MESUT YILMAZ HAYATINI KAYBETTİ

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz (73) bu sabaha karşı İstanbul'da Florence Nightingale hastanesinde yaşama veda etti. Yılmaz, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

GÜNDEM 30.10.2020 13:52:12 0
MESUT YILMAZ HAYATINI KAYBETTİ

Mesut Yılmaz'ın geçen yılın Ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak 2019’da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti.
Mayıs 2020’de bu defa beyin sapında tümör saptanan 73 yaşındaki Mesut Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi görüyordu.
3 KEZ BAŞBAKANLIK YAPMIŞTI
Eski başbakan ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı olan Mesut Yılmaz 1991 ve 1999 yılları arasında toplam yaklaşık iki yıl boyunca üç kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştı.
'SON 10 GÜNDÜR KİMSEYİ TANIMIYORDU'
Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, hayatını kaybeden yakın arakadaşı Mesut Yılmaz hakkında KRT'ye konuştu. Okuyan, Mesut Yılmaz'ın zor zamanladar görev aldığını 28 Şubat sürecinde demokrasiye en az müdahale ile ülkeyi yönetmeye çalıştığını söyledi.
Okuyan, Mesut Yılmaz'ın son zamanlarda Türkiye'nin iyi gitmediğini söylediğini aktardı.
Mesut Yılmaz'ın sürekli yanında olan Okuyan, 'Son 10 gündür insanlarını tanımıyordu. Gönülü vatan sevgisi ile atan ender bir siyasetçiydi' dedi.
Eski Meclis Başkanı Köksal Toptan, 'Türkiye siyasetine renk katan, yenilikler getiren bir isimdi. Dış politikadaki çabaları takdirle anılacaktır.' ifadelerini kullandı.
Başhekim Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
'Hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarından Sayın Ahmet Mesut Yılmaz, yaklaşık 2 yıldır akciğer kanseri ve sonrasında gelişen tıbbi durumlar nedeniyle sürdürdüğü mücadelesine bugün itibarıyla yenik düşmüş ve Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Kederli ailesine ve sevenlerine sabır dileriz, Türk milletinin başı sağ olsun.' açıklamasında bulundu.
AİLESİNDEN İLK AÇIKLAMA
Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada 'Başımız sağ olsun acımız büyük. Pazar günü saat 12.00'de pandemi tedbirleri çerçevesinde Marmara İlahiyat Camii'nde cenaze namazı kılınacak' ifadelerini kullandı.
KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski başbakanlardan Mesut Yılmaz için başsağlığı mesajı yayımladı.
Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
'Eski Başbakanlarımızdan, değerli siyaset ve devlet adamı Mesut Yılmaz’ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum.
Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!'
'MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN'
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
Tüm ailesine, başta eşi olmak üzere, başsağlığı diliyorum. Allah taksiratını affetsin ve milletimizin başı sağ olsun. Mesut Yılmaz, önemli görevler yapmış bir insandı. Cenaze töreni Marmara İlahiyat veya Çamlıca'da olabilir.
TANSU ÇİLLER EN BÜYÜK ÜZÜNTÜSÜNÜ ANLATTI
Eski başbakanlardan Tansu Çiller, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski başbakanlardan Mesut Yılmaz için başsağlığı diledi. Tansu Çiller, şunları söyledi:
'Ülkemizin milletimizin başı sağolsun. Ülkemiz eski bir başbakanını kaybetti. O gün bir parlamenter sistem mevcuttu. İcranın başıydı. Darbelerin dövdüğü bir merkez sağ parti. Adalet Partisi'nden başka partiler türetilmişti zorla. DYP ve ANAP çıkan iki partiden biriydi. Bölünmüşlük istikrarsızlığa neden oldu. Bu istikrarsızlığın zorluklarını birlikte yaşadık. Bu zorlukları milletimiz de yaşamıştır. Gerçekten üzgünüm.
Bir koalisyonla ülkeyi yönetmek son derece zordu. Ben başkanlık sisteminin tercih etmenin önemli sebeplerinden birinin o günkü tecrübelerde görüyorum.
'İYİ BİR BAŞBAKAN OLDU'
Koalisyonun kendi içinde getirdiği zorluklar rekabetler vardı. Darbelerin faturasını ödedik, milletimiz ödedi. Mesut Yılmaz iyi bir devlet adamıydı. İyi bir başbakan oldu. Bugün gerçekten üzgünüm. Milletimize tekrardan başsağlığı diliyorum. Daha çok zorluklarını yaşadık koalisyonların darbelerin bölünmüşlüklerin.
Darbelerin etkisini olmadığı bir ortamda çok güzel işbirlikleri yapabilirdik. Çok güzel seyahatlerimiz oldu. İçtiğimiz kahvelerin hatırları büyüktür. Ben o hatırlarla kendisini anıyorum.
'BUNA ÇOK ÜZGÜNÜM'
Üzüldüğüm nokta şudur bütün bu bölünmüşlüklerin üstüne çıkabilirdik. Bir bütünleşme sağlayabilirdik. Bu bölünmüşlük rekabete de götürebilirdi, bütünleşmeye de götürebilirdi.
Son seçimler büyük rekabetle sonuçlandı. Böyle bir ortamda bütünleşmenin özlemiyle başbakanlığı sayın Mesut Yılmaz'a bırakmıştım. Biz o bütünleşmeyi başaramadık. Buna çok üzgünüm. Eğer o bütünleşme başarılabilseydi ülkeye istikrarı çok erken getirebilirdik.'
DAVUTOĞLU'NUN MESUT YILMAZ PAYLAŞIMI: 'RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN'
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Mesut Yılmaz için sosyal medya hesabından başsağlığı mesaj yayımladı. Davutoğlu, 'Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun' dedi.
Davutoğlu'nun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: 
'Dışişleri, Turizm Bakanlığı, Anavatan Partisi Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerini yürüten sayın Mesut Yılmaz'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.'
AKŞENER'İN MESUT YILMAZ PAYLAŞIMI: 'ÜLKEMİZ ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ'
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mesut Yılmaz'ın ölüm haberinin ardından taziye mesajı yayınladı. Akşener, 'Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli devlet insanı, Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ı kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendim. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti' dedi.
Akşener'in twitter hesabından yaptığı paylaşım şöyle:
'Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli devlet insanı, Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ı kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendim. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti... Merhuma Allah’tan rahmet, değerli eşine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun...'
BABACAN: 'MESUT YILMAZ'A ALLAH'TAN RAHMET; AİLESİNE VE SEVENLERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM'
Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Mesut Yılmaz'ın vefat haberi sonrası başsağlığı mesajı yayınladı.
Babacan’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:
'Eski Başbakanlarımızdan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.'
Yılmaz’ın ardından Twitter’da paylaşım yapan siyasilerin taziye mesajları şöyle:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah’tan rahmet, değerli ailesine ve Türk milletine başsağlığı diliyorum.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bir süredir tedavi gören ve durumunu yakından takip ettiğimiz eski başbakanlarımızdan sayın Mesut Yılmaz’ı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Hayatını kaybeden eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; yakınlarına, sabır ve baş sağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Eski başbakanlarımızdan ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesinin ve yakınlarının başı sağolsun. Mekanı cennet olsun.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Türk siyasetinin değerli ismi, eski başbakanlarımızdan sayın Mesut Yılmaz’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi ülkemize yaptığı önemli hizmetlerle hatırlanacak, anılacaktır. Allah rahmet eylesin, ülkemizin ve milletimizin başı sağolsun.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.
Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu: Eski Dışişleri Bakanımız ve Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesine ve sabır ve başsağlığı diliyorum.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski Başbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: Eski başbakanlarımızdan sayın Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Vefat haberini aldığımız, eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; yakınlarını ve sevenlerine başsağlığı dilerim.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Başbakanlık ve bakanlık görevlerinde bulunmuş Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim.
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Bir dosta veda! Önceki dönem başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz vefat etti. Allah rahmet eylesin. Berna Yılmaz hanımefendiye ve ailesine, sevenlerine sabır dilerim. Ulusumuzun başı sağolsun.
CHP’li Muharrem İnce: Önceki başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.
MESUT YILMAZ'IN TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURAN KARİYERİ
1983 yılında Anavatan Partisi kurucuları arasına yer alan Mesut Yılmaz, ANAP Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlendi. Kasım ayında yapılan seçimlerde Rize milletvekili olan Yılmaz, Turgut Özal Başbakanlığı'nda 'Bilgilendirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na atandı ve hükûmet sözcülüğü görevlerini üstlendi.
1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenen Mesut Yılmaz, Türkiye-Batı Almanya ve Türkiye-Yugoslavya ekonomi karma komisyonlarının başkanlıklarını yürüttü.
1987 seçimlerinde yine Rize milletvekili olan Mesut Yılmaz bu sefer Dışişleri Bakanlığı'na atandı. 1988 yılından sonra Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.
Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Yıldırım Akbulut'un Başbakanlığı'nda Dışişleri Bakanlığı görevinden 20 Şubat 1990'da istifa etti.
ANAP GENEL BAŞKANI ve BAŞBAKAN OLDU
Mesut Yılmaz, 15 Haziran 1991 yılında yapılan ANAP Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi. Yılmaz, 1995 seçimleri sonrası DYP ile kurulan 53'üncü hükümetin başbakanı oldu.
28 ŞUBAT SÜRECİ
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Yılmaz, ANAP-DSP-DTP ya da başka bir deyişle ANASOL-D hükümetini kurdu. Yılmaz böylece 3'üncü kez Başbakanlık görevini üstlendi.
25 Kasım 1998'de, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kendisi ve devlet bakanı Güneş Taner için verdiği gensoru önergelerinin TBMM'de kabul edilmesinden sonra istifa etti. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde partisinin büyük oy kaybına rağmen DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yer alarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.
ANAP SONRASI...
3 Kasım 2002 seçimleri sonrası yüzde 5 oy oranı alan ANAP'ta görevinden istifa etti. 2007 seçimlerinde Rize'den bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren Yılmaz, 2009 yılında ANAP ve DYP'nin birleşmesiyle kurulan Demokrat Parti'ye (DP) geçti. Namık Kemal Zeybek'in Genel Başkan seçilmesinin ardından 2011 yılında partiden istifa etti.


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9146,14%0,73
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

HBB VE ANSA-GİAD İŞBİRLİĞİ İLE TAMAMLANAN KONTEYNERKENT HİZMETE AÇILDI

BAYIR BUCAK TÜRKMENLERİ OLARAK NAZMİ CEYLAN'I DESTEKLİYORUZ

HATAY’I İMRENİLEN ŞEHİR YAPACAĞIZ

EPDK'NIN DEPREM BÖLGESİNDEKİ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ İÇİN VERDİĞİ BORÇ ERTELEME KARARI RESMİ GAZETE'DE

ÖZGÜR ÇELİK, SANDIK GÜVENLİĞİ BİZE EMANET...

BAKAN YERLİKAYA'DAN "FETÖ OPERASYONU" AÇIKLAMASI: "70 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

GÜRER: DEDEDEN TORUNA HARÇLIK DÖNEMİ BİTTİ....

KKTC'NİN ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: "YOKSULLAŞIYORUZ, YOKLAŞIYORUZ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖÇ EDİYOR"

NAZMİ CEYLAN'DAN İSKENDERUNLULAR'A MESAJ!

GAZETECİ DEMİRAĞ: TURGUT ALTINOK’UN DİPLOMASI SAHTE

YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

HALKIMIZLA EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE VERECEĞİZ

CEYLAN,ŞOV YAPMADIK İCRAAT YAPTIK…

TÜİK: EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ MART AYINDA 100 OLDU

SAVAŞ: ZOR GÜNLERİ DE HATAY HALKI İLE BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

YAVAŞ'TAN ALTINOK'A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"

MANSUR YAVAŞ KALECİK'TE: "İŞLERİ GÜÇLERİ ADAM KARALAMAK. NİYE? DÜZEN DEVAM ETSİN DİYE"

ÖZEL’DEN GENÇLERE: “ASLA ENSEYİ KARARTMAYALIM. GİTMEYİ DÜŞÜNÜRSEK İŞTE O ZAMAN KAYBEDERİZ”

İMAMOĞLU: “DÜRÜSTLÜK SINAVINDA BANA TAM PUANI HÜKÜMET VERDİ. BİN 19 İNCELEMEDEN AKLANMIŞ OLDUK”

YSK'NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

LAİKLİK MECLİSİ'NDEN KURTULMUŞ'A ''LAİKLİK GÜNÜ'' TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP’Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"

MURAT KURUM’UN SEÇİM HEDİYELERİNİ ÇÖPE ATAN MURAT ÜNALMIŞ’TAN AÇIKLAMA: KİMSEYE YALTAKLANMADIM

TİP UZMAN RAPORUNU AÇIKLADI

SAVAŞ: HALK İRADESİ ADİL BİR ŞEKİLDE SANDIĞA YANSIMALI

DEPREMZEDELERLE İFTAR ANLAMLI İFTAR…

HBB SEL VE TAŞKINLARA MÜDAHALE EDİYOR

İSKENDERUN'DA ALEVİ KANAAT ÖNDERİ MEHMET ASLAN'DAN CUMHUR İTTİFAKINA DESTEK

31 MART’TA HATAY’IN KURTULUŞ MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ

İSKENDERUN ÇOCUK VE GENÇLERİ DESTEKLEME DERNEĞİ'NE ZİYARET

MSB: IRAK’IN KUZEYİNDE 3 PKK’LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Yükleniyor


EPDK'NIN DEPREM BÖLGESİNDEKİ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ İÇİN VERDİĞİ BORÇ ERTELEME KARARI RESMİ GAZETE'DE

ÖZGÜR ÇELİK, SANDIK GÜVENLİĞİ BİZE EMANET...

BAKAN YERLİKAYA'DAN "FETÖ OPERASYONU" AÇIKLAMASI: "70 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

GÜRER: DEDEDEN TORUNA HARÇLIK DÖNEMİ BİTTİ....

KKTC'NİN ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: "YOKSULLAŞIYORUZ, YOKLAŞIYORUZ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖÇ EDİYOR"

GAZETECİ DEMİRAĞ: TURGUT ALTINOK’UN DİPLOMASI SAHTE

YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

  • Cuma 22.2 ° / 14 ° Güneşli
  • Cumartesi 26 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Pazar 27.4 ° / 14.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13