TÜRKİYE İLE BAE ARASINDA YENİ DÖNEM

BAE Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Veliaht Prensi Beştepe'de resmi törenle karşıladı. 9 sene sonra ilk olan yüz yüze görüşmede, Türki

GÜNDEM 24.11.2021 23:34:21 0
TÜRKİYE İLE BAE ARASINDA YENİ DÖNEM

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında normalleşme adımları atılıyor. Bu kapsamda Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan bugün Türkiye'ye geldi. İki ülke arasından 'yeni dönemin başlangıcı' olarak görülen ziyarette iki ülke arasında farklı alanlardaki anlaşmalara imza atıldı.

10 MİLYAR DOLARLIK FON

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Türkiye ile BAE arasında yapılan anlaşmalar kapsamında 10 milyar dolarlık bir fonun tahsis edildiğini açıkladı. Suwadi, 'Görüşmeler neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir.' dedi.

TÜRKİYE'YE DOĞRUDAN YATIRIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında imzalanan anlaşma, Türkiye'de 3 GW'a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, alt yapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye'ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor.

İKİ MERKEZ BANKASI ARASINDA MUTABAKAT

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

ADQ İLE TÜRKİYE VARLIK FONU ARASINDA MUTABAKAT

ADQ ile Türkiye Varlık Fonu arasında ilk olarak genel iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırasında anlaşılacak. ADQ ile Türkiye Varlık Fonu ayrıca Türkiye’deki teknoloji firmalarına yatırım yapmak üzere teknoloji odaklı bir girişim fonunun kurulmasına yönelik bir mutabakat muhtırasını da planlar içerisinde.

Söz konusu yatırım anlaşmaları Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından imza altına alındı.

Abu Dabi Liman Şirketi ile imzalanacak bir diğer iş birliği anlaşması da liman ve lojistik yatırımlarına ilişkin olacak.

BORSA İSTANBUL DA İŞ BİRLİĞİNDE

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul tarafından da iki ülke borsaları arasındaki iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırası taraflar arasındaki bir diğer anlaşma olacak.

ADQ, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile de stratejik iş birliği anlaşması imzalayacak. Söz konusu anlaşma Türkiye’de 3 GW’ye kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye’ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsayacak.

ADQ’nun ayrıca Kalyon Holding’le enerji, altyapı ve ulaştırma alanlarında, CCN Group’la da sağlık alanında iş birliği anlaşması imzalayacağı öğrenildi.

9 SENE SONRA İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Öte yandan ziyaret, Al Nahyan ile Erdoğan’ın Şubat 2012’den sonra ilk yüz yüze görüşmesi olacak. İki isim 31 Ağustos’ta da telefonla görüşmüştü.

TÜRKİYE BAE'Yİ 15 TEMMUZ'U FİNANSE ETMEKLE SUÇLAMIŞTI

Türkiye ile BAE arasında 2016 senesinde karşılıklı ziyaretlerle bir diyalog kapısı açıldı ancak Temmuz 2016 darbe girişiminde Abu Dabi'nin rol oynadığı ve darbecileri desteklediğine ilişkin iddialar ilişkilerin yeniden soğumasına neden oldu.

Türk medyasında BAE ve MBZ hakkında son derece ağır suçlamalar yer alırken, BAE'nin de bazı Türk muhalif medya organlarını desteklediği iddia edildi. Ankara'da BAE liderliğinin Türkiye'ye karşı karalama kampanyası yürüttüğü de sıklıkla dile getirildi.

BAE'nin darbe girişimindeki rolü ile ilgili en somut girişim 2020 Ağustos'unda yapıldı. MBZ'nin önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan hakkında 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek gibi çok ciddi suçlamalardan dolayı Uluslararası Polis Teşkilatı'ndan (Interpol) 'kırmızı bülten' talebinde bulunuldu.

Bu dönemde bölgesel çatışma alanlarındaki karşıtlık da tepe noktasına çıktı. Bu süreçte özellikle Libya'da karşıt grupları destekleyen Türkiye ve BAE, zaman zaman askeri olarak da karşı karşıya geldiler. Türk birliklerinin kontrolündeki Vatiyye Hava Üssü'ne 2020'de düzenlenen hava saldırısının BAE tarafından organize edilerek uygulandığı Türk basınında sıkça yer almıştı. Ankara'daki resmi kaynaklar, saldırıyla ilgili açıkça konuşmamakla birlikte BAE'yi işaret etmişlerdi.

BAE'nin bu süreçte Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini geliştirmesi ve bölgesel güçlerle birlikte askeri tatbikatlar gerçekleştirmesi Ankara'da rahatsızlık yaratan bir başka unsur olmuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16407,98%-1,86
  • DOLAR

    43,54% 0,05
  • EURO

    51,43% 0,06
  • GRAM ALTIN

    6757,37% -2,19
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

YÜZYILIN FELAKETİ UNUTULMADI: İSKENDERUN’DA DUYGU DOLU ANMA YÜRÜYÜŞÜ

BABA-OĞUL TARTIŞMASI CİNAYETLE SONUÇLANDI: HATAY’I SARSAN OLAY

DRİFT, YARIŞ, AKROBASİ… TRAFİKTE KURALLARI ÇİĞNEYENE AĞIR YAPTIRIM

GÜNDEMİ SARSAN DAVADA TAHLİYE KARARI: 4 İSİM İÇİN TUTUKLULUK DEVAM

ALÇI’NIN DEPREMZEDE YORUMU KRİZ YARATTI: SİYASET VE MEDYA KARŞI KARŞIYA

SİYASİ DAVADA TARTIŞMA YARATAN DELİL: YAPAY ZEKÂ ÇEVİRİSİ İDDİANAMEYE GİRDİ

ARAMA TRAFİĞİ ÇÖKTÜ, WASHINGTON POST TARİHİNİN EN BÜYÜK KÜÇÜLMESİNİ YAŞIYOR

AKTAŞ DAVASINDA AKPOLAT SAVUNMA YAPTI: “İTİRAFÇI OLMAM İSTENDİ”

İMAMOĞLU, YANARDAĞ VE ÖZKAN HAKKINDA “SİYASAL CASUSLUK” DAVASI AÇILDI

ÖZGÜR ÖZEL HATAY’DAN DUYURDU: “İMAMOĞLU BURAYA CUMHURBAŞKANI OLARAK GELECEK”

MHP’Lİ FETİ YILDIZ DUYURDU: UMUT HAKKI KONUSUNDA UZLAŞI SAĞLANDI

NAGEHAN ALÇI’NIN “DEPREMZEDE REHAVETİ OLUŞMUŞ” SÖZLERİ SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA YARATTI

MARAŞ’TA TARİHİ HESAPLAŞMA: "ORDUYU KIŞLADA TUTANLAR 35 BİN CANIN VEBALİNDEDİR!"

İSKENDERUN’DA GENÇ KADIN SOSYAL MEDYADA KANDIRILDI, TECAVÜZE UĞRADI

ŞİMŞEK’İN 20’LER MASALI TUTMADI: YIL ENFLASYONLA AÇILDI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI: İLK DURUŞMADA İKİNCİ HAFTA BAŞLADI, TUTUKLULUKLAR İÇİN KRİTİK SÜREÇ

ESP’YE ŞAFAK OPERASYONU: EŞ GENEL BAŞKAN MURAT ÇEPNİ VE GAZETECİLER DAHİL ÇOK SAYIDA GÖZALTI

SİYASETTE YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ: ÖCALAN, DEMİRTAŞ, SURİYE VE TÜRKİYE

SİYASETTE YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ: ÖCALAN, DEMİRTAŞ, SURİYE VE TÜRKİYE

TOPUK SELAMIYLA GİRDİ, 26 GÜNDE ERDOĞAN’I RAHATSIZ ETTİ

EPSTEIN BELGELERİNDE TÜRK MEDYA PATRONU: “YARAMAZ AHMET” YAZIŞMALARI

İRAN GERİLİMİ DÜŞTÜ, MOTORİN ZAMMI RAFA KALKTI

KALE SİYASETİ BİTTİ: ÇORUM’DAN İKTİDARA TARİHİ MEYDAN OKUMA

 EMEKLİYE “İSVİÇRE’DE YAŞAMIYORSUN” DİYEN VEKİL, AYNI EMEKLİLER İÇİN 7 KEZ İMZA ATMIŞ

İMAMOĞLU İLE AYNI DOSYADAYDI: SORBONNE DİPLOMA İPTALİNİ KABUL ETMEDİ

ABD ADALETİ EPSTEIN DOSYALARINI AÇTI: TRUMP JÜRİ KOLTUĞUNDA GÖRÜLDÜ

MHP’Lİ İSİMDEN EMEKLİ ÇIKIŞI: “ANAM BİLE İSYAN EDİYOR”

HATAY İSKENDERUN VE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU

YAĞIŞIN ARDINDAN GELEN GÖÇÜK: PAYAS’TA ALTYAPI ALARMI

AKARYAKITTA ZAM TSUNAMİSİ: ÜÇ GÜN, ÜÇ ZAM...

Yükleniyor


DRİFT, YARIŞ, AKROBASİ… TRAFİKTE KURALLARI ÇİĞNEYENE AĞIR YAPTIRIM

GÜNDEMİ SARSAN DAVADA TAHLİYE KARARI: 4 İSİM İÇİN TUTUKLULUK DEVAM

ALÇI’NIN DEPREMZEDE YORUMU KRİZ YARATTI: SİYASET VE MEDYA KARŞI KARŞIYA

SİYASİ DAVADA TARTIŞMA YARATAN DELİL: YAPAY ZEKÂ ÇEVİRİSİ İDDİANAMEYE GİRDİ

ARAMA TRAFİĞİ ÇÖKTÜ, WASHINGTON POST TARİHİNİN EN BÜYÜK KÜÇÜLMESİNİ YAŞIYOR

AKTAŞ DAVASINDA AKPOLAT SAVUNMA YAPTI: “İTİRAFÇI OLMAM İSTENDİ”

İMAMOĞLU, YANARDAĞ VE ÖZKAN HAKKINDA “SİYASAL CASUSLUK” DAVASI AÇILDI

  • Cuma 12.2 ° / 5.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 10.7 ° / 6.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 14.6 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9