, ‘fonun vitrini’ olacağı ifade edilen ancak beş yıldır oluşturulamayan Danışma Kurulu da komisyonda gündeme geldi. Fona yol göstermesi planlanan ve dünyaya açılması sırasında referans olacağı ifade edilen Danışma Kurulu’nun aday isimleri arasında ABD eski başkanları Barack Obama, Bill Clinton ve Coca Cola’nın eski CEO’su Muhtar Kent olduğu açıklanmıştı. Varlık Fonu denetimlerinde de vurgulanan konuya değinen Genel Müdür Zafer Sönmez, “İsimleri belirlemiştik kabaca, arkasından pandemi geldi. Pandemiden dolayı insanlarla yüz yüze görüşemedik. Şimdi, Varlık Fonu’nu anlatmanız için bunu sanal ortamda yapmanız çok zor. Sayın Cumhurbaşkanımızı Yönetim Kuruluyla tanıştırmanız lazım, şirketin stratejisini anlatmanız lazım. Bu insanlar esasında uluslararası herhangi bir karar mekanizmasında olmayacak” dedi.
HEDİYE İLE KURTARACAKLAR
Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez, sürekli zarar eden ÇAYKUR için yaptıkları ‘ek gelir çalışmaları’nı da anlattı.
Şirketlere yılbaşı hediyesi alarak ÇAYKUR’a gelir kazandırdıklarını anlatan Sönmez, “Ben şahsen özel olarak gittim, Varlık Fonu şirketlerine yılbaşı hediyesi olarak ÇAYKUR’un hediye paketlerinden aldım yani binlerce aldık. Ciddi ilave bir gelir kaynağı yarattık. Bu, yeterli mi? Yeterli değil ama bir bakış değişikliğini yavaş yavaş tetikliyor muyuz? Tetiklediğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
SATABİLMEK İÇİN ONAY
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Garo Paylan, uluslararası denetim şirketlerinin ülkenin en önemli kamusal varlıklarını denetleyebilecek olmasına tepki gösterdi.
“Erdoğan, ülkenin son değerli varlıklarını satabilmek için uluslararası onay almaya çalışıyor” diyen Paylan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “AKP Genel Başkanı Erdoğan, ‘Ülkeyi bir şirket gibi yönetmek istiyorum’ demişti. Uluslararası finansın da bir kuralı var. Şimdi Erdoğan, Türkiye’nin son değerli şirketlerini satabilmek için utanç verici kararla fonu yabancıların denetimine açtı. Oysa kamusal denetim yapılmalıydı” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,01
  • EURO

    51,05% -0,22
  • GRAM ALTIN

    7257,66% -0,59
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

HAMANEY SONRASI İRAN: YENİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY

ŞİMŞEK'TEN PETROL AÇIKLAMASI: "BU ŞOKLAR KALICI DEĞİL, TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ!"

DENİZLİ’DE KORKUTAN SARSINTI: 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM EGE’Yİ AYAĞA KALDIRDI!

AKARYAKITTA YENİ ZAM KAPIDA: MOTORİN 2 LİRADAN FAZLA ARTACAK

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI’NA SUİKAST GİRİŞİMİ: TÜRKİYE ASYALISI ŞÜPHELİ YAKALANDI!

TARİHİ DAVA BAŞLIYOR: İBB YARGILAMASINA OHAL GÖLGESİ

VALİ MASATLI: “HATAY’IN YENİDEN AYAĞA KALKIŞINDA KADINLARIN BÜYÜK PAYI VAR”

BÜYÜK YIKIM: HATAYSPOR’UN 2. LİG’E DÜŞMESİ KESİNLEŞTİ

EĞİTİMDE 2002 ÖNCESİNE AĞIR İTHAM: BAKAN TEKİN'DEN "TUVALETSİZ OKUL" İDDİASI!

İÇİŞLERİ BAKANI CAMİDE KURAN OKUDU, İMAM CEP TELEFONUYLA KAYDETTİ

9. GÜNÜNDE SAVAŞ KONTROLDEN ÇIKIYOR: FÜZE VE İHA YAĞMURU

HATAYLI TIR ŞOFÖRÜ İRAN’DA FÜZE SALDIRISINDA AĞIR YARALANDI: AİLE TÜRKİYE’YE GETİRİLMESİNİ İSTİYOR

SİLİVRİ’DE İBB DAVASI ALARMI! Cezaevi Çevresinde Eylemler Yasaklandı

HAMANEY SONRASI KRİZ DERİNLEŞİYOR! HALEF MÜCTEBA SALDIRIYA UĞRADI İDDİASI

KARTAL’IN SERİSİ DERBİDE PARÇALANDI: 10 KİŞİLİK GALATASARAY ŞAMPİYONLUK ATEŞİNİ YAKTI!

ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKİYE’NİN DURUMU İÇLER ACISI”

“ZIPLAMAYAN TAYYİPÇİ” SLOGANI NEDENİYLE HANDE YENER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ESNAF KREDİSİNDE 'KOMİSYON' İDDİASI: ARALARINDA BAŞKANLARIN DA OLDUĞU 12 KİŞİ CEZAEVİNDE!

APP PLAKA KULLANANLARA 1 NİSAN’A KADAR SÜRE

LÜBNAN’DA İSRAİL OPERASYONU PÜSKÜRTÜLDÜ: TRUMP’TAN İRAN’A KARA HAREKÂTI SİNYALİ

MHP MEDYASINDAN DİKKAT ÇEKEN İDDİA: BAHÇELİ LÜBNAN–SURİYE BİRLEŞMESİNİ TARTIŞIYORMUŞ

SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR: SALI GÜNÜ BENZİN VE MOTORİNE YENİ ZAM!

ÜRETEN, DEĞER KATAN VE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN TÜM KADINLARIN YANINDAYIZ.

“ÖZGÜRLÜK HAKKI İHLALİ” İDDİASI: İBB DAVASINDA ERDOĞDU’NUN TUTUKLULUĞU GÜNDEMDE

İRAN’DAN DÜNYAYA MESAJ: “BARIŞ İSTİYORUZ AMA EGEMENLİĞİMİZİ SAVUNURUZ”

KERPE ADASI’NDA PATRİOT GERİLİMİ: TÜRKİYE “YOK HÜKMÜNDEDİR” DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİ

Üretimin Kalbinde Kadın İmzası: OYAK Çimento’da geleceği CEMENTA’lar inşa edecek

TÜSİAD DAVASINDA KARAR ÇIKTI: ORHAN TURAN VE ÖMER ARAS’A HAPİS CEZASI

HER EVDE VAR: UZMANLARA GÖRE BU 5 REÇETESİZ İLAÇ CİDDİ RİSK TAŞIYABİLİYOR

İMAMOĞLU’NDAN 9 MART MESAJI: “BU DAVA TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN EN ÇETİN SINAVI”

Yükleniyor

loading

AKARYAKITTA YENİ ZAM KAPIDA: MOTORİN 2 LİRADAN FAZLA ARTACAK

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI’NA SUİKAST GİRİŞİMİ: TÜRKİYE ASYALISI ŞÜPHELİ YAKALANDI!

TARİHİ DAVA BAŞLIYOR: İBB YARGILAMASINA OHAL GÖLGESİ

BÜYÜK YIKIM: HATAYSPOR’UN 2. LİG’E DÜŞMESİ KESİNLEŞTİ

EĞİTİMDE 2002 ÖNCESİNE AĞIR İTHAM: BAKAN TEKİN'DEN "TUVALETSİZ OKUL" İDDİASI!

İÇİŞLERİ BAKANI CAMİDE KURAN OKUDU, İMAM CEP TELEFONUYLA KAYDETTİ

9. GÜNÜNDE SAVAŞ KONTROLDEN ÇIKIYOR: FÜZE VE İHA YAĞMURU

  • Salı 15.1 ° / 2.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.3 ° / 4.1 ° false
  • Perşembe 13.4 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14