AİHM'DEN AHMET ŞIK KARARI
AİHM, ifade ve basın özgürlüğü ile kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarını kısıtladığı gerekçesiyle Türkiye’yi Şık’a tazminat ödemeye mahkum etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyet Gazetesi davasında 14 ay tutuklu yargılanan gazeteci Ahmet Şık’ın başvurusunu karara bağladı.
Mahkeme, Ahmet Şık’ın 11 Mayıs 2017’deki başvurusuna dair bugün açıkladığı kararında Şık’ın ifade ve basın özgürlüğü ile kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarını kısıtladığı gerekçesiyle Türkiye’yi Şık’a tazminat ödemeye mahkum etti.
Canan Coşkun’un diken’deki haberine göre AİHM yargılamanın siyasi olduğuyla ilişkin iddiayla ilgili ise hak ihlali tespitinde bulunmadı. Mahkeme, Şık’ın Odatv davası kapsamında tutuklanması nedeniyle Türkiye’yi 2014 yılında da mahkum etmişti.
KARŞI OY
Karar, Türkiyeli yargıç Saadet Yüksel’in karşı oyuyla alındı. Yüksel’in şerhi Şık’ın 31 Mart 2015’te Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ı makamında rehin alan silahlı eylemcilerle yaptığı röportajı ve KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’la yaptığı röportajı ile ilgili. Yüksel, şerhinde “bu röportajların Şık’ın Twitter paylaşımlarının ceza soruşturmasına konu edilebileceğini” öne sürdü.
Yüksel, gazetecilik faaliyetinin geniş bir ifade özgürlüğü kapsamında olması gerektiğini belirterek bu özgürlükle birlikte sorumlu gazetecilik prensipleri nedeniyle birtakım görev ve sorumlulukların söz konusu olduğunu ifade etti.
18.MADDE ŞERHİ
Mahkemenin Litvanyalı yargıcı Egidijus Kūris geçtiğimiz hafta açıklanan Cumhuriyet gazetesi davasıyla ilgili kararındaki muhalefet şerhini yineledi.
Kūris kararın yargılamanın siyasi olduğuyla ilgili ihlal olmadığına ilişkin tespitine muhalefet etmiş, mahkemenin bu konuyla ilgili gelişim sürecinin bir adım uzağa taşındığını belirtmişti.
-
BIST 100
16202,21%0,95
-
DOLAR
44,35% 0,05
-
EURO
51,52% 0,02
-
GRAM ALTIN
6501,38% 1,97
-
Ç. ALTIN
10948,01% 1,72
İlgili Haberler
İBB DAVASI’NDA 10’UNCU CELSE: GÖZLER MEHMET MURAT ÇALIK’IN SAVUNMASINDA
“UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ŞOK DALGA: ÜNLÜ İSİMLER İÇİN GÖZALTI KARARI”
İSRAİL MECLİSİ’NDEN TEPKİ ÇEKEN KARAR: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA İDAM TASARISINA ONAY
ÖZÇELİK-İŞ İLE MMK ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANDI
GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI
MAGAZİN DÜNYASINDA ŞOK! EROL KÖSE’NİN 16. KATTAN GELEN TRAJİK VEDASI
OYAK Çimento’ya Küresel Sürdürülebilirlik Onayı
ŞARJ ÜCRETLERİNDE YENİ DÖNEM: EK ÜCRETLER KALDIRILDI, SİSTEM DEĞİŞTİ
İBB DAVASINDA GAZETECİLERDEN ANLAMLI PROTESTO! "İSMAİL ARI VE ALİCAN ULUDAĞ'A ÖZGÜRLÜK"
İBB DAVASI'NDA SEKİZİNCİ CELSE: MURAT ÇALIK VE RESUL EMRAH ŞAHAN SAVUNMALARINI YAPACAK
ABD BASINI ACIMADI: İSRAİL'İN İRAN AYAKLANMASI PLANI ÇÖKTÜ, TRUMP DA BU YANILGIYA KATILDI
İSTANBUL’DA BİNA FACİASI: 9 KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALDI
YARGITAY ONADI: WHATSAPP DELİL SAYILDI, İSPATLANAMAYAN ALTIN TALEBİ REDDEDİLDİ
BODRUM’DA KORKU DOLU SABAH: MARİNADA YANGIN, 8 YAT KÜL OLDU
Acılı babadan yürek yakan sözler: “Oğlum iyilik yaparken öldürüldü”
GENÇ FUTBOLCU CİNAYETİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİM: SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR
Yükleniyor
İBB DAVASI’NDA 10’UNCU CELSE: GÖZLER MEHMET MURAT ÇALIK’IN SAVUNMASINDA
“UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ŞOK DALGA: ÜNLÜ İSİMLER İÇİN GÖZALTI KARARI”
İSRAİL MECLİSİ’NDEN TEPKİ ÇEKEN KARAR: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA İDAM TASARISINA ONAY
CHP’DE SÜRPRİZ DÖNÜŞ: EMİNE ÜLKER TARHAN YILLAR SONRA KÜRSÜDE
GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI
BENZİN VE MOTORİNDE DALGA: POMPA FİYATLARI ALTÜST
- Çarşamba 15.2 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Perşembe 13.2 ° / 6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Cuma 17.1 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı




