MAHKEMEDEN FLAŞ ENİS BERBEROĞLU KARARI

 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında AYM kararına uyulması yönünde karar verdi.

GÜNDEM 8.02.2021 14:06:35 0
MAHKEMEDEN FLAŞ ENİS BERBEROĞLU KARARI

14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulması yönünde karar verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanma talebini kabul etti. Mahkeme fezleke düzenlenmesi ve kararın infazının durdurulması için bakanlığa yazı yazılmasına karar verdi.

Enis Berberoğlu hakkında kesinleşmiş bütün hükmün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına hükmeden mahkeme, yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, 17 Eylül 2020’de verdiği kararla, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Bu karara karşı üst mahkemeye itirazda bulunulması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde olduğu gerekçesiyle itiraz hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

Yaşanan sürecin ardından Berberoğlu’nun avukatları, Anayasa Mahkemesine ikinci kez bireysel başvuruda bulunarak, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmeyerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği belirtilmişti.

YARGILAMA SÜRECİ

Eski CHP Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu, durdurulan MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Mahkeme Berberoğlu’nu, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı ve tutukladı.

Dava dosyası, itiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını esastan bozarak dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinafın bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.

İSTİNAF, “CASUSLUK” DEĞİL, “GİZLİ BİLGİLERİ AÇIKLAMAK” SUÇU DEDİ

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf, bu kez Enis Berberoğlu’na “casusluk” suçundan değil, “devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Bu kararı temyiz eden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı, Berberoğlu’nun “casusluk” suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Dilekçede, Berberoğlu’nun, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama” suçundan cezalandırılması talep edildi.

Enis Berberoğlu, dosyanın temyiz incelemesi devam ederken, 24 Haziran 2018 seçimlerinde aday oldu ve tekrar milletvekili seçildi. Berberoğlu’nun avukatları, tekrar milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamanın durdurulması ve tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Ancak dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 19 Temmuz 2018’de bu talebi reddederek, Enis Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağına ve yargılamaya devam edilmesi gerektiğine karar verdi. Buna yapılan itiraz da 17. Ceza Dairesince 10 Eylül 2018’de reddedildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Berberoğlu’na, “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını 20 Eylül 2018’de onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. Bu karar üzerine Berberoğlu, aynı gün cezaevinden tahliye edildi.

COVİD-19 ÖNLEMLERİ KAPSAMINDA CEZAEVİNDEN ÇIKARILDI

CHP’li Berberoğlu hakkında verilen ve Yargıtay tarafından onanarak kesinleşen cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda 4 Haziran 2020’de okundu. Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Berberoğlu’nun milletvekilliği düştü.

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ertesi günü yeniden cezaevine gönderilen Berberoğlu, Covid-19 önlemleri kapsamında izinli olarak aynı gün cezaevinden çıkarıldı.

Anayasa Mahkemesince hakkında daha önce ihlal kararı verilen Enis Berberoğlu’nun avukatları, ihlal kararının yerel mahkemelerce yerine getirilmemesi nedeniyle ikinci kez bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini ileri süren Enis Berberoğlu’nun bireysel başvurusunda, yeniden ihlal kararı vermişti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

KÖPRÜLER VE OTOYOLLARDA KRİTİK İDDİA! CHP BELGELERİ PAYLAŞTI, TARTIŞMA BAŞLADI

ŞAMPİYONLUK YOLUNDA AĞIR YARA! Galatasaray KONYA’DA 2 GOLLE YIKILDI

AKP İDDİASIYLA GÜNDEME GELDİ! KARŞIYAKA BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI: SALI GÜNÜ FİYATLAR SIÇRAYACAK!

BİLAL ERDOĞAN’DAN “EŞSİZ EĞİTİM” İDDİASI: SÖZLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI

KULİSLERDE KONUŞULAN SENARYO: GÜRLEK VE ÇİFTÇİ ATAMASI NEYİN İŞARETİ?

ALACAK TARTIŞMASI CİNAYETE DÖNDÜ! REYHANLI’DA 20 YAŞINDAKİ GENÇ ÖLDÜ

HATAY’A 80 MİLYARLIK YATIRIM! DEMİRYOLU, OTOYOL VE DEV YATIRIMLAR GELİYOR

HATAY’DA İFTAR VAKTİ KANLI SALDIRI! ÖLÜRKEN KATİLİN ADINI SÖYLEDİ

ADALET BAKANI AÇIKLADI: “UMUT HAKKI” İÇİN YASA MI DEĞİŞECEK?

İÇİŞLERİ’NDE DENGELER DEĞİŞTİ: KOLTUKLAR DEĞİŞİRKEN TURAN NASIL YERİNİ KORUDU?

MHP’DEN KRİTİK MESAJ: SİLAH BIRAKMA TEYİT EDİLİRSE “UMUT HAKKI” GÜNDEME GELEBİLİR

ŞİMŞEK: İRAN BELİRSİZLİĞİ BİTERSE TÜRKİYE EKONOMİSİ RAHATLAYACAK

OYAK Çimento “Renkli Yakalar” ile Geleceği Güzelleştiriyor:

OYAK ÇimentoARKE Arama ve Kurtarma Ekibi Kuruldu

OYAK Çimento’ya “Sürdürülebilirlik Liderleri” Ödülü

168 İMZALI LAİKLİK METNİNE YARGI YOLU: YUSUF TEKİN “BEN DE DEMOKRATİK HAKKIMI KULLANIYORUM”

AKP KAHRAMANMARAŞ’TA SERT İSTİFA: “MENFAATÇİ TEŞKİLATLA YÜRÜMEM”

AKIN GÜRLEK ‘ALO ADALET’ HATTINI DUYURDU: PİLOT İL İSTANBUL

RAMAZAN ÖNCESİ ÇARPICI İDDİA: İSRAİL ÜRÜNLERİ FİLİSTİN ETİKETİYLE PAZARDA

“AZİZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ” SORUŞTURMASINDA 14. DURUŞMA BAŞLADI

GÜÇ BÜYÜDÜKÇE SORUMLULUK NEDEN AYNI ORANDA BÜYÜMÜYOR?

SİGARA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ: ZAM ÜSTÜNE ZAM

HATAYLI AYŞE NAZ ABD’DE TARİH YAZDI: DÜNYA BİRİNCİSİ OLARAK TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRDI

ASLAN AVRUPA’YI SALLADI! JUVENTUS’A 5 GOLLÜK ŞOK

BAKAN ATAMALARI SİYASETİ GERDİ: BAHÇELİ’DEN MUHALEFETE AĞIR ELEŞTİRİ

BAKIRHAN; "CUMHURBAŞKANININ EV SAHİPLİĞİNDE LİDERLER ZİRVESİ TOPLANMALIDIR"

ÜNLÜ İSİMLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

DAVUTOĞLU’NDAN SİSTEM ELEŞTİRİSİ VE GEÇİM ÇIKIŞI

GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI, ÜRETİM GERİLEDİ

Yükleniyor


AKP İDDİASIYLA GÜNDEME GELDİ! KARŞIYAKA BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI: SALI GÜNÜ FİYATLAR SIÇRAYACAK!

BİLAL ERDOĞAN’DAN “EŞSİZ EĞİTİM” İDDİASI: SÖZLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI

KULİSLERDE KONUŞULAN SENARYO: GÜRLEK VE ÇİFTÇİ ATAMASI NEYİN İŞARETİ?

ADALET BAKANI AÇIKLADI: “UMUT HAKKI” İÇİN YASA MI DEĞİŞECEK?

İÇİŞLERİ’NDE DENGELER DEĞİŞTİ: KOLTUKLAR DEĞİŞİRKEN TURAN NASIL YERİNİ KORUDU?

  • Pazar 15.9 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15.9 ° / 6.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.4 ° / 6.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12