ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE TAŞINIYOR

Erdoğan’ın iki devletli çözüm ve Maraş açıklamalarına Atina’nın yanı sıra Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Fransa ve İsrail’den tepki gelirken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşı

GÜNDEM 22.07.2021 10:43:35 0
ERDOĞAN

Ankara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) iki günlük ziyaretinde Maraş’ın açılması politikasına destek mesajını yineleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki devletli çözüm ve Maraş açıklamalarına Atina’nın yanı sıra Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Fransa ve İsrail’den tepki gelirken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “ABD, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye tarafından desteklenen tutumunu provokatif, kabul edilemez ve krizi çözmek için yapıcı görüşmelere katılma sorumluluğuyla bağdaşmayan bir tutum olarak görüyor” açıklaması yaptı. Blinken, Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamalarının Kapalı Maraş bölgesinin net bir şekilde Birleşmiş Milletler (BM) sorumluluğunda olduğunu kabul eden BM kararlarını ihlal ettiğine dikkat çekti, geri adım atılması çağrısı yaptı. 

Fransa, Erdoğan’ı Kıbrıs için “iki devletli çözüm” sözleriyle ve Maraş açıklamalarıyla provokasyon yapmakla suçladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın ifadelerinin  “Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması için gerekli olan güvenin yeniden tesis edilmesi çabalarına zarar verdiği” savunuldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Yves Le Drian, GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ile görüştügünü,  BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden Fransa’nın konuyu Konseyde gündeme getireceğini söyledi. 
İngiltere de, konunun Konsey gündemine “acil olarak getirileceğini” ve “derin şekilde kaygı verici olduğunu” açıkladı. GKRY’nin BMGK’ye konu ile ilgili başvurduğu da kaydedildi.
Rusya Dışişleri Sergey Lavrov’un ise GKRY Dışişleri Bakanı Christoulides’le bir telefon görüşmesi yaptığı ve Rusya’nın “Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasında doğrudan müzakereler yoluyla Kıbrıs’ta iki bölgeli iki toplumlu bir federasyonun kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi kararlarının titizlikle uygulanmasına olan bağlılığını” vurguladığı belirtildi. Lavrov’un Güney Kıbrıslı mevkidaşını durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik her türlü adımdan kaçınmaya çağırdığı da aktarıldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı da Güney Kıbrıs yönetimine destek verdiğini duyurdu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Maraş’ın yeniden açılmasının kabul edilemez olduğunu ve “derin bir kaygı duyulduğunu” söylemişti.Tepkilere hem Dışişleri Bakanlığı hem KKTC Dışişleri’nden yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Borrell’in ifadelerine yönelik “Açıklama, AB’nin Kıbrıs konusunda gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunun yeni bir kanıtıdır” dedi.Bilgiç, “Sırf AB dayanışması adına yapılan ve bizim için yok hükmündeki bu açıklama, AB içinde veto hakkını kötüye kullanan GKRY ve Yunanistan’ın sözcülüğünü ve avukatlığını yapmaktan öteye geçmemektedir” ifadelerini kullandı. Bilgiç, “Bu kararlar Maraş’ta mülk sahiplerinin de haklarını korumaya yöneliktir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, bu kararlar yeni mağduriyetler yaratmayacak, eski mağduriyetleri bertaraf edecektir” diye konuştu. KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan ise, “Kapalı Maraş, KKTC toprağıdır ve her devlet gibi devletimizin de kendi toprakları üzerinde mutlak egemenliği vardır. Kıbrıs Türk halkının varlığını dahi görmezden gelen AB’nin tehditkar açıklamalarına karşın, Anavatan Türkiye ile birlikte meşru hak ve çıkarlarımızı koruma kararlılığında olduğumuzu bu anlamlı günde bir kez daha vurgularız” çıkışı yükseldi. 
‘GECEKONDU ELEŞTİRİSİ’
Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde açıkladığı “külliye müjdesine”  tepki gösterdi. Akıncı, Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a külliye inşa edileceğini açıklarken, mevcut binayı “İngiliz gecekondusu” olarak tanımlamasını Facebook hesabı üzerinden eleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı ofisi olarak kullanılan binanın 1934 yılında yapıldığına ve hemen yanına da 1989 yılında yeni bina yapıldığına dikkat çekti. İkinci binanın tehlikeli duruma gelmesi nedeniyle 2018’de yıktırılmak zorunda kaldığı bilgisini paylaşan Akıncı, “gecekondu” benzetmesi yapılan tarihi binanın ise halen ayakta kaldığını kaydetti.
“Devletlerin itibarına gelince, binalarının ihtişamı ile ölçülmez” ifadesini kullanarak, devletlerin itibarının “demokrasi, özgürlükler, insan hakları, hukuk, adalete olan saygı ve yurttaşların refah düzeyi ile ölçüldüğünü” belirtti. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16012,85%1,27
  • DOLAR

    44,00% 0,09
  • EURO

    51,08% -0,24
  • GRAM ALTIN

    7216,73% -0,55
  • Ç. ALTIN

    11873,13% -0,94

HAMBURG TÜRK BASINI YOLUNA DEVAM EDİYOR: YENİ DÖNEMİN YÖNETİMİ BELLİ OLDU

İSPANYA BAŞBAKANI PEDRO SANCHEZ NASIL SAVAŞ KARŞITLIĞININ SESİ OLDU?

“SORUŞTURMALARLA BİTMEYİZ!” HACETTEPE’DE DEV PANKARTLI PROTESTO

KARA KUVVETLERİ’NDE İHALE SORUŞTURMASI: BAKAN GÜLER’DEN İLK AÇIKLAMA

NAHÇIVAN ULUSLARARASI HAVALİMANI'NA İHA SALDIRISI: AZERBAYCAN VE İRAN’DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

HATAY’A DÜŞEN MÜHİMMAT SONRASI NATO TETİKTE: 5. MADDE TARTIŞMASI AÇILDI

KONUT BEKLEYEN BİNLERCE VATANDAŞ TEPKİLİ: TOKİ KURASINDA ‘KAYIP 497’ TARTIŞMASI

ANTRİKOTLU İFTAR MENÜSÜ TARTIŞMA YARATTI: AKP’Lİ ZENGİN’DEN “VEKİLLERİ AŞAĞI ÇEKMEYELİM” ÇIKIŞI

İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

İMAMOĞLU’NDAN ADAYLIK TARTIŞMASINA NET MESAJ: “BUGÜN BANA YAPILAN YARIN BAŞKASINA DA YAPILIR”

WASHİNGTON’DA GERGİN GÜN: TRUMP’A SAVAŞ YETKİSİ VERİLDİ, KONGRE’DE İSRAİL PROTESTOSU

PETROL KRİZİ BÜYÜYOR! BAKAN ŞİMŞEK’TEN AKARYAKIT İÇİN YENİ FORMÜL

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU

Hatay SINIRINDA GERİLİM: FÜZE PARÇALARI DÖRTYOL’A İSABET ETTİ

“TÜRKİYE’Yİ YASA BOĞAN OLAY: FATMA ÖĞRETMEN VE KAN DONDURAN İTİRAF”

İRAN’DA GİZLİ SEÇİM İDDİASI: YENİ DİNİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY Mİ?

MECLİS’TE MAKAM ARACI İFŞASI: BİR ŞOFÖRÜN GÜNLÜK PROGRAMI TARTIŞMA YARATTI

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA GERİLİM TIRMANIYOR: İRAN 10’DAN FAZLA TANKERİN VURULDUĞUNU DUYURDU

LAVROV’DAN NÜKLEER UYARI: “NÜKLEER SİLAHI OLMAYANI HARİTADAN SİLİYORLAR”

İRAN’DAN FIRLATILAN FÜZELER KATAR’I VURDU: ABD ÜSSÜ ALARMDA

“TÜRKİYE’YE SALDIRI OLUR MU?” SORULDU, HAKAN FİDAN NET YANIT VERDİ

MECLİS’TE İFTAR KRİZİ: ÖZGÜR ÖZEL GİTMİYOR, ADRES SİNCAN CEZAEVİ

İLAHİLİ ZİL TARTIŞMASI BÜYÜDÜ: ALİ ERBAŞ’IN KIZINDAN ELEŞTİRENLERE SERT SÖZLER

BOLU’DA KRİTİK GELİŞME: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TANJU ÖZCAN KARARI

SAVAŞ 4. GÜNÜNDE: ORTADOĞU'DA SALDIRILAR PEŞ PEŞE

İRAN HÜRMÜZ BOĞAZI’NI KAPATTIĞINI DUYURDU

TANJU ÖZCAN VE BAŞKAN YARDIMCISI SÜLEYMAN CAN TUTUKLANDI

AKARYAKITTA TARİHİ ZAM İDDİASI GÜNDEMDE

TANJU ÖZCAN TUTUKLAMA TALEBİYLE HAKİM KARŞISINDA

RIZA AKPOLAT İDDİASI GÜNDEMİ SALLADI: CHP İÇİNDEN DİKKAT ÇEKEN TEKLİF

Yükleniyor


İSPANYA BAŞBAKANI PEDRO SANCHEZ NASIL SAVAŞ KARŞITLIĞININ SESİ OLDU?

“SORUŞTURMALARLA BİTMEYİZ!” HACETTEPE’DE DEV PANKARTLI PROTESTO

KARA KUVVETLERİ’NDE İHALE SORUŞTURMASI: BAKAN GÜLER’DEN İLK AÇIKLAMA

NAHÇIVAN ULUSLARARASI HAVALİMANI'NA İHA SALDIRISI: AZERBAYCAN VE İRAN’DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

HATAY’A DÜŞEN MÜHİMMAT SONRASI NATO TETİKTE: 5. MADDE TARTIŞMASI AÇILDI

ANTRİKOTLU İFTAR MENÜSÜ TARTIŞMA YARATTI: AKP’Lİ ZENGİN’DEN “VEKİLLERİ AŞAĞI ÇEKMEYELİM” ÇIKIŞI

İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

  • Perşembe 15 ° / 2.7 ° Güneşli
  • Cuma 15.3 ° / 3.9 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13