DOLARDA REKOR ÜSTÜNE REKOR ZİRVE

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine bu hafta yapılacak PPK'da da devam edebileceği endişesiyle 9.37'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvede işlem gördü.

EKONOMİ 19.10.2021 09:48:32 0
DOLARDA REKOR ÜSTÜNE REKOR ZİRVE

Dolar/TL, enflasyon artarken Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerine başlamasının etkisiyle yükselişini sürdürüyor.
Dolar/TL, haftanın ikinci gününde 9,37’lik tarihi zirveyi gördü. Euro/TL’de de 10,92’lik rekor görüldü.
Piyasalar 21 Ekim Perşembe günü açıklanacak TCMB’nin faiz kararına odaklanırken, faiz indirimlerinin devam etmesi bekleniyor.
21 EKİM’DE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
TCMB’nin gevşeme döngüsüne TL’deki değer kaybına rağmen Ekim’de de devam etmesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazısı sıkı politika yanlısı olarak bilinen banka yöneticilerini görevden almasının ardından indirim beklentilerin yarısı 50 baz puan, diğer yarısı ise 100 baz yönünde oluşuyor.
Reuters anketine katılan 21 kurumdan 10’u politika faizinin yüzde 17.5’e indirilmesini beklerken, diğer 10 kurum ise yüzde 17 seviyesine çekilmesini bekliyor. Bir kurum ise politika faizinin sabit bırakılacağı görüşünde.
Geçtiğimiz hafta, Erdoğan, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştükten sonra aynı gece faiz kararlarında oy hakkı bulunan TCMB başkan yardımcıları Semih Tümen, Uğur Küçük ile PPK üyesi Abdullah Yavaş’ı görevden aldı.
Reuters’a bilgi veren kaynaklara göre, piyasanın iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indirim kararına eylül ayında da itiraz eden Küçük, ABD’de yaşayan ve sadece PPK kararları için Türkiye’ye gelen ve birçok karara katılmayan Yavaş ve başkan olmak istediği basında yer alan Tümen TCMB’den geçen hafta gönderilmiş oldu.
FRANSIZ BANKADAN FAİZ VE DOLAR TAHMİNİ
Fransız yatırım bankası Societe Generale, bir önceki PPK’da olduğu gibi politika faizini 100 baz puan indireceğini, dolar/TL’nin ise yıl sonunda 9.8 olacağını tahmin etti.
SocGen araştırma notunda, Erdoğan’ın üç yöneticisini görevden almasıyla, “yüksek faizin yüksek enflasyona yol açtığı yönündeki alışılmışın dışındaki görüşüne karşı çıkacak herkesten bilfiil kurtulmuş olduğunu” belirtti.
Enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi ise dolar/TL’nin 9.37’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi görmesinde bir neden oldu.
Kavcıoğlu, TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde ise halka açık açıklamalarında enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, enflasyonun yeniden düşüş trendine gireceğini belirtiyor.
‘DAHA SIKI POLİTİKA GEREKİRKEN…’
Birçok bankacı TCMB’nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getiriyor.
TD Securities Portföy Stratejisi Müdürü Cristian Maggio TCMB’nin daha sıkı bir politika izlemesi gerekirken daha gevşek bir politika izlediğini belirtti ve mevcut ve gelecekteki enflasyondan düşük nominal faizlerin lira ve enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacağını söyledi.
Kavcıoğlu, TCMB’nin para politikasında bundan sonra da riskleri gözeten bir yaklaşımı sürdüreceğini ve çekirdek enflasyonu da değerlendireceğini ifade etmişti.
Reuters PPK anketinin düzenli katılımcılarından en az üç tanesi para politikasının yönünü tahmin etmenin zorluğu sebebiyle bu ayki ankete katılmayacaklarını belirtti.
ENFLASYON İKİ BUÇUK YILIN ZİRVESİNDE
Sadece Eylül ayı başından beri yüzde 10’a yakın değer kaybeden TL’de kayıplar sürüyor. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE’yi yüzde 20’li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Eylül’de enflasyon yüzde 19.58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor.
Commerzbank bir araştırma notunda 50 ya da 100 baz puan faiz indirimi yapılmasının çok fark etmeyeceğine dikkat çekerek,
“İki senaryoda da mesaj açık olacak: TCMB faiz politikasının kura, enflasyona ya da Türkiye ekonomisinin istikrarına etkisi ile ilgilenmiyor. Para politikası kararları TCMB tarafından değil Cumhurbaşkanlığı tarafından veriliyor.”
Reuters anketinde yılsonu politika faizi medyan tahmini yüzde 16.5’de şekillenirken tahminler yüzde 16-17 bandında yer alıyor.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını 21 Ekim’de saat 1400’te açıklayacak.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

ALİ HAMANEY OPERASYONUNDA ŞOK İDDİA: CESEDİNİN YANINDA MOSSAD AJANI MI VARDI?

BEYLİKDÜZÜ DÖNEMİNE SORUŞTURMA: İMAMOĞLU İÇİN HAPİS İSTEMLİ YENİ DAVA

HAMANEY SONRASI İLK AÇIKLAMA: İRAN “TARİHİN EN AĞIR SALDIRISI” İÇİN HAZIRLIKTA

ABD-İSRAİL OPERASYONU SONRASI ORTADOĞU’DA SARSICI GELİŞMELER: İRAN LİDERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI, MİSİLLEME BAŞLADI

PEZEŞKİYAN: MASUM ÖĞRENCİLERİN ÖLÜMÜ TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK

 DIŞİŞLERİ’NDEN İRAN SAVAŞI İÇİN İLK AÇIKLAMA: KÜRESEL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR

ERDOĞAN’DAN İRAN SALDIRILARI SONRASI İLK AÇIKLAMA: “ENDİŞE DUYUYORUZ”

İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN LİDERİ HAMANEY ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

ORTADOĞU’DA TANSİYON FIRLADI: TRUMP OPERASYONU İLAN ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL AKIN GÜRLEK İÇİN YENİ TARİH VERDİ

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ GÜNDEMİ KARIŞTIRDI: BAKAN TEKİN’DEN DİKKAT ÇEKEN SAVUNMA

AKARYAKITA ZAM GELDİ: BENZİNDE TABELA YENİDEN DEĞİŞTİ

BOLU BELEDİYE BAŞKANI TANJU ÖZCAN GÖZALTINA ALINDI

TBMM’DE GERGİN OTURUM: DİPLOMA POLEMİĞİ GÜNDEME OTURDU

MAHKEMEDE ÇARPICI AN: SAVCI “DÜŞSÜN” DEDİ, KARAR ERTELENDİ

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA ARA KARAR: TUTUKLULUKLAR SÜRÜYOR, 7 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

AVCILAR’DA METROBÜS KAZASI: İBB SOSYAL TESİSLERİ DURAĞI’NDA 2 ARAÇ ÇARPIŞTI, YARALILAR VAR

PAKİSTAN’DAN TALİBAN’A SERT MESAJ: “AÇIK SAVAŞ BAŞLADI”

EDİS HAVALİMANINDA GÖZALTINA ALINDI: ÜNLÜLERE YÖNELİK SORUŞTURMADA YENİ GELİŞME

 OKULLARDA YENİ DÖNEM: BAĞIMLILIK TARAMASI BAŞLIYOR

ÖCALAN’DAN YENİ MESAJ BEKLENİYOR: FESİH ÇAĞRISININ YILDÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA

AYM BAŞKANI’NDAN KRİTİK DOSYALARLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE 5,7 MİLYAR DOLARLIK ERİME

AVRUPALI BELEDİYE BAŞKANLARININ ZİYARET TALEBİNE İKİNCİ KEZ RET: SİLİVRİ GÜNDEMİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINDI

MSÜ HAVA HARP OKULU’NDA FLAŞ OPERASYON: UYUŞTURUCU İDDİASI GÜNDEMDE

TRT DİZİSİNDE FLAŞ DEĞİŞİM: İSMAİL HACIOĞLU GİTTİ, YERİNE GELEN İSİM ŞAŞIRTTI

YARIN GÖRÜLECEKTİ AMA GÖRÜLMEDİ: İMAMOĞLU’NUN ‘ÇİRKİN’ DAVASI KAPANDI

KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMESİ SORUSU KRİZE DÖNDÜ: İKİ BAKAN TOPU ERDOĞAN’A ATTI

“ŞİKÂYETİ BEN İNCELEYECEĞİM” ELEŞTİRİLERİNE GÜRLEK’TEN NET AÇIKLAMA

“HATAY’I VERİN” SÖZLERİ KRİZ YARATTI: TEPKİLER PEŞ PEŞE

Yükleniyor


MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE 5,7 MİLYAR DOLARLIK ERİME

ŞİMŞEK: İRAN BELİRSİZLİĞİ BİTERSE TÜRKİYE EKONOMİSİ RAHATLAYACAK

SİGARA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ: ZAM ÜSTÜNE ZAM

GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI, ÜRETİM GERİLEDİ

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

İRAN GERİLİMİ DÜŞTÜ, MOTORİN ZAMMI RAFA KALKTI

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

  • Pazar 12.8 ° / 2 ° Güneşli
  • Pazartesi 13.7 ° / 2.1 ° Güneşli
  • Salı 15.9 ° / 3.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13