CHP'NİN 'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM'İNİN DETAYLARI BELLİ OLDU

CHP İstanbul Milletvekili, Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemi Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi'ye anlattı.

GÜNDEM 22.07.2021 09:53:29 0
CHP

CHP İstanbul Milletvekili Kaboğlu, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) taslağına ilişkin, “Yasama girişimi” ile hükümet ve Meclis’in yanı sıra halkın da yasa önerisi verebilmesini öngörüyoruz. Belirli imza sayısına ulaşılırsa, örneğin Fırtına Vadisi ya da Kaz Dağları’nın Sit alanı ilan edilmesi için halk yasa önerisi sunabilecek.
‘Halk vetosu’ ile uluslararası anlaşmalar, vergi düzenlemeleri gibi belirli konular dışında Meclis’in çıkardığı yasalara karşı, 500 bin ya da 1 milyon kişi ‘hayır’ derse yapılan değişiklikler kaldırılıyor” dedi.
CHP çalışma grubu tarafından hazırlanan “GPS, Bağımsız ve Tarafsız Yargı Raporu” geçen ay yapılan parti meclisi (PM) toplantısında  kabul edildi. CHP PM, 75 sayfalık rapora son şeklini vermesi için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu yetkilendirdi. Raporu hazırlayan grupta yer alan Kaboğlu; CHP’nin GPS taslağına ilişkin ayrıntıları Cumhuriyet’e anlattı. Kaboğlu’nun aktardığı bilgiler şöyle:
Türkiye’de yürürlükteki anayasa yetersiz mi, neden değişikliğe ihtiyaç duyuluyor?
Mevcut anayasada çok sayıda hak ve özgürlük var ama erkler ayrılığı yok. Demokratik hukuk devletinde hak ve özgürlükler bütündür, erkler ayrıdır. Bunu sağlamak amacıyla bugünkü anayasadaki hak ve özgürlükleri birer kazanım olarak aldık ve bununla birlikte yasama, yürütme ile yargının nasıl olması gerektiğini planladık.
CHP, temel olarak hangi gerekçeyle anayasa değişikliğine yönelik bir hazırlık ihtiyacı duydu?
Anayasa dendiğinde önce hak ve özgürlükler güvencesi gelir. Fakat bu güvence de devlet iktidarının yapılanma tarzı ile ortaya çıkar. Burada da konu; yasama, yürütme ve yargının nasıl yapılandırıldığına ulaşır. 2017’de yapılan anayasa değişikliği ile yürütme tarihimizde ilk kez çift başlı yürütme tek başlı hale getirildi, bütün “baş” ile başlayan makamlar tek kişide birleştirildi. Bununla da yetinilmedi, bu kişi parti başkanı oldu. Bundan dolayı raporda, ‘Yasama, yürütme, yargı nasıl olmalıdır’ sorularına teker teker yanıt verdik.
Rapor, ilk bölümde kapsamlı şekilde Türkiye’nin anayasa geçmişini ele alıyor. Bu bölüm neyi hedefliyor?
CHP’nin GPS raporunun dün, bugün ve yarın zaman ekseninde hazırlanmış olması önemli. Çünkü hiçbir toplum geçmişini görmezden gelerek bugünü anlayamaz. Bugünü anlayamadığı sürece geleceğe yönelik sağlıklı adım atamaz. CHP’nin GPS taslağının en sistematik ve özgün tarafı; meselelerin dün, bugün ve yarın ele alınması. Çalışmayı hazırlarken dünün ışığında bugünü masaya yatırdık ve yarına dair somut önerilerimizi sıraladık.
Yasama ile ilgili bölümde, “yasama girişimi” ve ‘halk vetosu’ başlıkları dikkat çekiyor. Bunları kısaca açabilir miyiz? 
Raporda, “Yasama nasıl olmalıdır” sorusunu yanıtlarken, “Sadece hükümet ya da Meclis değil, halk da yasa önerisi verebilmelidir” dedik. Buna “yasama girişimi” deniyor. Belirli imza sayısına ulaşılırsa, örneğin Fırtına Vadisi’nin, Kaz Dağları’nın Sit alanı ilan edilmesi için halk yasa önerisi sunabilecek. Bir de ‘halk vetosu’ öngörüyoruz. Uluslararası anlaşmalar, vergi düzenlemeleri gibi belirli konular dışında Meclis’in çıkardığı yasalara karşı, 500 bin ya da 1 milyon kişi “hayır” derse yapılan değişiklikler kaldırılıyor. Yasama başlığı altında Meclis’e giden yolların demokratikleştirilmesini, Meclis’in müzakereye açık olmasını ve güçlenmesini amaçladık. 
HSK’nin yerine AYK’nin kurulmak istenmesinin sebebi nedir?  
Yargı başlığında Adalet Yüksek Kurulu’nu (AYK) ayrıntılı şekilde düzenledik. Bugünkü HSK ile yargı bağımsızlığı sağlanamadığını üç yıldır görüyoruz. Bunun için AYK’yi yansız ve bağımsız olarak düzenledik. AYK’de üyelerin yarısını bizzat yargı mensupları, diğer yarısını da Meclis seçecek. TBMM’nin bugünkü HSK üye seçimleri gibi değil, daha ciddi, şeffaf bir süzgeç uygulanarak seçim yapılacak. 
Raporda yer alan ‘ortak söylem, eylem ve işlem’ başlıkları kamuoyunda “muhalefete çağrı” olarak yorumlandı. Bu kavramlar tam olarak neyi kastediyor?
GPS için çizdiğimiz yol haritasında ortak söylem, ortak eylem ve ortak işlem olmak üzere üç başlık tasarladık.
Ortak söylem şu anlama geliyor: Farklı görüşlerde, düşüncelerde olabiliriz ama anayasaya karşı nötr olmak durumundayız. Çünkü anayasa hepimizi eşitleyen, bağlı olduğumuz tek bir metin. Örneğin Meclis’te anayasayı ihlal eden bir yasa oylanabilir. Bunu Anayasa Mahkemesi iptal edecek. Ortak eylem ve işlem bölümlerinde ise madem CHP olarak biz bu değişiklikleri tek başımıza yapamıyoruz, o zaman bu ihtiyacımız olan anayasal kültür ve bilinci diğer partilerle birlikte oluşturacağız. Eğer bu birlikteliği sağlayabilirsek, ortak şekilde hazırladığımız anayasa metnine ortak sadakatimiz çok daha güçlü olur.
‘ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN ANAYASAL BİLİNÇ’
Raporda “anayasal bilgilenme hakkı” ve “anayasal kamuoyu’ kavramlarını görüyoruz. Bunlar somut olarak hangi eksikleri giderecek?  
Raporda tüm yurttaşların anayasal bilgilenme hakkına da dikkat çektik. Örneğin bir çocuk seçmen olmasa da, yaşı çok küçük olsa da anayasa hakkında bilgi sahibi olmalı. “Büyüdüğünde, okula gittiğinde bu kurallara tabi olacaksın, hakların bunlar olacak. Devlet sana parasız eğitim sunacak, ihtiyacın varsa burs verecek. Yaşamının sonuna kadar bu kurallara tabi olacaksın. Bunu bilmen senin ve toplumun yararına” diye bilinçlendirilmeli. Anayasal kamuoyunun mutlaka oluşturulması gerekiyor. Doğru anayasal bilginin halka ulaşması lazım. 
Örneğin bir yurttaş başkanlık rejimini, bir diğeri parlamenter sistemi, bir diğeri de yarı başkanlık sistemi isteyebilir. Bu istekler hepsinin doğal hakları. Fakat burada isteklerin ne ölçüde demokratik olduğu ve anayasal denge ve denetim ölçeklerini ne derece yansıttığına bakmak gerekiyor. Demokratik bir sistem içerisinde bir yurttaş başkanlık rejimini de savunabilmeli fakat bunu başka amaçlarını örtmek amacıyla kullanmamalı. Buna “anayasal dürüstlük” diyoruz.
Dünyada parlamenter rejim, demokrasinin özüne daha uygun bir yönetimdir. Bu bakımdan parlamenter rejimi savunuyoruz. Ortaya çıkan bir parti, bir uzlaşma metni. İddialı, özgün ve kapsayıcı bir rapor ortaya koyduk. Bunun böyle olması yadırganmamalı. Çünkü CHP asırlık bir partidir, Türkiye’nin kuruluşunda olduğu gibi idamesinde ve geleceği bakımından belirleyici bir göreve sahiptir. Kapsamlı bir rapor hazırlaması, asgari bir gerekliliktir.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

MURAT KURUM HATAY’DA KONUŞTU: “155 BİN KONUTU AY SONUNDA TESLİM EDECEĞİZ”

KÜTAHYA’DA DİKKAT ÇEKEN ANLAR: BİLAL ERDOĞAN TEKBİRLERLE GİRDİ, ERDOĞAN’I ANLATTI

AKP’Lİ VEKİLDEN HAKAN FİDAN’A AÇIK MESAJ: “CUMHURBAŞKANI’NA AYKIRI TAVIR OLMAZ”

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI VAR, GEREKÇESİ YOK: ZEYDAN KARALAR DOSYASINDA DELİL TARTIŞMASI

MANSUR YAVAŞ HAKKINDA BİR SORUŞTURMA İZNİ DAHA: BU KEZ İMAR DOSYASI

İKTİDAR–İMRALI HATTINDA KRİTİK BULUŞMA: DEM HEYETİ AKP’Yİ ZİYARET ETTİ

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A AÇIK DAVET: “EN GÜVENDİĞİNİ ÇIKAR”

RESMİ KARAR ÇIKTI: HATAY KIRIKHAN ROKETSAN ENDÜSTRİ BÖLGESİ GENİŞLİYOR

BAŞÖRTÜSÜ VİDEOSU SORUŞTURMASINDA MURAT ÖVÜÇ TUTUKLANDI

SADETTİN SARAN’A YURT DIŞI YASAĞI: MAHKEME SERBEST BIRAKTI

ABD’DE PEDOFİLİ DOSYASI YENİDEN AÇILDI: TRUMP İSMİ BELGELERDE

SADETTİN SARAN SAVCILIĞA İFADE VERMEK ÜZERE ADLİYEDE

BAKAN GÜLER DUYURDU: ZORUNLU ASKERLİKTE YER SEÇME DÖNEMİ

TAYYAR’DAN SONRA CEM KÜÇÜK İŞARET ETTİ: “BÜYÜK BİR İSİM DAHA VAR”

HANDE SARIOĞLU İSYAN BAYRAĞINI AÇTI: ‘GİZLİ TANIKLA HAYATIMI KARARTAMAZSINIZ!’

UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA DİKKAT ÇEKEN İSİM: SADETTİN SARAN İFADEYE ÇAĞRILDI

GÜLŞAH DURBAY'IN VEFATININ ARDINDAN... ŞEHZADELER BELEDİYESİ'NİN YENİ BAŞKANI BELLİ OLDU

PETROL PARASI NEREDE? CHP’Lİ YAVUZYILMAZ’DAN 43 MİLYAR TL’LİK KAYIP İDDİASI

YOUTUBE YORUMU GÖZALTI GETİRDİ: GAZETECİ LEVENT GÜLTEKİN GECE YARISI ALINDI

SOYLU’DAN “GECE YARISI GÖRÜNTÜLÜ ARAMA” İDDİASINA SERT YALANLAMA

YASA ÇIKTI: EMEKLİLİK UZAKLAŞTI, MAAŞLARDAN KESİNTİ BAŞLADI

VEYİS ATEŞ ADLİYEDE: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ, TESTE GİRECEK

BAKAN SENDİKALARI DİNLEDİ, KOMİSYON TOPLANDI: ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ PERDE

TBMM’DEN ÖNCE CUMHURBAŞKANI: AKP SÜREÇ RAPORUNU ERDOĞAN’A TESLİM ETTİ

ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI: YAKALAMA KARARLARI, SERBEST BIRAKILANLAR

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


AKP’Lİ VEKİLDEN HAKAN FİDAN’A AÇIK MESAJ: “CUMHURBAŞKANI’NA AYKIRI TAVIR OLMAZ”

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI VAR, GEREKÇESİ YOK: ZEYDAN KARALAR DOSYASINDA DELİL TARTIŞMASI

MANSUR YAVAŞ HAKKINDA BİR SORUŞTURMA İZNİ DAHA: BU KEZ İMAR DOSYASI

İKTİDAR–İMRALI HATTINDA KRİTİK BULUŞMA: DEM HEYETİ AKP’Yİ ZİYARET ETTİ

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A AÇIK DAVET: “EN GÜVENDİĞİNİ ÇIKAR”

BAŞÖRTÜSÜ VİDEOSU SORUŞTURMASINDA MURAT ÖVÜÇ TUTUKLANDI

  • Pazar 15.1 ° / 6.5 ° false
  • Pazartesi 14.9 ° / 6.6 ° Güneşli
  • Salı 14.7 ° / 7 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9