BİRLEŞTİRİLMİŞ GEZİ DAVASINDA OSMAN KAVALA HAKKINDA FLAŞ KARAR

Osman Kavala'nın da yargılandığı Gezi davasının bugünkü duruşmasında savcı mütalaasını vermiş, Kavala'nın tutukluluğunun devam etmesini talep etmişti. Mahkeme Kavala'nın tutukluluğuna karar verdi.   

GÜNDEM 26.11.2021 16:26:03 0
BİRLEŞTİRİLMİŞ GEZİ DAVASINDA OSMAN KAVALA HAKKINDA FLAŞ KARAR

Birleştirilmiş Gezi davasında savcı tutuklu tek sanık iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamını istedi. Duruşmaya karar verilmek üzere ara verildi. Duruşma 30 dakika sonra tekrar başladı. Mahkema ara kararında Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 17 Ocak 2022'de görülecek.
Avrupa Konseyi ise Türkiye'ye yaptırımı 30 Kasım'da gündemine alacak.
Osman Kavala’nın 1487 gündür tutuklu olduğu davanın ikinci duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Gezi davasında Çarşı grubu avukatlarından Ersan Şen konuşması nedeniyle mahkeme başkanı tarafından uyarı aldı. Şen ifadesinde 'Hodri meydan. Bir tane delil, ses kaydı getirin biz de savunmamızı yapalım' dedi.
İtirazların ardından sanık savunmalarına geçildi. Can Atalay, “Bu dosyanın bir tutuklu sanığı var. Biz size uzun uzun Gezi’yi anlatmak istiyoruz. Bir sonraki duruşmada savunmamızı sunmak isteriz” dedi.
'BU İDDİANAMEDEN SONRA HER ŞEY CASUSLUK KAVRAMINA DAHİL EDİLEBİLİR'
Osman Kavala’nın avukatlarından Deniz Tolga Aytöre şunları söyledi:
“Gezi dosyasından beraat kararı verildi. Beraat kararı verilince apar topar bir suç bulunması gerekiyordu. Üretilen suç, casusluk suçuydu. Savcıdan bilgi ve belgeyi istiyoruz. Gizlilik içeren belgeyse zaptı olması lazım. Biz de ona göre ‘Almadık, şöyle aldık’ diyebiliriz. Ama bize bir şey söyleyin. Suçun maddi unsuru yok. Casus suçunun altı, üstü her şeyi belli. Muğlak falan değil. Kozmik Oda dosyası var. Girenler hakkında beraat kararı verildi. Bu suç yeri geldiğinde bu kadar sınırlanabiliyor ama Osman Kavala hiçbir yasal düzenlemeye aykırı olmadan sivil toplum kuruluşu faaliyetleri suç olabilir deniyor. Bu iddianameden sonra her şey casusluk kavramına dahil edilebilir. Herkes casus sayılabilir. Bir insanı casuslukla suçluyorsanız geleceğini de yargılıyorsunuz.”
Tutukluluktan daha vahimi gerekçeleri. 8 Ekim ve 5 Kasım’daki kararların gerekçelerinden bahsediyorum. Bunlar Gezi dosyasının delili. Bu dosyaya ait olmayan, savunması alınmayan delilleri alıp casusluk dosyasının delili olarak gösterip tutukluluk veremezseniz. Zaten delil olsa Gezi dosyasından tutukluluk kararı verilirdi.
'BURAM BURAM SUÇ KOKAN BİR İDDİANAME'
“Masak raporunda casuslukla ilgili bir tespit mi var? Anlayabilmiş değiliz. HTS kayıtlarına bakın. Bu iddianame buram buram suç kokan bir iddianame. Çünkü ben gerekli yerlere başvurdum. Mahkeme yalan söylüyor bu iddianamede. Henry Barkey ile yoğun telefon konuşmaları oldu diyor. Hiçbir görüşme olmadığına dair rapor var. Bir tane görüşme içeriği gösterebilir misiniz? İspat var mı yok, baz istasyon kayıdı var mı yok, rapor var mı yok. Siz bu tutuklamayı nereden çıkardınız? Tanıklar dinlendi. 7 ayda bir duruşma, ara karar yok. Tutukluluk gerekçelerinden birini neden sormadınız. ‘Henry Barkey ile neden görüştünüz, hangi ülke için casusluk yaptınız?’ demediniz. Bu yargılama bu kadar lakayit yapılamaz, bir insanın hürriyeti böyle gasp edilemez.”
Davada yargılanan Erol Özdil, “Polis, evde bulduğu meşaleden bomba yapacağımı iddia etti. Zaten bunlar bizim 40 yıldır tribünde kullandığımız materyaller. Şu an da var. Kırtasiyelerde dahi satılıyor. Öyle ki satışı serbest, alışı yasak” dedi.
'POLİS BİZİ ÇAĞIRDI, TEŞEKKÜR ETTİ'
Ayhan Güner de “Biz evimizde oturuyorduk. Polis bizi aradı Etiler Karakolu’na gelir misiniz dediler. Bize yardımcı olun, koordinasyon sağlayın dediler. Yolları açtık, insanları sakinleştirdik. Beşiktaş’ta bir tane insan ölmedi. Boynumuza sarıldılar, teşekkür ettiler. Şimdi de buradayız. 10-20 gün boyunca Emniyet ile irtibat halindeydik. Evimizin önündeki fotoğrafı koymuşlar. Osman Kavala’ya da yazık” diye konuştu. Güner’in avukatı ise “Çarşı’daki insanlara Emniyet plaket verdi. Plaket veren bir ekip var. Emniyet müdürlerinin de bu dosyada olması lazım o zaman. Plaket vermişler” dedi.
Çarşı sanıkları şu savunmaları yaptı:
Ayhan Alpaslan: “Beşiktaş’ın şampiyonluğu çalındıysa TFF’ye yürürüz. Tribünü siyasete karıştırmayınız. Bu suçlamaları kabul etmiyorum. Ben ülkücü bir insanım, MHP’ye oy veririm.”
Erdener Karataş: “Neye karşı savunma yapacağımı bilmiyorum. Buradaki kimseyle bir bağlantım yok. O dönemlerde okuyordum. Gazeteci adayıydım, bu dava yüzünden eleştirilere maruz kalıyorum. Beşiktaş’ın taraftarıyım. Geçen davada Türk bayrağını yakmakla suçlandık, bu insanların bunu yapabileceğini nasıl düşünüyorlar inanılır gibi değil.”
Halil İbrahim Erol: “Telefon tapeleri dinlendiğinde neden orada olduğumuz belli. Galatasaray taraftarlarıyla konuştuk, anlaştık. Kavga etmeye gittik. Sonra olayların içinde bulduk kendimizi.”
Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar, “Açıkça söylemek gerekir. Mahkeme bugüne kadar AİHM’nin vermiş olduğu ihlal kararı sanki yokmuş gibi, kendi kanunlarımız içinde dolaşıyoruz. Hayır, ortada sözleşmeye aykırılık var. Giderek Türkiye Cumhuriyeti’ni uçurumun kenarına doğru götürüyoruz.”
***
AİHM KARARI

Osman Kavala’nın bugünkü duruşmasını dünya siyasetinin yakından izlemesinin nedeni ise, Kavala’nın tutukluğunun ikinci yılında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği “Kavala’yı derhal serbest bırakın” kararının uygulanmamasıydı.
Anayasa Mahkemesi dahil Türk yargı organları AİHM kararını görmezden geldi. Bu durum uluslararası arenada yeni bir krizin fitilini ateşledi.
AİHM kararlarının üye ülkelerce uygulanmasını denetlemekle yükümlü olan
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 12 Mayıs 2021’de Osman Kavala’nın serbest bırakılmamasıyla ilgili çağrılarına bir yenisi ekledi. Ancak bu çağrıları da karşılık bulmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kavala için, 'Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye'yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar' ifadelerini kullandı.
30 KASIM’DA GÖRÜŞÜLECEK
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 16 Eylül’de yaptığı açıklamada, 30 Kasım-2 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek toplantıdan önce AİHM kararının uygulanarak Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması talebini yineledi. Komite, bunun gerçekleşmemesi halinde ihlal prosedürünün başlatılacağı uyarısında bulunuldu.
Komite, AİHM kararları uygulanmadığı için Türkiye’ye yönelik çeşitli yaptırım kararları alabilir. Kararların en uç noktası ise, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesi.
HUKUKÇULAR NE SÖYLEMİŞTİ?
Kavala duruşmasından önce Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu, “Konu bir hukuki kararın çok ötesinde. Hukuki bir karar beklemek mümkün değil. Tamamen siyasi bir karar olacak. Siyaset, Osman Kavala’nın yarın tahliye edilmesini isterse, Kavala yarın tahliye edilecek. Siyaset tahliyesini istemezse Osman Kavala tahliye edilmeyecek. Yani bu kadar siyasileşmiş bir konuda mahkeme heyetinin karar vermesini beklemek hayalcilik olur. Verilen karar mahkeme karar değil siyasi karar olacak.” demişti.
AİHM’in verdiği kararları değerlendiren İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak ise Avrupa Konseyi tarihinde ihraç süreciyle ilgili Türkiye’nin yaşadıklarıyla birebir örneğin olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:
'Mesele şu ki, Türkiye çok büyük bir ülke, bir sürü politik şey devreye giriyor.
Bakanlar Komitesi’nin bu yöndeki kararları çoğunlukla alınıyor. 47 devletin 32 ya da 33 tanesinin ‘evet biz mahkemeye geri götürüyoruz bunu’ demesi lazım. Ama şimdi bir kısmının demeyeceğini biliyoruz zaten. Azerbaycan demeyecektir, Rusya demeyecektir çok büyük ihtimalle, Polonya, Macaristan demeyecektir. Öyle olunca da 32, 33 oy çıkması da bir mesele.
Yani birebir örneği yok. AİHM kararını uygulamadığı için Avrupa Konseyi’nden atılmış bir devlet yok. En yaklaşmış olanı Yunanistan ama o da Albaylar Cuntası döneminde.
Bir ilk olacak yani; Türkiye kararları ben uygulamıyorum deyip o noktaları kadar gelir mi? Pat diye ihraç kararından önce başka yaptırımlara başvurulma ihtimali yüksek. Nedir o? Oy kullanma hakkı sınırlandırılabilir, başka hak ve yetkileri kısıtlanabilir Avrupa Konseyi’nde… Yine de uygulanmıyorsa ondan sonra zaten geri dönülmez bir yola girilir. Muhtemelen Türkiye’nin iç politikasındaki gerilim noktalarıyla kesişecek. Gidişat o yönde gözüküyor.'


 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9146,14%0,73
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

HBB VE ANSA-GİAD İŞBİRLİĞİ İLE TAMAMLANAN KONTEYNERKENT HİZMETE AÇILDI

BAYIR BUCAK TÜRKMENLERİ OLARAK NAZMİ CEYLAN'I DESTEKLİYORUZ

HATAY’I İMRENİLEN ŞEHİR YAPACAĞIZ

EPDK'NIN DEPREM BÖLGESİNDEKİ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ İÇİN VERDİĞİ BORÇ ERTELEME KARARI RESMİ GAZETE'DE

ÖZGÜR ÇELİK, SANDIK GÜVENLİĞİ BİZE EMANET...

BAKAN YERLİKAYA'DAN "FETÖ OPERASYONU" AÇIKLAMASI: "70 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

GÜRER: DEDEDEN TORUNA HARÇLIK DÖNEMİ BİTTİ....

KKTC'NİN ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: "YOKSULLAŞIYORUZ, YOKLAŞIYORUZ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖÇ EDİYOR"

NAZMİ CEYLAN'DAN İSKENDERUNLULAR'A MESAJ!

GAZETECİ DEMİRAĞ: TURGUT ALTINOK’UN DİPLOMASI SAHTE

YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

HALKIMIZLA EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE VERECEĞİZ

CEYLAN,ŞOV YAPMADIK İCRAAT YAPTIK…

TÜİK: EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ MART AYINDA 100 OLDU

SAVAŞ: ZOR GÜNLERİ DE HATAY HALKI İLE BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

YAVAŞ'TAN ALTINOK'A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"

MANSUR YAVAŞ KALECİK'TE: "İŞLERİ GÜÇLERİ ADAM KARALAMAK. NİYE? DÜZEN DEVAM ETSİN DİYE"

ÖZEL’DEN GENÇLERE: “ASLA ENSEYİ KARARTMAYALIM. GİTMEYİ DÜŞÜNÜRSEK İŞTE O ZAMAN KAYBEDERİZ”

İMAMOĞLU: “DÜRÜSTLÜK SINAVINDA BANA TAM PUANI HÜKÜMET VERDİ. BİN 19 İNCELEMEDEN AKLANMIŞ OLDUK”

YSK'NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

LAİKLİK MECLİSİ'NDEN KURTULMUŞ'A ''LAİKLİK GÜNÜ'' TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP’Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"

MURAT KURUM’UN SEÇİM HEDİYELERİNİ ÇÖPE ATAN MURAT ÜNALMIŞ’TAN AÇIKLAMA: KİMSEYE YALTAKLANMADIM

TİP UZMAN RAPORUNU AÇIKLADI

SAVAŞ: HALK İRADESİ ADİL BİR ŞEKİLDE SANDIĞA YANSIMALI

DEPREMZEDELERLE İFTAR ANLAMLI İFTAR…

HBB SEL VE TAŞKINLARA MÜDAHALE EDİYOR

İSKENDERUN'DA ALEVİ KANAAT ÖNDERİ MEHMET ASLAN'DAN CUMHUR İTTİFAKINA DESTEK

31 MART’TA HATAY’IN KURTULUŞ MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ

İSKENDERUN ÇOCUK VE GENÇLERİ DESTEKLEME DERNEĞİ'NE ZİYARET

MSB: IRAK’IN KUZEYİNDE 3 PKK’LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Yükleniyor


EPDK'NIN DEPREM BÖLGESİNDEKİ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ İÇİN VERDİĞİ BORÇ ERTELEME KARARI RESMİ GAZETE'DE

ÖZGÜR ÇELİK, SANDIK GÜVENLİĞİ BİZE EMANET...

BAKAN YERLİKAYA'DAN "FETÖ OPERASYONU" AÇIKLAMASI: "70 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

GÜRER: DEDEDEN TORUNA HARÇLIK DÖNEMİ BİTTİ....

KKTC'NİN ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: "YOKSULLAŞIYORUZ, YOKLAŞIYORUZ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖÇ EDİYOR"

GAZETECİ DEMİRAĞ: TURGUT ALTINOK’UN DİPLOMASI SAHTE

YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ

  • Cuma 22.2 ° / 14 ° Güneşli
  • Cumartesi 26 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Pazar 27.4 ° / 14.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13