GAZETECİLERİN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

Libya’da şehit olan MİT mensubunun kimliğinin ifşa edilmesi gerekçesiyle yedisi gazeteci sekiz şüpheli hakkında yürütülen soruşturmada hâkimlik, gazetecilerin avukatlarına ulaşmadan barodan avukat atanmasını istedi ve tutukluluğunun de

GÜNDEM 4.05.2020 20:57:47 0
GAZETECİLERİN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

Libya’da şehit olan bir MİT mensubunun ifşa edilmesi gerekçesiyle yedisi gazeteci sekiz şüpheli hakkında yürütülen soruşturmada hâkimlik, gazetecilerin avukatlarına ulaşmadan barodan avukat atanmasını istedi ve atanan avukatlarla tutukluluğunun devamına hükmetti.Avukat Özcan Kılıç, konu hakkında, 'Alelacele avukatlar ve kendilerini dahi olmadan, avukat atamış gibi yapıp ısrarla tutukluluğun devamına karar veriyor. Mahkemeye uğradım ve 34. Ağır Ceza bir haftadır daha dosyayı inceliyorken bunu yapıyorlar. Hiç uygulanmamış bir yöntemdi' ifadelerini kullandı.
 
Libya’da yaşamını yitiren MİT çalışanının cenaze töreni ile ilgili haberler ve Twitter paylaşımları nedeniyle iki aydır tutuklu bulunan Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç, Barış Pehlivan, Aydın Keser, Ferhat Çelik, Murat Ağırel, 'firari' olan Erk Acarer ile CHP Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E.E  hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenmeye devam ediyor.
Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre inceleme sürerken Istanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu 2 Mayıs’ta Sulh Ceza Hâkimliği’nden altı gazetecinin tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti. 8 Mayıs’ta yapılacak aylık tutukluluk incelemesi 2 Mayıs Cumartesi günü yapıldı. Talebi değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, ‘evrakın hafta sonu gelmesi, talebin gecikmesinde sakınca bulunması’gerekçeleriyle gazetecilerin avukatlarına ulaşmadan barodan avukat atanmasını istedi. Gazetecileri dinlemeyen hâkimlik, görevlendirilen avukatlarla gazetecilerin tutukluluğunun devamına karar verdi.

Konuya ilişkin Yeni Yaşam'a konuşan Keser ve Çelik’in avukatı Özcan Kılıç, “Dava açıldı, mahkemesi belli ve asıl mahkeme şu anda dosyayı inceliyor, 34. Ağır Mahkeme ve taleplerimiz vardı. Ama mahkeme dosyayı incelerken, savcılık korsanvari bir şekilde tutukluluğun devamını sağlamak için hafta sonu Sulh Ceza Mahkemesine başvuruyor ve Baro’dan başka avukatlar atıyor ve bunlar hiç dosyayı bilmeyen avukatlar. O avukatlar da sanki dosyayı biliyormuş gibi tutanağa savunmaları alıp, tutukluluğun devamına yönelik bir karar veriyor ve bu korsanvari bir karardır.
Bu da bu dosyada hükûmetin ne kadar sıkıştığını gösteriyor.

Alelacele avukatlar ve kendilerini dahi olmadan, avukat atamış gibi yapıp ısrarla tutukluluğun devamına karar veriyor. Mahkemeye uğradım ve 34. Ağır Ceza bir haftadır daha dosyayı inceliyorken bunu yapıyorlar. Hiç uygulanmamış bir yöntemdi. Bunu da görmüş olduk. Kararda zaten şöyle diyorlar, acele olduğu için hafta sonu olduğu için, avukatları çağırmamıza fırsat olmadığı için gibi ibareler yer alıyor. Israrla hafta sonuna denk getiriyorlar. Normalde tutukluluk incelemesi tutuklanma günleri olan ayın 8’i ama 2’sine gün alıyorlar” ifadelerini kullandı. 
Gazetecilere MİT Kanunu’na muhalefet ve istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etme suçlaması yöneltiliyor. Öte yandan dosya kapsamında 'firari' olduğu belirtilen BirGün yazarı Erk Acarer hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'da 'birkaç tane asker'in şehit düştüğünü açıklamasının ardından, bölgede hayatını kaybeden devlet görevlilerine ilişkin haber ve iddialar kamuoyuna yansımaya başladı.Gelişmeleri haberleştiren Yeniçağ, daha sonra haberini yayından kaldırmış, Odatv ise 'Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı' başlıklı bir haber yayımlamıştı. Odatv, haber nedeniyle 'MİT mensubu ve ailesinin bilgilerini ifşa etmek, aile üyelerinin güvenliğini riske atmak' iddiasıyla suçlandı.

İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, yaşanan gelişmeler sonası TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 'Libya'da limanda bombalanmaya çalışılan bir geminin yanındaki deponun vurularak patlaması sırasında 2 şehit verdik. Saray rejiminin izlediği hatalı politikaların bedelini sahada çarpışanlarımız ödemeye devam etmektedir. Libya'daki iç savaşa katılmanızın Türk halkı tarafından kabul edilmediğini görerek, şehit haberlerinin gelmesine halkın tepki vereceğini düşünerek mi bazı haberleri gizliyorsunuz? Yaptığınız hiçbir şeyin makul bir izahı yok' diye konuşmuştu.
Haber sonrası Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç 'İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek' suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Terkoğlu ve Kılınç, dün (5 Mart 2020 Perşembe) sevk edildikleri Sulh Ceza Hâkimliği'nce tutuklanmışlardı.

Terkoğlu ve Kılınç'ın tutuklanmasının ardından Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivanda soruşturmaya dahil edilmiş, bugün (6 Mart 2020 Cuma) Çağlayan Adliyesi'nde ifade vermişti. Pehlivan, akşam saatlerinde tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği'nce tutuklandı.Pehlivan'ın tutuklanmasının ardından, aynı soruşturmaya dahil edilen Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Sorumlu Müdür Aydın Keser ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel de tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gazeteciler, nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

6 Mart'ta serbest bırakılan Çelik ve Keser 8 Mart'ta tekrar gözaltına alındı. Ağırel ise ifadeye çağrıldı. Gazeteciler devam eden süreçte MİT Kanunu'na muhalefet gerekçesiyle tutuklandı.
16 Nisan'da İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ hakkında da 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu' çerçevesinde dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke düzenlenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderildi.


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

AKP'Lİ YENİŞEHİRLİOĞLU'NDAN "ROLEX" SAAT AÇIKLAMASI

AKP'Lİ ZEYBEKCİ: . İSRAİL İLE TİCARETİN SÜRMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNDU

İZMİR VE YALOVA'DA İKİ ALAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ OLARAK BELİRLENDİ

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ'NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ

ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI...

ERDOĞAN İMZALADI: AVRUPA'DAN GETİRİLECEK EŞYA VE İLAÇLARDA VERGİ ORANI ARTIRILDI

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL'DEN TOPRAK KAYMASI AÇIKLAMASI: 30 EV VE TOPLAM 114 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

MANSUR YAVAŞ: "PROJE YAPIYORUZ' ADI ALTINDA LÜKS BELEDİYE BİNALARI YAPMAK DOĞRU DEĞİL. BÖYLE YAPINCA İŞTE FAHİŞ MİKTARLI BORÇLAR ORTAYA ÇIKIYOR"

CHP’Lİ ÖZTÜRKMEN MÜLAKAT SKANDALININ BELGELERİNİ PAYLAŞTI

KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"

KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI EYÜP KAHVECİ: İLK İCRAATIMIZ İSRAF KÜLTÜRÜNÜ ORTADAN KALDIRMAK

ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL'İ ATİNA'YA DAVET ETTİ

AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

İRAN DEVLET HABER AJANSI IRNA, BU SABAH ASKIYA ALINAN SİVİL UÇUŞLARIN YENİDEN NORMALE DÖNDÜĞÜNÜ DUYURDU

AKP’DEN GÖREVİ DEVRALAN CHP'Lİ MAZGİRT BELEDİYE BAŞKANI TAYHAVA: BELEDİYEMİZİN ŞU AN 45 MİLYON 534 BİN LİRA BORCU VAR, İCRALAR HARİÇ

İMAMOĞLU: DİLERİM, FİLİSTİNLİ VE UKRAYNALI ÇOCUKLAR, EN KISA ZAMANDA BARIŞ VE HUZUR DOLU BİR HAYATA KAVUŞURLAR

İZMİR'DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM... İZMİR VALİSİ ELBAN: "VALİLİĞİMİZE BİLDİRİLEN HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK BULUNMAMAKTADIR"

CHP'DE YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BELLİ OLDU

"HAFTA SONU KAFE VE RESTORANLARA GİTMEYİN"ÇAĞRISI

AKP VE MHP GRUPLARINDAN CHP'YE TAZİYE ZİYARETİ

TOKAT SULUSARAY'DA 5.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD: YOZGAT İLİMİZDE 2 KATLI BİR EV İLE TOKAT İLİMİZİN SULUSARAY İLÇESİNDE 5 AHIRIN ETKİLENDİĞİNE DAİR İHBARLAR ALINDI

TAKSİCİYİ ÖLDÜREN ŞÜPHELİ İFADESİNDE, "ÜCRET YÜZÜNDEN TARTIŞMIŞ OLSAK DA ARAÇTAN PARA ÇALMAK İÇİN BİNMİŞTİM" DEDİ

SARIYER’DE TAKSİCİYİ ÖLDÜREN İRANLI ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

İBB MECLİSİ’NDE MHP VE BBP GRUP KURDU

İETT'NİN 2023 FAALİYET RAPORU İBB MECLİSİ'NDE KABUL EDİLDİ...

AFAD: "YOZGAT VE TOKAT İLLERİNDEKİ 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZLERİNE TOPLAM 231 İHBAR GELMİŞTİR, CAN KAYBI BULUNMAMAKTADIR"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BATILI ÜLKELERİN TEK SES OLARAK İSRAİL'E 'DUR' DEMELERİ GEREKİYOR"

KAVALA VE DEMİRTAŞ ŞARTI KONMUŞTU: BAKAN FİDAN, HOLLANDA'YA GİDİYOR

Yükleniyor


AKP'Lİ ZEYBEKCİ: . İSRAİL İLE TİCARETİN SÜRMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNDU

İZMİR VE YALOVA'DA İKİ ALAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ OLARAK BELİRLENDİ

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ'NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ

ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI...

ERDOĞAN İMZALADI: AVRUPA'DAN GETİRİLECEK EŞYA VE İLAÇLARDA VERGİ ORANI ARTIRILDI

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL'DEN TOPRAK KAYMASI AÇIKLAMASI: 30 EV VE TOPLAM 114 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

  • Cumartesi 24.1 ° / 10.7 ° false
  • Pazar 23.3 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 23 ° / 10.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16