ERDOĞAN’DAN BIDEN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE MESAJ: “TEMENNİ EDERİM 24 NİSAN’I UNUTTURACAK ADIMLARI ATMIŞ OLURUZ”  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile, NATO Liderler Zirvesi kapsamında yapacağı görüşme öncesinde; “Dedikoduları bırakıp, neler yapabiliriz konuşmamız lazım. Bütün derdimiz, beklentimiz; amasız fakatsız bir

GÜNDEM 13.06.2021 18:54:08 0
ERDOĞAN’DAN BIDEN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE MESAJ: “TEMENNİ EDERİM 24 NİSAN’I UNUTTURACAK ADIMLARI ATMIŞ OLURUZ”  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için Brüksel’e hareketinden önce, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. 
Zirvede, ittifaka verilen önemin altını çizeceklerini belirten Erdoğan, “NATO farklılaşan tehditler karşısında kendisini güncellerken, yeni şartlara da uyum sağlıyor. Bu süreçte güvenliğin bölünmezliği, dayanışma ve beraberlik başta olmak üzere ittifakın temelinde yer alan karar alma mekanizmalarından ve ilkelerinden taviz verilmemesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Erdoğan, dün Afrin’de Şifa Hastanesi’ne düzenlenen saldırıyı, şu sözlerle değerlendirdi:
“PKK/YPG'nin nasıl kalleş ve vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir. Aralarında bebeklerin, doktorların, hastaların da olduğu 14 sivil saldırıda şehit olmuş, 32 kardeşimiz de yararlanmıştır. Buradan bir kez daha saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizde masumları, Suriye’de sivilleri, Irak’ta Kürt kardeşlerimizi katleden bu alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabını soracağız.”
Türkiye’nin sınırlarının NATO’nun sınırlarını da oluşturduğunu belirten Erdoğan, “Kendi sınırlarımızı korurken NATO’nun sınırlarını da koruyoruz. Verdiğimiz mücadelelerde, haklı olarak ittifak ruhuna uygun olarak hareket edilmesini bekliyoruz. Müttefiklerimize başta terörizm olmak üzere ülkemize yönelik tehditler karşısında dayanışma göstermelerini beklediğimizi de ifade edeceğiz” dedi.
Erdoğan; gazetecilerin zirve kapsamında, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde hangi konuların ele alınacağı sorusuna şu yanıtı verdi:
“DEDİKODULARI GERİDE BIRAKIP, KONUŞMAMIZ LAZIM”
'Sayın Biden ile bizim göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular vesaire, içeride dışarıda oldu, bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz neler yapacağız bunları konuşmamız lazım.
“TÜRKİYE RASTGELE BİR ÜLKE DEĞİL”
24 Nisan bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşımı beklemezdik. Ama bu yaklaşım, bizleri ciddi manada üzmüştür. Ve bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Türkiye rastgele bir ülke değil. Türkiye, Amerika ile NATO'da müttefik bir ülke. İki müttefikin kalkıp da bu konuda NATO ile yakından uzaktan alakası olmayan Ermeniler konusunda böyle bir yaklaşımın içine girilmesi bizi rahatsız etmiştir. Bunu hatırlatmadan geçmek mümkün değildir.
“MASA ÜSTÜNDE KALAN KONULAR VAR: BUNLARIN DA EN ÖNEMLİSİ F-35”
Savunma sanayine yönelik masa üstünde kalan konular var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye maalesef, ahdini yerine getirdiği halde ahdini yerine getirmeyen sözleşmeye uymayan bir Amerika var. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var, bunun yanında ciddi manada parça alma işlemini Türkiye'den yaptıkları halde, 700-750 civarında parçayı veren Türkiye var. 5 tane F-35 verilmiştir, daha sonra da bu F-35’lere el koymak suretiyle bunlar gönderilmemiştir. Patriot’lar konusunda da ABD sözünde durmadı. 
Patriot’lar konusu var. Yine sözünde durmamış, bunları geri almış. Geri alınca bizler de bu arada Rusya ile anlaşmaya gitmek suretiyle, S-400’ler konusunda adım attık. S400’leri aldık. Bunların yanında daha başka birçok, savunma sanayinde; başlayıp da devam edemediğimiz konular var. 
“BÜTÜN DERDİMİZ, AMASIZ FAKATSIZ BİR YAKLAŞIMI GÖRMEK”
Gönül bunları arzu etmiyor. Bundan sonraki süreçlere yönelik, neleri yaparız, yapamayız ikili görüşmede masaya yatırmamızda fayda var. Bütün derdimiz, beklentimiz NATO’nun dayanışmasına güç katacak amasız fakatsız bir yaklaşımı Amerika’dan görmektir. NATO’dan ve ittifak ülkelerinden ülkemizin güvenlik hassasiyetlerinin dikkate alınmasını, söylem ve eylemde müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesini bekliyoruz.”
Erdoğan ABD’nin Afganistan’dan çekilme planı ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Amerika, Afganistan'ı terk etmenin hazırlığı içinde. Terk ettiği andan itibaren süreci devam ettirecek, güvenilir tek ülke malum Türkiye. Bu konuda arkadaşlarımız muhataplarına gereken cevapları da verdiler.”
“AMERİKA İLE LİDERLERİYLE YENİ TANIŞAN BİRİSİ DEĞİLİM”
Erdoğan, Biden görüşmesine ilişkin bir başka soru üzerine ise şu yanıtı verdi:
“Amerika ile Amerika'nın liderleri ile yeni tanışan birisi değilim. Yani Bush döneminden itibaren bu süreç içinde; gerek Sayın Obama ile olan bir sürecimiz var. Malum Trump ile olan bir sürecimiz var. Biden ile olan bir süreci yaşıyoruz. Ve bu süreç içinde de ‘hepsi ile kötü günlerimiz oldu’ diyemem. Genelde çok çok başarılı çalışmalar yaptık.
Başarılı çalışmalar esnasında Amerika gibi bir ülkeden Türkiye'nin beklentileri tam manası ile karşılığını buldu derseniz onu da buldu diyemem. Temenni ederim ki bundan sonra bulalım. Şu anda NATO ülkeleri içinde üzerine düşen görevleri yerine tam manası ile yerine getirenlerden bir tanesi, ilk 5'in içinde olmak üzere Türkiye’dir. Bunu kendileri de takdir ediyorlar, kabul ediyorlar.
Sayın Biden ile ilk defa bir araya gelmeyeceğiz. Geçmişte kendileri ile gerek evinde ziyaret etmek suretiyle gerek Amerika'da bulunduğumuz yerde bir araya gelmek suretiyle birçok görüşmelerimiz oldu. Kendisinin Obama'nın yardımcısı olduğu dönemde de sık sık görüştüğümüz bir dostumuz. Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi, hassasiyet içinde yaparak 24 Nisan'ı unutturacak adımları da atmış oluruz.”
“DÖVİZ REZERVİ, 100 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ VAZİYETTE”
Erdoğan, Merkez Bankası’nın rezervleri ile ilgili olarak da şöyle konuştu:
“Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta, 100 milyar dolar seviyesini ulaşmış vaziyette. Yakın zamanda, en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelen Çin ile çok önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çin’le 2,4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız vardı. Şimdi bu rakamı 3.6 milyar dolarlık yeni bir swap anlaşmasıyla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk. 46 milyar Türk lirasına anlaşmayı böylece gerçekleştirmiş olduk. Türkiye'nin son zamanlardaki ciddi bir sıçraması oldu.
Kendilerine göre ‘Merkez Bankası’nın döviz rezervleri düşüyor’, bundan dolayı zil takıp oynayanlar var. Oyunları bozulmuş oldu. 100 milyar dolar ile inşallah; başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar çıkmıştık, bu tırmanış şimdi yeniden başlıyor. Bu tırmanışı da devam ettireceğiz.”
MÜSİLAJDA GÜBRE SİNYALİ
Erdoğan, müsilaj sorunu ile mücadelede, 77 noktada 1700 metreküp müsilajın temizlendiği bilgisini verdi. Erdoğan, “Buradan toplanan müsilajın incelemeler neticesindeki durumuna göre bunlar, eğer gübre olmaya müsaitse, gübre olarak kullanılabilir. Bunun kararını kim verecek? Bu kurulan ekipler bunların kararın verecek ona göre de bunların adımı atılmış; olacak. Zaman alacak, ama bu işi inşallah kısa zamanda başaracağız” dedi.

 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

YARGITAY, BAŞKANINI SEÇEMİYOR: 25'İNCİ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

İZMİT BELEDİYE MECLİSİ'NİN AKP'Lİ ÜYESİ İBRAHİM EFE, KENDİNİ YERE ATTI, SALDIRIYA UĞRADIĞINI İDDİA ETTİ

METEOROLOJİ, KUVVETLİ RÜZGAR VE TOZ TAŞINIMI UYARISINI YİNELEDİ...

MERKEZ BANKASI: “PARA POLİTİKASI KURULU, ENFLASYON ÜZERİNDEKİ YUKARI YÖNLÜ RİSKLERE KARŞI İHTİYATLI DURUŞUNU YİNELEMİŞTİR”

TCMB, YÜZDE 50 OLAN POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTTU

AKP'DEN CHP'YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ'NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA

İMAMOĞLU: BEYOĞLU’NA FARKLI BİR ÇAĞI VE DÖNEMİ YAŞATACAĞIZ

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİROL AYDEMİR, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

ÇORLU DAVASI'NDA KARAR AÇIKLANDI

DEVLET BAHÇELİ, FERDİ TAYFUR ŞARKISIYLA YÜRÜDÜ

YILDIRIM KARA: DOĞA İÇİN SEFERBERLİK TALEP EDENLER, ÇED RAPORU ZORUNLULUĞUNU KALDIRIYOR

ŞAHİN’DEN DÖNMEZ’E ZİYARET

ŞAHİN’DEN ÖNTÜRK’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: "7 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 'BOZDOĞAN-29' OPERASYONLARINDA 23 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"

İYİ PARTİLİ UZ'UN KURULTAY DELEGE LİSTESİNDE USULSÜZLÜK YAPILDIĞI GEREKÇESİYLE ÇANKAYA 4. İLÇE SEÇİM KURULU'NA YAPTIĞI İTİRAZ REDDEDİLDİ

ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI BESLEYEMİYOR:ERDOĞAN VİCDANA GELSİN, ÇOCUKLARI DÜŞÜNSÜN

ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER’DEN DESTEK

AKP’DEN DEM PARTİ’YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ'NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI

ÖZEL’DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM GENEL KURULU'NDA CHP VE MHP ARASINDA 'MANİSA' TARTIŞMASI

ERDOĞAN: İSRAİL İLE YOĞUN TİCARİ İLİŞKİLERİ AYAKTA TUTMUYORUZ, O İŞ BİTTİ

SPORDAN SORUMLU ESKİ DEVLET BAKANI MEHMET ALİ YILMAZ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA ZEKİ YİĞİT YENİDEN SEÇİLDİ

YARGITAY 23 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

ÖZGÜR ÖZEL: BİRİLERİ AKSİNİ SÖYLESE DE BU MECLİS TEK SANDIKLA KURULMUŞ MECLİSTİR

YANIKÖMEROĞLU'NUN KATILIMIYLA CHP'NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 126 OLDU

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASI...GÖKÇE GÖKÇEN: "TÜM SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKANA KADAR HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA VERİLEN ARA KARARA TEPKİ: "BU KATLİAM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ"

Yükleniyor


YARGITAY, BAŞKANINI SEÇEMİYOR: 25'İNCİ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

İZMİT BELEDİYE MECLİSİ'NİN AKP'Lİ ÜYESİ İBRAHİM EFE, KENDİNİ YERE ATTI, SALDIRIYA UĞRADIĞINI İDDİA ETTİ

METEOROLOJİ, KUVVETLİ RÜZGAR VE TOZ TAŞINIMI UYARISINI YİNELEDİ...

AKP'DEN CHP'YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ'NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA

İMAMOĞLU: BEYOĞLU’NA FARKLI BİR ÇAĞI VE DÖNEMİ YAŞATACAĞIZ

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİROL AYDEMİR, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

ÇORLU DAVASI'NDA KARAR AÇIKLANDI

  • Cuma 29 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16