CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: EŞİTLİK İLKESİ İLE NE DERECEDE BAĞDAŞMAKTADIR?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “COVİD-19 salgını nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan esnaflarımıza sadaka gibi sadece 1000 TL destek sağlanırken, dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlere devasa desteklerin sağlanması toplu

GÜNDEM 22.02.2021 14:45:44 0
CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: EŞİTLİK İLKESİ İLE NE DERECEDE BAĞDAŞMAKTADIR?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “COVİD-19 salgını nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan esnaflarımıza sadaka gibi sadece 1000 TL destek sağlanırken, dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlere devasa desteklerin sağlanması toplum vicdanında büyük yaralar açmıştır” dedi ve vermiş olduğu yazılı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.
 
Esnafa, Çiftçiye, Memura, İşçiye, Emekliye Müjde Vermekten Kaçınıyorlar

 
İstanbul Havalimanı işletmeciliğini yapan Kolin, Cengiz, Limak ve Mapa şirketlerinin enerji, ulaşım, hizmet binası yapımına kadar defalarca devletten ihale aldıklarını belirten CHP’li Başarır, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın esnaf kan ağlarken, sosyal medya hesabından havaalanı işletmecilerine sağlanan imkanları bir müjde ile duyurması akıllara durgunluk verecek niteliktedir. Nedense ülkeyi yönetenler esnafa, çiftçiye, memura, işçiye, emekliye müjde vermekten kaçınıyorlar. İktidar; Cengiz, Limak, Kolin ve Mapa gibi yandaş şirketler söz konusu olunca müjde, esnafa gelince güle güle anlayışını terk etmelidir” sözlerini dile getirdi.
 
Eşitlik İlkesi İle Ne Derecede Bağdaşmaktadır?

 
CHP’li Başarır vermiş olduğu önergesinde “Dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında yer alan Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa şirketlerine her türlü kolaylık sağlanırken, aynı kolaylık neden bitik durumdaki olan esnaflarımıza gösterilmemiştir? Esnaflara yapılan topu topu 1000 TL’lik destek yardımı ile söz konusu şirketlere sağlanan destek, hukuk devletinde olması gereken eşitlik ilkesi ile ne derecede bağdaşmaktadır?” sorusuna yanıt aradı.
 
CHP’li Başarır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Covid-19 salgınından etkilenen Yap-İşlet-Devret (YİD) ve kiralama konumunda olan tüm havalimanları için işletmecilere geçerli olan destek paketini açıklamıştır.
Yapılan açıklamaya göre, tüm hava meydanlarındaki işletmecilere 2 yıl ek işletme süresi, 2021-2022 dönemine ait kira bedellerinin 2 yıl boyunca %50 indirimli olması ve kira ödemelerinin de 2024 yılına uzatılması kararı alındı.
Böylece, İstanbul Havalimanı İşletmecisi olan Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa konsorsiyumundan oluşan İGA şirketi de yıllık ödemesi gereken1 milyar 45 milyon Euro’luk kira bedeli de 2024 yılına ertelenmiş oldu.
Ayrıca Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından, Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa konsorsiyumunun şirketi İGA'ya 2020 yılı için verilen 333,8 milyon Euro yolcu gelir garanti ücretinin eksik kalan kısmının, sağlanan destekler sonrası bu yıl ödenmeyeceği ve mahsuplaşma yoluna da gidilebileceği yazılı ve görsel basında yer almıştır.
Bir taraftan dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlerin kira erteleme talepleri kabul edilirken, Covid-19 nedeniyle birçoğu kepenk kapatan ya da siftahsız dükkanını kapatan esnaflara sadece 1000 TL destek verilmesi anlaşılır gibi değildir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda ‘Salgın döneminde tüm sektörlerimizin olduğu gibi #Havacılık sektörümüzün de yanındayız!’ ifadelerine yer vermiştir” açıklamalarıyla birlikte şu soruların yanıtlanmasını istedi:
 
1.    Dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında yer alan Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa şirketlerine her türlü kolaylık sağlanırken, aynı kolaylık neden bitik durumdaki olan esnaflarımıza gösterilmemiştir? Esnaflara yapılan topu topu 1000 TL’lik destek yardımı ile söz konusu şirketlere sağlanan destek, hukuk devletinde olması gereken eşitlik ilkesi ile ne derecede bağdaşmaktadır?
2.    Esnaflara komik tutarda destek sağlanırken, AGİ başta olmak üzere havalimanı işletmecisi olan şirketlere verilen hatırı sayılır desteği sosyal medya hesabınızdan müjde verircesine açıklamanız ne derecede doğru bir yaklaşımdır?
3.    Esnafa sadaka gibi, kamuoyunda 5’li yandaş şirket olarak bilinen müteahhitlere yüklüce destek sağlanmasındaki kaynağın vatandaşlardan toplanan vergilerden oluştuğunun farkında mısınız?
4.    İstanbul Havalimanı işletmecisi olan İGA ile anlaşma konusunda mahsuplaşma yoluna gidilmiş midir? Gidilmişse bu mahsuplaşma hangi şartlar çerçevesinde sağlanmıştır?
5.    Esnaf, çiftçi, emekli, memur, işçi vb. tüm vatandaşlar büyük ekonomik sıkıntılar yaşarken dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketlere sağlanan destek, kamu vicdanı açısından yeniden gözden geçirilecek midir? Geçirilmeyecekse gerekçeleri nelerdir?

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16067,54%-1,18
  • DOLAR

    44,34% 0,10
  • EURO

    51,43% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6244,28% -0,52
  • Ç. ALTIN

    10683,19% -0,69

İlgili Haberler


CHP’DE SÜRPRİZ DÖNÜŞ: EMİNE ÜLKER TARHAN YILLAR SONRA KÜRSÜDE

GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI

BENZİN VE MOTORİNDE DALGA: POMPA FİYATLARI ALTÜST

GÜRLEK TARTIŞMASINA MHP MÜDAHİL OLDU: “KAPSAMLI AÇIKLAMA ŞART”

ADLİYEDE GERGİN SABAH: VEKİLLERE YASAK, 402 SANIKLI DAVADA KRİTİK 9. CELSE

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA DEV ZAM KAPIDA, DOSYA BAKANIN MASASINDA!

MAGAZİN DÜNYASINDA ŞOK! EROL KÖSE’NİN 16. KATTAN GELEN TRAJİK VEDASI

HATAY’DA SAĞANAK KRİZİ: ALTINÖZÜ’NDE TOPRAK YOLU YUTTU!

OYAK Çimento’ya Küresel Sürdürülebilirlik Onayı

ŞARJ ÜCRETLERİNDE YENİ DÖNEM: EK ÜCRETLER KALDIRILDI, SİSTEM DEĞİŞTİ

İBB DAVASINDA GAZETECİLERDEN ANLAMLI PROTESTO! "İSMAİL ARI VE ALİCAN ULUDAĞ'A ÖZGÜRLÜK"

ÜNİVERSİTE AFFI GELİYOR: ERDOĞAN ONAYINA GİDECEK ŞARTLAR BELLİ OLDU!

İBB DAVASI'NDA SEKİZİNCİ CELSE: MURAT ÇALIK VE RESUL EMRAH ŞAHAN SAVUNMALARINI YAPACAK

ABD BASINI ACIMADI: İSRAİL'İN İRAN AYAKLANMASI PLANI ÇÖKTÜ, TRUMP DA BU YANILGIYA KATILDI

KILIÇLI YEMİN RETTİ: EBRU EROĞLU'NUN TSK'YA DÖNÜŞ UMUDU MAHKEME ENGELİNE TAKILDI!

GÜRLEK DUYURDU: BİLİRKİŞİLİKTE ŞEFFAFLIK VE HIZ DÖNEMİ

KATAR’DA ACI KAYIP: 1 ASKERİMİZ, 2 ASELSAN PERSONELİ ŞEHİT

İSTANBUL’DA BİNA FACİASI: 9 KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALDI

ESNAF ALARM VERİYOR: SGK BORÇLARI VE E-HACİZ MECLİS GÜNDEMİNDE

YARGITAY ONADI: WHATSAPP DELİL SAYILDI, İSPATLANAMAYAN ALTIN TALEBİ REDDEDİLDİ

SÜLEYMAN SOYLU'DAN İSRAİL ÇIKIŞI: "300-400 BİN ŞEHİT VERİRİZ BELKİ AMA İSRAİL DİYE BİR MEMLEKET KALMAZ"

EŞEL MOBİL BİTTİ: MOTORİNE DEV ZAM KAPIDA, FİYATLAR UÇACAK

BODRUM’DA KORKU DOLU SABAH: MARİNADA YANGIN, 8 YAT KÜL OLDU

Acılı babadan yürek yakan sözler: “Oğlum iyilik yaparken öldürüldü”

GENÇ FUTBOLCU CİNAYETİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİM: SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR

EMEKLİ BEKLEDİ, İKRAMİYE ARTMADI: AKP BİNASINDAKİ GÖRÜNTÜLER TEPKİ ÇEKTİ

SAĞLIKTA ‘BAŞARI HİKAYESİ’ VURGUSU: ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

TRUMP’TAN AVRUPA’YA SERT SÖZLER: “KORKAKLAR, ABD’SİZ NATO KAĞITTAN KAPLAN”

ADANA’DA PANİK YARATAN SİRENLER: İNCİRLİK ÜSSÜ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ

“KANUN DAR GELİYOR” EMNİYETTE YENİ DÖNEMİN SİNYALİ

Yükleniyor

loading

GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI

BENZİN VE MOTORİNDE DALGA: POMPA FİYATLARI ALTÜST

GÜRLEK TARTIŞMASINA MHP MÜDAHİL OLDU: “KAPSAMLI AÇIKLAMA ŞART”

ADLİYEDE GERGİN SABAH: VEKİLLERE YASAK, 402 SANIKLI DAVADA KRİTİK 9. CELSE

MAGAZİN DÜNYASINDA ŞOK! EROL KÖSE’NİN 16. KATTAN GELEN TRAJİK VEDASI

OYAK Çimento’ya Küresel Sürdürülebilirlik Onayı

  • Salı 16.7 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.2 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 13.2 ° / 6 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17