TTB'DEN AŞI AÇIKLAMASI
Koronavirüs salgınına karşı farklı ülke ve şirketlerce üretilen aşılardan hangisinin daha güvenli ve etkili olduğu tartışılıyor. Sağlık Bakanlığı Çin merkezli aşı için anlaşma yaparken gözler Türk Tabipleri Birliği’ne çevr
Sağlık Bakanlığı Çin merkezli aşı için anlaşma yaparken gözler Türk Tabipleri Birliği’ne çevrildi.Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; “Başından beri hükümet salgınla ilgili şeffaf olmadığı için aşı konusunda da insanların şeffaflıkla ilgili güven sorunu var” diyen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, aşılara ilişkin değerlendirme çalışmalarına devam ettiklerini ve açıklama yapacaklarını söyledi.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürerken bilim insanlarının pandemiden kurtulma yolu olarak işaret ettiği aşı çalışmalarında da büyük yol kat edildi. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’de faz3 çalışmalarına devam edilen Çin merkezli Sinovac’ın aşısından 50 milyon doz sipariş edildiğini açıkladı. Aşı konusunda toplumda oluşan soru işaretlerini gidermek için çalışmalarını sürdüren Türk Tabipleri Birliği (TTB) bu hafta içerisinde Covid-19 aşılarına ilişkin bir açıklama yapmayı planlıyor.
Farklı ülke ve şirketlerce üretilen aşılara ilişkin değerlendirme çalışmalarının Covid-19 İzleme Kurulu tarafından yürütüldüğünü belirten TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Bu aşamada doğru sorular sormak gerekiyor. Doğru soruları sorma sorumluluğu da bilim insanlarının görev aldığı TTB’ye düşüyor. Biz de Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle bu soruları oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
‘DOĞRU SORULAR SORMAK GEREKİYOR’
Covid-19 aşılarının üçüncü faz çalışmaları sonucunda Pfizer/BioNTech, Moderna, Rusya Sputnik V ve e AstraZeneca/Oxford aşıları öne çıktı. Türkiye’nin Çin’de üretilen Sinovic aşısı için anlaşma yapmasının ardından “hangi aşı daha iyi” sorusu gündeme geldi ve gözler Türk Tabipleri Birliği’ne çevrildi.
Toplumda aşı konusunda soru işaretlerinin olduğunu ve bilimsel çalışmaları yakından takip ederek değerlendirme yapmaya çalıştıklarını belirten TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “İlgili birimlerimizin aşı çalışmalarına ilişkin yürüttüğü çalışma, değerlendirme devam ediyor. Bu hafta içinde de bu değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuda ilgili tüm tarafların birlikte oluşturduğu bir görüş ile değerlendirme yapmak doğrudur. Bu aşamada doğru sorular sormak gerekiyor. Doğru soruları sorma sorumluluğu da, bilim insanlarının görev aldığı TTB’ye düşüyor. Biz de Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle bu soruları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu soruların yanıtları üzerinden bir değerlendirmeyi hep birlikte yapalım ve güvenle aşılama süreçlerini tamamlayalım” dedi.
‘AŞIYLA İLGİLİ DE GÜVEN SORUNU VAR’
Aşı çalışmalarının umut verici ve kıymetli olduğunu belirten Fincancı’ya göre bir ülke ya da şirket aşısının ötesinde öncelikle kamusal boyutta bu aşı çalışmalarının yürütülmesi ve denetimi yapılmalıydı. Sağlığın piyasaya terk edildiği koşullarda şirketlerce yürütülen çalışmalarla karşı karşıya kalındığını belirten Fincancı, son aşamada olduğu belirtilen aşıları değerlendirme noktasında salgın nedeniyle yeterli zamanın olmadığını söyleyerek, “Bilimsel dergilerde sonuçların yayınlanması bilim insanları tarafından bu sonuçların değerlendirilmesi, gerektiğinde eleştiri ve önerilerle yeni adımlar planlanması gerekir. Zaman sınırlılığı nedeniyle bunlar çok sınırlı ölçülerde yapılabiliyor” dedi.
Son yıllarda Türkiye’de aşı karşıtlığına ilişkin söylemlerin yaygınlaştığını, bu aşamada “Aşı candır” söylemini yaygınlaştırmak gerektiğini belirten Fincancı, “Türkiye’de ne yazık ki şöyle bir zorluğumuz var” dedi ve şunları kaydetti:“Başından beri hükümet salgınla ilgili şeffaf olmadığı için aşı konusunda da insanların şeffaflıkla ilgili güven sorunu var. Aslında güveni böyle sarsarak, şeffaf olmayı reddederek, veriler üzerinde oynayarak çok büyük zarar verdiler. Toplumdaki bu güven eksikliğini fark etmeleri gerekiyor. Hükümete duyulan bu güven sorunu aşı karşıtlığına yol açabilir. Çok ciddi bir aşı karşıtlığı sorunu önümüzde duruyor. Bilim insanları bilimsel temelde açıklamaları yaptığında buna güven duyulması gerekiyor. TTB olarak, sağlık emek örgütleri olarak doğru yerden sözü kurmaya çalışıyoruz.”
-
BIST 100
15740,74%-0,83
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,29% 0,07
-
GRAM ALTIN
6336,96% 1,46
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İlgili Haberler
TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET
ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI
HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI
ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI
İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI
OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”
KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR
TÜRKİYE’NİN MALİ KARNESİ MASADA: ŞİMŞEK’TEN RİSK AÇIKLAMASI
AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR
İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI
KALBİMİZ SANTRADA: TÜRKİYE-ROMANYA MAÇINDA İLK 11’LER BELLİ OLDU
CHP’DEN SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI PAKET: DESTEKLER VE VERGİ DÜZENLEMELERİ
İBB DAVASI’NDA 10’UNCU CELSE: GÖZLER MEHMET MURAT ÇALIK’IN SAVUNMASINDA
“UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ŞOK DALGA: ÜNLÜ İSİMLER İÇİN GÖZALTI KARARI”
İSRAİL MECLİSİ’NDEN TEPKİ ÇEKEN KARAR: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA İDAM TASARISINA ONAY
ÖZÇELİK-İŞ İLE MMK ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANDI
GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI
Yükleniyor
TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET
ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI
A MİLLİ TAKIM ROMANYA’YI 1-0’LA DEVİRDİ: PLAY-OFF FİNALİNE YÜKSELDİK!
ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “MİLLET YÖNETİMDE BİZE GÜVENİYOR”
ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI
İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI
- Cuma 17.1 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 18 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 16.5 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu




