DAVUTOĞLU'NDAN EYLEM PLANI AÇIKLAMASI

Ahmet Davutoğlu, İdlib'de Türk taburuna yönelik dünkü saldırı sonrası Suriye ile ilgili atılması gereken adımları düzenlediği canlı basın toplantısıyla açıkladı.

GÜNDEM 28.02.2020 16:31:57 0
DAVUTOĞLU

Gelecek Partisi kurucu Genel Başkanı, eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu; bu adımları bugün yapılması gerekenler, orta vadeli adımlar ve uzun vadeli çözüm planı başlıkları altında topladı.33 askerin hayatını kaybetmesi ve en az 32'sinin yaralanmasıyla sonuçlanan İdlib saldırısını takiben Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği eylem planında sıraladığı acil adımlar şöyle:Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere bugün acilen toplanmalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı, bütün siyasi parti liderlerin katılımıyla değerlendirme toplanması yapmalıdır.İdlib'deki saldırıyla ilgili kamuoyunu şeffaf biçimde aydınlatacak ortak bir açıklama metni ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşılmalıdır. İdlib'de askerlerimizin ve gözlem noktalarımızın bulunduğu bölge ülkemizin güvenlik alanı olarak ilan edilmeli. Bu alana yönelik her türlü askeri faaliyetin hasmane bir tutum olarak değerlendirileceği ve mukabalede bulunulacağına dair bütün taraflar bilgilendirilmelidir. Artık sadece Astana ve Soçi mutabakatlarına atıfla İdlib'deki askeri varlığımızı korumak mümkün değildir. NATO'nun acilen toplantıya çağrılması yerinde olmuştur.

'Başta hava savunma sistemi olmak üzere ülkemizin dış saldırılara karşı korunması ve mültecilerin sınır ötesinde korunması konusunda ortak askeri plan geliştirilmesine dönük girişimde bulunulması sağlanmalıdır. Türkiye'nin ilan ettiği güvenlik alanının NATO tarafından da kabul edildiği ve bu alanda hava sahasının uçuşa kapatıldığı ve Türk birliklerine yönelik her saldırının İttifak'ın 5. maddesi çerçevesinde değerlendirileceğine ilişkin karar alması talep edilmelidir. Sadece görüşmede kalınmamalı, ortak askeri bir plan talep edilmelidir.

Başta ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere NATO ülkeleri liderler düzeyinde hemen bugün bilgilendirilmeli ve NATO'dan taleplerimiz net bir şekilde ortaya konmalıdır. Liderlerin iradeleri olmadan yapılacak bir toplantı NATO'dan istediğimiz sonucu çıkarmayabilir.'BM Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyelerinin Ankara'daki büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na davet edilerek tespitlerimiz, uyarılarımız ve taleplerimiz kendilerine iletilmeli. BMGK'nın acilen tedbir alması talep edilmelidir.

BMGK'daki girişimlerin veto edilmesi ihtimaline karşı, Suriye'de mülteci dalgalarına yol açan saldırıların engellenmesi ve mültecilerin Suriye'de ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük insani koridor açılması için BM Genel Kurulu kararı çalışması derhal başlatılmalıdır.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yeni bir mülteci akının sınır ötemizde karşılanması konusunda acilen çalışmalara başlanmalıdır. Suriye'ye komşu ülkelerin büyükelçileri de Dışişleri Bakanlığı'na davet edilmeli, bölgesel istişarelere de açık olduğumuz gösterilmeli. Bu bölge bize ait; ne Rusya, ne ABD ne Çin'e ne Fransa'ya ne İngiltere'ye... Irak, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerle derhal diplomatik temas kurulmalı; ihtilaflar bir tarafa konarak aralarında İran, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Katar'ın da bulunduğu ülkelerin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na davet edilmeli ve bilgilendirilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bugün bölge ülkeleri liderlerini bugün derhal araması ve bilgilendirilmesi son derece önemlidir.

Rusya'ya dönük caydırıcı tedbirler almakla birlikte; ikili iletişim ve istişare kanalları açık tutulmalıdır. Bu kanallarla Rusya'ya komşu iki büyük devlet olarak, Suriye'de vekalet savaşlarıyla karşı karşıya gelmektense stratejik iş birliğimizi düzen kurucu bir şekilde geliştirme çağrısında bulunulmalıdır.

Benzer bir girişim İran nezdinde de yapılmalı. Suriye'nin iki ülkenin çatışma alanı olmaktan çıkarılması gerektiği vurgulanmalıdır. Dar bir coğrafyada yoğun bir yığınak halinde bulunan askeri güçlerimizin benzer saldırılar karşısında korunabilmesi için lojistik ve askeri tedbirler alınmalıdır. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekat alanlarında caydırıcı gücümüz tahkim edilmeli ve buralarda teyakkuz hali sürdürülmelidir. Ayrım gözetmeden bütün Suriye halkına bir çağrıda bulunarak Türkiye'nin hiçbir şekilde Suriye'ye dönük gizli bir emelinin olmadığı, dost ve kardeş Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğu, askerlerimizin mevcudiyetinin can kaygısıyla sınırlarımıza yönelen mültecileri koruma amaçlı olduğu açıkça ifade edilmelidir. Suriye halkı bütün taraflarıyla kalıcı bir siyasi çözümde anlaştığı zaman Şam'da kurulacak kapsayıcı bir yönetimle en iyi dostluk ilişkilerini 2011 öncesi bıraktığımız yerden sürdüreceğimizi ilan etmeliyiz.

 Bütün bunların bugün atılabilecek adımlar olduğunu dile getiren Ahmet Davutoğlu, orta vadede yapılabileceklere ilişkin önerilerini ise şu şekilde özetledi:Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de daha uzun kalmasını önleyebilmek ve en kısa zamanda ülkeye dönüşünü teminat altına alabilmek için; yürütülen misyonların Suriyeli güçlerce yürütülebilmesini sağlayacak bir güvenlik yapılanması gerçekleştirilmelidir. Mehmetçik gerekmedikçe doğrudan muharip güç olarak çatışmalara girmemelidir.

Sınır boylarımızdaki Arap, Türkmen, Kürt, Sünni ve Nusayri her kökenden bütün Suriyelilerle kapsamlı bir sivil diyalog başlatılmalıdır. PYD'nin, YPG'nin mevcudiyeti dolayısıyla Suriyeli Kürt kardeşlerimizi onların insafına bırakamayız...Suriye rejiminin genelde Suriye'de ve özelde İdlib'de işlediği insanlık suçları ve bunun yol açtığı mülteci krizi konusunda detaylı bir rapor hazırlanmalı ve uluslararası kurumlarla paylaşılmalıdır.

İşlevselliğini yitirmekte olan Astana ve Soçi süreçlerinin Cenevre süreciyle birleştirilerek 2118 sayılı BMGK kararına dayalı olarak BM şemsiyesi altında daha geniş katılımlı; diplomatik, siyasi, insani ve güvenlik boyutlarından oluşan dört ayaklı bir mekanizma geliştirilmelidir.BM nezdinde yapılan girişimlerde, Suriyeli mültecilerin bulundukları yerde korunabilmesi için bir BM güvenlik gücü oluşturulması talep edilmeli ve böyle bir gücün oluşturulmasına paralel olarak silahlı kuvvetlerimizin ülkemize sağlimen geri dönmesi sağlanmalıdır.

Söz konusu BM gücü oluşana kadar, silahlı kuvvetlerimizin denetimi altında bulunan bölgelerdeki askeri ve sivil koordinasyon tahkim edilmeli ve işleyen bir düzen kurularak mültecilerin ülkelerinde kalması sağlanmalıdır. Afrin’de, Cerablus’ta, Resulayn'da askerlerimizin bulunduğu bütün bu bölgelerde sağlıklı işleyen bir düzen kurmak mülteci akınlarını sağlacak önemli bir faktördür.

İdlib saldırısına Avrupalı yetkililerin tepkileri ne oldu?

'UZUN VADELİ ÇÖZÜM PLANI ORTAYA KONULMALI'

Türkiye'nin Suriye'de kalıcı bir siyasi düzen oluşturmayla ilgili bir çerçeve çözüm planını dünya kamuoyuna duyurması gerektiğini savunan Ahmet Davutoğlu, 'Biz sadece bize saldırıldığında tepki veren, askerlerimiz şehit edildiğinde yas tutan bir konumdan çıkmalıyız' dedi.BM gözetiminde takvime bağlandırılmış bir siyasi çözüm planı dahilinde müzakerelere derhal başlanması Suriye’nin yeniden imarı konusunda uluslararası destek fonu oluşturulması Siyasi çözümle birlikte uluslararası güvencelerle mültecilerin iç savaş öncesi yerlerine dönmesinin temin edilmesi Suriye topraklarındaki yabancı ülkelerin düzenli ordu unsurlarının, askeri güçlerinin tamamının çekilmesi Türkiye-Suriye arasındaki Adana Protokolü'nün geçerliğinin korunması Başta Türkiye olmak üzere bütün ülkelerin Suriye ile ilişkileri iyileştirmesi ve geliştirmesinin sağlanması


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL VE A TAKIMI İLE YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASI DEĞERLENDİRDİ

DİYANET, YENİ GEZİLER İÇİN ŞİMDİDEN BİLETLERİ AYARLADI…

YEREL SEÇİM HEZİMETİ İKİ PARTİYİ YAKINLAŞTIRDI: DİKKAT ÇEKEN YENİ İDDİA

DEVLET ERKANI, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ERDOĞAN AÇIKLADI: ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİNDE 'YENİ ANAYASA' TEKLİFİNDE BULUNACAK

YÜKSELİŞ ROBO-YÜK ROBOTİK TAKIMI, ÜLKEMİZİ AVRUPA'DA TEMSİL EDECEK

İSTANBUL VE ANKARA'DA GAZETECİLERE GÖZALTI

DÖNMEZ ; AMACIMIZ BATAKLIĞI KURUTMAK

ERDOĞAN, IRAK TÜRKMEN TOPLUMU TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ

ERDOĞAN, ERBİL’DE NEÇİRVAN VE MESRUR BARZANİ TARAFINDAN KARŞILANDI

STEİNMAİER'İN MÜZE GEZİSİ SIRASINDA "GAZZE'DEKİ KATLİAMI DURDURUN" DÖVİZİ ASILDI, "YAŞASIN FİLİSTİN" MARŞI ÇALINDI

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

TBMM'DE ATATÜRK ANITI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKAN ÇETİN DOĞAN YENİDEN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

ÖZGÜR ÖZEL’DEN 23 NİSAN VİDEOSU

VAN'DA KAYYUMDAN DEM PARTİ'YE GEÇEN TUŞBA VE EDREMİT BELEDİYESİ'NİN BORCU 539 MİLYON TL OLARAK AÇIKLANDI

İSMAİLAĞA’NIN 'LİDERİ' HASAN KILIÇ HAYATINI KAYBETTİ

DENİZ YÜCEL'DEN BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'E: "AKP'NİN KAYMAK TABAKASI HARİÇ GERİ KALAN HERKESİ KASTEDİYOR"

CHP’Lİ TANRIKULU DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ, BAYRAK MESAJI VERDİ

ERDOĞAN, IRAK SÜNNİ TOPLUMU TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ

ÖNTÜRK HBB BAŞKANLIĞINI ÇOCUKLARA DEVRETTİ

ÖĞRENCİLER KAYMAKAM DEMİRYÜREK’İN KOLTUĞUNU DEVRALDI

BAKAN VEDAT IŞIKHAN'DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

GÜNAYDIN VE İMAMOĞLU, ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER’İ SİRKECİ GARI’NDA KARŞILADI

DİSK HEYETİNDEN 1 MAYIS KUTLAMALARI İÇİN İBB’YE VE İSTANBUL VALİLİĞİ’NE ZİYARET

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, IRAK BAŞBAKANI SUDANİ İLE GÖRÜŞTÜ

ERGÜN ATALAY'DAN IŞIKHAN'A ''ASGARİ ÜCRET'' GÖNDERMESİ

BAKAN ÖZHASEKİ'DEN VATANDAŞLARA 'ORMAN YANGINI' VE 'SICAK' UYARISI

GAMZE TAŞCIER’DEN ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI IŞIKHAN’A TEPKİ

AKP’Lİ ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI ŞERİFOĞULARI'NIN SEÇİMDE KENDİSİNE DESTEK VERMEYEN PERSONELİ SÜRDÜĞÜ İLERİ SÜRÜLDÜ

Yükleniyor


CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL VE A TAKIMI İLE YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASI DEĞERLENDİRDİ

DİYANET, YENİ GEZİLER İÇİN ŞİMDİDEN BİLETLERİ AYARLADI…

YEREL SEÇİM HEZİMETİ İKİ PARTİYİ YAKINLAŞTIRDI: DİKKAT ÇEKEN YENİ İDDİA

DEVLET ERKANI, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ERDOĞAN AÇIKLADI: ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİNDE 'YENİ ANAYASA' TEKLİFİNDE BULUNACAK

ERDOĞAN, IRAK TÜRKMEN TOPLUMU TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ

ERDOĞAN, ERBİL’DE NEÇİRVAN VE MESRUR BARZANİ TARAFINDAN KARŞILANDI

  • Salı 29 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 32.8 ° / 16.8 ° Güneşli
  • Perşembe 34.1 ° / 18.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16