MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: CUMHURBAŞKANI TARAFLIDIR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kılıçdaroğlu’nun “sözde Cumhurbaşkanı” ifadeleri ile başlayan “tarafsızlık” tartışmalarına ilişkin “Yeni sistemde cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir” dedi.

GÜNDEM 19.01.2021 15:06:41 0
MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: CUMHURBAŞKANI TARAFLIDIR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “sözde Cumhurbaşkanı” ifadeleri ile başlayan “tarafsızlık” tartışmalarına ilişkin Türkiye’de şu an uygulanan sistemin “Başkanlık Sistemi” olduğunu ve sistemde tarafsız cumhurbaşkanı olmadığını belirterek “Cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir. Bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir” dedi. 
Şentop, katıldığı bir televizyon programında, Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanması ile başlayan üniversitelerin özerkliği tartışmasına, “üniversitelerin finansmanı” ile yanıt verdi. 
ABD’de rektör atamalarına ilişkin farklı yöntemler bulunduğunu ancak üniversitelerin finansmanın da farklılık gösterdiğini söyleyen Şentop, “Kamu üniversiteleri tamamen Hazine’den, devlet tarafından, vatandaşların vergisiyle finanse edilen üniversitelerdir. Finansmanını bütünüyle devletin yaptığı kurumların, kendi kendilerini tam olarak yönetmesi düşünülemez” dedi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini “Başkanlık Sistemi” olarak nitelendiren ve muhalefete tepki gösteren Şentop, sistemin “Başkanlık Sistemi” olduğunu itiraf etti. 
Cumhurbaşkanı yeminindeki “tarafsızlık” vurgusuna işaret eden Şentop, “O yeminde bir tarafsızlık ifadesi geçiyor. Bu ifadeye dayanarak tamamen paradigması bambaşka bir sistemi, sadece yemindeki bir kelimeye dayanarak kurgulamaya çalışmak, diğer bütün anayasa maddelerini, hükümlerini görmezlikten gelmektir” dedi.
Sistemde “tarafsız cumhurbaşkanı olmadığını” kaydeden Şentop, “Cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir. Siyasi parti genel başkanı olabilir, olmayabilir, bir mecburiyet yok ama bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir. Anayasa buna engel değil. Oradaki tarafsızlıkla ilgili yemin, hukuki işlem anlamında bir tarafsızlıktır” ifadelerini kullandı.
AKP’Lİ ÜNAL KEMALİZMİ HEDEF ALDI
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “sözde cumhurbaşkanı” ifadeleri ile başlayan “Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığı” tartışmalarına ilişkin konuştu.
Kemalizmin vesayet rejimi, CHP’nin vesayet partisi, devletin de vesayetçi devlet olduğunu savunan Ünal, “Vesayetçi rejimin değerlerine uygun davranmayan cumhurbaşkanı, onlara göre sözde cumhurbaşkanıdır. Millet tarafından seçilmiş olmasının bir kıymeti yoktur. Kemal Kılıçdaroğlu bunu geçen gün açıkladı, dedi ki ‘Cumhurbaşkanı olmak için seçilmiş olmak yeterli değil’” ifadelerini kullandı.
‘HATIRLAMAK LAZIM’
Ünal, MHP’nin, HDP’nin kapatılmasına yönelik açıklamalarına ilişkin ise “AKP’nin parti kapatmaları kaldırmaya yönelik çağrılarını” anımsatarak “Onları da bir hatırlamak lazım. Bu konuda AK Parti önümüzdeki süreçte siyasi gelişmelere, sürece bakarak kendi pozisyonunu açıklayacaktır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,45% 0,09
  • EURO

    51,19% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6414,31% -0,04
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

İlgili Haberler


GAZETECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE: POLİS PARKI ABLUKAYA ALDI

BAKAN AKIN GÜRLEK’TEN DİYANET’E: “ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

EV SAHİPLERİ DİKKAT: 31 MART SON GÜN, CEZA KAPIDA

CEYLAN ERTEM’DEN KADIKÖY ÇAĞRISI: “GAZETECİLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN”

TİNY HOUSE DAHİL: TARLAYA EV YAPMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN BÜYÜK ENGEL

CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN İSTİFA KARARI: “MAHKEME SONUCUNU BEKLEYECEĞİM”

BAHÇELİ SESSİZLİĞİ BOZDU: İZZET ULVİ YÖNTER NEDEN AYRILDI?

 ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN İŞÇİ NEDEN HEDEFTE?

DONALD TRUMP: “SANIRIM İRAN’DA REJİMİ DEĞİŞTİRDİK… SIRADA KÜBA VAR”

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İZZET ULVİ YÖNTER İSTİFA ETTİ

AKIN GÜRLEK’TEN YARGI ELEŞTİRİLERİNE YANIT

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRDİ: YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE

MİLLİ EĞİTİM’DEN EK ATAMA DUYURUSU: BAŞVURULAR 28-30 MART’TA

ORTADOĞU’DAKİ SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR

ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR

İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA KRİTİK GERİLİM: İRAN’DAN SERT MESAJ

CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”

3 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON:UŞAK BELEDİYE BAŞKANI VE ÜST DÜZEY İSİMLER GÖZALTINDA

TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET

ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI

HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI

HER YAĞIŞTA AYNI KRİZ: HATAY’DA ALTYAPI TARTIŞMASI BÜYÜYOR

A MİLLİ TAKIM ROMANYA’YI 1-0’LA DEVİRDİ: PLAY-OFF FİNALİNE YÜKSELDİK!

ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “MİLLET YÖNETİMDE BİZE GÜVENİYOR”

ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI

İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI

OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”

GÜRLEK SESSİZLİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU: ERDOĞAN’DAN TALİMAT

Yükleniyor

loading

GAZETECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE: POLİS PARKI ABLUKAYA ALDI

BAKAN AKIN GÜRLEK’TEN DİYANET’E: “ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

CEYLAN ERTEM’DEN KADIKÖY ÇAĞRISI: “GAZETECİLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN”

TİNY HOUSE DAHİL: TARLAYA EV YAPMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN BÜYÜK ENGEL

CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN İSTİFA KARARI: “MAHKEME SONUCUNU BEKLEYECEĞİM”

 ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN İŞÇİ NEDEN HEDEFTE?

  • Pazartesi 15.5 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 16.9 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 20.1 ° / 7.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17