MAHKEMEDEN FLAŞ ENİS BERBEROĞLU KARARI

 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında AYM kararına uyulması yönünde karar verdi.

GÜNDEM 8.02.2021 14:06:35 0
MAHKEMEDEN FLAŞ ENİS BERBEROĞLU KARARI

14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulması yönünde karar verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanma talebini kabul etti. Mahkeme fezleke düzenlenmesi ve kararın infazının durdurulması için bakanlığa yazı yazılmasına karar verdi.

Enis Berberoğlu hakkında kesinleşmiş bütün hükmün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına hükmeden mahkeme, yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, 17 Eylül 2020’de verdiği kararla, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Bu karara karşı üst mahkemeye itirazda bulunulması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde olduğu gerekçesiyle itiraz hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

Yaşanan sürecin ardından Berberoğlu’nun avukatları, Anayasa Mahkemesine ikinci kez bireysel başvuruda bulunarak, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmeyerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği belirtilmişti.

YARGILAMA SÜRECİ

Eski CHP Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu, durdurulan MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Mahkeme Berberoğlu’nu, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı ve tutukladı.

Dava dosyası, itiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını esastan bozarak dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinafın bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.

İSTİNAF, “CASUSLUK” DEĞİL, “GİZLİ BİLGİLERİ AÇIKLAMAK” SUÇU DEDİ

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf, bu kez Enis Berberoğlu’na “casusluk” suçundan değil, “devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Bu kararı temyiz eden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı, Berberoğlu’nun “casusluk” suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Dilekçede, Berberoğlu’nun, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama” suçundan cezalandırılması talep edildi.

Enis Berberoğlu, dosyanın temyiz incelemesi devam ederken, 24 Haziran 2018 seçimlerinde aday oldu ve tekrar milletvekili seçildi. Berberoğlu’nun avukatları, tekrar milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamanın durdurulması ve tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Ancak dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 19 Temmuz 2018’de bu talebi reddederek, Enis Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağına ve yargılamaya devam edilmesi gerektiğine karar verdi. Buna yapılan itiraz da 17. Ceza Dairesince 10 Eylül 2018’de reddedildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Berberoğlu’na, “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını 20 Eylül 2018’de onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. Bu karar üzerine Berberoğlu, aynı gün cezaevinden tahliye edildi.

COVİD-19 ÖNLEMLERİ KAPSAMINDA CEZAEVİNDEN ÇIKARILDI

CHP’li Berberoğlu hakkında verilen ve Yargıtay tarafından onanarak kesinleşen cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda 4 Haziran 2020’de okundu. Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Berberoğlu’nun milletvekilliği düştü.

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ertesi günü yeniden cezaevine gönderilen Berberoğlu, Covid-19 önlemleri kapsamında izinli olarak aynı gün cezaevinden çıkarıldı.

Anayasa Mahkemesince hakkında daha önce ihlal kararı verilen Enis Berberoğlu’nun avukatları, ihlal kararının yerel mahkemelerce yerine getirilmemesi nedeniyle ikinci kez bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini ileri süren Enis Berberoğlu’nun bireysel başvurusunda, yeniden ihlal kararı vermişti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11119,92%0,03
  • DOLAR

    42,43% 0,00
  • EURO

    49,33% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5765,74% -0,26
  • Ç. ALTIN

    9326,92% 0,00

ERDOĞAN, SAVCILARA SESLENDİ: YETERLİ SUÇ ŞÜPHESİNE ULAŞILDIYSA KAMU DAVASI AÇMAK YASAL BİR MECBURİYETTİR

GAZETECİ FURKAN KARABAY TAHLİYE EDİLDİ

KOMİSYON SONRASI İLK TEMAS: DEM PARTİ HEYETİ İMRALI’DA ÖCALAN’LA GÖRÜŞTÜ

BARZANİ'NİN OFİSİNDEN BAHÇELİ'YE YANIT: IRKÇILIKTAN VAZGEÇTİĞİNİ SANIYORDUK

OECD RAPORU KRİZİ TESCİLLEDİ: ENFLASYON DÜŞMÜYOR, 2027 VAADİ ÇÖKTÜ

SOSYAL GÜVENLİKTE KARA DELİK: 200 BİN SAHTE SİGORTALI TESPİT EDİLDİ

BORSA OPERASYONUNDA ŞOK DALGA: GÖKHAN GÖNÜL VE AREF AYNI DOSYADA!

14 GAZETECİ KOVULDU, YÖNETİM DEĞİŞTİ, TEKİN’DEN NET MESAJ: DOĞRU ADIM!

TELEFONLAR TOPLANDI, KAPILAR KAPANDI: İŞTE MEB’İN GİZLİ ‘KADIN’ PROGRAMI

ŞAMPİYONLUK HATTI KARIŞTI: DEV DERBİDE KART FIRTINASI VE SON NEFES GOLÜ!

DARBE POLEMİĞİ BÜYÜYOR: AKP’DE TARTIŞMA, MHP’DEN REST, TAYYAR’DAN YENİ MESAJ

CHP–DEM GERİLİMİNE ÖZEL FRENİ: “CANLARI SAĞ OLSUN, TARTIŞMA BİTMİŞTİR”

PİYASALARA ŞOK DARBE! BORSA MANİPÜLASYON AĞINA EŞ ZAMANLI BASKIN

FUTBOL DÜNYASINI SARSAN FON DAVASI: ERZAN’A 102 YIL HAPİS

İMAMOĞLU’NA BERAAT VEREN HAKİM MARAŞ’A ‘ATANMIŞ’

ÖZDİL ÖNCESİ BÜYÜK DEĞİŞİM: SÖZCÜ, PEKER’İN AVUKATIYLA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

ÖZEL'İN LİSTESİNDE SÜRPRİZ YOK: CHP'DE YENİ YÖNETİM BELLİ OLDU!

İKTİDAR MEDYASININ HEDEF ALDIĞI İMAMOĞLU DAVASI HAKİMİNE SÜRGÜN

CHP’DE BÜYÜK KURULTAY HAMLESİ: PM 80 KİŞİYE ÇIKTI, MYK YENİLENDİ… HEDEF TEK: İKTİDAR!

BAKAN TUNÇ'TAN FATİH ALTAYLI AÇIKLAMASI

11. YARGI PAKETİ KAPIDA: BANKA HESAPLARINA 48 SAATLİK ‘ASKI’, HATLARA SIKI TAKİP, CEZALARA SERT AYAR

AVUKATI AÇIKLADI: ÖCALAN’IN KOŞULLARI YENİDEN DÜZENLENDİ!

PAPA 14. LEO İLK YURT DIŞI ZİYARETİNDE TÜRKİYE'DE: ANKARA, İSTANBUL VE İZNİK'E GİDECEK

ANKARA’YI KARIŞTIRAN İDDİA: GÖKÇEKLER MÜFETTİŞLERLE KULİS YAPTI, YAVAŞ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

AKP’NİN ‘KAYITSIZ ŞARTSIZ İMRALI’ OPERASYONU: ÖZEL HER ŞEYİ ANLATTI!

“TUTUKLAMALAR SÜRÜYOR, TEPKİLER BÜYÜYOR: KENT UZLAŞISI DAVASINDA ÇAĞLAYAN’DA ARBEDE!

DÜNYA GÖZÜNÜ TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ: PAPA 14. LEO ÇOK KATMANLI BİR ZİYARET İÇİN ÜLKEDE

ÖZEL’DEN KILIÇDAROĞLU’NA NET YANIT: CHP İMAMOĞLU’NUN ÜZERİNE BETON DÖKMEZ!

2026 TARİFESİ KABARIK! HARÇLAR, VERGİLER, ÜCRETLER TEK TEK UÇUYOR

İSKENDERUN’DA 25 KASIM MESAJI: KADINA ŞİDDET TOPLUMUN ÇÖKÜŞÜDÜR!

Yükleniyor


KOMİSYON SONRASI İLK TEMAS: DEM PARTİ HEYETİ İMRALI’DA ÖCALAN’LA GÖRÜŞTÜ

BARZANİ'NİN OFİSİNDEN BAHÇELİ'YE YANIT: IRKÇILIKTAN VAZGEÇTİĞİNİ SANIYORDUK

SOSYAL GÜVENLİKTE KARA DELİK: 200 BİN SAHTE SİGORTALI TESPİT EDİLDİ

BORSA OPERASYONUNDA ŞOK DALGA: GÖKHAN GÖNÜL VE AREF AYNI DOSYADA!

14 GAZETECİ KOVULDU, YÖNETİM DEĞİŞTİ, TEKİN’DEN NET MESAJ: DOĞRU ADIM!

DARBE POLEMİĞİ BÜYÜYOR: AKP’DE TARTIŞMA, MHP’DEN REST, TAYYAR’DAN YENİ MESAJ

  • Çarşamba 18.3 ° / 7.9 ° Güneşli
  • Perşembe 18.6 ° / 8.3 ° false
  • Cuma 19.4 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8