GAZETECİLERİN DAVASINDA ARA KARAR VERİLDİ

Libya’da şehit olan MİT görevlisinin kimliğini açıkladıkları gerekçesiyle 7 gazeteci ve bir belediye çalışanının yargılandığı davada mahkeme ara kararını açıkladı. Gazeteciler Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel&#

GÜNDEM 24.06.2020 22:36:53 0
GAZETECİLERİN DAVASINDA ARA KARAR VERİLDİ

Libya’da şehit olan MİT görevlisinin kimliğini açıkladıkları gerekçesiyle 7 gazeteci ve bir belediye çalışanının yargılandığı davada mahkeme ara kararını açıkladı. Gazeteciler Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel'in tutukluluğunun devamına; Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Terkoğlu'nun tahliyesine karar verildi. Erk Acarer hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Dava 9 Eylül'e ertelendi. 
Libya’da şehit olan MİT görevlisinin kimliğini açıkladıkları gerekçesiyle 'Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının ve ailelerinin kimlik, görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri yayımlamak, yaymak ve açıklamak' suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 7 gazeteci ve Manisa Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E. E. bugün İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.
Tutuklu gazeteciler Oda TV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Oda TV muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser mahkeme salonundaki yerini alırken, tutuksuz yargılanan belediye görevlisi E. E. Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Gazeteci Erk Acarer ise yurt dışında olduğu için duruşmaya gelmedi.
Gazetecilerin ve avukatlarının savunmasının ardından savcı mütalaasını verdi, 6 gazetecinin tutukluluk halinin devamını istedi. Gazeteci Erk Acarer için de yakalama emri çıkarılmasını talep etti. Mahkeme ara kararında gazeteciler Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel'in tutukluluğunun devamına, Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Terkoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Erk Acarer hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Dava 9 Eylül'e ertelendi. 
Yargılanan gazetecilerin duruşma sırasındaki fotoğrafı milletvekilleri tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
Gazetecilerin avukatları şu savunmaları yaptı:
Murat Ağırel'in avukatı Ruşen Gültekin: 'Bugün yargılama konusu olan iki kişi bu vatan için şehit olan kişiler. Bu yargılamanın ruhu açısından Türkiye’nin Libya’yı işgali değil, Libya’nın doğru bir yere gidebilmesi için oraya giden unsurlarla gurur duyarız. 17 yıl cumhuriyet savcısı olarak görev yapan ben, bir TV kanalından iddianame alıntı yapılıyordu. Bu işin suç olduğunu anlattım ve ben bu yayına girdikten sonra bu iddialar kesildi. Ben ülkemde adalet olduğuna inanıyorum ve bunu sağlamak için de elimden gelen mücadeleyi yapmak istiyorum. Bu mahkemenin huzurunda arz edildi. Benim müvekkilim bütün bilgileri internetten toplamıştır. Murat’ı kesseniz Türkiye ile ilgili bir bilgiyi kimseye vermez. Bir kere şeklen iddianamede Murat’ın diğer sanıklarla bir bağlantısı yok. Olması gereken şudur, tevkif edilmeliydi sizin önünüze ayrı ayrı gelmeliydi. Bu iddianamede ne anlatılıyor biz anlamıyoruz. Murat bunların MİT mensubu olduğunu anladığında çok değişik bir müdahaleyle karşılaşıyor. Gökten bir el geliyor ve bunu alıp ve yok edebiliyor. Bu iddianamede ne anlatılıyor biz anlamıyoruz. Murat bunların MİT mensubu olduğunu anladığında çok değişik bir müdahaleyle karşılaşıyor. Gökten bir el geliyor ve bunu alıp ve yok edebiliyor.”
 
’16 KİLO VERDİ VE EVLAT ÖZLEMİ VAR’
“Caseofficer sözcüğü açıklandı ama şeklen yabancı kelimeleri yazmak daha çok okutur. Suçlamanın asıl temelinde yatan şey ilk paylaşan kişinin Murat olduğu. MİT mensubu gemiye kendi adıyla binmiyor. Olayda ifşa gerçekleşmemiştir. Müvekkilim bu suçu işlemediğine ben kalben inanıyorum. Bugün Türkiye’de tutuklama kanayan bir yara. Murat’ın kızı uyumuyor artık. Bu insanların kaçma şüphesi yok kovsanız gitmez. 16 kilo verdi bu çocuk içeride evlat özlemi var. Adli kontrol talebiyle tahliyesini talep ediyoruz.'

Aydın Keser’in avukatı Sercan Korkmaz: “Söylenecek hiçbir şey kalmadı. Şapkadan tavşan çıkartamayacağız. İddianamenin ciddiyetsizliği ortada ama ciddiyeti olan bir durum ise salgın ortamıdır.'
Ferhat Çelik'in avukatı Özcan Kılıç: 'Bu haber 19-20-21-22 günleri yayınlanmış haberler.Vefat eden MİT mensupları görevdeyken değil, vefat edildiği haberleri yapılıyor. 22 Şubat’ta ihale Murat Ağırel’e yıkılıyor. Mailleri hacklaniyor.Vefat etmiş, cenaze haberi yapıyorsunuz. Sanki görevdeyken ifşa ettiniz, hayatlarını tehlikeye attığı gibi gösteriliyor. Hakikaten mantığa uygun değil. 30 yılda en rahatsız olduğum dava bu oldu. Bu tür davalarda haber olur. Asliye cezaya çıkarsanız, zaten asliye cezalıktı bir maddeyle ağır cezalık oldu. AYM’nin kararı tarifi çok ayıp bir şey. 2010’lar toplu davalar vardı, biz TV’lere gazetelere bakıldığında kim tutuklanacak kim bırakılacak bilirdik. Müvekkillerimizin ifadeleri karşılaştırıldı haber yapıldı Sabah gazetesinde. Basın hepsinin hükmünü verdi. Bu örgüt davası değil, MİT görevlilerini deşifre etmiş değil, hakaret değil… üç savcının imza atmış olması özel karakteristik bir örnek olmuş. Mahkemeniz hukuki ve adil bir değerlendirme yapabilir.'
Hülya Kılınç'ın avukatı Celal Ülgen: 'İddia makamı bir zoru başarmak istemiş: Bir tarafında Yeniçağ bir tarafında Oda TV bir tarafında Yeni Yaşam almışlar, bir örgüt oluşturabilir miyiz diye iddianame yazmışlar. İddianameyi hazırlayan savcı suç olarak MİT Kanunu gösterdi 27 md. Peki iddianamede 329 nerden çıktı. Temel bir olay var iddianamenin hukuki değerlendirme bölüm AYM’nin kararından ve Yargıtay’ın verdiği Berberoğlu kararından kopyalanarak alınmıştır. İddianamedeki hukuki değerlendirme bölümü sözcük hatalarına kadar oradan alınmıştır. Bu olayda Hülya Kılınç için TCK 329 uygulanamaz. MİT Kanunu 27/3 geldiğimiz zaman burada örgütlü bir suçtan bahsetmeliyiz. İfşa, bir defa açıklama oldu mu bir daha ifşa olmaz. Bir şeyin farkındayız. Mahkemenizi suçlamıyorum. Türkiye’de uzun bir sürerdir hukuk tutulması yaşıyoruz... Buradan çıkış yolu aramamız gerekiyor. Müvekkillerimizin tahliyesini talep ediyoruz.

'Barış Pehlivan'ı avukatı Hüseyin Ersöz: 'Onların yapmış olduğu savunmaların bir benzerini de orada yaptılar. Olayı tarafsız bir şekilde anlattılar. Onların avukatlıklarını yapmak çok zor ki ama bir şeyi unuttular tahliye talep etmediler onu da biz talep edeceğiz. Soruşturma aşamasında bir sürü hukuksuzluk yaşandı belki bunlar sizin önünüze gelmedi. Müvekkillerimiz avukatsız tutukluk incelemesine maruz kaldı. İddianamenin ortasında bu suçlarla ilgisi olmayan iki olayı da koydular. Biri Barış Pehlivan’ın darp meselesi ve Ağırel hakkında iki farklı karar verilmesi. Sizin vicdanlarınıza, hukuk adamlığınıza yönelik savunmalar gerçekleşti. Gazeteciliği tartışacağımız yer burası olmamalı.

Her akşam tartışma programlarında koca koca adamlar çıkıp Libya’da ne olacak diye konuşup cumhurbaşkanının söylediklerinin peşine düşmeyeceksiniz... Kusura bakmayın gazetecilik bu değil. Hepsi haber, hepsi gazetecilik faaliyeti, hepsi ifade hürriyeti kapsamında. Bir de şunu hiç tartışmadık, Ankara’da Ümit Özdağ hakkında fezleke var. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hem MİT Kanunu hem TCK 329’dan yaparken neden Ankara sadece MİT kanunundan fezleke hazırladı? Ortada gazetecilik faaliyetinden başka bir şey yoktur. Talebimiz; haksız bir şekilde tutuklanmış hayatlarından 19 ayın çalınmış olan ve üstüne 3,5 ayda eklenmiş müvekkillerimizin tahliyesini talep ediyoruz.'
Barış Terkoğlu'nun avukatı Yiğit Akalın:  'Eren Ekinci’nin ifadesi 21 Nisan’nda alındı. İddianameden 2 gün önce. İddianameden 2 gün önce dahi TCK 329 ortada yok. Huzurdaki davada Odatv özelinde hiçbir suç unsuru yoktur. Ben kendimde suç buldum, biz izah edememişiz. Barış Terkoğlu hala neden tutuklu? İddianamede Terkoğlu’nun isminin geçtiği yerlerde o da haberi biliyordur diye bir şey yok. Sadece sorumlu haber müdürü olması nedeniyle yazıyor. Müvekkilimin huzurda olmaması gerekiyor. Huzurda TCK 329’dan tutuklu değiliz, esas hakkında savunma yapmıyoruz. Tahliye talebinde bulunuyorum 27/3’ten tutuklandığım için 27/3’ten tahliye talebinde bulunuyorum. Hayatım boyunca kimse için derhal beraat talebinde bulunmadım. Bulunmam da ama Terkoğlu’nun derhal beraat etmesi gerekiyor. Başta müvekkilim olmak üzere hepsinin tahliyesini talep ediyoruz.'
Erk Acarer'in avukatı Ömer Faruk Eminağoğlu: Bu dava bütün sanıklar yönünden derhal beraat koşulunun oluştuğu bir davadır. Müvekkillim yurt dışındadır. Suç işlediği söylendiği süreçte yurt dışındadır. Gaip konumdadır. Bu yüzden hakkında yakalama kararı verilemez. Gaip sanık için ne yapılır? Bulunduğu ülke ile suçluların iade anlaşması uygulanır. İade talebinde bulunur, geçişi tutulmaya göre Türkiye götürülür. MİT şehitleri bu yasa kapsamına girmez. 27. Maddenin uygulanma koşulları yoktur. Her şeyden önce burada yargılananlar için derhal beraat kararı verilmelidir.”


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM GENEL KURULU'NDA CHP VE MHP ARASINDA 'MANİSA' TARTIŞMASI

ERDOĞAN: İSRAİL İLE YOĞUN TİCARİ İLİŞKİLERİ AYAKTA TUTMUYORUZ, O İŞ BİTTİ

SPORDAN SORUMLU ESKİ DEVLET BAKANI MEHMET ALİ YILMAZ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA ZEKİ YİĞİT YENİDEN SEÇİLDİ

YARGITAY 23 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

ÖZGÜR ÖZEL: BİRİLERİ AKSİNİ SÖYLESE DE BU MECLİS TEK SANDIKLA KURULMUŞ MECLİSTİR

YANIKÖMEROĞLU'NUN KATILIMIYLA CHP'NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 126 OLDU

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASI...GÖKÇE GÖKÇEN: "TÜM SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKANA KADAR HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA VERİLEN ARA KARARA TEPKİ: "BU KATLİAM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ"

STEİNMEİER ZİYARETİNİN 3’ÜNCÜ GÜNÜ ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELECEK

ERDOĞAN MECLİS'TEKİ GENEL BAŞKANLAR İLE BULUŞTU, FATİH ERBAKAN'I DAVET ETMEDİ

'23 NİSAN VALİSİ’NİN TAKSİM KARARI GÜNDEM OLDU

TCMB: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL’DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL VE A TAKIMI İLE YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASI DEĞERLENDİRDİ

DİYANET, YENİ GEZİLER İÇİN ŞİMDİDEN BİLETLERİ AYARLADI…

YEREL SEÇİM HEZİMETİ İKİ PARTİYİ YAKINLAŞTIRDI: DİKKAT ÇEKEN YENİ İDDİA

DEVLET ERKANI, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ERDOĞAN AÇIKLADI: ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİNDE 'YENİ ANAYASA' TEKLİFİNDE BULUNACAK

YÜKSELİŞ ROBO-YÜK ROBOTİK TAKIMI, ÜLKEMİZİ AVRUPA'DA TEMSİL EDECEK

İSTANBUL VE ANKARA'DA GAZETECİLERE GÖZALTI

DÖNMEZ ; AMACIMIZ BATAKLIĞI KURUTMAK

ERDOĞAN, IRAK TÜRKMEN TOPLUMU TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ

ERDOĞAN, ERBİL’DE NEÇİRVAN VE MESRUR BARZANİ TARAFINDAN KARŞILANDI

STEİNMAİER'İN MÜZE GEZİSİ SIRASINDA "GAZZE'DEKİ KATLİAMI DURDURUN" DÖVİZİ ASILDI, "YAŞASIN FİLİSTİN" MARŞI ÇALINDI

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

TBMM'DE ATATÜRK ANITI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKAN ÇETİN DOĞAN YENİDEN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

ÖZGÜR ÖZEL’DEN 23 NİSAN VİDEOSU

VAN'DA KAYYUMDAN DEM PARTİ'YE GEÇEN TUŞBA VE EDREMİT BELEDİYESİ'NİN BORCU 539 MİLYON TL OLARAK AÇIKLANDI

Yükleniyor


ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM GENEL KURULU'NDA CHP VE MHP ARASINDA 'MANİSA' TARTIŞMASI

ERDOĞAN: İSRAİL İLE YOĞUN TİCARİ İLİŞKİLERİ AYAKTA TUTMUYORUZ, O İŞ BİTTİ

SPORDAN SORUMLU ESKİ DEVLET BAKANI MEHMET ALİ YILMAZ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA ZEKİ YİĞİT YENİDEN SEÇİLDİ

YARGITAY 23 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

ÖZGÜR ÖZEL: BİRİLERİ AKSİNİ SÖYLESE DE BU MECLİS TEK SANDIKLA KURULMUŞ MECLİSTİR

  • Perşembe 34.1 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Cuma 29 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16