SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN CUMHUR İTTİFAKI İDDİASI...

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa için bazı muhalif partilerle el altından gayri resmi şekilde pazarlık yaptığını ileri sürdü.

GÜNDEM 2.04.2021 16:18:15 0
SELAHATTİN DEMİRTAŞ

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa çağrılarına ilişkin iki ihtimale vurgu yaparak; 'Öyle tahmin ediyorum ki bazı muhalefet partileri ile el altından gayri resmi şekilde yeni anayasa için parlamenter sisteme dönüş dahil bazı pazarlıklar yapıyorlar. Bunlar arasında bildiğim kadarıyla HDP yok.' şeklinde düşüncesini aktardı. 
Demirtaş, 'Uygulamalar ve söylemler zaten ortada ancak yeni anayasa söylemi bir gündem değiştirme faaliyeti değil gibime geliyor. Bana kalırsa bununla iki temel hedef güdülüyor. Birincisi iktidarın yeni ve pozitif bir hikaye ihtiyacı var. Bu açığı yeni anayasa tartışmaları ile doldurmak, kapatmak istiyor. İkincisi de mevcut sistemde seçim kazanamayacağı kesinleşince muhalefetle uzlaşarak parlamenter sisteme dönüşün kapısını ve pazarlık imkanını açık tutmak istiyor' ifadelerini kullandı. 

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaklaşık beş yıldır tutuklu olan Gazete Karınca'dan gazeteci Nedim Türfent, tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ile söyleşi gerçekleştirdi. Demirtaş'ın Türfent'in sorularına verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:Uzayıp giden bir tutukluluğunuz var. En son AİHM’in ihlal kararının akabinde ilgili mahkemeler üç maymunu oynamayı seçti. Bununla birlikte iktidar ve havuz medyası da eşi benzeri bulunmayan bir karalama kampanyası yürütüyor. Yerel mahkemelerin bu ‘lüksünün’ arkasında sizce ne var? Aynı şekilde Avrupa Konseyi’nin nasıl bir tavır takınacağı kanısındasınız?

Bizim süregelen siyasi yargılamalarımız Türkiye siyasetini ve seçimleri doğrudan etkileyen en önemli etkenlerden biridir. İktidar odakları varlıklarını koruyup sürdürebilmek için bizimkiler dahil birçok önemli davaya doğrudan ve açıkça müdahale etmekten çekinmiyor. Bu müdahalenin AYM veya AİHM nezdinde şimdi ve ileride ağır hak ihlalleri ile sonuçlanmasını da umursayan bir anlayışa sahip değiller. Yargıya müdahale edip bizi içeride tutmayı başaramazlar ise iktidarlarını kaybedip çok daha ağır bir fatura ile karşılaşacaklarını düşündüklerinden olsa gerek ki ağır hak ihlallerine sebebiyet vermek onlar için hafif bir bedelmiş gibi düşünüyorlar. Siyasi dengeler değişmeden de bu tür siyasi yargılamalarda ‘Adalet’ asla gerçekleşmez. Biz de bunun fazlası ile farkındayız halkımız da bunu çok iyi anlıyor. O nedenle tüm gücümüzle demokratik siyasi mücadeleyi büyütmeye gayret ediyoruz. Toplum demokrasi ve özgürlüğe kavuşmadan biz dahil kimse adaletle buluşamaz.

En tepedekilerin anayasayı sürekli olarak ihlal ettiği, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına riayet etmediği siyasi bir iklim içerisinde ‘yeni anayasa’ tartışmasının yapılmasını sağlıklı buluyor musunuz? İktidar bu hamle ile yeniden oyun kurucu olmaya mı çalışıyor, yoksa bu bir gündem tuzağı mı? Yeni bir anayasa tartışması için uygun bir atmosfer var mı?

İktidar odaklarının demokratik bir anayasa derdinin olmadığını, olmayacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok. Uygulamalar ve söylemler zaten ortada ancak yeni anayasa söylemi bir gündem değiştirme faaliyeti değil gibime geliyor. Bana kalırsa bununla iki temel hedef güdülüyor. Birincisi iktidarın yeni ve pozitif bir hikaye ihtiyacı var. Bu açığı yeni anayasa tartışmaları ile doldurmak, kapatmak istiyor. İkincisi de mevcut sistemde seçim kazanamayacağı kesinleşince muhalefetle uzlaşarak parlamenter sisteme dönüşün kapısını ve pazarlık imkanını açık tutmak istiyor. Öyle tahmin ediyorum ki bazı muhalefet partileri ile el altından gayri resmi şekilde yeni anayasa için parlamenter sisteme dönüş dahil bazı pazarlıklar yapıyorlar. Bunlar arasında bildiğim kadarıyla HDP yok. Tabii MHP’yi kızdırmamaya, köpürtmemeye özen göstererek, mevcut sistemden dönüşün imkânlarını aradıklarını net olarak söyleyebilirim.

TBMM Başkanı sürekli çağrı yaparak muhalefeti anayasa masasına boşuna davet etmiyor. ‘Önce bir oturulsun, orada her şey konuşulabilir’ falan diyor. Bunu kişisel fikri olarak beyan etmiyor elbette, alttan da habire haber gönderiliyor muhalefete. Fakat bildiğim kadarıyla henüz bu çağrılara olumlu bir cevap verilmiş değil. AKP, eğer muhalefeti yeni anayasa konusunda ikna eder ve parlamenter sisteme dönüşü seçim öncesi yapmayı kabul ettirebilirse, Cumhur İttifakı dağılır ve yeni siyasi dengeler ortaya çıkar. Bunlar gerçekleşir mi bilmiyorum. Ama AKP’nin yoğun bir arayışı, kulis çalışması var. Sıkışmışlığını aşmanın bir yolu olarak, o nedenle yeni anayasa tartışmalarını gündemde tutuyorlar. Yoksa yeni anayasa yapacak meclis çoğunluğuna sahip olmadıkları biliniyor. Dertleri başka, yani keşke samimi ve ciddi bir şekilde gerçek bir sivil demokratik anayasa yapmaya girişselerdi. Fakat durum öyle değil.

Cumhur İttifakı sıkıştıkça HDP’ye yönelik baskının dozajını arttırıyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması ve HDP’nin kapatılması gündemlerinin temel amacı nedir? İktidar HDP’yi muhalefetin bir nevi ‘yumuşak karnı’ haline getirerek karşı mahalleyi dizayn edebilir mi? Ayrıca olası bir kapatma durumunda nasıl bir yol haritanız olacak?

HDP ise tüm birimleri ve varlığı ile buna direniyor, direnecek. Partimizin kapatılması için tek bir hukuki delil ve gerekçe yoktur, olamaz. Eleştiriler olabilir, bunları da anlayışla karşılarız ama söylem ve faaliyetlerimize suç atfedilemez. Umarım AYM siyasi baskılara boyun eğmeden hukuka uygun bir karar verir. Ancak olası bir kapatma kararına karşı da HDP merkez yönetimi ne gerekiyorsa yapacak ve tedbir alacaktır. Bunu içeriden bizim bilmemiz veya karar vermemiz mümkün değil. Tüm tarihi sorumluluk mevcut yönetimin omuzlarındadır. Eminim ki arkadaşlarımız sorumluluklarının farkındadır.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10208,76%-1,56
  • DOLAR

    41,79% 0,15
  • EURO

    48,73% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5724,11% -1,68
  • Ç. ALTIN

    9886,33% 1,99

BAHÇELİ’DEN KKTC ÇIKIŞI: “FEDERASYON DEĞİL, TÜRKİYE’YE KATILIM ZAMANI”

ÖZGÜR ÇELİK’TEN TEKİN’E REST GİBİ SÖZLER: “KAYYUMLARI DA PÜSKÜRTTÜK!”

KKTC SEÇİMİNDE TERS KÖŞE: TATAR KAYBETTİ, ERHÜRMAN ZİRVEDE

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL’DEN MEYDAN OKUMA: BİR SANTİM EĞİLMEYECEĞİZ…

İMAMOĞLU’NDAN SİLİVRİ ÇIKIŞI :“ADALET İKTİDARIN ELİNDE OYUNCAK OLDU”

HAMDİ ULUKAYA, MURAT ÜLKER’İ GEÇTİ: TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNİ OLDU

KUZEY KIBRIS’TA SEÇİM HEYECANI: 7 ADAY YARIŞIYOR

PORTEKİZ’DE PEÇE YASAĞI: UYMAYANA 4 BİN EURO CEZA

MAHKEME DURDURMAK İSTEDİ, YSK İZİN VERMEDİ: CHP İSTANBUL’DA SANDIK ZAMANI

DİYARBAKIR’DA ÖCALAN YÜRÜYÜŞÜ OLAYLI BİTTİ: “DÜŞMAN” İFADESİ GÜNDEM OLDU

SEZGİN BARAN KORKMAZ SORUŞTURMASINDA 3 TUTUKLAMA, 2 ADLİ KONTROL

PUTİN'İN UKRAYNA'DA ATEŞKES ŞARTI ORTAYA ÇIKTI

NAHİT EREN AMEDSPOR’UN YENİ BAŞKANI OLDU

HATAY’DA CHP’Yİ İÇERİDEN ÇÜRÜTEN İTTİFAK: KARA, GÜZELMANSUR VE TİRYAKİ ÜÇGENİ

CHP’DEN AYRILDI, AKP’Lİ YÖNETİMDE KOLTUĞA OTURDU

ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN YARGIYI ELE GEÇİRDİ, SİYASİ ARAÇ OLARAK KULLANIYOR”

GECE YARISI ÜST DÜZEY ATAMALAR: GİDEN SETA’CININ YERİNE YİNE SETA’CI GELDİ

YSK’DAN KRİTİK KARAR: CHP İSTANBUL İL KONGRESİ YAPILACAK

ERDOĞAN İMZASIYLA YENİ ÖZELLEŞTİRME KARARLARI: AKP YENİDEN SATIŞA BAŞLADI

DEPREMZEDELERE BORÇLANDIRMA 21 EKİM’DE BAŞLIYOR: “KONUT TESLİMİ İÇİN İMZA ŞART”

HER KONGREDE AYNI SENARYO: CHP’DE YİNE İPTAL KRİZİ

ANKARA, ŞAM VE SDG ARASINDA YOĞUN TRAFİK: ABDİ “PRENSİPTE ANLAŞTIK” DEDİ

HATAY KURTDERESİ’NDE ZORLA KAMULAŞTIRMA: HALK TOPRAĞINI SAVUNUYOR

HATAY’DA FUHUŞ OPERASYONU: 5 KADIN GÖZALTINDA, 1 TUTUKLAMA

HATAY’DA CHP’DE YARIŞ KIZIŞIYOR: ÇOLAKOĞLU ADAYLIĞINI DUYURDU

İSKENDERUN’DA KADINLAR BİRBİRİNE GİRDİ! POLİS AYIRMAKTA ZORLANDI

“ROJİN’İN NOT DEFTERİNDEN ÇIKAN İSİM, ŞİFRE VE DNA: SORUŞTURMA YENİ BOYUTA TAŞINDI”

BURCU KÖKSAL, AKP İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

REMZİ SANVER GÖZALTINDA! TÜRKİYE’NİN MASON LİDERİNE OPERASYON!

MİTİNGE CEMAAT GÖTÜRMEYİ REDDEDEN İMAMIN CEZASI KESİNLEŞTİ

Yükleniyor


BAHÇELİ’DEN KKTC ÇIKIŞI: “FEDERASYON DEĞİL, TÜRKİYE’YE KATILIM ZAMANI”

ÖZGÜR ÇELİK’TEN TEKİN’E REST GİBİ SÖZLER: “KAYYUMLARI DA PÜSKÜRTTÜK!”

KKTC SEÇİMİNDE TERS KÖŞE: TATAR KAYBETTİ, ERHÜRMAN ZİRVEDE

İMAMOĞLU’NDAN SİLİVRİ ÇIKIŞI :“ADALET İKTİDARIN ELİNDE OYUNCAK OLDU”

HAMDİ ULUKAYA, MURAT ÜLKER’İ GEÇTİ: TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNİ OLDU

KUZEY KIBRIS’TA SEÇİM HEYECANI: 7 ADAY YARIŞIYOR

PORTEKİZ’DE PEÇE YASAĞI: UYMAYANA 4 BİN EURO CEZA

  • Pazartesi 25.7 ° / 18.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 22.9 ° / 15.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 24.9 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 4 3 1 2 13
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 8 3 3 2 3 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 2 4 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
15.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 8 1 4 3 -2 6
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3