Termik santrallerde 12 bin ton tehlikeli atık oluştu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı, kurulu gücü 100 megawatt (MW) ve üzeri olan Türkiye’deki tüm faal termik santrallara ilişkin “Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistiklerini” geçen günlerde açıkladı.

GÜNDEM 2.01.2018 12:27:23 0
Termik santrallerde 12 bin ton tehlikeli atık oluştu

Veriler dünyanın neden termik santralları terk ettiğini bir kez daha açığa çıkarıyor. Verilere göre Türkiye’de termik santrallar tarafından 8.6 milyar metreküp su çekildi. Üstelik çekilen bu suyun yüzde 98,4’ünün denizden. Termik santrallar tarafından 2016 yılında deşarj edilen 8.5 milyar metreküp atık suyun yüzde 98.9’unu soğutma suyu oluşturdu ve toplam atık suyun yüzde 99.7’si denize deşarj edildi.
TÜİK verilerine göre, 2016 yılında termik santrallarda 12 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 19.5 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın yüzde 87.8’ini kül ve cüruf atıkları oluştururken yüzde 12.2’sini atık su arıtım çamurları, kimyasal atıklar, kâğıt, plastik, metalik atıklar ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu. Toplam atığın yüzde 83.3’ü kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, yüzde 16.7’si ise atık bertaraf/geri kazanım tesislerine ve maden/taşocaklarına gönderildi.
Veriler tehlikeyi gözler önüne sermesine karşın Türkiye’de hâlâ 60 termik santral tesisi projelendirilmiş ya da duyurusu yapılmış durumda. Projeler Adana, İskenderun Körfezi çevresi, Çanakkale, İzmir, Zonguldak- Bartın, Konya Kapalı Havzası, Kütahya-Seyitömer, Trakya’da yoğunlaşıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
ÇANAKKALE: Kentin cennet koyları da termik santrallarla yok olma tehlikesi altında. Çanakkale’de Çan ve Biga’da 3 aktif ve 13 proje aşamasında termik santral yer alıyor. Planlanan 13 termik santralın 2’si ise inşaat halinde, 11’i de proje aşamasında. Çanakkale’de termik santrallar Lapseki, Biga, Çan, Ezine ve Yenice’de planlanıyor. Çanakkale’de Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’ye planlanan Çırpılar Termik Santralı projesi halkın mücadelesiyle üç kez rafa kaldırılmıştı. Şimdi 4. kez gündemde. Agonya Ovası’nın Amerika ve Avrupa’ya ihraç ürünü olan Yenice kapya biberi, hayvan besi yemi olan mısır, bölgede önemli bir gelir ve geçim kaynağı. TEMA’nın hazırladığı rapor da, Çanakkale’de işletmede olan ve işletmeye geçecek kömürlü santralların, ciddi boyutlarda hava kirliliğine neden olacağını ortaya koyuyor.
ZONGULDAK: Ciddi tahribata uğrayan Zonguldak’a da Ereğli-Amasra arasındaki sahil şeridine 13 termik santral daha planlanıyor. Zonguldak zaten 4 termik santralın yarattığı kirlilik nedeniyle can çekişiyor. Santrallar Ereğli, Kandilli, Çatalağzı, Muslu, Saltukova, Sazköy, Amasra Mugada’da yer alıyor. Kent şimdi de Ömerağzı, sahilini yitirmek üzere. Bölgeye yeni termik santral planı gündemde. Santralların tümünün kurulu olduğu Çatalağzı halkı da kanserle mücadele ediyor. Diğerleri ise proje aşamasında.
YATAĞAN: Bölgeye yapılması planlanan yeni bir termik santral projesi nedeniyle on binlerce zeytin ağacının ve birinci sınıf tarım topraklarını yok edecek. Turgut Kırık köyü yakınında 45 hektarlık alanda kurulacak termik Santralın ömrü 30 yıl olacak. 2019 yılında faaliyete geçmesi planlanan santralın ısıl gücü 389.6 MW, kurulu gücü ise 160 MW. Santral saatte 142 ton linyit kömürü, 6.5 ton kireçtaşı yakacak, dakikada 1200 litre de su tüketecek. Bu su arazide açılacak kuyulardan karşılanacak. Santraldan çıkan küllerin depolanması için de 36 hektar büyüklüğünde bir kül depolama alanı kurulacak. Santral alanı orman alanı ve tarımsal nitelikli alan olarak işlenmiş planlarda yer alıyor.
HATAY: İskenderun’a bağlı Sarıseki’de aktif konumda 2 termik santral planlanıyor.
VE DİĞERLERİ: Eskişehir Alpu, Konya Karapınar, Karaman Ayrancı ve Afyon Dinar da birden fazla santralın projelendirildiği yerler.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14769,06%2,12
  • DOLAR

    43,04% 0,06
  • EURO

    50,35% -0,23
  • GRAM ALTIN

    6201,44% 0,90
  • Ç. ALTIN

    10159,23% 0,51

TRUMP’TAN DÜNYAYA AÇIK TEHDİT: “EN KORKUTUCU ORDU BİZDE”

HABERTÜRK DOSYASI DERİNLEŞİYOR: MEHMET AKİF ERSOY’DAN VEYİS ATEŞ HAKKINDA ÇARPICI BEYAN

ESNAF KONUŞTU, SORUŞTURMA AÇILDI: MEHMET ŞİMŞEK’E DERT YANAN YURTTAŞA SAVCILIK DEVREDE

İSKENDERUN BELEDİYESİ’NDEN 2026 İÇİN BÜYÜK HEDEFLER

HATAY’DA DEPREMZEDELERE TOKİ MAĞDURİYETİ: MÜLKİYET HAKLARI YOK SAYILIYOR

DEMİRTAŞ’A “CUMHURBAŞKANINA HAKARET”TEN HAPİS CEZASI

BAHÇELİ “İNSAN KAÇIRMAK HİÇBİR ÜLKENİN İMTİYAZI DEĞİLDİR”

HATAY 6 GÜNDÜR ELEKTRİKSİZ: BAKANLIK’TAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

VENEZUELA OPERASYONU SONRASI DÜNYA GERİLDİ: YENİ CEPHELER AÇILIYOR

KAPALIÇARŞI’DA KARA PARA SORUŞTURMASI: 4. DALGA OPERASYON

HATİCE’NİN SON ÇAĞRISI GÖRÜLMEDİ: SESSİZ YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI

ABD’NİN KAÇIRDIĞI MADURO BUGÜN HAKİM KARŞISINDA

NÜKLEER GERİLİM TIRMANIYOR: KUZEY KORE’DEN ABD VE DÜNYAYA YENİ FÜZE MESAJI

AKP’DE İL BAŞKANLARI LİSTESİ HAZIRLANIYOR: GENÇ, VAKIF KÖKENLİ, “YENİ DÖNEM” KADROLAR

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE TÜİK AYARI: ZAM YÜZDE 12,19

F-35’TE GİZLİ VETO: İSRAİL, TÜRKİYE–ABD ANLAŞMASINA KARŞI ÇIKTI

 GÜVENLİK GÖREVLİSİ EŞİNİ VE 7 YAŞINDAKİ KIZINI BOĞAZLARINI KESEREK KATLETTİ

KARABAT : AKP’NİN BAŞARI HİKÂYESİ ÇÖKTÜ: 70 MİLYAR $ FAİZ ÖDEDİK

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A MADURO FOTOĞRAFIYLA SERT TEPKİ

CEZAEVİNDE MS ATAĞI: TAYFUN KAHRAMAN HASTANEYE KALDIRILDI

MEB SİSTEMİ BAŞTAN YAZDI: KPSS GİTTİ, AKADEMİ GELDİ

ABD’DEN YENİ CEPHE SİNYALİ: KÜBA VE İRAN UYARILDI

ERDOĞAN’IN KATILDIĞI TOKİ KURASINDA ŞOK İDDİA: AYNI EV BİRDEN FAZLA KİŞİYE ÇIKTI

BAHÇELİ: 15 TEMMUZ’DA TUTMAYAN SENARYO VENEZUELA’DA SAHNEYE KONDU

ABD’NİN SALDIRISI SONRASI ANKARA KONUŞTU: TÜRKİYE KRİZDE DEVREYE GİRMEYE HAZIR

TRUMP EMRİ VERDİ, BİR DEVLET BAŞKANI ABD’YE KAÇIRILDI: MADURO NEW YORK’TA

ÖZEL ÇANKIRI’DA KONUŞTU: “KUTUPLAŞMA ERDOĞAN’IN TALEBİDİR, BİZİM DEĞİL!”

CHP'DEN İSTİFA EDEN MİLLETVEKİLİ HASAN UFUK ÇAKIR AKP'YE GEÇECEĞİNİ AÇIKLADI

FETİ YILDIZ MADDE MADDE SAYDI: İLK 4 MADDE SABİT, SİSTEM DEĞİŞEBİLİR

KARAKAS BOMBALANDI, TRUMP MADURO’NUN ESİR ALINDIĞINI AÇIKLADI

Yükleniyor


ESNAF KONUŞTU, SORUŞTURMA AÇILDI: MEHMET ŞİMŞEK’E DERT YANAN YURTTAŞA SAVCILIK DEVREDE

DEMİRTAŞ’A “CUMHURBAŞKANINA HAKARET”TEN HAPİS CEZASI

VENEZUELA OPERASYONU SONRASI DÜNYA GERİLDİ: YENİ CEPHELER AÇILIYOR

KAPALIÇARŞI’DA KARA PARA SORUŞTURMASI: 4. DALGA OPERASYON

HATİCE’NİN SON ÇAĞRISI GÖRÜLMEDİ: SESSİZ YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI

ABD’NİN KAÇIRDIĞI MADURO BUGÜN HAKİM KARŞISINDA

  • Çarşamba 14.1 ° / 3.1 ° Güneşli
  • Perşembe 16 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 13.5 ° / 7.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9