KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE TEHLİKE

Bütün sektörlerde normale dönülmesine karşın, hükümetin kısa çalışma ve ücretsiz izin sürelerini uzatması nedeniyle milyonlarca işçi bir ay daha düşük ücretlerle geçinmek zorunda kalacak. Yıllık izin hakları askıya alınacak.

EKONOMİ 1.08.2020 11:55:19 0
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE TEHLİKE

Emeklilik prim ödemeleri dondurulacak. Meclis tatile girmeden önce yapılan yasa değişikliği ile hükümete kısa çalışma ödeneği süresini bu yılın sonuna, ücretsiz izni de gelecek yılın ortasına kadar uzatma hakkı verildi.
Bu uygulamalar bir bütün olarak değil de ayrı ayrı sektörler için de uygulanabilecekti. Ancak hükümet, yine bütün sektörler için uzatma yoluna gitti. Cumhurbaşkanı kararına göre, 30 Haziran tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, bir ay uzatıldı. Yani daha önce kısa çalışma ödeneği almakta olan işçiler için uzatma yoluna gidildi.
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, kısa çalışma için yeni başvuru alınmayacak. Bu bir aylık süre içerisinde işçi, son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ını alabilecek. Ücreti düşecek.
Bazı işverenler aradaki farkı karşılıyor. Ancak büyük bölümü aradaki farkı karşılamadığı için işçi düşük ücrete mahkûm oluyor. Ayrıca bu süre içerisinde işçinin sağlık hakkından yararlanabilmesi için sadece genel sağlık sigortası primi ödenmeye devam ediyor. Bunun dışındaki emeklilik prim ödemeleri donduruluyor.
Ayrıca kısa çalışma dönemi içerisinde işçi yıllık izin de kullanamıyor. Kısa çalışma uygulanan işyerlerinde çalışan işçiler son karara göre eylül ortasına kadar yıllık izin kullanamayacaklar.
İŞTEN ATMA KRİTERLERİ!
Erdoğan'ın diğer kararı ile işten çıkarma yasağı ile işverene işçiyi ücretsiz izne çıkarma yetkisi veren düzenlemenin süresi de 17 Ağustos’tan itibaren bir ay daha uzatıldı.
Bu süre içerisinde işveren, işçiyi, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde” işten atabilecek. Bunların dışında işten çıkarma yapılamayacak. Ancak işverenler işten çıkarmak istedikleri işçileri yasada sayılan bu nedenler kapsamında göstererek de işten çıkarma yoluna gidebiliyor.
Son karara göre işveren, 17 Eylül’e kadar işçileri ücretsiz izne çıkarabilecek. İşçi bu sürede işsizlik sigortası fonundan verilen ayda 1168 lira ile geçinmek zorunda kalacak. Ayrıca işçi, işveren kendisini ücretsiz izne çıkardığı için “haklı fesih” hakkını da kullanamayacak. Bu gerekçeye dayanarak kıdem tazminatı talep edemeyecek. Kısa çalışma ve üçretsiz izinde sürelerin uzatılmasına karşın son çıkarılan yasaya göre işverenler bundan vazgeçerse prim desteği sağlanacak.
KAÇ KİŞİ ETKİLENİYOR?
Son verilere göre haziranda 2.3 milyon işçi kısa çalışma ödeneği aldı. Tam rakam 2 milyon 321 bin 603. Mayısta sayı 3.2 milyondu. Nisan-haziran döneminde 1 milyon 705 bin 147 işçi de işvereni tarafından ücretsiz izne çıkarıldı.
Bu işçiler ayda 1168 liraya geçinmeye çalışıyor. Şu anda asgari ücret 2 bin 324 lira. Hükümet, sendikaların ücretsiz izinden vazgeçilmesi, olmuyorsa da “nakdi ücret desteği” olarak ifade edilen bu ücretin en azından asgari ücret seviyesine çıkarılması taleplerini tüm ısrarlara karşın kabul etmedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

ŞİDDETİ DURDURAMIYORSUNUZ, BİZ DURDURACAĞIZ!” KADINLAR SOKAKLARA İNİYOR

CUMA ZAM, SALI İNDİRİM! AKARYAKITTA VATANDAŞI ÇILDIRTTAN DÖNGÜ

AYDIN’DA SU KRİZİ BÜYÜYOR: GÜNEL’DEN ÇERÇİOĞLU’NA ‘SAMİMİYET TESTİ’

BELEN’İ YASA BOĞAN HABER: BAŞKAN GÜL ANNELERİNİ KAYBETTİ

BELEN’İ SARSAN YANGIN FACİASI: KÜLE DÖNEN GALERİDEN ŞOKE EDEN KİMLİK

SİYASETTE FIRTINA: ÖZEL’DEN YERLİKAYA’YA SUÇ ÖRGÜTLERİ VE FETÖ ÇIKIŞI!

GİZLİ İMRALI BULUŞMASI: MİT OTURMA PLANINI ÇİZDİ, FOTOĞRAF YASAKLANDI!

ÜNLÜLER BALIK SPERMİ ENJEKTE ETTİRİYOR: GÜZELLİKTE YENİ ŞOK TREND!

AKP KADIN KOLLARI'NDAN SKANDAL ATATÜRK PAYLAŞIMI!

KILIÇDAROĞLU’NDAN ÇARPICI ÇIKIŞ: BUGÜNKÜ CHP ELEŞTİRİSİ, 2021’DEKİ SÖZLERİYLE ÇELİŞTİ

ÖCALAN OYLAMASI SONRASI BULDAN’DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ: ‘ANA MUHALEFET DEM

EMEKLİLİK İÇİN YENİ DÖNEM: 72 VE 75 FORMÜLÜ GELİYOR!

50 BİN MAHKÛMA ‘AF’ ÇIKIYOR MU? İKTİDAR MEDYASI ‘PİYANGO’ DİYE DUYURDU!

GIDADA ALARM: BU KEZ ADRES KOCAELİ! 14 ÖĞRENCİ HASTANELİK OLDU

TARİHİ OYLAMA MANŞETE ÇIKAMADI: İKTİDAR MEDYASINDAN KRİTİK SESSİZLİK

İMRALI ZİYARETİ İÇİN ÜYE VERMEME KARARI ALAN CHP'DEN İLK AÇIKLAMA

BAHÇELİ’DEN İMRALI RESTİ: ARASINDA NE FARK VAR? İKİSİ DE TÜRKİYE SINIRI!

FURKAN APARTMANI FACİASI: KIRMIZI BÜLTENLİ MÜTEAHHİTLERDEN SKANDAL PAZARLIK!

GSS PRİMİNE BÜYÜK ZAM

KOCABIYIK: İMAMOĞLU’NU ENGELLEMEK TÜRKİYE’Yİ KRİZE SOKAR!

ERDOĞAN’DAN SERT ÇIKIŞ: “NÜFUS FRENİ ÇEKİLDİ, ALARM ZİLLERİ SUSMUYOR!

MESEM’DE ÖLEN ÇOCUKLAR SORULDU! BAKAN TEKİN MASAYI TERK ETTİ

MERKEZ BANKASI YOLSUZLUĞUNDA BİR TAHLİYE DAHA: HAK-İŞ BAŞKANININ OĞLU DA BİR AYDA ÇIKTI

CHP’DEN TRT’YE ‘HODRİ MEYDAN’ YÜRÜYÜŞÜ: GERÇEKLER EKRANA GELSİN, KORKUNUZ NE?

AKP, İMRALI ZİYARETİNE HAZIR: KRİTİK TOPLANTI TAMAMLANDI!

DEMİRTAŞ RESTİ ÇEKTİ: “BENİM ADIMA KİMSE KONUŞAMAZ!”

MHP'DEN SELAHATTİN DEMİRTAŞ MESAJI: "TAHLİYEDEN BAŞKA BİR SEÇENEK YOKTUR"

YEREL SEÇİM İRADESİ RENK DEĞİŞTİRDİ: İKİ BELEDİYE BAŞKANI AKP’YE KATILDI

OSMANİYE'DE 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

“FUTBOLDA FIRTINA BAŞLIYOR: GÜRLEK, YENİ OPERASYONUN SİNYALİNİ VERDİ!

Yükleniyor


“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

EKONOMİDE YENİ ROTA: 2026’DA BÜYÜME YÜZDE 3,8, GELİR 77 TRİLYON TL!

  • Pazar 25.9 ° / 13.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 23 ° / 12.8 ° false
  • Salı 18.3 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8