EURO 9 LİRAYI AŞTI, DOLAR ZİRVEYİ GÖRDÜ

Küresel piyasalara yönelik iyimser hava dağılırken euro/TL 9 lirayı aşarak, dolar/TL ise 7,64'ü aşarak rekorlarını tazeledi. Merkez Bankası'nın yükselen enflasyona rağmen faizde ne gibi bir karar alacağı merak ediliyor.

EKONOMİ 22.09.2020 12:19:55 0
EURO 9 LİRAYI AŞTI, DOLAR ZİRVEYİ GÖRDÜ

Küresel piyasalarda riskten kaçış eğiliminin dün belirginleşmesi ve Merkez Bankası’nın (TCMB) yükselen enflasyona rağmen politika faizinde bir artışı bu ay da tercih etmeyeceğine ilişkin endişelerle TL’de satış baskısı belirgin.
ABD canlandırma paketinde anlaşmaya varılamaması ve yeni tecrit önlemleri endişeleri yatırımcı iyimserliğini azaltıyor. Dolar endeksi dün sert yükselerek altı haftanın zirvesini gördükten sonra Asya piyasalarındaki işlemlerde zirvenin çok az altında 93.547 seviyesinde seyretti.
Dünyanın başlıca bankalarının son 20 yılda 2 trilyon dolardan fazla şüpheli işleme aracılık ettiği haberleriyle dün bankacılık hisselerinde başlayan satışlar dünya genelinde yeni tecrit önlemlerinin başlatılacağı endişeleriyle kısa süre içinde diğer varlık sınıflarına sıçradı.
Dolar/TL’de yeni tarihi zirve 7.64 seviyesinde bulunuyor. Kur neredeyse her gün yeni tarihi zirveyi görüyor. Ancak TL’nin dolar karşısındaki günlük değer kayıpları genelde %0.1-0.2 gibi oldukça sınırlı seviyelerde kalıyor. Dün ise satış baskısı küresel piyasalardaki gibi daha belirgindi.
TL’de dün dolar karşısında değer kaybı %1’in altında kalarak gelişmekte olan para birimlerine kıyasla sınırlı oldu. Rand ve benzeri para birimlerinde dün %3’ü aşan kayıplar yaşandı.
YILBAŞINDAN BU YANA DEĞER KAYBI YÜZDE 22
Yılbaşından bugüne bakıldığında TL’deki kayıp %22 ile benzer para birimleri arasında en üstlerde bulunurken son 5 yıla bakıldığında ise TL %60’ın üzerinde kayıpla benzer para birimleri arasında açık ara en çok kaybeden para birimi olduğu görülüyor.
PPK YÖN BELİRLEYİCİ OLARAK BEKLENİYOR
TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği faiz kararının TL’nin seyri açısından belirleyici olacağı öngörülüyor. Reuters’ın 17 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB’nin politika faizini %8.25’te sabit tutacağına işaret ediyor. 17 katılımcıdan 14’ü ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.
TCMB’nin politika faizlerini sabit tutmasına karşın sıkılaştırma adımlarını fonlama kompozisyonunu farklılaştırarak devam etmesi bekleniyor. TCMB’nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti. TCMB PPK’da faizleri sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini %10.61’e kadar çıkardı.
Dün politika faizi altından yapılan fonlamanın geri dönüşü olması nedeniyle fonlama maliyetinde 20 baz puan civarında yükseliş görüldü. Reuters anketinde TCMB’nin ortalama fonlama maliyetinin ay sonundaki seviyesine ilişkin 12 katılımcının tahminlerin medyanı ise %10.70 seviyesinde. Tahminler ise %10.50 ila %12.25 arasında değişiyor.
GLP FAİZİNDE ARTIŞ OLACAK MI?
Siyasetin politika faizi artışlarına sıcak bakmaması ve geçmişte faiz nedeniyle TCMB’de başkan değişikliği yaşanmış olması nedeniyle, bankanın daha fazla sıkılaştırma için faiz koridorunun üst bandında bir artış yapabileceği piyasadaki beklentiler arasında. Reuters anketinde ise bu konuda bir medyan beklentisi oluşmadı. Ancak piyasalarda bu TL’deki değer kaybını azaltabileceği için politika faizi artırımından sıkılaştırmayı belirginleştirebilecek bir ihtimal olarak görülüyor.
Yine de TCMB’nin bunun için 2018 yılı Mayıs ayında gerçekleştirdiği sadeleşme olarak bilinen para politikası operasyonel çerçevesinde yeniden değişikliğe gitmesi gerekiyor.
TCMB’nin mevcut sisteminde politika faizi %8.25 seviyesinde. TCMB PPK’da sadece bir faiz oranı açıklıyor. Banka aksi bir açıklama yapmadığı sürece faiz koridorunun alt ve üst bandı politika faizinin 150 baz puan üzerinde bulunuyor. Geç likidite penceresi (GLP) ise politika faizinin 300 baz puan yukarısında yani %11.25’te.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16719,38%0,13
  • DOLAR

    43,51% 0,07
  • EURO

    51,40% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6906,15% -0,01
  • Ç. ALTIN

    12008,15% 1,87

AKTAŞ DAVASINDA AKPOLAT SAVUNMA YAPTI: “İTİRAFÇI OLMAM İSTENDİ”

İMAMOĞLU, YANARDAĞ VE ÖZKAN HAKKINDA “SİYASAL CASUSLUK” DAVASI AÇILDI

ÖZGÜR ÖZEL HATAY’DAN DUYURDU: “İMAMOĞLU BURAYA CUMHURBAŞKANI OLARAK GELECEK”

MHP’Lİ FETİ YILDIZ DUYURDU: UMUT HAKKI KONUSUNDA UZLAŞI SAĞLANDI

NAGEHAN ALÇI’NIN “DEPREMZEDE REHAVETİ OLUŞMUŞ” SÖZLERİ SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA YARATTI

MARAŞ’TA TARİHİ HESAPLAŞMA: "ORDUYU KIŞLADA TUTANLAR 35 BİN CANIN VEBALİNDEDİR!"

İSKENDERUN’DA GENÇ KADIN SOSYAL MEDYADA KANDIRILDI, TECAVÜZE UĞRADI

ŞİMŞEK’İN 20’LER MASALI TUTMADI: YIL ENFLASYONLA AÇILDI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI: İLK DURUŞMADA İKİNCİ HAFTA BAŞLADI, TUTUKLULUKLAR İÇİN KRİTİK SÜREÇ

ESP’YE ŞAFAK OPERASYONU: EŞ GENEL BAŞKAN MURAT ÇEPNİ VE GAZETECİLER DAHİL ÇOK SAYIDA GÖZALTI

SİYASETTE YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ: ÖCALAN, DEMİRTAŞ, SURİYE VE TÜRKİYE

SİYASETTE YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ: ÖCALAN, DEMİRTAŞ, SURİYE VE TÜRKİYE

TOPUK SELAMIYLA GİRDİ, 26 GÜNDE ERDOĞAN’I RAHATSIZ ETTİ

EPSTEIN BELGELERİNDE TÜRK MEDYA PATRONU: “YARAMAZ AHMET” YAZIŞMALARI

İRAN GERİLİMİ DÜŞTÜ, MOTORİN ZAMMI RAFA KALKTI

KALE SİYASETİ BİTTİ: ÇORUM’DAN İKTİDARA TARİHİ MEYDAN OKUMA

 EMEKLİYE “İSVİÇRE’DE YAŞAMIYORSUN” DİYEN VEKİL, AYNI EMEKLİLER İÇİN 7 KEZ İMZA ATMIŞ

İMAMOĞLU İLE AYNI DOSYADAYDI: SORBONNE DİPLOMA İPTALİNİ KABUL ETMEDİ

ABD ADALETİ EPSTEIN DOSYALARINI AÇTI: TRUMP JÜRİ KOLTUĞUNDA GÖRÜLDÜ

MHP’Lİ İSİMDEN EMEKLİ ÇIKIŞI: “ANAM BİLE İSYAN EDİYOR”

HATAY İSKENDERUN VE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU

YAĞIŞIN ARDINDAN GELEN GÖÇÜK: PAYAS’TA ALTYAPI ALARMI

AKARYAKITTA ZAM TSUNAMİSİ: ÜÇ GÜN, ÜÇ ZAM...

EKRAN YÜZLERİ DOSYADA: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI ÜNLÜLER DÜNYASINA UZANDI

BEBEK OTEL SORUŞTURMASINDA SAVCILIK DOSYASINA GİREN İFADE: POKER MASASI, DEFTER, OYUN TAKVİMİ VE ÜNLÜ İSİMLERE DAİR İDDİALAR

ŞARKICI FATİH ÜREK’İN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLDİRİLDİ: 3,5 AYLIK YOĞUN BAKIM SÜRECİ VE HASTANE AÇIKLAMASI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

Yükleniyor


İRAN GERİLİMİ DÜŞTÜ, MOTORİN ZAMMI RAFA KALKTI

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

BENZİN YİNE ZAMLANIYOR: YENİ HAFTAYA YİNE ZAMLA UYANIYORUZ

KONTAK KAPATTIRAN REKOR: 10 GÜNDE 5 ZAM! DEPOYU DOLDURMAK ARTIK SERVET DEĞERİNDE!

ZAM YAĞMURU DİNMİYOR: MOTORİN REKOR SEVİYEYE YÜRÜYOR

MECLİS’TEN GEÇTİ: EMEKLİYE 20 BİN TL, ADAY MEMURA YENİ DÜZEN, SKUTERE BAKANLIK PENÇESİ!

AKARYAKITTA DURMA YOK: BENZİN FİYATLARI YENİDEN ARTIYOR

  • Perşembe 15.2 ° / 5 ° false
  • Cuma 12.2 ° / 5.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 10.7 ° / 6.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9