EMEKLİ AMİRALLERİN GÖZALTINA ALINMASINA CHP'DEN İLK TEPKİLER...

Montrö Bildirisi Soruşturması kapsamında bildiriye imza atan emekli amirallerden 10'unun gözaltına alınıp, 4'ünün ifadeye çağırılmasına çoğunluğu CHP'li isimlerden art arda tepkiler geldi.

GÜNDEM 5.04.2021 17:24:23 0
EMEKLİ AMİRALLERİN GÖZALTINA ALINMASINA CHP

CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TSK’daki cübbeli general ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin ortak açıklama yapan 104 emekli amiral ile ilgili başlatılan soruşturmada, sabah saat 6 sıralarında gerçekleştirilen gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. 
Twitter hesabından paylaşım yapan Tezcan, gözaltı kararına tepki gösterdi.
Tezcan, paylaşımında şunları söyledi:
'Dün FETÖ’cüler orduda, Cem Gürdeniz hapisteydi. Bugün sarıklı cübbeli amiraller orduda, Cem Gürdeniz gözaltında. Anlaşıldı ki, iktidar dün neredeyse bugün de orada. Vatanseverler dün de susmadı, bugün de susmayacak.'
Montrö Bildirisi gözaltılarına tepkiler sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Mavi Vatan kavramının isim babası olarak bilinen emekli amiral Cem Gürdeniz’in gözaltına alındığı dakikalarla “Türkiye için utanç verici bir gün. Vatanseverler dün olduğu gibi bugün de boyun eğmeyecek!.” ifadelerini kullandı. Yaygın olarak sosyal medya üzerinden dile getirilen tepkilerden bazıları şöyle:
“UTANÇ VERİCİ BİR GÜN”
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “Emekli Amiral Cem Gürdeniz evine gelen polislerce gözaltına alındı. Türkiye için utanç verici bir gün. Biz bu oyunları daha önce de gördük. Vatanseverler dün olduğu gibi bugün de boyun eğmeyecek!. Silivri, Hasdal, Hadımköy, Mamak, Sincan’da alçak FETÖ kumpasına bile direndik, bu da geçecek.  Adalet için mücadeleye devam… Bu vesileyle adalet için savaşan tüm avukatların #AvukatlarGünü’nü kutluyorum.”
“ASIL SUÇU KİM İŞLİYOR ACABA?”
CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek: “Emekli Amiraller TCK 316. maddede yazılı ‘Anayasal Düzene Karşı Suç’ için anlaşma isnadıyla gözaltında! Anayasal düzende hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı, tarafsız Cumhurbaşkanı, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü vardır. Asıl suçu kim işliyor acaba? ”
“VATANSEVERLER DÜN DE SUSMADI, BUGÜN DE SUSMAYACAK”
Aydın Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Bülent Tezcan: “Dün FETÖ'cüler orduda, Cem Gürdeniz hapisteydi. Bugün sarıklı cübbeli amiraller orduda, Cem Gürdeniz gözaltında. Anlaşıldı ki, iktidar dün neredeyse bugün de orada. Vatanseverler dün de susmadı, bugün de susmayacak.”
“EMEKLİ ASKERLERİN FİKİR BEYANINDAN DARBE ÇIKMAZ”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: “Atatürkçü Subaylara alerjinizi Balyoz ve Ergenekon kumpas davalarından biliriz. Silahlı Kuvvetleri kuşatan sarıklı cübbeli generalleri 15 Temmuz’da durduran yurtsever Atatürkçü subay ve astsubaylarımızdı. Emekli askerlerin fikir beyanından darbe çıkmaz.”
“BIÇAK ETİ GEÇTİ KEMİĞİ KIRDI”
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: “Bu haksızlıklar artık dayanılmaz bir hal aldı…Bıçak eti geçti kemiği kırdı…Seçime kadar bu süre nasıl geçecek kara kara bunu düşünüyorum…”
CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç:  “Mesleki uzmanlık konularında düşünce açıklamak,toplumsal duyarlılığa dikkat çekmek, bir anayasal haktır. Bir siyasi zümrenin buradan darbe iması çıkartması, abartılı bir siyasi aymazlıktır. Mağdur edilen; Her kutsalı hunharca tartışmaya açan iktidar değil,Türkiye ve Türk Milletidir!”
“MUHALİF GÖRÜŞ BİLDİRENLERİ SİVİL DARBEYLE TUTUKLUYORSUNUZ
CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel:  “Milletimizin seçimde vereceği cevaptan çok korkuyorsunuz. Montrö mektubundan ucuz senaryolar üretip, muhalif görüş bildirenleri sivil darbeyle tutukluyorsunuz. Kozmik odaya kumpasçı, orduya sarıklı amiral sokanlar mağdur değil, ortaktır. Yurtsever demokratlar susmayacaklar.”
CHP’Lİ TOPRAK: EMEKLİ ASKERLERİN DARBE YAPTIĞI DÜNYANIN NERESİNDE GÖRÜLMÜŞ
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 104 emekli amiralin açıklamasını iktidar kanadının “darbe iması” olarak değerlendirmesi için “İktidar ittifakı, mağduriyet algısı yaratma çabasına girişti. Emekli askerlerin darbe yaptığı, dünyanın neresinde görülmüş? Ayrıca bir darbenin kamuoyuna önceden yapılan bir yazılı açıklamayla duyurularak yapıldığı, nerede görülmüş? Türkiye’de darbeler dönemi kapanmıştır” dedi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporu hazırladı. Toprak’ın haftalık değerlendirmesinden öne çıkanlar şöyle:
YAŞANAN AĞIR EKONOMİK BUHRANIN ÜSTÜNÜ ÖRTME ÇABASIDIR: Boğaziçi öğrencilerinin demokratik protestoları için ‘kalkışma, dış güçlerin darbe hazırlığı’ deyip, hukukçuların, emekli büyükelçilerin, Yargıtay başsavcılarının görüş ve beyanatlarına karşılık, emekli subayların Montrö açıklamasından darbe yaratma senaryoları da siyasi mağduriyet algısı arayışlarının bir başka örneğidir. Yaşanan ağır ekonomik buhranın üstünü örtme çabasıdır! Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışma gündemine gelmesi üzerine gerefk siyasi partiler gerekse bilim insanları, hukukçular çeşitli açıklamalar yaptılar. 126 emekli büyükelçi ortak bir açıklamayla; Montrö’den çekilmenin konuşuluyor olmasının bile Türkiye’nin ulusal egemenlik, bağımsızlık, ulusal çıkarlarına, Karadeniz’in Montrö sayesinde bir ‘barış denizi’ olma olgusuna ve nihayet Mavi Vatan’a ağır zarar vereceğini dile getirdiler.
EMEKLİ ASKERLERİN DARBE YAPTIĞI NEREDE GÖRÜLMÜŞ: Aynı konuda 103 emekli amiralin açıklama yapması üzerine iktidar ittifakı derhal ‘darbe iması’ iddiasıyla mağduriyet algısı yaratma çabasına girişti. Öncelikle emekli askerlerin darbe yaptığı, dünyanın neresinde görülmüş? Ayrıca bir darbenin kamuoyuna önceden yapılan bir yazılı açıklamayla duyurularak yapıldığı, nerede görülmüş? İç ve dış politikadaki, hukuk ve yargıdaki, ekonomi ve siyasi alandaki pek çok konuda emekli Yargıtay üyeleri, emekli AYM başkan ve üyeleri, emekli müsteşarlar, vb. açıklama yapıp, yorum ve görüş beyan ediyor da emekli subaylar görüşlerini açıklayınca neden hemen darbe çağrısı oluyor. Eski Başkan Trump’ın başkanlığı devretmeme, seçimi kaybederse taraftarlarını Washington’da toplanmaya çağırma açıklamaları üzerine ABD ordusunda muvazzaf ve emekli 200 general ve amiral ortak açıklama yaparak, Başkomutanlık görevinin Trump’tan Başkan Yardımcısı Pence’e devredilmesini istedi. Kimse de çıkıp, 200 subay-general-amiral için darbeci demedi.
TOPLUMSAL DUYARLILIĞI TAHRİK ETME ÇABASIDIR: Emekli subayların Montrö Sözleşmesiyle ilgili olarak yaptığı ortak açıklamadan darbe iması çıkartıp, ortalığı velveleye vermek istemesi, gündem değiştirme, gerçek sorunların üzerini örtme ve buradan mağduriyet yaratarak, toplumsal duyarlılığı tahrik etme çabasıdır. İktidarın küçük ortağı, Boğaziçi öğrencilerinin eylemlerini dış güçlerin darbe hazırlığının parçası olduğunu iddia edip, savcılara, emniyete ve MİT’e ‘arkalarında kimlerin olduğunun ortaya çıkarılması’ çağrısında bulunmuştu. Bugün de emekli subayların Montrö açıklamasını ‘olağanüstü bir durum, kalkışma hazırlığının habercisi, ulusal güvenliğe bağımsızlığa ve demokrasiye tehdit’ olarak nitelendirmesi, akıl tutulmasıdır.
ABESLE İŞTİGALDEN SİYASİ MAĞDURİYET YARATMA GAYRETLERİ: Şimdi iktidarın algı oyunları ve senaryoları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan için Ankara’ya dönüşünde havaalanına binlerce araçlık konvoyla karşılamaya gidilmesi, otobüs üzerinde bir konuşma yapması, darbeyi püskürttüklerini ifade etmesi vb. görüntüleri de sergilenebilir. Bu iktidar açısından mağduru oynamanın ve mağdur rolüne bürünmenin sınırı yok, geçmiş örnekleri çok. Türkiye’de darbeler dönemi kapanmıştır. Böyle bir olasılığın siyaset gündemine taşınarak tartışılması, iktidar sözcülerinin Bakan talimatıyla kamu kuruluşlarının bildiriler yayınlaması, AK Parti’nin olağanüstü toplantı kararları vb. alması tam anlamıyla ortalığı karıştırma, toplumsal korku iklimi yaratarak, abesle iştigalden siyasi mağduriyet yaratma gayretleridir.
TBMM’NİN VARLIĞINDAN RAHATSIZ ZİHNİYET: İktidarın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yönelik köktenci tutum ve söylemleri öne çıkartarak, hızla yitirdiği siyasi ve toplumsal desteği koruyabilmek için yeni mağduriyet arayışlarına girdiği görülüyor. Bu kapsamda AYM’nin kapatılması gündeme taşınmakta, iktidar ittifakının, yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti anlayışı ve zihniyeti daha belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır. Anlaşıldığı kadarıyla şimdi sıra AYM’ye gelmiş görünmektedir. Üç ay önce lağvedilmesi istenen AYM’nin şimdi de kapatılmasının ‘öncelikli hedef olduğu’ dile getirilmektedir. Böyle bir talebi dillendirmek bile demokrasiye, adalete, bağımsız yargıya, hukuk devletine inançsızlığın, yasama organı ve yasa düzeniyle TBMM’nin varlığından rahatsız bir zihniyetin dışa vurulmasıdır.
İKTİDAR, KÜÇÜK ORTAĞIN ELİNDE: AYM’nin kapatılması çağrısının bir başka açıdan yorumu anayasanın ve anayasal demokratik düzenin, yasaların öngördüğü bireysel ve kurumsal hakların, anayasanın yargı güvencesine aldığı temel vazgeçilmez hak ve özgürlüklerin de lağvedilmesinin istenmesidir. İktidar ittifakının büyük ortağının özlemlerinin, küçük ortağın sözcülüğüyle seslendirilmesidir! İktidar ittifakının küçük ortağının bugüne kadar dile getirdiği tüm taleplerinin, büyük ortak tarafından anında yerine getirildiği anımsandığında görünürde ve resmiyette olmasa da fiili erk sahibinin, iktidar ve yönetim gücünün küçük ortağın elinde olduğu anlaşılmaktadır.

 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

YARGITAY, BAŞKANINI SEÇEMİYOR: 25'İNCİ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

İZMİT BELEDİYE MECLİSİ'NİN AKP'Lİ ÜYESİ İBRAHİM EFE, KENDİNİ YERE ATTI, SALDIRIYA UĞRADIĞINI İDDİA ETTİ

METEOROLOJİ, KUVVETLİ RÜZGAR VE TOZ TAŞINIMI UYARISINI YİNELEDİ...

MERKEZ BANKASI: “PARA POLİTİKASI KURULU, ENFLASYON ÜZERİNDEKİ YUKARI YÖNLÜ RİSKLERE KARŞI İHTİYATLI DURUŞUNU YİNELEMİŞTİR”

TCMB, YÜZDE 50 OLAN POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTTU

AKP'DEN CHP'YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ'NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA

İMAMOĞLU: BEYOĞLU’NA FARKLI BİR ÇAĞI VE DÖNEMİ YAŞATACAĞIZ

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİROL AYDEMİR, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

ÇORLU DAVASI'NDA KARAR AÇIKLANDI

DEVLET BAHÇELİ, FERDİ TAYFUR ŞARKISIYLA YÜRÜDÜ

YILDIRIM KARA: DOĞA İÇİN SEFERBERLİK TALEP EDENLER, ÇED RAPORU ZORUNLULUĞUNU KALDIRIYOR

ŞAHİN’DEN DÖNMEZ’E ZİYARET

ŞAHİN’DEN ÖNTÜRK’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: "7 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 'BOZDOĞAN-29' OPERASYONLARINDA 23 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"

İYİ PARTİLİ UZ'UN KURULTAY DELEGE LİSTESİNDE USULSÜZLÜK YAPILDIĞI GEREKÇESİYLE ÇANKAYA 4. İLÇE SEÇİM KURULU'NA YAPTIĞI İTİRAZ REDDEDİLDİ

ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI BESLEYEMİYOR:ERDOĞAN VİCDANA GELSİN, ÇOCUKLARI DÜŞÜNSÜN

ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER’DEN DESTEK

AKP’DEN DEM PARTİ’YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ'NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI

ÖZEL’DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM GENEL KURULU'NDA CHP VE MHP ARASINDA 'MANİSA' TARTIŞMASI

ERDOĞAN: İSRAİL İLE YOĞUN TİCARİ İLİŞKİLERİ AYAKTA TUTMUYORUZ, O İŞ BİTTİ

SPORDAN SORUMLU ESKİ DEVLET BAKANI MEHMET ALİ YILMAZ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA ZEKİ YİĞİT YENİDEN SEÇİLDİ

YARGITAY 23 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

ÖZGÜR ÖZEL: BİRİLERİ AKSİNİ SÖYLESE DE BU MECLİS TEK SANDIKLA KURULMUŞ MECLİSTİR

YANIKÖMEROĞLU'NUN KATILIMIYLA CHP'NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 126 OLDU

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASI...GÖKÇE GÖKÇEN: "TÜM SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKANA KADAR HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA VERİLEN ARA KARARA TEPKİ: "BU KATLİAM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ"

Yükleniyor


YARGITAY, BAŞKANINI SEÇEMİYOR: 25'İNCİ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

İZMİT BELEDİYE MECLİSİ'NİN AKP'Lİ ÜYESİ İBRAHİM EFE, KENDİNİ YERE ATTI, SALDIRIYA UĞRADIĞINI İDDİA ETTİ

METEOROLOJİ, KUVVETLİ RÜZGAR VE TOZ TAŞINIMI UYARISINI YİNELEDİ...

AKP'DEN CHP'YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ'NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA

İMAMOĞLU: BEYOĞLU’NA FARKLI BİR ÇAĞI VE DÖNEMİ YAŞATACAĞIZ

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİROL AYDEMİR, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

ÇORLU DAVASI'NDA KARAR AÇIKLANDI

  • Cuma 29 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false
  • Pazar 34.6 ° / 18.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16