'GİZLİ KAPAKLI' DEV İHALE

“2. Abdülhamit’in Rüyası” olarak tanıtılan Filyos Limanı için ikinci bir ihale yapıldı. İkinci ihale ilkinin aksine, “Pazarlık” usulüyle gizli kapaklı gerçekleşti.

GÜNDEM 2.02.2021 15:01:32 0

2. Abdülhamit’in Rüyası” olarak tanıtılan Filyos Limanı için ikinci bir ihale yapıldı. Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; ikinci ihale ilkinin aksine, “Pazarlık” usulüyle gizli kapaklı gerçekleşti. İhale kimseye duyurulmadan 695.4 milyon liraya özel olarak davet edilen Kolin İnşaat’a verildi. İhale sonucu kamuoyundan tam 439 gün saklandı.
Bir dev ihale daha AKP döneminin gözde müteahhitlerinden Kolin İnşaat'a verildi. “İkinci Abdülhamit'in rüya projesi” olarak duyurulan, Türkiye'nin üçüncü büyük limanı olacak Filyos Limanı'nda ikinci dev ihalenin sonuç ilanı yayınlandı. “Filyos Limanı Rıhtım ve Geri Saha İnşaatı” başlıklı ihale, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 20 Kasım 2019'da gerçekleştirildi.
İhale için, kamu yararına rekabete imkan sağlayan “Açık” usül yerine, kanunun deprem ve afetler gibi önceden bilinemeyecek olağanüstü haller için öngördüğü “21-b Pazarlık” usulü tercih edildi.


İhale, pazarlık usulünün sağladığı kolaylıklarla, duyurusu yapılmadan, istenilen şirketler özel olarak davet edilerek gizli kapaklı gerçekleştirildi.
Sözleşmesi ihaleden 14 gün sonra 4 Aralık 2019'da imzalanmasına ve 6 Aralık 2019'da yer teslimi yapılmasına rağmen, ihale sonucu tam 439 gün kamuoyundan gizlendi. İhale sonuç ilanı kamuoyuna 1 Şubat 2021 günü açıklandı.
YİNE KOLİN 
Yaklaşık bedeli 823.3 milyon lira hesaplanan ihale 695.4 milyon liraya kamuoyunun yakından tanıdığı, AKP döneminde aldığı büyük kamu ihaleleriyle dikkat çeken Kolin İnşaat'a verildi. Sözleşmeye göre İnşaatın önümüzdeki 19 Mayıs'ta tamamlanması gerekiyor.


İLK İHALE 2014'TE YAPILMIŞTI
Filyos Limanı için ilk ihale 19 Mart 2014 günü yapılmıştı. Yine Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihale rekabete imkan veren “Açık” usulle gerçekleşmiş ve 537.8 milyon liraya Şenbay ve Özgün İnşaat ortaklığı kazanmıştı. 1 Temmuz 2016'da imzalanan sözleşmeye göre liman inşaatının 19 Temmuz 2016'da başlaması ve 19 Mayıs 2020'de tamamlanması öngörülmüştü.
“2018'DE TEKLİF BEDELİ 537.8 MİLYON TL, FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 67.15”
Filyos Limanı projesiyle ilgili çok sınırlı bilgi kamuoyuyla paylaşılıyor. Dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soru önergesine 10 Aralık 2018'de verdiği cevapta, İnşaatın tamamlanma oranının yüzde 67.15 olduğunu ve toplam 484 milyon lira hakediş ödendiğini açıklamıştı.
“2020’DE PROJE BEDELİ 1.8 MİLYAR TL, FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 67”
Daha sonra şimdiki Bakan Adil Karaosmanoğlu, yine Zonguldak Vekili Ünal Demirtaş'ın sorusu üzerine 30 Haziran 2020 tarihinde verdiği cevapta şöyle dedi:
“Proje bedeli 1 milyar 889 milyon 988 bin 747 TL olan Filyos Limanı Projesi'nde inşaat çalışmaları devam etmekte olup fiziki gerçekleşme oranı yüzde 67'dir. Salgına rağmen 2020 sonunda tamamlanması öngörülmektedir.”
İKİ BAKANIN AÇIKLAMALARI ARASINDAKİ FARK
İki bakanın iki yıl arayla verdiği rakamlar arasındaki fark oldukça dikkat çekici ancak neden kaynaklandığı kamuoyu tarafından bilinmiyor. Eski Bakan Cahit Turhan 2018 yılında yüzde 67.15 fiziki gerçekleşme ve 484 milyon lira hakediş açıklaması yaparken, son bakan Adil Karaismailoğlu tam iki yıl sonra yüzde 67 fiziki gerçekleşme ve 1.8 milyar lira proje bedeli açıklıyor.
“İKİNCİ İHALENİN ÇERÇEVESİ BİLİNMİYOR”
İkinci ihale, Kamu İhale Kanunu’nın 21-b maddesine göre Pazarlık usulüyle kamuoyuna duyurulmadan yapıldığı için teknik detaylar da açıklanmıyor. Projeyi yakından takip eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş hiçbir makamdan liman inşaatının detaylarıyla ilgili sorularına kapsamlı yanıt alamadığını bu nedenle ikinci ihalenin çerçevesinin ne olduğunun kamuoyu tarafından bilinmediğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN SELAHATTİN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

“DEVLETİN İKİNCİ ADAMI: YETKİLİ AMA ETKİSİZ!”

AKP–CHP HATTINDA YENİ KRİZ: TAYYAR, ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF GÖSTERDİ!

MHP’DE İSTİFA DALGASI DEVAM EDİYOR: BOLVADİN MECLİS ÜYESİ ELİF TOPÇU GÜÇLÜ PARTİDEN AYRILDI…

KOCAELİ’DE KORKUNÇ YANGIN: KOZMETİK DEPOSU ALEV TOPUNA DÖNDÜ!

CHP LİDERİ ÖZEL: ERDOĞAN KONUŞUNCA CANLI YAYINLAR BİLE UTANIYOR!

DEPREM İÇİN TOPLANAN PARA, ‘SOYLU KÜLTÜR EVİ’NE AKTARILDI, RAPORLA BELGELENDİ!

RÜŞVETTEN TUTUKLANAN DHMİ DAİRE BAŞKANININ GİZLİ MAL VARLIĞI SAYMAKLA BİTMİYOR

BİR ÜLKE KENDİ YOKSULLUĞUNA BU KADAR RAZI OLABİLİR Mİ?

ÖZEL KONUŞTU, SAVCILIK JET SORUŞTURMA BAŞLATTI

BAHİS SORUŞTURMASINDA YENİ GELİŞME: İKİ KULÜP BAŞKANI DAHİL 21 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

AKARYAKITA GECE YARISI ZAMMI: MOTORİN 60 LİRAYA DAYANDI!

ÜMİT ÖZDAĞ’DAN DAVUTOĞLU’NA GÖNDERMELİ ÇIKIŞ: “GELECEKTİ AMA GELEMEDİ”

KOCAELİ MÜFTÜLÜĞÜ’NDEN MANEVİ SAYGI DURUŞU: 10 KASIM’DA MEVLİD-İ ŞERİF

“BEŞİKTAŞ’A KAYYUM ATANMALI” DEDİ, KULÜPTEN FIRTINA GİBİ YANIT GELDİ!

MECLİS’TE HSK SEÇİMİ TAMAMLANDI: HAVVANUR YURTSEVER DÖRT YIL DAHA GÖREVDE

30 BARODAN ORTAK ÇAĞRI: AİHM VE AYM KARARLARI DERHAL UYGULANMALI

SABAH BASKINIYLA İFADE OPERASYONU: GAZETECİLER EMNİYETTE!

Ümraniye’de tansiyon yükseldi... ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A AĞIR SÖZLER!

AHMET TÜRK’ÜN GÖREVE İADESİ BEKLENİYORDU: BAKANLIKTAN MARDİN KARARI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 'DEMİRTAŞ 'AÇIKLAMASI

TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEKİ SORUYA ADALET BAKANI’NDAN YANIT

HAMBURG TÜRK BASIN BİRLİĞİ’NDEN KKTC’YE ANLAMLI ZİYARET

BÖCEK DOSYASI BÜYÜYOR: RÜŞVET VE KARA PARA İDDİASIYLA 8 GÖZALTI!

DEM PARTİ, SELAHATTİN DEMİRTAŞ VE FİGEN YÜKSEKDAĞ'I ZİYARET EDECEK

YENİ ŞAFAK BAHÇELİ’YE MANŞETTEN YANIT VERDİ: KOMİSYON İMRALI’YA GİTMESİN!

MAHKEMEDEN 'GÜRSEL TEKİN' YARGI KARARI SONRASI ŞAŞKINLIK: CHP İSTANBUL’DA KİM BAŞKAN?

ÖZGÜR ÖZEL: DİLEK İMAMOĞLU'NUN DİPLOMATİK PASAPORTUNU İPTAL ETMİŞLER

İMAMOĞLU'NUN AİLESİ İFADE VERMEK İÇİN EMNİYETTE!

ASELSAN VE TÜBİTAK’TA FETÖ OPERASYONU: 19 KİŞİYE GÖZALTI

Yükleniyor


“DEVLETİN İKİNCİ ADAMI: YETKİLİ AMA ETKİSİZ!”

AKP–CHP HATTINDA YENİ KRİZ: TAYYAR, ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF GÖSTERDİ!

MHP’DE İSTİFA DALGASI DEVAM EDİYOR: BOLVADİN MECLİS ÜYESİ ELİF TOPÇU GÜÇLÜ PARTİDEN AYRILDI…

KOCAELİ’DE KORKUNÇ YANGIN: KOZMETİK DEPOSU ALEV TOPUNA DÖNDÜ!

CHP LİDERİ ÖZEL: ERDOĞAN KONUŞUNCA CANLI YAYINLAR BİLE UTANIYOR!

DEPREM İÇİN TOPLANAN PARA, ‘SOYLU KÜLTÜR EVİ’NE AKTARILDI, RAPORLA BELGELENDİ!

  • Pazar 26.7 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 27.2 ° / 14.8 ° Güneşli
  • Salı 26.4 ° / 14.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
13.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
14.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4