HUKUKÇULARDAN İKTİDARA BİLDİRİ TEPKİSİ

Avukat Celal Ülgen ve hukukçu Ömer Lütfü Avşar, emekli amirallerin bildirisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 5.04.2021 16:22:25 0
HUKUKÇULARDAN İKTİDARA BİLDİRİ TEPKİSİ

104 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi’ne ilişkin yayımladığı bildiriye iktidar kanadından gelen “darbe” imalarına hukukçular, tepki gösterdi. Avukat Celal Ülgen, “bunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini” belirtirken, hukukçu Ömer Lütfü Avşar da “darbe çağrısı” yorumunun son derece yanlış olduğunu söyledi.
Avukat Celal Ülgen, Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever'e yaptığı değerlendirmede, emekli amirallerin yaptığı açıklamanın Anayasanın 26. maddesinde yer alan, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak yayma hakkına sahiptir” hükmüyle korunan “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ülgen, “Emekli amirallerin yaptığı çağrı ve yayımladığı duyuru bir darbe çağrısı değil, tam tersine demokratik bir çağrıdır. Amiraller bir yandan TSK içindeki cemaatlerin örgütlenmesini ve siyasette Montrö’nün tartışmaya açılabileceğini söyleyen görüşün eleştirisini yapmış ve buna duydukları tepkiyi dile getirmişlerdir” dedi.
Emekli amirallerin demokratik tepkisine “iktidarın darbecilik kışkırtması ile saldırdığını” söyleyen Ülgen, “AKP medyası kumpas davaları ile yarım kalan hınçlarını ve öfkelerini anlaşılan bir kez daha kusmayı ve emekli amirallerin sivil hayattaki demokratik tepkilerini yanlış yönlere çekmeyi ve bu sayede sıkışmış bulunan siyasi iktidara bir nefes borusu açmayı planlamaktadırlar. Buradan, 104 emekli amiralin demokratik ve anayasal taleplerini başka yönlere çekerek, kendilerine ekmek sağlayacaklarını düşünmelerini de ne denli sıkışmış olduklarının göstergesidir” diye konuştu.
‘DAVA HUKUKİ GARABET OLUR’
Hukukçu Ömer Lütfü Avşar da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bildiride imzası bulunan isimlerin uzmanlık alanı denizcilik. Emekli amirallerin uzmanlık alanlarında bir açıklama yapması, anayasanın koruması altındaki düşünce ve fikir hürriyetinin kullanılmasından ibarettir. Buradan darbe çağrısı çıkarmak o kadar zorlama bir çaba ki bir film senaryosunda emekli askerlerin darbe girişiminde bulunduğu yazılsa, komik olur” dedi.
İktidardan gelen açıklamaların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturmaya da değinen Avşar, “İktidardan gelen açıklamalardan sonra başsavcılığın bu açıklamayı soruşturması doğaldır. 
Ama buradan bir davanın, kovuşturmanın çıkmasını düşünmek bile istemiyorum. Bu, bir hukuki garabet olur. Görev başındayken isnat edilen duruma tevessül etmemiş, Ergenekon-Balyoz gibi davalarla görevlerinden haksız yere uzaklaştırılmış insanlara emekli olduktan sonra sadece bir açıklama yapmaları nedeniyle ‘Darbe çağrışımında bulunuyorlar’ denmesi, hukuk tanımazlığın göstergesi olur” diye konuştu. 
‘HUKUK ÇELİŞKİSİ’ VURGUSU
Emekli amiraller hakkında soruşturma açılmasını değerlendiren hukukçu Kerem Altıparmak, hukuk sistemindeki çelişkilere dikkat çekti.
Altıparmak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bir uluslarası sözleşmeden, hem de Meclis onayı olmadan, çıkmak hukuka uygun ama emekli memurların başka bir sözleşmeden çıkmayalım demesi suç. Anayasa Mahkemesi kapansın demek meşru ama Montrö’den çıkmayalım demek suç. Ne kadar esnek ve öngörülemez bir hukukumuz var” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10701,62%0,57
  • DOLAR

    42,25% 0,05
  • EURO

    49,23% 0,52
  • GRAM ALTIN

    5754,42% 1,01
  • Ç. ALTIN

    9299,55% 0,00

DİLOVASI’NDA ÖLEN KADINLARIN ÇALIŞTIĞI FABRİKANIN PATRONU TANIDIK ÇIKTI!

SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

GÖKYÜZÜNDEKİ FACİA: 20 ŞEHİDİN SIRRI KARA KUTUDA!

İMAMOĞLU: MAHKEME TRT’DE YAYINLANSIN… HERKES İZLESİN, GERÇEĞİ GÖRSÜN!

İMAMOĞLU DOSYASINDA ÇELİŞKİLER: MASAK “TESPİT YOK” DEDİ, SAVCILIK SUÇ BULDU

SİYASETTE DEPREM ETKİSİ: AKP’Lİ VEKİLİN AĞABEYİ “RÜŞVETTEN” ŞÜPHELİ!

NAGEHAN ALÇI'DAN DEMİRTAŞ İDDİASI: GÜVENDİĞİM KAYNAKLARDAN ALDIĞIM BİLGİYE GÖRE…

 TSK’DE YÜREK YAKAN FACİA! 20 ŞEHİT, 1 ULUSUN ACI GÜNÜ

MAHKEMEDEN AHMET ÖZER İÇİN TAHLİYE KARARI!

ÖZEL’DEN AKP’YE: “UYUŞTURUCU DA, YOLSUZLUK DA, SİZDEN BESLENİYOR!

CHP İL BİNASINA EL KOYMA TALEBİ! İMAMOĞLU’NA SUÇ ÖRGÜTÜ KURMA VE 143 SUÇLAMA

BİR AYDA İKİNCİ TEMAS: KOÇ VE GÜRLEK’TEN GÜNDEMİ SARSAN BULUŞMA!

GÜRLEK AÇIKLADI: 4 BİN SAYFA, 2.352 YIL! CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR DOSYASI!

KAPALIÇARŞI’DA 76 GÖZALTI: 335 MİLYON LİRALIK MAL VARLIĞINA EL KONDU

4 BİN SAYFALIK İMAMOĞLU DOSYASI MASADA! AKIN GÜRLEK BASIN AÇIKLAMASI YAPACAK

MAHKEME YETMEDİ, İSTİNAFA DAYANDI! SAVAŞ HÜKMÜ TANIMADI, KILIÇDAROĞLU SEVDASINI BIRAKMADI!

KURULTAY TARTIŞMASINA NOKTA: MAHKEME ‘HUKUKEN DAYANAK YOK’ DEDİ

ATATÜRK’ÜN ARDINDAN GEÇEN 87 YIL: MİNNETLE…

İSMİ OKUNDU, ÇELENGİ GELMEDİ! AKP, 10 KASIM TÖRENİNDE ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK BIRAKMADI

DİYANET'TEN ATATÜRK ANMASI!

EKREM İMAMOĞLU YENİ SEÇİM ŞARKISIYLA MEYDAN OKUDU: HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA

CUMHURİYET’E MİNNET DUYMAYI BİLE HAZMEDEMEDİ: PROF. UYSAL’DAN SKANDAL ÇIKIŞ!

ABD, UKRAYNA’YA “YENİDEN YAPILANDIRMA” GÖRÜNÜMLÜ KAPİTÜLASYON DAYATTI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN SELAHATTİN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

“DEVLETİN İKİNCİ ADAMI: YETKİLİ AMA ETKİSİZ!”

AKP–CHP HATTINDA YENİ KRİZ: TAYYAR, ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF GÖSTERDİ!

MHP’DE İSTİFA DALGASI DEVAM EDİYOR: BOLVADİN MECLİS ÜYESİ ELİF TOPÇU GÜÇLÜ PARTİDEN AYRILDI…

Yükleniyor


SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

GÖKYÜZÜNDEKİ FACİA: 20 ŞEHİDİN SIRRI KARA KUTUDA!

İMAMOĞLU: MAHKEME TRT’DE YAYINLANSIN… HERKES İZLESİN, GERÇEĞİ GÖRSÜN!

  • Perşembe 24.1 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.1 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7