İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 'EKREM İMAMOĞLU' AÇIKLAMASI
İçişleri Bakanlığı tarafından Ekrem İmamoğlu hakkında Fatih Sultan Mehmet Han türbesi ziyaretiyle ilgili iddiaları hakkında açıklama yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Fatih Sultan Mehmet Han türbesi ziyaretiyle ilgili iddiaları da içeren soruşturma açıldığı bugün İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı tarafından doğrulandı.
Çataklı, HDP'li başkanları ziyaret ederek suçluyu övdüğü iddiasının yanısıra, İmamoğlu'nun türbe ziyareti sırasında saygısızlık yaptığı iddialarını da kapsayan bir soruşturma olduğunu belirtti.
Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, bunun bir soruşturma olmadığı, sadece savcılığın talebiyle yapılan bir inceleme olduğu belirtildi.
Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:
'4 Mayıs 2021 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde; “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Fatih Sultan Mehmet Türbesinde elleri arkadan bağlanmış şekilde yürümesinin İçişleri Bakanlığını harekete geçirdiği, elleri arkasında gezdiği için hakkında soruşturma açıldığı ve Mülkiye Müfettişi tarafından ifadesinin istendiği” şeklinde özetlenebilecek haberin yer alması üzerine, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
Kayıtlarımızın tetkikinde; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İMAMOĞLU’nun görevinden uzaklaştırılan HDP’li Belediye Başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü, ziyaret ettiği belediye başkanlarının ve anılan partinin teröre olan yardımlarını desteklediği, bir ziyareti esnasında Fatih Sultan Mehmet’e ait türbeye saygısızlık yaptığı” iddialarını içeren şikayette bulunulduğu, Başsavcılık tarafından da 10/09/2020 tarihli yazıyla İçişleri Bakanlığından işlem yapılmasının talep edildiği,
'İFADE HENÜZ MÜFETTİŞE ULAŞMADI'
Başsavcılığın talebi üzerine 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince Bakanlık makamının 24/01/2021 tarihli onayı üzerine Mülkiye Müfettişi görevlendirildiği, müfettiş tarafından da 28 Nisan 2021 tarihinde ifade talebinde bulunulduğu, ifadenin henüz müfettişe ulaşmadığı anlaşılmıştır.
Bahse konu haberde yer aldığının aksine, Bakanlığımızca yapılan işlem bir soruşturma olmayıp, Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılmış bir ön inceleme niteliğindedir. Ön inceleme ise, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince yürütülmekte ve iddianın Savcılıkça soruşturulmasını gerektirecek nitelikte olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ön inceleme sonucunda Savcılıkça soruşturma açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil elde edilmesi durumunda yetkili makam tarafından soruşturma izni verilmekte, diğer durumda ise verilmemektedir.
4483 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi gereğince; ön inceleme sürecinin tamamlanabilmesi için, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesinin alınması zorunluluğu bulunmaktadır. İfade talep edilmesi, kamu görevlisi hakkında mutlaka soruşturma izni verileceği anlamına gelmeyip, savunma yapabilmesi için kendisine yasal olarak tanınmış bir hak olduğundan müfettiş tarafından tamamlanması zorunlu olan rutin bir işlemdir.
Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılan bu ön inceleme sürecinde de diğer görevliler gibi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanından da ifade talep edilmiştir. ifadenin gelmesini müteakip, müfettişçe “soruşturma izni verilmesi” veya “verilmemesi” kanaatiyle ön inceleme raporu düzenlenecek, yetkili merci tarafından bahse konu kararlardan biri verilerek, ilgililere tebliği ile de süreç tamamlanmış olacaktır. '
-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,10% 0,07
-
EURO
50,95% -0,11
-
GRAM ALTIN
7263,88% -0,98
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
ABD’DE HALKBANK DAVASI DURDURULDU: ADALET BAKANI GÜRLEK’TEN AÇIKLAMA
DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI
SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!
ABD-İSRAİL GERİLİMİ SÜRERKEN HAMANEY’E SALDIRI GİRİŞİMİ
JANDARMA MÜDAHALESİ, TARTIŞMALI KİMLİK KONTROLÜ: İBB DAVASINDA GERİLİM TAVAN YAPTI!
TAHRAN’IN ÜZERİNE "ÖLÜM" YAĞIYOR: PETROL RAFİNERİLERİ VURULDU, ŞEHRE ASİT İNDİ!
TBMM’DE İRAN GÜNDEMİ: FİDAN VE GÜLER VEKİLLERİ BİLGİLENDİRİYOR
HASAN TAHSİN GÖKCAN’IN YERİNE İRFAN FİDAN: AYM’DE YENİ DÖNEM!
MANAVGAT’TA OPERASYON DALGASI: ESKİ BELEDİYE DÖNEMİNE YENİ GÖZALTILAR
AKARYAKITTA ZAM KISIR DÖNGÜSÜ: GECE GELEN ZAM BİTMEDEN YENİSİ KAPIDA!
HAMANEY SONRASI İRAN: YENİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY
ŞİMŞEK'TEN PETROL AÇIKLAMASI: "BU ŞOKLAR KALICI DEĞİL, TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ!"
DENİZLİ’DE KORKUTAN SARSINTI: 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM EGE’Yİ AYAĞA KALDIRDI!
AKARYAKITTA YENİ ZAM KAPIDA: MOTORİN 2 LİRADAN FAZLA ARTACAK
Yükleniyor
HALKBANK DAVASI NASIL DURDU? YAVUZYILMAZ ABD’NİN 10 ŞARTINI AÇIKLADI
DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME
İNDİRİMİN ÖMRÜ BİR GÜN SÜRDÜ! POMPA FİYATLARI YENİDEN TEPETAKLAK
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
CHP’NİN 97’NCİ MİTİNGİ PENDİK’TE: “ZAFER YAKINDA” MESAJI
- Perşembe 13.4 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 12 ° / 5.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 15.7 ° / 5.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu


