MENZİL TARİKATINDA KADINLAR ŞEYHİN ARTAN YEMEĞİNİ YİYOR, ŞİFA OLACAĞINA İNANIYORLAR

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk kadınların, şeyhin artan yemeklerini yediklerini ve bunun 'şifa' olacağına inandıklarını yazdı.

GÜNDEM 9.10.2020 20:43:39 0
MENZİL TARİKATINDA KADINLAR ŞEYHİN ARTAN YEMEĞİNİ YİYOR, ŞİFA OLACAĞINA İNANIYORLAR

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Medeni Kanunu hedef alan, erkeklere 'boşanmak yerine ikinci eş alın' çağrısında bulunan ve görevden alınan GATA Başhekim Yardımcı Ali Edizer'le yeniden gündeme gelen Menzil tarikatında kadınlar ve erkekler için uygulanan ayrı ritüellerin olduğunu belirtti.
Öztürk kadınların, şeyhin artan yemeklerini yediklerini ve bunun 'şifa' olacağına inandıklarını yazdı. 
Öztürk, 'Kadınları sadece kadınlara ait olan bir bölümde tarikat şeyhi tarafından görevlendirilmiş olan 'kadın vekiller' kabul ediyor. Kadınlarda tövbe alma işlemi ise tövbe almak isteyen kişilere bazı cümleler tekrar ettirilerek gerçekleşiyor. Şeyh, bazı günler kadınların bulunduğu camiye de gidiyor. Orada tövbe almak isteyenler için bir kadın görevli tarafından ip atılıyor. Tövbe almak isteyen sağ eliyle ipi tutuyor. Bu işlem yapılırken, şeyh kadınları görmüyor. Sadece sesini duyuyor ve toplu olarak şeyhin sözleri tekrarlanıyor.' ifadesini kullandı. 
Saygı Öztürk'ün Sözcü'deki yazısı şöyle:
Doğan Kitap'tan çıkan “Menzil-Bir tarikatın iki yüzü” kitabımda Menzil'e gelen kadınlardan, onlara uygulanan ritüelleri de dinlemiştim. Tarikat mensuplarının “Tövbe makamı” olarak adlandırdıkları Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı Menzil köyünde erkeklere ve kadınlara özel ayrı ritüeller var.
Kadınları sadece kadınlara ait olan bir bölümde tarikat şeyhi tarafından görevlendirilmiş olan “kadın vekiller” kabul ediyor. Kadınlarda tövbe alma işlemi ise tövbe almak isteyen kişilere bazı cümleler tekrar ettirilerek gerçekleşiyor. Şeyh, bazı günler kadınların bulunduğu camiye de gidiyor. Orada tövbe almak isteyenler için bir kadın görevli tarafından ip atılıyor. Tövbe almak isteyen sağ eliyle ipi tutuyor. Bu işlem yapılırken, şeyh kadınları görmüyor. Sadece sesini duyuyor ve toplu olarak şeyhin sözleri tekrarlanıyor.
GECE RÜYALAMASI
Ben de gittiğimde “Tövbe almanın” nasıl olduğunu görmek, yaşamak istemiştim. İpi attılar. Onu sağ elinizle tutuyorsunuz. Sol elimle bu anı fotoğraflamak isterken görevliye yakalandım. Yani fotoğraf çekemedim. Ama, birlikte gittiğim Sefa Kılıç, uzaktan da olsa o fotoğrafı çekti. Hem öyle bir fotoğrafki “Menzil” kitabımın kapağında yer aldı.
Tövbe alınmasının ardından belirtilen sekiz şart adabı başlıyor. Bittikten sonra yatakhanede, sağ elini sağ yanağına koyarak sağ tarafa dönük uyuması ve hiç kimseyle konuşmaması öğütleniyor. Çünkü bu ritüelle birlikte kişinin o gece ruhsal yolculuğuyla alakalı uyarıcı bir rüya göreceği belirtiliyor. Buna inanmayan kadınların bile yüzde 90'ı o gece rüya gördüklerini söylüyor.
MENZİL'DEN BİR ANI
Menzilci Başhekim Yardımcısı Ali Edizer konusu gündeme gelince, okuyucumuz Dilek Hanım, Menzille ilgili bir anısını aktardı. İşte, “Menzil'de kadın olmak” ve yaşananlardan bir kesit:
“Yıllar önce üniversiteden mezun olduktan sonra teyzem Adıyaman'a gidecekmiş diye duymuştum. Annemde belki biraz daha usturuplu birisi olurum diye beni de teyzemle Adıyaman'a gönderdi. Bir gün süren otobüs yolculuğunda otobüs perde ile ikiye bölünmüştü. Erkekler önde kadınlar arkada. Şeyhin olduğu yere gittiğimde ilk önce kapıda ki arabalar dikkatimi çekmişti. Her yerden, her ülkeden ve şehirden araç plakası görmek mümkündü.
 
Kadınların olduğu alana gittik ve önce bana göre görevli, onlara göre ‘gönüllü talebe' diye adlandırdıkları bir kızcağız bize sadece battaniye verdi. Cami tabanı gibi olan yerlerden boşluk bulduğun yere geçiyorsun. İçerisi tıpkı cami gibi, boş. Ne bir koltuk ne bir masa var. Çoluk çocuk herkes boş bulduğu yere battaniyesini seriyordu. Ertesi gün sabah erkenden şeyhi görebileceğimiz alana gittik. Sabah namazı için evinden çıkıp 10 metre kadar yürüyüp namazını kılmak için geçeceği yolda onu görebilmek için kadınlar hep birlikte oturup bekliyorlardı. Adeta şok olmuştum sonrasından daha fazla şok olacağımı bilmeden..
ŞEYHİN, ARTAN YEMEĞİ
Şeyh kapıda görününce tüm kadınlar kafasını öne eğip hep birlikte dua etmeye başladılar. Bu dua dediğim de tabii ki bir şey istemek şeklinde. Ev, araba, kısmet vs. Sanki yüzüne baksalar taşa dönecekler gibi şeyhe bakamıyordu. Yaklaşık bir dakikalık yürüyüşünden sonra kapıdan içeri girince, kadınlarda sabah namazını kılabilmek için alandan ayrılıyor. Teyzeme, ‘Neden bu adamdan istiyorsun bir şeyleri Allah'tan istesene' dedim. Bana, ‘O peygamber soyundan geldi' dedi. (Bu arada teyzem de kızının kısmeti açılsın diye gitti, kızı da hâlâ bekar.)
Daha sonra kendi kafeteryalarında yemek yedik. Sonra yine ilginç bir şey oldu. Kadınlardan biri, tepsinin içerisinde şeyhin yiyip, artık bıraktığı tabağı gezdiriyordu. Bütün kadınlar bu artıktan bir parmak alabilmek için yarışıyordu. Bunun şifa olacağına inanıyorlardı. Dualarla parmaklarını ağızlarına götürüyorlardı.
SOĞUK SUYLA 
Sonra teyzemle şeyhin evinin kapısına gittik. Tövbe aldırtma duası gibi bir şey yaptılar. Tövbe işlemi bittikten sonra görevlilerin de yardımıyla gusül almaya gittik. Soğuk su ile herkes gusül alıyordu. Suyu soğuk hissedersen günahkar, sıcak hissedersen iyi bir insan olduğuna da inanılıyordu.
Su inanılmaz soğuktu titreyerek gusül aldım. Sonra da istihare namazı kılıp kimseyle konuşmadan yatıyorsunuz. Ertesi gün aynı otobüsle geri döndük.
Şimdi 30 yaşındayım. Oraya merak ettiğim için gitmiştim. Zihniyetim o zaman da aynıydı. Tarikatlar gerçekten olmaması gereken şeyler. Çok kolay herkesi etkiliyorlar.”
“Menzil” kitabım için, “Bitmeyen çorba”nın, uyuşturucunun, içkinin nasıl bıraktırıldığının sırrını da bizzat Şeyh Seyda Saki Erol'dan dinlemiştim.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

KARTALKAYA FACİASINDA TÜYLER ÜRPERTEN İDDİA: EĞİTMENLER ÇOCUKLARI ARKADA BIRAKTI

“OĞLUNU ÖLDÜRDÜK, SIRA SENDE” MESAJI: SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’IN 'MAKYAJLI' TÖRENİNE SERT TEPKİ: "BRANDA ÇEKEREK HATAYLIYI KANDIRAMAZSIN!"

AKP’Lİ VEKİL EMEKLİ MAAŞINDAKİ KRİZİ “UZUN YAŞADINIZ” DİYEREK ÇÖZDÜ

ESKİ FUTBOLCU ÜMİT KARAN TUTUKLANDI!

VATANDAŞA 'AĞIR HASARLI' GEREKÇESİYLE YASAKLANAN TARİHİ BİNADA BAKAN İÇİN PROTOKOL TURU

E-İMZA SKANDALI BÜYÜYOR: BELEDİYE ADAYINA DİPLOMA VAADİ

İDDİALAR İMAMOĞLU’NU HEDEF ALDI, MÜLKİYET KAYITLARI AKP’LİYİ GÖSTERDİ

MHP’Lİ İL BAŞKANINDAN 20 BİN LİRALIK MAAŞ TARTIŞMASINDA TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

ADLİ TIP RAPORU GELDİ: OKTAY KAYNARCA VE EMEL MÜFTÜOĞLU İÇİN NEGATİF SONUÇ

DÜN MOTORİN, BUGÜN BENZİN: TABELA YİNE DEĞİŞTİ

SEMBOLİK AMA AĞIR: MACHADO’NUN NOBEL HAMLESİ BEYAZ SARAY’DA YANKILANDI

31 YILLIK DİPLOMA DAVASI SİLİVRİ’DE: İMAMOĞLU  YARGI ÖNÜNDE

KAÇAK BUNGALOVDAN HAPİS CEZASI ALAN AKP’Lİ BAŞKAN PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

AKARYAKITTA DURMA YOK: BENZİN FİYATLARI YENİDEN ARTIYOR

UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA 6. DALGA: VOLEYBOLCU DERYA ÇAYIRGAN DAHİL 13 GÖZALTI!

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ EKREM BAKİ’DEN KÜRSÜDE İSTİFA RESTİ: BUGÜN RESMEN CHP SAFLARINDA!

300. GÜNDE BEŞİKTAŞ AYAKTA: "560 MİLYAR DEDİNİZ, 560 KURUŞU İSPAT EDEMEDİNİZ!

YAVAŞ;  “2050’YE YETECEK DENİLEN BARAJA DAMLA SU GELMİYOR”

YARGI KORİDORLARINDA DEHŞET: HAKİMİ SİLAHLA VURAN SAVCI İSTANBUL ADLİYESİ’NDE

ANTALYA BELEDİYESİ’NDE 400 MİLYONLUK 'ZİMMET' DEPREMİ: 14 GÖZALTI!

ARINÇ’TAN BİRİKMİŞ İTİRAZLAR: ERDOĞAN SONRASI, GEZİ, ADLİ TIP VE AKP İÇİ ÇÜRÜME

İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNE AĞIR DARBE: AVUKAT ALİ AYDIN ÖLDÜRÜLDÜ

EMEKLİ MAAŞI POLEMİĞİ SÜRERKEN YENİŞEHİRLİOĞLU’NUN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

BELEDİYE PERSONELİ ARTIK TERZİLİK YAPIYOR: İSKOOP ATÖLYELERİNDE GÜNDE 600 PARÇA ÜRETİM!

UYUŞTURUCU, FUHUŞ, KUMAR İDDİASI: ÜNLÜLER GÖZALTINDA

ERDOĞAN’DAN “HALEP” MESAJI: TÜRKLER, ARAPLAR, KÜRTLER ARASINDAKİ KARDEŞLİĞİN BOZULMASINA İZİN VEREMEYİZ

TRUMP’TAN İRAN’LA TİCARET YAPAN ÜLKELERE TEHDİT: ABD İLE TİCARETTE YÜZDE 25 EK VERGİ

CEZAEVİNDEN HASTANEYE: MEHMET MURAT ÇALIK AMELİYATA ALINDI

KILIÇDAROĞLU “MAĞDUR”, İMAMOĞLU “SANIK”: CHP 38. OLAĞAN KURULTAY DAVASI GÖRÜLÜYOR

Yükleniyor


“OĞLUNU ÖLDÜRDÜK, SIRA SENDE” MESAJI: SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

AKP’Lİ VEKİL EMEKLİ MAAŞINDAKİ KRİZİ “UZUN YAŞADINIZ” DİYEREK ÇÖZDÜ

ESKİ FUTBOLCU ÜMİT KARAN TUTUKLANDI!

VATANDAŞA 'AĞIR HASARLI' GEREKÇESİYLE YASAKLANAN TARİHİ BİNADA BAKAN İÇİN PROTOKOL TURU

E-İMZA SKANDALI BÜYÜYOR: BELEDİYE ADAYINA DİPLOMA VAADİ

İDDİALAR İMAMOĞLU’NU HEDEF ALDI, MÜLKİYET KAYITLARI AKP’LİYİ GÖSTERDİ

  • Pazar 5.9 ° / 2.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 7.5 ° / 1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 9.9 ° / -0.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9