HSK’DAN OSMAN KAVALA HAMLESİ

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı verilmesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi ağır biçimde eleştirerek, hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen serbest bırakılmayan, hakk?

GÜNDEM 13.11.2020 14:03:12 0
HSK’DAN OSMAN KAVALA HAMLESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maliye ve Hazine Bakanı olan damadı Berat Albayrak’ın istifasının ardından, partisinin grup toplantısında, ekonomi ile yargıda reform işaretleri vermesinin ardından yeni gelişmeler dikkat çekti. HSK, hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı verilmesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi ağır biçimde eleştirerek, hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen serbest bırakılmayan, hakkında yeni dava açılan iş insanı Osman Kavala’ya yönelik tüm evrakları, İstanbul Adli Yargı Komisyonu’ndan istedi. AİHM kararına uyulmamasına rağmen aylardır sessiz kalan HSK, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hakim ve savcıların yükselme kriterlerini doğrudan etkileyeceğine yönelik kuralı anımsatarak, Kavala ile ilgili iddianame, duruşma zabıtları, tutuklama ve tutuklamaya itirazın reddi kararlarının tümünün gönderilmesini talep etti.
Kavala, 15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize ettiği iddialarıyla 3 yıl önce tutuklandı. Hakkında Gezi dosyasından ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılan Kavala’nın 15 Temmuz dosyası ise ayrıldı. Kavala için Gezi davası sürerken 15 Temmuz dosyasından tahliye kararı verildi. Aynı dönemde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhinde, Kavala’nın sivil toplumun baskı altına alınmak için tutuklandığını belirterek, ağır bir ihlal kararı verdi.
Gezi davasında ise bu yılın başında mahkeme, Kavala’nın tahliyesini ve beraatini kararlaştırdı. Ancak Kavala, cezaevinden henüz çıkmadan, 3 yılı aşkın süre işlem yapılmayan 15 Temmuz dosyası raftan indirildi ve AİHM’nin bu nedenle de ihlal kararı vermiş olmasına rağmen, Kavala için yeni tutuklama kararı verildi. Kavala, bu nedenle, beraat ettiği gün cezaevinden çıkamadı.
YENİ İDDİANAME
Bir süre sonra, 15 Temmuz dosyasındaki iddialar yinelenerek, Kavala için bu kez casusluk suçlamasından tutuklama kararı verildi. Hemen ardından, 15 Temmuz dosyasıyla ilgili tutuklama kararı kaldırıldı. Ancak bu kez de Kavala, casusluk suçlaması nedeniyle cezaevinden çıkamadı.
Anayasa Mahkemesi’nin başvurusunu görüşeceği gün, aylardır bekleyen soruşturma bitirildi ve Kavala hakkında dava açıldı. Anayasa Mahkemesi, bu nedenle görüşmeyi erteledi. Kavala hakkında, askeri darbe öncesinde ve sonrasında sadece bir kez bir araya geldiği, aralarında irtibat tespit edilemeyen Henri Barkey’le irtibatı olduğu gerekçesiyle yeni dava açıldı. Dosyada, beraat ettiği Gezi davasındaki iddialar tekrarlandı.  Kavala’nın Barkey’le irtibatına ise ofisinin bulunduğu semtteki baz istasyonuyla, Barkey’in telefonun sinyal verdiği baz istasyonundaki sinyallerin zaman zaman kesişmesi gerekçe gösterildi.
HSK HAREKETE GEÇTİ
Tüm bu gelişmelere ve başvurulara rağmen Kavala’ya yapılanlar konusunda harekete geçmeyen HSK, 11 Kasım’da İstanbul Adli Yargı Komisyonu’na ilginç bir yazı gönderdi. Yazıda, birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcıların çalışmalarının değerlendirilmesine yönelik Resmi Gazete’de 15 Ocak 2020’da yayımlanan ilk kararına atıf yapıldı. Bu kararda, “Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri temelinde, AİHM ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir” ifadesinin yer aldığı anımsatıldı.
TÜM İSİMLERİ GÖNDERİN
Yazıda, bu karar uyarınca Kavala ile ilgili tutuklama kararının, bu karara karşı yapılan itirazları reddeden mahkemelerin kararlarının, soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin kararların, iddianame ve duruşma zabıtlarının HSK’ye gönderilmesi istendi.
 BAKAN YARDIMCISI OLMUŞTU
Kavala hakkında son iddianameyi hazırlayan İstanbul Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, kısa süre sonra Adalet Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

ALİ HAMANEY OPERASYONUNDA ŞOK İDDİA: CESEDİNİN YANINDA MOSSAD AJANI MI VARDI?

BEYLİKDÜZÜ DÖNEMİNE SORUŞTURMA: İMAMOĞLU İÇİN HAPİS İSTEMLİ YENİ DAVA

HAMANEY SONRASI İLK AÇIKLAMA: İRAN “TARİHİN EN AĞIR SALDIRISI” İÇİN HAZIRLIKTA

ABD-İSRAİL OPERASYONU SONRASI ORTADOĞU’DA SARSICI GELİŞMELER: İRAN LİDERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI, MİSİLLEME BAŞLADI

PEZEŞKİYAN: MASUM ÖĞRENCİLERİN ÖLÜMÜ TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK

 DIŞİŞLERİ’NDEN İRAN SAVAŞI İÇİN İLK AÇIKLAMA: KÜRESEL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR

ERDOĞAN’DAN İRAN SALDIRILARI SONRASI İLK AÇIKLAMA: “ENDİŞE DUYUYORUZ”

İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN LİDERİ HAMANEY ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

ORTADOĞU’DA TANSİYON FIRLADI: TRUMP OPERASYONU İLAN ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL AKIN GÜRLEK İÇİN YENİ TARİH VERDİ

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ GÜNDEMİ KARIŞTIRDI: BAKAN TEKİN’DEN DİKKAT ÇEKEN SAVUNMA

AKARYAKITA ZAM GELDİ: BENZİNDE TABELA YENİDEN DEĞİŞTİ

BOLU BELEDİYE BAŞKANI TANJU ÖZCAN GÖZALTINA ALINDI

TBMM’DE GERGİN OTURUM: DİPLOMA POLEMİĞİ GÜNDEME OTURDU

MAHKEMEDE ÇARPICI AN: SAVCI “DÜŞSÜN” DEDİ, KARAR ERTELENDİ

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA ARA KARAR: TUTUKLULUKLAR SÜRÜYOR, 7 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

AVCILAR’DA METROBÜS KAZASI: İBB SOSYAL TESİSLERİ DURAĞI’NDA 2 ARAÇ ÇARPIŞTI, YARALILAR VAR

PAKİSTAN’DAN TALİBAN’A SERT MESAJ: “AÇIK SAVAŞ BAŞLADI”

EDİS HAVALİMANINDA GÖZALTINA ALINDI: ÜNLÜLERE YÖNELİK SORUŞTURMADA YENİ GELİŞME

 OKULLARDA YENİ DÖNEM: BAĞIMLILIK TARAMASI BAŞLIYOR

ÖCALAN’DAN YENİ MESAJ BEKLENİYOR: FESİH ÇAĞRISININ YILDÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA

AYM BAŞKANI’NDAN KRİTİK DOSYALARLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE 5,7 MİLYAR DOLARLIK ERİME

AVRUPALI BELEDİYE BAŞKANLARININ ZİYARET TALEBİNE İKİNCİ KEZ RET: SİLİVRİ GÜNDEMİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINDI

MSÜ HAVA HARP OKULU’NDA FLAŞ OPERASYON: UYUŞTURUCU İDDİASI GÜNDEMDE

TRT DİZİSİNDE FLAŞ DEĞİŞİM: İSMAİL HACIOĞLU GİTTİ, YERİNE GELEN İSİM ŞAŞIRTTI

YARIN GÖRÜLECEKTİ AMA GÖRÜLMEDİ: İMAMOĞLU’NUN ‘ÇİRKİN’ DAVASI KAPANDI

KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMESİ SORUSU KRİZE DÖNDÜ: İKİ BAKAN TOPU ERDOĞAN’A ATTI

“ŞİKÂYETİ BEN İNCELEYECEĞİM” ELEŞTİRİLERİNE GÜRLEK’TEN NET AÇIKLAMA

“HATAY’I VERİN” SÖZLERİ KRİZ YARATTI: TEPKİLER PEŞ PEŞE

Yükleniyor


ALİ HAMANEY OPERASYONUNDA ŞOK İDDİA: CESEDİNİN YANINDA MOSSAD AJANI MI VARDI?

BEYLİKDÜZÜ DÖNEMİNE SORUŞTURMA: İMAMOĞLU İÇİN HAPİS İSTEMLİ YENİ DAVA

HAMANEY SONRASI İLK AÇIKLAMA: İRAN “TARİHİN EN AĞIR SALDIRISI” İÇİN HAZIRLIKTA

ABD-İSRAİL OPERASYONU SONRASI ORTADOĞU’DA SARSICI GELİŞMELER: İRAN LİDERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI, MİSİLLEME BAŞLADI

ERDOĞAN’DAN İRAN SALDIRILARI SONRASI İLK AÇIKLAMA: “ENDİŞE DUYUYORUZ”

İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN LİDERİ HAMANEY ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL AKIN GÜRLEK İÇİN YENİ TARİH VERDİ

  • Pazar 12.8 ° / 2 ° Güneşli
  • Pazartesi 13.7 ° / 2.1 ° Güneşli
  • Salı 15.9 ° / 3.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13