TÜRKİYE İLE BAE ARASINDA YENİ DÖNEM

BAE Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Veliaht Prensi Beştepe'de resmi törenle karşıladı. 9 sene sonra ilk olan yüz yüze görüşmede, Türki

GÜNDEM 24.11.2021 23:34:21 0
TÜRKİYE İLE BAE ARASINDA YENİ DÖNEM

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında normalleşme adımları atılıyor. Bu kapsamda Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan bugün Türkiye'ye geldi. İki ülke arasından 'yeni dönemin başlangıcı' olarak görülen ziyarette iki ülke arasında farklı alanlardaki anlaşmalara imza atıldı.

10 MİLYAR DOLARLIK FON

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Türkiye ile BAE arasında yapılan anlaşmalar kapsamında 10 milyar dolarlık bir fonun tahsis edildiğini açıkladı. Suwadi, 'Görüşmeler neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir.' dedi.

TÜRKİYE'YE DOĞRUDAN YATIRIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında imzalanan anlaşma, Türkiye'de 3 GW'a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, alt yapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye'ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor.

İKİ MERKEZ BANKASI ARASINDA MUTABAKAT

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

ADQ İLE TÜRKİYE VARLIK FONU ARASINDA MUTABAKAT

ADQ ile Türkiye Varlık Fonu arasında ilk olarak genel iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırasında anlaşılacak. ADQ ile Türkiye Varlık Fonu ayrıca Türkiye’deki teknoloji firmalarına yatırım yapmak üzere teknoloji odaklı bir girişim fonunun kurulmasına yönelik bir mutabakat muhtırasını da planlar içerisinde.

Söz konusu yatırım anlaşmaları Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından imza altına alındı.

Abu Dabi Liman Şirketi ile imzalanacak bir diğer iş birliği anlaşması da liman ve lojistik yatırımlarına ilişkin olacak.

BORSA İSTANBUL DA İŞ BİRLİĞİNDE

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul tarafından da iki ülke borsaları arasındaki iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırası taraflar arasındaki bir diğer anlaşma olacak.

ADQ, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile de stratejik iş birliği anlaşması imzalayacak. Söz konusu anlaşma Türkiye’de 3 GW’ye kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye’ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsayacak.

ADQ’nun ayrıca Kalyon Holding’le enerji, altyapı ve ulaştırma alanlarında, CCN Group’la da sağlık alanında iş birliği anlaşması imzalayacağı öğrenildi.

9 SENE SONRA İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Öte yandan ziyaret, Al Nahyan ile Erdoğan’ın Şubat 2012’den sonra ilk yüz yüze görüşmesi olacak. İki isim 31 Ağustos’ta da telefonla görüşmüştü.

TÜRKİYE BAE'Yİ 15 TEMMUZ'U FİNANSE ETMEKLE SUÇLAMIŞTI

Türkiye ile BAE arasında 2016 senesinde karşılıklı ziyaretlerle bir diyalog kapısı açıldı ancak Temmuz 2016 darbe girişiminde Abu Dabi'nin rol oynadığı ve darbecileri desteklediğine ilişkin iddialar ilişkilerin yeniden soğumasına neden oldu.

Türk medyasında BAE ve MBZ hakkında son derece ağır suçlamalar yer alırken, BAE'nin de bazı Türk muhalif medya organlarını desteklediği iddia edildi. Ankara'da BAE liderliğinin Türkiye'ye karşı karalama kampanyası yürüttüğü de sıklıkla dile getirildi.

BAE'nin darbe girişimindeki rolü ile ilgili en somut girişim 2020 Ağustos'unda yapıldı. MBZ'nin önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan hakkında 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek gibi çok ciddi suçlamalardan dolayı Uluslararası Polis Teşkilatı'ndan (Interpol) 'kırmızı bülten' talebinde bulunuldu.

Bu dönemde bölgesel çatışma alanlarındaki karşıtlık da tepe noktasına çıktı. Bu süreçte özellikle Libya'da karşıt grupları destekleyen Türkiye ve BAE, zaman zaman askeri olarak da karşı karşıya geldiler. Türk birliklerinin kontrolündeki Vatiyye Hava Üssü'ne 2020'de düzenlenen hava saldırısının BAE tarafından organize edilerek uygulandığı Türk basınında sıkça yer almıştı. Ankara'daki resmi kaynaklar, saldırıyla ilgili açıkça konuşmamakla birlikte BAE'yi işaret etmişlerdi.

BAE'nin bu süreçte Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini geliştirmesi ve bölgesel güçlerle birlikte askeri tatbikatlar gerçekleştirmesi Ankara'da rahatsızlık yaratan bir başka unsur olmuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15811,50%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,50% 2,32

BOŞANMA AŞAMASINDAKİ KADINA KEZZAPLI İŞKENCE GAZİANTEP’İ SARSTI

YALOVA'DA TARİHİ MİTİNG: ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A İSTANBUL İÇİN "HODRİ MEYDAN" ÇAĞRISI

"MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİNE" YARGI KALKANI! İHRAÇ KARARI ÇÖKTÜ!

HATAY KARA TESLİM: 11 İLÇEDE "BEYAZ ALARM" VERİLDİ!

ANTAKYA’DA "YERİNDE" DÖNÜŞÜM: VALİ MASATLI 4 BİN 320 KONUTUN ŞANTİYESİNDE!

HATAY ÜZERİNDEN SİYASİ GERİLİM: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E AĞIR SÖZLER

EMEKLİNİN KADERİNİ BELİRLEYEN OYLAMA: TBMM’DE 168 MİLLETVEKİLİ YERİNDE YOKTU

ODTÜ’DE “UMRE” ÖDÜLLÜ YARIŞMA DUYURUSU: REKTÖRLÜKTEN FAKÜLTELERE RESMİ YAZI

KONTAK KAPATTIRAN REKOR: 10 GÜNDE 5 ZAM! DEPOYU DOLDURMAK ARTIK SERVET DEĞERİNDE!

MARMARA VE EGE’DE KORKU DOLU GECE: BALIKESİR 5.2 İLE SALLANDI, İSTANBUL AYAKTA!

MECLİS’TE TABUT GERGİNLİĞİ: EMEKLİ TARTIŞMASI GENEL KURUL’U KARIŞTIRDI

ÇADIR SATIŞI SUÇ SAYILMADI: DEPREM DOSYASINDA TAKİPSİZLİK KARARI

FURKAN KARABAY ADLİYEDE! İBB HABERLERİNE TCK 217/A FRENİ...

RESMİ GAZETE ATAMALARININ ARDINDAN BAKANLIKTAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

İKTİDAR SIRALARINDAN GELEN O "SES" ORTALIĞI KARIŞTIRDI! KÜRSÜDE SERT REST: "HADDİNİ BİL ARKADAŞ!"

KENT UZLAŞISI YARGILANIYOR: ÖZGÜR ÖZEL SİLİVRİ’DE, GÖZLER MAHKEMENİN KARARINDA!

ZAM YAĞMURU DİNMİYOR: MOTORİN REKOR SEVİYEYE YÜRÜYOR

MECLİS’TEN GEÇTİ: EMEKLİYE 20 BİN TL, ADAY MEMURA YENİ DÜZEN, SKUTERE BAKANLIK PENÇESİ!

MSB'DEN SINIRDAKİ BAYRAK SALDIRISINA SERT TEPKİ: "ORGANİZE BİR PROVOKASYON!"

YERLİKAYA HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN İDDİA: MAKAM ODASI TOPLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NE YENİ OPERASYON: 13 GÖZALTI KARARI

7. TRUMP’TAN NATO VE GRÖNLAND ÇIKIŞI: “BİZ OLMASAK KİMSE GÜVENDE DEĞİL”

ÇEKMEKÖY DOLDU TAŞTI: ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A “DUVARLARINIZ VIZ GELİR” ÇIKIŞI

ŞİVAN PERWER GÖZYAŞLARI İÇİNDE KONUŞTU: SDG’Yİ SİLDİLER

USTA TİYATROCU HALDUN DORMEN 97 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

AÇLIK SINIRI 30 BİNİ AŞTI, ERDOĞAN 20 BİN LİRAYI YETERLİ GÖRDÜ

BOYKOTTAN ÇIKTI, DAVALAR SÜRÜYOR,ESPRESSOLAB’DEN “ÖZÜR” BEKLENTİSİ

BÜYÜK SORUŞTURMADA YENİ DALGA: ÜNLÜ YAZAR VE SOSYETE VELİAHTLARI GÖZALTINDA!

İZMİR’DE TARİKAT GÖVDE GÖSTERİSİ: YURTTAŞA YASAK, MENZİL’E SERBESTLİK

BAHÇELİ’DEN ÇİFTE ÇIKIŞ: SURİYE UYARISI, EMEKLİYE “SEFALET ÜCRETİ” VURGUSU

Yükleniyor


"MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİNE" YARGI KALKANI! İHRAÇ KARARI ÇÖKTÜ!

HATAY ÜZERİNDEN SİYASİ GERİLİM: ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E AĞIR SÖZLER

EMEKLİNİN KADERİNİ BELİRLEYEN OYLAMA: TBMM’DE 168 MİLLETVEKİLİ YERİNDE YOKTU

ODTÜ’DE “UMRE” ÖDÜLLÜ YARIŞMA DUYURUSU: REKTÖRLÜKTEN FAKÜLTELERE RESMİ YAZI

MARMARA VE EGE’DE KORKU DOLU GECE: BALIKESİR 5.2 İLE SALLANDI, İSTANBUL AYAKTA!

MECLİS’TE TABUT GERGİNLİĞİ: EMEKLİ TARTIŞMASI GENEL KURUL’U KARIŞTIRDI

  • Cumartesi 5.2 ° / 0.8 ° false
  • Pazar 6 ° / -1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9 ° / 1.4 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9