MECLİS'E YENİ PAKET

AKP 10 maddelik mini bir torba paketi Meclis'e sundu. Kısa çalışma ödeneği kapsamına girecek sektörleri belirlemede Cumhurbaşkanına yetki verilirken, geçici iş sözleşmeleri işten çıkarma yasağı kapsamı dışına çıkarıldı.

GÜNDEM 15.07.2020 17:52:58 0
MECLİS

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık 1 ay önce duyurduğu geniş kapsamlı İstihdam Kalkanı Paketi sonbahara kalırken, AKP Grubu, 8 maddeden oluşan mini bir torba paketi Meclis'e sundu.
Dünya gazetesinden Canan Sakarya'nın haberine göre, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdamı zorunluluğu 2,5 yıl erteleniyor. Kısa çalışma ödeneği kapsamına girecek sektörleri belirlemede Cumhurbaşkanına yetki verilirken, kısa çalışmadan normal çalışmana geçen işyerlerinde, işçi ve işveren primleri 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
AKP'li 4 milletvekilinin imzasıyla Meclis'e sunulan 10 maddelik kanun teklifine göre, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanına yetki verilecek.
İşyerlerinin normale dönüşünü teşvik etmek amacıyla hazırlanan madde ile kısa çalışmadan normal çalışmaya geçen işyerleri için 3 ayı geçmemek üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı destek olarak verilecek. Cumhurbaşkanı bu desteği 3 ay uzatabilecek. Bu destek SGK’ya yapılacak prim ödemelerinden mahsup edilecek. Aynı destek, ücretsiz izin desteğinden normale dönen sigortalılar için de geçerli olacak.
Söz konusu desteklerden yersiz yararlandığı tespit edilen firmalar, destek tutarı üzerinden gecikme cezası ve zammı ödeyecekler. İşverene sağlanan bu desteğin, sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemeyecek.
GEÇİCİ İŞ SÖZLEŞMESİ İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI KAPSAMI DIŞINA ÇIKARILDI
Yapılan değişiklikle işten çıkarma yasağının kapsamında daralma yapılıyor. Buna göre, belirli iş sözleşmesi, hizmet sözleşmesi ile çalıştırılanlarda sözleşme süresi sona erenler, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetin sona ermesi, ilgili mevzuatına uygun yapılan her türlü hizmet alımı ile yapım işlerinde işin sona ermesi durumlarında iş akdi feshedilebilecek. Bu madde ile ilgili Cumhurbaşkanına daha önce verilen 6 aylık uzatma yetkisi, her defasında 3’er aylık dilimlerle olmak üzere 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.
Düzenlemeyle Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Maden Faciası sonrasında, Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan işini kaybeden ancak işverenden tazminatını alamayan işçilerin tazminatlarını TKİ ödeyecek. Yasa teklifi ile TKİ'nin bu ödemeleri 'işverene rücu edebilir' denilerek kurum isteğine bırakıldı.
Karayolları sistemi içinde geçiş ücretini ödemeyenlere de 15 gün süre verilen bir madde de teklifte yer aldı. Buna göre ödeme yapmadan geçenler, 15 gün içinde ödemeyi yaparlarsa ceza kesilmeyecek.
'İŞSİZLİK SİGORTASI FONU PRİM ARTIŞI YER ALMADI'
Öte yandan, daha geniş içerikte olması beklenen İstihdam Kalkanı paketi 10 madde ile Meclis'e sunulurken, Meclis'in yeniden çalışmaya başlayacağı dönemde yeni bir ekonomi paketinin daha getirileceği öğrenildi.
Daha önce pakette yer alacağı belirtilen İşsizlik Sigortası Fonu işveren ve işçi primlerinin artırılmasına ilişkin düzenleme, mini pakette yer almadı. Ayrıca bir süredir kamuoyunda tartışılan, kamuya olan yükümlülüklerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karşı çıkması sebebiyle bu pakete konulmadı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    17140,47%0,16
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

EYT TARTIŞMASI ALEVLENDİ: AKP’Lİ AVUKAT EMEKLİLERİ HEDEF ALDI

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN SUÇLULAR TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

ZEYDAN KARALAR TAHLİYE SONRASI ADANA’DA: “BU YOLDA BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIM”

EPSTEIN BELGELERİNİN SANSÜRSÜZ HALİ KONGRE’YE AÇILIYOR

Yükleniyor


İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

  • Cuma 13.7 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 15 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12