e-HACİZ NEDİR?

AMME ALACAKLISININ UYGULADIĞI e-HACİZ NEDİR? NASIL OLMALIDIR?

EKONOMİ 19.12.2019 15:32:08 0
e-HACİZ NEDİR?

Av. Mehmet Yusuf BARAK, Av. Onur BARAK ve Yeminli mali müşavir Nevzat BARAK ,Vatandaşların merak ettiği AMME ALACAKLISININ UYGULADIĞI e-HACİZ NEDİR? NASIL OLMALIDIR? konususuna açıklık getirdi......

I- Genel Bilgi

Bilindiği üzere ülkemiz derin bir ekonomik krizden geçmektedir. Enflasyon artmış, işsizlik yükselmiş, faizler dayanılmaz hal almış, resesyon devam etmekte ve birçok mükellef hiçbir işlem yapmadan kepenkleri indirmekle karşı karşıya kalmıştır.

İflasların yaşandığı, Konkordatoların arttığı ve finansal krizlerin hüküm sürdüğü bu süreçte, ülkeyi yönetenler çeşitli tedbirler almaya çalışmalarına rağmen olumsuzlukların devamı engellenememektedir.

Görebildiğimiz kadarıyla ülkeyi yönetenler, ekonomileri canlanması için özel sektöre yüklenirken kendi sorumluluğunu görmezden gelip, kamu borçlarının üzerine gitmekte ısrarını sürdürmektedir. Şüphesizdir ki, kamu alacakları açısından alışkanlık haline gelen yapılandırmalara karşı durmaktayız ancak, kredi vermekte ağır davranan finans kurumlarında aylık faizler %1 civarında seyrederken, hiçbir mükellef kamu borçları için aylık %2 faiz ödemeyi tercih etmeyecektir. Ancak, zor oyunu bozar anlayışıyla, borçlular ortağı konumunda olan kamuya borçlu kalmayı mecburen tercih etmektedirler.

Son bir ay içerisinde mali idare yaklaşık olarak 5 milyon kamu borçlusu üzerinde e-Haciz uygulayarak, zaten yürütmekte zorluk çekilen ekonomi dünyasına büyük bir darbe vurmuş ve kredi ile çalışan amme borçlusunu bir hayli zor duruma sokmuştur.

Her ne kadar, yeniden yapılandırma çalışmalarının yapıldığı haberleri yayılmaktaysa da, bu yazımızın konusu e-Haciz işleminin finans kurumları nezdindeki durumu ve gerçekliği üzerine olacaktır. Taraflarca yanlış algılanan e-Haciz işleminin hukuki boyutuna aşağıda detaylı olarak yer verilecektir.

II- e-Haciz Uygulama Yöntemi

e-Haciz, 6183 sayılı AATUHK' nın 62'nci ve 79'uncu maddelerinden hareketle mükelleflerin banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemidir. Bu uygulamanın temel amacı, amme alacağına en az maliyetle, en kısa süre içerisinde tahsil etmektir.

Bir alacağın e-Haciz yöntemiyle tahsiline başlamak için mutlak surette Ödeme Emrine bağlanması ve bunun tebliğinden itibaren 15 günlük itiraz süresinin geçmiş olması gerekmektedir.

Hangi malların haczedilemeyeceği Kanunun 70'nci maddesinde açıkça sayılmıştır. Emekli maaşlarının, çiftçilerin tarım aletleri ve traktörünün, bir takım aylıkların, borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceğini ve de haciz işleminde borca yetecek kadarının haczedilebileceğini belirtmek gereklidir. Uygulamada küçük bir borç için, borçlunun tüm mal ve haklarına haciz uygulandığı düşünüldüğünde, bu yanlış uygulamanın alacaklı amme idaresine müracaatla düzeltilebileceği unutulmamalıdır.

e-Haciz, son yıllarda mükellefler üzerinde demokrasinin kılıcı gibi tehdit unsuru mahiyeti arz etmektedir. Bankalarda gerginlikler yaşanmaktadır. Konulan e-Hacizler ticaret alemini ve bankacılık sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir.

e-Haciz bildirisinde yer alan tutarın üzerindeki mal ve hakka haciz tatbik edilemez. Bankadaki bir hesapta borca yetecek miktarda paraya blokaj konulduktan sonra üstü rakamlar ile diğer hesaplara haciz uygulanması mümkün değildir. Aksi bir anlayış, mükellefin 'mevcut mal varlığını hedef alması' esasına aykırıdır.

Gelecekte olması muhtemel alacaklara haciz uygulanamaz. Elektronik hacizlerin geçerlilik süresi o an içindir. Yani cari saatle sınırlıdır. Haczin ekrana düştüğü dakikadan sonra gelecek paralara haciz uygulamak mümkün değildir.(Bazı vergi uygulayıcıları bu süreyi cari gün olarak değerlendirmektedir.) Bankaların bu hükme uymaları zorunludur. Cari andan sonraki haczin kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde, e-Haciz mükellef üzerinde günlerce ve hatta aylarca kalacak ve mağduriyetler doğacaktır. AATUHK' nın lafzı ve bu amaçla yayımlanan Seri A Sıra 1 Nolu Tahsilat Genel Tebliğinde bu husus not olarak açıklanmıştır.

Bankalarda herhangi bir para olmamasına rağmen, kullanılabilir kredi limitine haciz uygulamakta mümkün değildir.

Bu tür zorluklar yaşayan kamu borçlusunun ilgili bankaya bir yazı yazarak e-Haczin kaldırılmasını, borca yetecek miktarın dışındaki hak ve alacaklarının serbest bırakılmasını ve kullanılabilir kredi limitleri üzerindeki hacze son verilmesini istemelidirler.

III- Sonuç

Alacaklı Amme İdaresinin son günlerde uyguladığı e-Haciz sistemi bir yandan iş dünyasını zora sokmakta, diğer taraftan da kayıt dışılığı yaygınlaştırmaktadır. Uygulamada yaşanılan sıkıntı ve hukuksuzluk mevcut olumsuzlukları da arttırmaktadır. Banka hesaplarına uygulanan e-Hacizlerin anlık olduğu, ilgili günden sonra devamının mümkün olmadığı ve geleceğe yönelik haciz uygulanamayacağı konusunda tarafların dikkatli davranması gerektiği açıklanmıştır....

 Av. Mehmet Yusuf BARAK    

Av. Onur BARAK
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10643,67%0,64
  • DOLAR

    42,24% 0,05
  • EURO

    48,96% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5586,79% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9300,75% 0,00

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

GÖKYÜZÜNDEKİ FACİA: 20 ŞEHİDİN SIRRI KARA KUTUDA!

İMAMOĞLU: MAHKEME TRT’DE YAYINLANSIN… HERKES İZLESİN, GERÇEĞİ GÖRSÜN!

İMAMOĞLU DOSYASINDA ÇELİŞKİLER: MASAK “TESPİT YOK” DEDİ, SAVCILIK SUÇ BULDU

SİYASETTE DEPREM ETKİSİ: AKP’Lİ VEKİLİN AĞABEYİ “RÜŞVETTEN” ŞÜPHELİ!

NAGEHAN ALÇI'DAN DEMİRTAŞ İDDİASI: GÜVENDİĞİM KAYNAKLARDAN ALDIĞIM BİLGİYE GÖRE…

 TSK’DE YÜREK YAKAN FACİA! 20 ŞEHİT, 1 ULUSUN ACI GÜNÜ

MAHKEMEDEN AHMET ÖZER İÇİN TAHLİYE KARARI!

ÖZEL’DEN AKP’YE: “UYUŞTURUCU DA, YOLSUZLUK DA, SİZDEN BESLENİYOR!

CHP İL BİNASINA EL KOYMA TALEBİ! İMAMOĞLU’NA SUÇ ÖRGÜTÜ KURMA VE 143 SUÇLAMA

BİR AYDA İKİNCİ TEMAS: KOÇ VE GÜRLEK’TEN GÜNDEMİ SARSAN BULUŞMA!

GÜRLEK AÇIKLADI: 4 BİN SAYFA, 2.352 YIL! CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR DOSYASI!

KAPALIÇARŞI’DA 76 GÖZALTI: 335 MİLYON LİRALIK MAL VARLIĞINA EL KONDU

4 BİN SAYFALIK İMAMOĞLU DOSYASI MASADA! AKIN GÜRLEK BASIN AÇIKLAMASI YAPACAK

MAHKEME YETMEDİ, İSTİNAFA DAYANDI! SAVAŞ HÜKMÜ TANIMADI, KILIÇDAROĞLU SEVDASINI BIRAKMADI!

KURULTAY TARTIŞMASINA NOKTA: MAHKEME ‘HUKUKEN DAYANAK YOK’ DEDİ

ATATÜRK’ÜN ARDINDAN GEÇEN 87 YIL: MİNNETLE…

İSMİ OKUNDU, ÇELENGİ GELMEDİ! AKP, 10 KASIM TÖRENİNDE ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK BIRAKMADI

DİYANET'TEN ATATÜRK ANMASI!

EKREM İMAMOĞLU YENİ SEÇİM ŞARKISIYLA MEYDAN OKUDU: HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA

CUMHURİYET’E MİNNET DUYMAYI BİLE HAZMEDEMEDİ: PROF. UYSAL’DAN SKANDAL ÇIKIŞ!

ABD, UKRAYNA’YA “YENİDEN YAPILANDIRMA” GÖRÜNÜMLÜ KAPİTÜLASYON DAYATTI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN SELAHATTİN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

“DEVLETİN İKİNCİ ADAMI: YETKİLİ AMA ETKİSİZ!”

AKP–CHP HATTINDA YENİ KRİZ: TAYYAR, ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF GÖSTERDİ!

MHP’DE İSTİFA DALGASI DEVAM EDİYOR: BOLVADİN MECLİS ÜYESİ ELİF TOPÇU GÜÇLÜ PARTİDEN AYRILDI…

KOCAELİ’DE KORKUNÇ YANGIN: KOZMETİK DEPOSU ALEV TOPUNA DÖNDÜ!

CHP LİDERİ ÖZEL: ERDOĞAN KONUŞUNCA CANLI YAYINLAR BİLE UTANIYOR!

DEPREM İÇİN TOPLANAN PARA, ‘SOYLU KÜLTÜR EVİ’NE AKTARILDI, RAPORLA BELGELENDİ!

RÜŞVETTEN TUTUKLANAN DHMİ DAİRE BAŞKANININ GİZLİ MAL VARLIĞI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yükleniyor


FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

EKONOMİDE YENİ ROTA: 2026’DA BÜYÜME YÜZDE 3,8, GELİR 77 TRİLYON TL!

TÜİK VE ENAG VERİLERİ ARASINDAKİ UÇURUM ALIM GÜCÜ KAYBINI BÜYÜTTÜ: FARK BİNLERCE LİRA!

ASGARİ ÜCRETTE MÜSİAD’DAN HÜKÜMETE MESAJ: “GERÇEK VERİLERLE HESAP YAPILSIN”

  • Perşembe 24.1 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.1 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7