e-HACİZ NEDİR?

AMME ALACAKLISININ UYGULADIĞI e-HACİZ NEDİR? NASIL OLMALIDIR?

EKONOMİ 19.12.2019 15:32:08 0
e-HACİZ NEDİR?

Av. Mehmet Yusuf BARAK, Av. Onur BARAK ve Yeminli mali müşavir Nevzat BARAK ,Vatandaşların merak ettiği AMME ALACAKLISININ UYGULADIĞI e-HACİZ NEDİR? NASIL OLMALIDIR? konususuna açıklık getirdi......

I- Genel Bilgi

Bilindiği üzere ülkemiz derin bir ekonomik krizden geçmektedir. Enflasyon artmış, işsizlik yükselmiş, faizler dayanılmaz hal almış, resesyon devam etmekte ve birçok mükellef hiçbir işlem yapmadan kepenkleri indirmekle karşı karşıya kalmıştır.

İflasların yaşandığı, Konkordatoların arttığı ve finansal krizlerin hüküm sürdüğü bu süreçte, ülkeyi yönetenler çeşitli tedbirler almaya çalışmalarına rağmen olumsuzlukların devamı engellenememektedir.

Görebildiğimiz kadarıyla ülkeyi yönetenler, ekonomileri canlanması için özel sektöre yüklenirken kendi sorumluluğunu görmezden gelip, kamu borçlarının üzerine gitmekte ısrarını sürdürmektedir. Şüphesizdir ki, kamu alacakları açısından alışkanlık haline gelen yapılandırmalara karşı durmaktayız ancak, kredi vermekte ağır davranan finans kurumlarında aylık faizler %1 civarında seyrederken, hiçbir mükellef kamu borçları için aylık %2 faiz ödemeyi tercih etmeyecektir. Ancak, zor oyunu bozar anlayışıyla, borçlular ortağı konumunda olan kamuya borçlu kalmayı mecburen tercih etmektedirler.

Son bir ay içerisinde mali idare yaklaşık olarak 5 milyon kamu borçlusu üzerinde e-Haciz uygulayarak, zaten yürütmekte zorluk çekilen ekonomi dünyasına büyük bir darbe vurmuş ve kredi ile çalışan amme borçlusunu bir hayli zor duruma sokmuştur.

Her ne kadar, yeniden yapılandırma çalışmalarının yapıldığı haberleri yayılmaktaysa da, bu yazımızın konusu e-Haciz işleminin finans kurumları nezdindeki durumu ve gerçekliği üzerine olacaktır. Taraflarca yanlış algılanan e-Haciz işleminin hukuki boyutuna aşağıda detaylı olarak yer verilecektir.

II- e-Haciz Uygulama Yöntemi

e-Haciz, 6183 sayılı AATUHK' nın 62'nci ve 79'uncu maddelerinden hareketle mükelleflerin banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemidir. Bu uygulamanın temel amacı, amme alacağına en az maliyetle, en kısa süre içerisinde tahsil etmektir.

Bir alacağın e-Haciz yöntemiyle tahsiline başlamak için mutlak surette Ödeme Emrine bağlanması ve bunun tebliğinden itibaren 15 günlük itiraz süresinin geçmiş olması gerekmektedir.

Hangi malların haczedilemeyeceği Kanunun 70'nci maddesinde açıkça sayılmıştır. Emekli maaşlarının, çiftçilerin tarım aletleri ve traktörünün, bir takım aylıkların, borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceğini ve de haciz işleminde borca yetecek kadarının haczedilebileceğini belirtmek gereklidir. Uygulamada küçük bir borç için, borçlunun tüm mal ve haklarına haciz uygulandığı düşünüldüğünde, bu yanlış uygulamanın alacaklı amme idaresine müracaatla düzeltilebileceği unutulmamalıdır.

e-Haciz, son yıllarda mükellefler üzerinde demokrasinin kılıcı gibi tehdit unsuru mahiyeti arz etmektedir. Bankalarda gerginlikler yaşanmaktadır. Konulan e-Hacizler ticaret alemini ve bankacılık sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir.

e-Haciz bildirisinde yer alan tutarın üzerindeki mal ve hakka haciz tatbik edilemez. Bankadaki bir hesapta borca yetecek miktarda paraya blokaj konulduktan sonra üstü rakamlar ile diğer hesaplara haciz uygulanması mümkün değildir. Aksi bir anlayış, mükellefin 'mevcut mal varlığını hedef alması' esasına aykırıdır.

Gelecekte olması muhtemel alacaklara haciz uygulanamaz. Elektronik hacizlerin geçerlilik süresi o an içindir. Yani cari saatle sınırlıdır. Haczin ekrana düştüğü dakikadan sonra gelecek paralara haciz uygulamak mümkün değildir.(Bazı vergi uygulayıcıları bu süreyi cari gün olarak değerlendirmektedir.) Bankaların bu hükme uymaları zorunludur. Cari andan sonraki haczin kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde, e-Haciz mükellef üzerinde günlerce ve hatta aylarca kalacak ve mağduriyetler doğacaktır. AATUHK' nın lafzı ve bu amaçla yayımlanan Seri A Sıra 1 Nolu Tahsilat Genel Tebliğinde bu husus not olarak açıklanmıştır.

Bankalarda herhangi bir para olmamasına rağmen, kullanılabilir kredi limitine haciz uygulamakta mümkün değildir.

Bu tür zorluklar yaşayan kamu borçlusunun ilgili bankaya bir yazı yazarak e-Haczin kaldırılmasını, borca yetecek miktarın dışındaki hak ve alacaklarının serbest bırakılmasını ve kullanılabilir kredi limitleri üzerindeki hacze son verilmesini istemelidirler.

III- Sonuç

Alacaklı Amme İdaresinin son günlerde uyguladığı e-Haciz sistemi bir yandan iş dünyasını zora sokmakta, diğer taraftan da kayıt dışılığı yaygınlaştırmaktadır. Uygulamada yaşanılan sıkıntı ve hukuksuzluk mevcut olumsuzlukları da arttırmaktadır. Banka hesaplarına uygulanan e-Hacizlerin anlık olduğu, ilgili günden sonra devamının mümkün olmadığı ve geleceğe yönelik haciz uygulanamayacağı konusunda tarafların dikkatli davranması gerektiği açıklanmıştır....

 Av. Mehmet Yusuf BARAK    

Av. Onur BARAK
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

ADALET BAKANI AÇIKLADI: “UMUT HAKKI” İÇİN YASA MI DEĞİŞECEK?

İÇİŞLERİ’NDE DENGELER DEĞİŞTİ: KOLTUKLAR DEĞİŞİRKEN TURAN NASIL YERİNİ KORUDU?

MHP’DEN KRİTİK MESAJ: SİLAH BIRAKMA TEYİT EDİLİRSE “UMUT HAKKI” GÜNDEME GELEBİLİR

ŞİMŞEK: İRAN BELİRSİZLİĞİ BİTERSE TÜRKİYE EKONOMİSİ RAHATLAYACAK

OYAK Çimento “Renkli Yakalar” ile Geleceği Güzelleştiriyor:

OYAK ÇimentoARKE Arama ve Kurtarma Ekibi Kuruldu

OYAK Çimento’ya “Sürdürülebilirlik Liderleri” Ödülü

168 İMZALI LAİKLİK METNİNE YARGI YOLU: YUSUF TEKİN “BEN DE DEMOKRATİK HAKKIMI KULLANIYORUM”

AKP KAHRAMANMARAŞ’TA SERT İSTİFA: “MENFAATÇİ TEŞKİLATLA YÜRÜMEM”

AKIN GÜRLEK ‘ALO ADALET’ HATTINI DUYURDU: PİLOT İL İSTANBUL

RAMAZAN ÖNCESİ ÇARPICI İDDİA: İSRAİL ÜRÜNLERİ FİLİSTİN ETİKETİYLE PAZARDA

“AZİZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ” SORUŞTURMASINDA 14. DURUŞMA BAŞLADI

GÜÇ BÜYÜDÜKÇE SORUMLULUK NEDEN AYNI ORANDA BÜYÜMÜYOR?

SİGARA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ: ZAM ÜSTÜNE ZAM

HATAYLI AYŞE NAZ ABD’DE TARİH YAZDI: DÜNYA BİRİNCİSİ OLARAK TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRDI

ASLAN AVRUPA’YI SALLADI! JUVENTUS’A 5 GOLLÜK ŞOK

BAKAN ATAMALARI SİYASETİ GERDİ: BAHÇELİ’DEN MUHALEFETE AĞIR ELEŞTİRİ

BAKIRHAN; "CUMHURBAŞKANININ EV SAHİPLİĞİNDE LİDERLER ZİRVESİ TOPLANMALIDIR"

ÜNLÜ İSİMLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

DAVUTOĞLU’NDAN SİSTEM ELEŞTİRİSİ VE GEÇİM ÇIKIŞI

GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI, ÜRETİM GERİLEDİ

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

Yükleniyor


ŞİMŞEK: İRAN BELİRSİZLİĞİ BİTERSE TÜRKİYE EKONOMİSİ RAHATLAYACAK

SİGARA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ: ZAM ÜSTÜNE ZAM

GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI, ÜRETİM GERİLEDİ

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

İRAN GERİLİMİ DÜŞTÜ, MOTORİN ZAMMI RAFA KALKTI

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

BENZİN YİNE ZAMLANIYOR: YENİ HAFTAYA YİNE ZAMLA UYANIYORUZ

  • Cumartesi 17.9 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Pazar 15.9 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15.9 ° / 6.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12