CHP’DEN S-400 ÇIKIŞI

18 milyar liralık S-400’lerin aktive edilmeden hangarlarda tutulması Meclis gündeminde. CHP’li Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ,“S-400’ler dünyanın en pahalı hurdasına dönüştü. İhtiyaç varsa neden kullanmıyoruz? İhtiyaç y

GÜNDEM 22.05.2020 17:09:35 0
CHP’DEN S-400 ÇIKIŞI

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet yetkililerinin “Zorunlu ihtiyaç” diyerek aldırdıkları Rus S-400 hava savunma füze sistemlerinin, alımın üzerinden aylar geçmesine rağmen aktive edilmemesi TBMM gündemine taşındı.Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yılan hikayesine dönen S-400 hava savunma füze sistem tedariki konusunda verdiği soru önergesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a “İhtiyacımız olduğu için aldıysak o zaman neden kullanmıyoruz? Eğer ihtiyacımızı karşılamıyorsa neden 18 milyar TL (2.5 milyar dolar) harcanarak bu silahlar alındı? S-400’ler dünyanın en pahalı hurdasına dönüştü” dedi.

Rusya’dan Türkiye’ye transferi aylar önce tamamlanan füze savunma sisteminin COVİD salgını gerekçe gösterilerek ertelenmesine de tepki gösteren Çakırözer, “Salgın var diye vatan savunması durdurulabilir mi? Güvenliğimizden taviz verilebilir mi? Salfın gerekçesiyle hangi operasyonlar, hangi acil savunma ve güvenlik tedarikleri durdu? Vatandaşın aklıyla alay eden böyle keyfi bir izah olamaz” dedi.
Türkiye’nin yaklaşık 18 milyar TL ile (2.5 milyar dolar) Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin kurulumunun “koronavirüs salgını” gerekçe gösterilerek ertelenmesine ilişkin tartışma büyüyor.
TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Türkiye’ye transferi 12 Temmuz 2019’da resmi açıklamalarla başlayan S-400 sistemlerinin kurularak aktive edilmesi sürecindeki gecikmeleri Milli Savunma Bakanı Akar’a yazılı bir önerge ile sordu.
'KULLANMAYACAKSAK NEDEN 18 MİLYAR ÖDEDİK'
İktidarın açıklamaları ile uygulamalarının tutmadığına dikkati çeken Çakırözer, “S-400 savunma sistemleri için Cumhurbaşkanı ‘keyfi değil, zorunluluk’, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü &geri adım söz konusu değil’, Dışişleri Bakanı kutuda tutmak için almadık’, Milli Savunma Bakanı ise ‘Nisan Mayıs’ta aktive olacak’ demişti. Şimdi tüm bu laflar unutuldu, ekonomik bir buhran ile boğuşan halkın vergileri kullanılıp kullanılmayacağı dahi bilinmeyen bir savunma sistemine aktarıldı. Eğer devlet yetkililerinin söylediği gibi zorunluluk ise neden hala kutuda bekletiliyor? Eğer kullanmayacak isek, o zaman neden ‘alacağız’ diye dünyayı ayağa kaldırdık? Ve milli bütçemizden 2.5 milyar dolar verdik? Salgın döneminde emekçiye, esnafa, emekliye, yoksula verilemeyen milyarlarca lira, S-400’lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüştürülmek üzere” dedi.
'GÜVENLİĞİMİZDEN TAVİZ OLMAZ'
Türkiye’nin orta ve uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için Rusya’dan tedarik edilen S-400’lerin aktive edilmesinin güvenlik zafiyeti doğuracağını vurgulayan Çakırözer şu değerlendirmeyi yaptı:
“Eğer hava savunma ihtiyacımızı S-400 sistemi karşılayabiliyorsa, alınmış sistemin aktive edilmesinin ertelenmesi çok büyük zafiyettir. Güvenlikten taviz verilemez. Ama veriliyor. Bu olmaz. Hele hele bunun COVİD salgınıyla gerekçelendirilmesi ise çok daha vahim bir durum. Ülkemizde ve dünyada salgın var diye Türkiye’ye yönelik tehditler bitti mi? İçeride ve dışarıda teröre karşı operasyonlar durdu mu? Tankımızı, helikopterimizi, silahımızı artık kullanmıyor muyuz? Mehmetçik askerde nöbet beklemiyor mu? Salgın döneminde tüm askeri faaliyetler sürüyor ama bir tek S400 kurulamıyor! Bu nasıl gerekçe böyle? Yurttaşların aklıyla alay ediyorlar.”
'KURUŞUN HESABINI VERMELİSİNİZ'
Çakırözer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıt vermesi istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, salgın gerekçesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde başka hangi faaliyetlere ara verildiğini de sordu. S-400’ler için harcanan bütçe ve ödeme takviminin de kamuoyu ile paylaşılmasını isteyen Çakırözer, sistemin ne zaman aktif hale getirileceğini de sorularına ekledi. Çakırözer, “Türkiye’nin milli bütçesinden savunmaya ve diğre ihtiyaçlara harcanan her kuruşun hesabı bu halka verilmelidir” dedi.
'F-35'LERE NE OLDU?'
Çakırözer, S-400’ler ile eş zamanlı olarak tartışılan F-35 uçak projesine ilişkin de Akar’dan yanıt istedi. “Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinde Türkiye için üretilen uçakların teslimatı ne zaman yapılacak? F35 uçaklarını üretiminde Türkiye’nin global üretim içindeki iş payı önümüzdeki yıllarda korunabilecek mi” sorularının yanı sıra Çakırözer, ABD tarafından F-35 üretimi projesinde Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar olup olmadığını ve olası yaptırımlara karşı tedbirleri sordu.

NE DEMİŞLERDİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Bu keyfi değildir, bir zorunluluktur. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Nisan 2020'de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “S-400'le ilgili karar verilmiştir. Türkiye bir konuda bir anlaşmaya imza attıktan, söz verdikten sonra bu sözünü yerine getirir.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Geri adım söz konusu değil, Türkiye S-400'ü aktif edecek.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Hava savunma sisteminin ciddi bir maliyeti var ama maliyetten daha çok bizim ihtiyacımız var.”

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar: “Tam yetenek dedikleri olay Nisan Mayıs aylarında gerçekleşecek. Ne dediysek planlanan şekilde faaliyetlerimiz devam ediyor. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecek.”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: “Bir sistemi bunca para verip alıyorsanız bir ihtiyaca binaen alıyorsunuz. ‘Biz falancanın hatırı için kullanmayız’ demek çok doğru bir yaklaşım değil.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16443,38%-1,90
  • DOLAR

    43,96% 0,17
  • EURO

    51,93% 0,05
  • GRAM ALTIN

    7404,10% 0,99
  • Ç. ALTIN

    11910,55% 0,80

TBMM’DE GERGİN OTURUM: DİPLOMA POLEMİĞİ GÜNDEME OTURDU

MAHKEMEDE ÇARPICI AN: SAVCI “DÜŞSÜN” DEDİ, KARAR ERTELENDİ

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA ARA KARAR: TUTUKLULUKLAR SÜRÜYOR, 7 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

AVCILAR’DA METROBÜS KAZASI: İBB SOSYAL TESİSLERİ DURAĞI’NDA 2 ARAÇ ÇARPIŞTI, YARALILAR VAR

PAKİSTAN’DAN TALİBAN’A SERT MESAJ: “AÇIK SAVAŞ BAŞLADI”

EDİS HAVALİMANINDA GÖZALTINA ALINDI: ÜNLÜLERE YÖNELİK SORUŞTURMADA YENİ GELİŞME

 OKULLARDA YENİ DÖNEM: BAĞIMLILIK TARAMASI BAŞLIYOR

ÖCALAN’DAN YENİ MESAJ BEKLENİYOR: FESİH ÇAĞRISININ YILDÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA

AYM BAŞKANI’NDAN KRİTİK DOSYALARLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE 5,7 MİLYAR DOLARLIK ERİME

AVRUPALI BELEDİYE BAŞKANLARININ ZİYARET TALEBİNE İKİNCİ KEZ RET: SİLİVRİ GÜNDEMİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINDI

MSÜ HAVA HARP OKULU’NDA FLAŞ OPERASYON: UYUŞTURUCU İDDİASI GÜNDEMDE

TRT DİZİSİNDE FLAŞ DEĞİŞİM: İSMAİL HACIOĞLU GİTTİ, YERİNE GELEN İSİM ŞAŞIRTTI

YARIN GÖRÜLECEKTİ AMA GÖRÜLMEDİ: İMAMOĞLU’NUN ‘ÇİRKİN’ DAVASI KAPANDI

KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMESİ SORUSU KRİZE DÖNDÜ: İKİ BAKAN TOPU ERDOĞAN’A ATTI

“ŞİKÂYETİ BEN İNCELEYECEĞİM” ELEŞTİRİLERİNE GÜRLEK’TEN NET AÇIKLAMA

“HATAY’I VERİN” SÖZLERİ KRİZ YARATTI: TEPKİLER PEŞ PEŞE

HATAY ÜZERİNDEN PROVOKASYON:ÖNTÜRK’TEN SERT YANIT

DEPREMZEDELER AYAĞA KALKTI: TOKİ FİYATLARINA KARŞI 11 İLDEN ORTAK İMZA

HATAY’I HEDEF ALDI! ABD’Lİ MİCHAEL RUBİN’DEN SKANDAL SÖZLER

ERDOĞAN VE TEKİN’DEN LAİKLİK BİLDİRİSİNE SERT HAMLE: 168 İMZACIYA DAVA AÇILDI

YILLAR SÜREN İHALE SORUŞTURMASI BİTTİ: ÇERÇİOĞLU İÇİN BERAAT KARARI

DEVLET OKULUNDAN VELİLERE MESAJ: PERSONEL MAAŞI İÇİN BAĞIŞ TALEBİ

İMAMOĞLU’NDAN İBB SORUŞTURMASINA ŞOK YANIT: “5 YIL DENETLEDİNİZ, SUÇ BULAMADINIZ!”

ERDOĞAN İMZAYI ATTI, TSK’DE 43 YILLIK YÖNETMELİK TARİHE KARIŞTI

KAMU BANKASINDA REKLAM SKANDALI: MİLYARLAR TEK ADRESE GİTTİ İDDİASI

TBMM’DE GERGİN GÜNDEM: BAHÇELİ’NİN SÖZLERİNE DERVİŞOĞLU’NDAN TEPKİ

10 TONLUK UYUŞTURUCU AĞINA BÜYÜK DARBE: 42 ŞİRKET VE 135 TAŞINMAZA EL KONDU

BALIKESİR’DE F-16 FACİASI: PİLOT ŞEHİT OLDU, SORUŞTURMA BAŞLATILDI

SAVCI İSTEDİ, MAHKEME REDDETTİ: CHP KURULTAY DAVASI AYRI YÜRÜYECEK

Yükleniyor


MAHKEMEDE ÇARPICI AN: SAVCI “DÜŞSÜN” DEDİ, KARAR ERTELENDİ

AVCILAR’DA METROBÜS KAZASI: İBB SOSYAL TESİSLERİ DURAĞI’NDA 2 ARAÇ ÇARPIŞTI, YARALILAR VAR

PAKİSTAN’DAN TALİBAN’A SERT MESAJ: “AÇIK SAVAŞ BAŞLADI”

EDİS HAVALİMANINDA GÖZALTINA ALINDI: ÜNLÜLERE YÖNELİK SORUŞTURMADA YENİ GELİŞME

 OKULLARDA YENİ DÖNEM: BAĞIMLILIK TARAMASI BAŞLIYOR

ÖCALAN’DAN YENİ MESAJ BEKLENİYOR: FESİH ÇAĞRISININ YILDÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA

  • Cuma 12.2 ° / 2.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 12.6 ° / 2.1 ° Güneşli
  • Pazar 12.8 ° / 2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 23 12 4 7 15 43
5.GÖZTEPE A.Ş. 23 11 4 8 11 41
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 23 4 11 8 -12 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 23 3 16 4 -22 13