KAYITSIZ PARA, ALTIN VE DÖVİZLERİN VERGİ İNCELEMESİ OLMADAN YURDA GİRİŞ İMKANI

İktidar, “pandemi ve normalleşme sürecine destek” gerekçesiyle hazırladığı torba teklifin içine, yurt dışındaki kayıtsız para, altın ve dövizlerin vergi incelemesi olmadan yurda girişine imkanı tanıyan düzenlemeler ekledi.

EKONOMİ 17.10.2020 11:59:41 0
KAYITSIZ PARA, ALTIN VE DÖVİZLERİN VERGİ İNCELEMESİ OLMADAN YURDA GİRİŞ İMKANI

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; koronavirüs sürecinde halkın acil taleplerine yanıt vermeyen ve asgari ücretin yarısı tutarındaki kısa çalışma ödeneklerini hayata geçiren iktidar, şimdi de yeni hazırladığı “pandemi desteği' teklifine “kaynağı belirsiz para” hükmünü ekledi. İşsizlik Sigortası Fonu'nu patronların kullanımına açan AKP, şirketlerden aldığı kurumlar vergisini de düşürüyor.
AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve pandemi ile normalleşme sürecine ilişkin hükümlerin yer aldığı bildirilen torba teklifin içerisinde yurt dışından altın, para, döviz gibi varlıkları getireceklere “vergi incelemesi başlatmama” imkanı getirilecek. Kara para aklamaya yol açabileceği eleştirilerinin yapıldığı düzenleme ile ilgili, “Sermaye piyasası araçlarının milli ekonomiye kazandırılması” gerekçesi sunuldu.
İktidarın 43 maddelik teklifinde, kara para riskini doğuran düzenlemeye ilişkin, “Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıkları Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan sağlanmaktadır” denildi.
CUMHURBAŞKANI İSTERSE 2022’YE KADAR UZATACAK
Paraların denetimden geçmeyeceğini de bildiren AKP’nin teklifinde, “Bildirim veya beyana konu edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması öngörülmektedir” ifadeleri kullanıldı. Teklife, yurt dışındaki kayıtsız paraların 30 Haziran 2021 tarihine kadar getirilmesi şartı konulurken Cumhurbaşkanı’na da bu süreyi bir yıla kadar uzatma hakkı veriliyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isterse, yurt dışından Türkiye’ye altın, döviz ve TL cinsinden “hesabı sorulamayacak paralar” 30 Haziran 2022 yılına kadar ülkeye getirilebilecek.
İŞSİZLİK FONU YİNE PATRONLARA
Teklifte pandemi sürecine yönelik hükümlerin başında, dernek ve vakıfların ertelenen genel kurulları yer aldı. Daha önce üç aya kadar ertelenen genel kurulların dokuz ay ertelenmesine imkan sağlanacak.
Düzenleme yasalaşırsa, İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki tutarlar, patronların cebine gidecek. Buna göre, 2019 Ocak ile 20 Nisan 2020 arasında en düşük sigortalı sayısına ek ilave istihdam yapılması durumunda çalışanların SGK prim desteği, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Teklifle, ilave istihdam sağlayan işverene yönelik prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilecek.
ŞİRKETLERE VERGİ GÜZELLİĞİ
AKP, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıf gibi yapılardan alınan kurumlar vergisini de düşürmeye hazırlanıyor. Teklifin yürürlüğe girmesi durumunda Cumhurbaşkanı isterse bu kurumların kazancının yüzde 20’si yerine yüzde beşi kurumlar vergisi olarak alınacak.
BU SON DEMİŞLERDİ AMA VERGİ VE SGK PRİM BORÇLARINA YİNE AF
Ekonomik durgunluk yüzünden vergi tahsilatlarının azalması ve bütçe açığının kontrolden çıkması nedeniyle hükümet yeni bir vergi ve SGK prim barışı düzenlemesini gündemine aldı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis’e sunulan yeni istihdam paketiyle ilgili düzenleme için bugün TBMM’de basın toplantısı yaptı.
Düzenlemenin tamamlanmasından sonra TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun gündemine getirileceğini belirten Muş, şunları söyledi:
- Af demeyelim de vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırma çalışmamız şu an var.
- Teknik kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz.
- Kanun teklifimizin görüşmeleri esnasında Plan bütçe Komisyonumuza bunu sunacağız. Geçmişte yaptıklarımız var. Onlara benzer olacak.
- Teknik kısımlar devam ettiği için, onları komisyon aşamasına bu tekliflerimizi vereceğimiz zaman sizinle paylaşacağız.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,01% 0,00
  • EURO

    50,43% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5992,38% 0,02
  • Ç. ALTIN

    10098,28% 0,00

F-35’TE GİZLİ VETO: İSRAİL, TÜRKİYE–ABD ANLAŞMASINA KARŞI ÇIKTI

 GÜVENLİK GÖREVLİSİ EŞİNİ VE 7 YAŞINDAKİ KIZINI BOĞAZLARINI KESEREK KATLETTİ

KARABAT : AKP’NİN BAŞARI HİKÂYESİ ÇÖKTÜ: 70 MİLYAR $ FAİZ ÖDEDİK

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A MADURO FOTOĞRAFIYLA SERT TEPKİ

CEZAEVİNDE MS ATAĞI: TAYFUN KAHRAMAN HASTANEYE KALDIRILDI

MEB SİSTEMİ BAŞTAN YAZDI: KPSS GİTTİ, AKADEMİ GELDİ

ABD’DEN YENİ CEPHE SİNYALİ: KÜBA VE İRAN UYARILDI

ERDOĞAN’IN KATILDIĞI TOKİ KURASINDA ŞOK İDDİA: AYNI EV BİRDEN FAZLA KİŞİYE ÇIKTI

BAHÇELİ: 15 TEMMUZ’DA TUTMAYAN SENARYO VENEZUELA’DA SAHNEYE KONDU

ABD’NİN SALDIRISI SONRASI ANKARA KONUŞTU: TÜRKİYE KRİZDE DEVREYE GİRMEYE HAZIR

TRUMP EMRİ VERDİ, BİR DEVLET BAŞKANI ABD’YE KAÇIRILDI: MADURO NEW YORK’TA

ÖZEL ÇANKIRI’DA KONUŞTU: “KUTUPLAŞMA ERDOĞAN’IN TALEBİDİR, BİZİM DEĞİL!”

CHP'DEN İSTİFA EDEN MİLLETVEKİLİ HASAN UFUK ÇAKIR AKP'YE GEÇECEĞİNİ AÇIKLADI

FETİ YILDIZ MADDE MADDE SAYDI: İLK 4 MADDE SABİT, SİSTEM DEĞİŞEBİLİR

KARAKAS BOMBALANDI, TRUMP MADURO’NUN ESİR ALINDIĞINI AÇIKLADI

11. YARGI PAKETİ’NDE SINIR ÇİZİLDİ: TERÖR, DEPREM VE ÇOCUK SUÇLARI YOK

İBB SORUŞTURMASINDA ERDOĞAN’IN MEKTUBU OKUNDU: AVRASYA TÜNELİ’Nİ YAPAN İSMİN DOSYASI AYRILDI

SORUŞTURMA GÜNDEMİNDEKİ SERKAN TOPER, BAHÇELİ’Yİ ZİYARET ETTİ

İMAMOĞLU DİPLOMA DAVASI İÇİN DURUŞMAYA BİZZAT KATILACAK: CEZAEVİNE VE KURUMLARA MÜZEKKERE YAZILDI

HBB’DEN ÖĞRENCİ VE VATANDAŞA GÜNLÜK HAYATI KOLAYLAŞTIRAN SOSYAL DESTEK

MHP’DEN SDG ÇIKIŞI: SURİYE’NİN ÜÇTE BİRİ İŞGAL ALTINDA, SABIR TÜKENDİ

DEPREM SONRASI SAĞLIK TABLOSU: AKP’Lİ ÖZEL’DEN HATAY İÇİN NET MESAJ

DİYANET’İN KÖY FORMÜLÜ PES DEDİRTTİ: “İMAM SERVİSİ KURUN”

YERİNE O MU HAZIRLANIYOR? BİLAL ERDOĞAN İDDİALARININ ARKA PLANI

1 OCAK İTİBARIYLA YÜRÜRLÜKTE: BORÇLUYA TEDAVİ YOK

11. YARGI PAKETİ YETMEDİ: AKP’DEN YENİ AF HAZIRLIĞI İDDİASI

PEZEŞKİYAN’DAN PROTESTOLAR İÇİN EZBER BOZAN ÇIKIŞ: “SORUMLULUK BİZİM, SUÇLUYU BAŞKA YERDE ARAMAYIN”

“ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK” MİTİNGİ ERTELENDİ: DİYARBAKIR’DA HAVA MUHALEFETİ GEREKÇESİ

3 GÜN AÇ BIRAKILDI İDDİASI: BEBEK MEZARLIKTA, 4 KİŞİ CEZAEVİNDE

YENİ YILA ZAMLA GİRİLDİ: AVRASYA TÜNELİ’NDE TARİFE UÇTU

Yükleniyor


BAKAN SENDİKALARI DİNLEDİ, KOMİSYON TOPLANDI: ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ PERDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“ENAG KASIM ENFLASYONUNU AÇIKLADI: RESMİ RAKAMLARIN ÜZERİNDE YENİ ALARM”

OECD RAPORU KRİZİ TESCİLLEDİ: ENFLASYON DÜŞMÜYOR, 2027 VAADİ ÇÖKTÜ

  • Pazartesi 10.7 ° / -0.6 ° Güneşli
  • Salı 12.2 ° / 2.1 ° false
  • Çarşamba 14.1 ° / 3.1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9