EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE ÖDENECEK MİKTAR
2018 bütçesinde emeklilere, dul ve yetimlere ödenecek miktar 25,5 milyar lira artırıldı. Kamu çalışanlarına ayrılan payda ise 24,1 milyar liralık artış yapıldı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıkladığı 2018 bütçesinde emekli ve memurlar için önemli detaylar bulunuyor. Son 15 yıllık rakamlara bakıldığında emekliler ve kamu çalışanları için bütçeden ayrılan miktar ve zamların en yüksek noktalara ulaştığı görülüyor. Emeklilerin 2002'de Sosyal Güvenlik bütçesinden aldıkları pay yüzde 59.6 iken 2018'de bu rakam yüzde 67.9'a yükseldi. Kamu çalışanlarının 2002'de bütçeden aldıkları pay 18.4 iken rakam 2018'de yüzde 28 oldu.
Emekliler açısından baktığımızda maaş miktarı 2017 için 208.6 milyar lira olan bu rakam 2018 yılında 235.1 milyar liraya ulaşıyor. Böylece emekli maaşlarına 25.5 milyar liralık ek yapılmış oldu. Bu rakam emeklileri, ocak ve temmuz aylarında yapılacak zamlar ile her yıl sisteme katılan binlerce yeni emekli için kullanılacak. Emekli Sandığı emeklileri 2018'de yüzde 4+ 3.5, SSK ve Bağ-Kur emeklileri, gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar zam alacak. Memur ve emeklilerinin zam oranları enflasyonun altında kalırsa aradaki miktar da fark olarak ödenecek. Türkiye'de yaklaşık 12 milyon emekli, dul ve yetimi SGK'dan maaş alıyor.
Kamu çalışanlarının maaşlarından ve mali haklarından oluşan personel giderlerine baktığımızda ise 2017-2018 yılları arasında 24.1 milyar liralık bir fark olduğu ortaya çıkıyor. Personel giderleri 2017 yılında 189.8 milyar lira iken, bu rakam 2018'de 213.9 milyar liraya yükseltiliyor. Hem yeni memurların maaşları hem de mevcut memurların ocak-temmuz zamları bu rakamın içinde yer alıyor. Ayrıca kamu işçilerinin toplu sözleşme zamları da bütçede yer bulmuş oluyor. Kamu da tüm statüler toplandığında 3 milyon 341 bin çalışan bulunuyor. (Faruk Erdem/Sabah)
-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,20% 0,03
-
EURO
50,85% -0,26
-
GRAM ALTIN
6893,68% -3,07
-
Ç. ALTIN
11465,56% -1,02
“AKP’SİZ BAYRAM” CHP 17 PARTİYLE GÖRÜŞECEK, KRİTİK TERCİH GÜNDEMDE
“4 TAŞINMAZIM VAR” DEDİ, BELGEYİ GÖSTERDİ! GÜRLEK’TEN MAL VARLIĞI ÇIKIŞI
CHP’DEN AKIN GÜRLEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İBB DAVASINDA YARGILAMA SÜRÜYOR: 107 TUTUKLU BAYRAMDA CEZAEVİNDE
KUŞADASI BELEDİYESİ’NDE YENİ SÜREÇ: BAŞKAN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
İBB DOSYASINDA KRİTİK GELİŞME: MAHİR POLAT’A EV HAPSİ KALDIRILDI
SİLİVRİ’DE GERİLİMLİ DAVA SÜRÜYOR: İMAMOĞLU’NUN YARGILANDIĞI DOSYADA İKİNCİ HAFTA BAŞLADI
SIRMA HALI KONUŞMASI SONRASI OPERASYON: SENDİKA BAŞKANI TÜRKMEN GÖZALTINA ALINDI
HAVA SAHASINDA İRAN VETOSU: İSVİÇRE FEDERAL KONSEYİ ABD’NİN ASKERİ TALEPLERİNİ GERİ ÇEVİRDİ
MARKA YATIRIM HOLDİNG’E OPERASYON: BAŞKAN MİNE TOZLU BİÇER GÖZALTINDA
NETANYAHU’NUN ÖLDÜĞÜ İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI! İSRAİL VE İRAN'DAN AÇIKLAMA
İSKENDERUN’DA AİLE İÇİ TARTIŞMA ÖLÜMLE BİTTİ:EŞİNİ ÖLDÜREN KADIN TUTUKLANDI
50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ
Yükleniyor
TCMB ANKETİ EKONOMİNİN YÖNÜNÜ GÖSTERDİ: ENFLASYON ARTIYOR, DOLAR YÜKSEK KALACAK
AKARYAKITTA ZAM KISIR DÖNGÜSÜ: GECE GELEN ZAM BİTMEDEN YENİSİ KAPIDA!
ŞİMŞEK'TEN PETROL AÇIKLAMASI: "BU ŞOKLAR KALICI DEĞİL, TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ!"
SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR: SALI GÜNÜ BENZİN VE MOTORİNE YENİ ZAM!
EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU
PİYASAYA ACİL MÜDAHALE: MERKEZ BANKASI REPO İHALELERİNİ DURDURDU
BORSA İSTANBUL İDDİALARI GÜNDEMİ KARIŞTIRDI: ŞİMŞEK AÇIKLAMA YAPTI
- Çarşamba 19.4 ° / 7.5 ° Güneşli
- Perşembe 13.6 ° / 10.2 ° Şiddetli yağmurlu
- Cuma 16.5 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı


