DOLARDA REKOR ÜSTÜNE REKOR ZİRVE

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine bu hafta yapılacak PPK'da da devam edebileceği endişesiyle 9.37'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvede işlem gördü.

EKONOMİ 19.10.2021 09:48:32 0
DOLARDA REKOR ÜSTÜNE REKOR ZİRVE

Dolar/TL, enflasyon artarken Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerine başlamasının etkisiyle yükselişini sürdürüyor.
Dolar/TL, haftanın ikinci gününde 9,37’lik tarihi zirveyi gördü. Euro/TL’de de 10,92’lik rekor görüldü.
Piyasalar 21 Ekim Perşembe günü açıklanacak TCMB’nin faiz kararına odaklanırken, faiz indirimlerinin devam etmesi bekleniyor.
21 EKİM’DE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
TCMB’nin gevşeme döngüsüne TL’deki değer kaybına rağmen Ekim’de de devam etmesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazısı sıkı politika yanlısı olarak bilinen banka yöneticilerini görevden almasının ardından indirim beklentilerin yarısı 50 baz puan, diğer yarısı ise 100 baz yönünde oluşuyor.
Reuters anketine katılan 21 kurumdan 10’u politika faizinin yüzde 17.5’e indirilmesini beklerken, diğer 10 kurum ise yüzde 17 seviyesine çekilmesini bekliyor. Bir kurum ise politika faizinin sabit bırakılacağı görüşünde.
Geçtiğimiz hafta, Erdoğan, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştükten sonra aynı gece faiz kararlarında oy hakkı bulunan TCMB başkan yardımcıları Semih Tümen, Uğur Küçük ile PPK üyesi Abdullah Yavaş’ı görevden aldı.
Reuters’a bilgi veren kaynaklara göre, piyasanın iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indirim kararına eylül ayında da itiraz eden Küçük, ABD’de yaşayan ve sadece PPK kararları için Türkiye’ye gelen ve birçok karara katılmayan Yavaş ve başkan olmak istediği basında yer alan Tümen TCMB’den geçen hafta gönderilmiş oldu.
FRANSIZ BANKADAN FAİZ VE DOLAR TAHMİNİ
Fransız yatırım bankası Societe Generale, bir önceki PPK’da olduğu gibi politika faizini 100 baz puan indireceğini, dolar/TL’nin ise yıl sonunda 9.8 olacağını tahmin etti.
SocGen araştırma notunda, Erdoğan’ın üç yöneticisini görevden almasıyla, “yüksek faizin yüksek enflasyona yol açtığı yönündeki alışılmışın dışındaki görüşüne karşı çıkacak herkesten bilfiil kurtulmuş olduğunu” belirtti.
Enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi ise dolar/TL’nin 9.37’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi görmesinde bir neden oldu.
Kavcıoğlu, TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde ise halka açık açıklamalarında enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, enflasyonun yeniden düşüş trendine gireceğini belirtiyor.
‘DAHA SIKI POLİTİKA GEREKİRKEN…’
Birçok bankacı TCMB’nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getiriyor.
TD Securities Portföy Stratejisi Müdürü Cristian Maggio TCMB’nin daha sıkı bir politika izlemesi gerekirken daha gevşek bir politika izlediğini belirtti ve mevcut ve gelecekteki enflasyondan düşük nominal faizlerin lira ve enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacağını söyledi.
Kavcıoğlu, TCMB’nin para politikasında bundan sonra da riskleri gözeten bir yaklaşımı sürdüreceğini ve çekirdek enflasyonu da değerlendireceğini ifade etmişti.
Reuters PPK anketinin düzenli katılımcılarından en az üç tanesi para politikasının yönünü tahmin etmenin zorluğu sebebiyle bu ayki ankete katılmayacaklarını belirtti.
ENFLASYON İKİ BUÇUK YILIN ZİRVESİNDE
Sadece Eylül ayı başından beri yüzde 10’a yakın değer kaybeden TL’de kayıplar sürüyor. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE’yi yüzde 20’li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Eylül’de enflasyon yüzde 19.58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor.
Commerzbank bir araştırma notunda 50 ya da 100 baz puan faiz indirimi yapılmasının çok fark etmeyeceğine dikkat çekerek,
“İki senaryoda da mesaj açık olacak: TCMB faiz politikasının kura, enflasyona ya da Türkiye ekonomisinin istikrarına etkisi ile ilgilenmiyor. Para politikası kararları TCMB tarafından değil Cumhurbaşkanlığı tarafından veriliyor.”
Reuters anketinde yılsonu politika faizi medyan tahmini yüzde 16.5’de şekillenirken tahminler yüzde 16-17 bandında yer alıyor.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını 21 Ekim’de saat 1400’te açıklayacak.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10979,73%0,70
  • DOLAR

    42,36% 0,04
  • EURO

    48,99% 0,29
  • GRAM ALTIN

    5518,33% -0,58
  • Ç. ALTIN

    9236,33% -0,70

MESEM’DE ÖLEN ÇOCUKLAR SORULDU! BAKAN TEKİN MASAYI TERK ETTİ

MERKEZ BANKASI YOLSUZLUĞUNDA BİR TAHLİYE DAHA: HAK-İŞ BAŞKANININ OĞLU DA BİR AYDA ÇIKTI

CHP’DEN TRT’YE ‘HODRİ MEYDAN’ YÜRÜYÜŞÜ: GERÇEKLER EKRANA GELSİN, KORKUNUZ NE?

AKP, İMRALI ZİYARETİNE HAZIR: KRİTİK TOPLANTI TAMAMLANDI!

DEMİRTAŞ RESTİ ÇEKTİ: “BENİM ADIMA KİMSE KONUŞAMAZ!”

MHP'DEN SELAHATTİN DEMİRTAŞ MESAJI: "TAHLİYEDEN BAŞKA BİR SEÇENEK YOKTUR"

YEREL SEÇİM İRADESİ RENK DEĞİŞTİRDİ: İKİ BELEDİYE BAŞKANI AKP’YE KATILDI

OSMANİYE'DE 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

“FUTBOLDA FIRTINA BAŞLIYOR: GÜRLEK, YENİ OPERASYONUN SİNYALİNİ VERDİ!

“2023’TE VAAT EDİLMİŞTİ: ‘VATANDAŞLIK MAAŞI’ İÇİN 2026 PLANI GÜNDEMDE”

CHP’NİN “MİLLET İRADESİ’NE SAHİP ÇIKIYOR” MİTİNGLERİ SULTANGAZİ’DE DEVAM ETTİ: MEYDAN DOLDU TAŞTI

ERDOĞAN, BAHÇELİ'NİN İMRALI ÇIKIŞINA İLİŞKİN SORUYA YANIT VERMEDİ

CHP’Lİ ÖZÇAĞDAŞ: “TARİHİN EN BAŞARISIZ EĞİTİM BAKANI DÖNEMİ, EĞİTİMİ ÇÖKÜŞE SÜRÜKLEDİ”

HATAY’DA EĞİTİME DEV DESTEK: HBB’DEN 7 BİN ÖĞRENCİYE BAVUL, BİLET VE BURS PAKETİ!

KARAAĞAÇ VE İSKENDERUN’A KALICI ÇÖZÜM:HATSU DEV ALTYAPI PROJESİNİ BAŞLATTI

ÇOCUK İŞÇİYE VAHŞET: KOMPRESÖRLE HAVA SIKTILAR, 15 YAŞINDAKİ MUHAMMED YAŞAMINI YİTİRDİ

SİYASİ TRANSFERİN İLK DARBESİ:İMAMOĞLU’NUN PROJELERİ AKP’Lİ GÜRZEL’İN İMZASIYLA BAKANLIĞA GİTTİ!

BAHÇELİ İMRALI KAPISINI AÇTI:TERÖRSÜZ TÜRKİYE İSTEYEN AYAK SÜRMEZ!

BENZİN, MOTORİN, HAYAT… HEPSİ YOKUŞ AŞAĞI: ZAMLAR DURMUYOR!

AYM KARARLARINI TANIMAYAN YARGIYA İSYAN: CHP’Lİ MULLAOĞLU ‘HÂKİMLER MESLEKTEN ATILSIN!

TATİL ZEHİR OLDU: GÜNDEN GÜNE ERİYEN AİLEDEN SON KAYIP BABA OLDU

HESABI ENGELLENEN İMAMOĞLU'NDAN YENİ HESABINDAN İLK PAYLAŞIM: NEREDE KALMIŞTIK?

UKRAYNA’DA TÜRK GEMİSİNE SALDIRI: RUS İHA’SI LPG TANKERİNİ VURDU, DİPLOMASİ TRAFİĞİ BAŞLADI

SİVAS’TA DEMİR MADENİ ÇÖKTÜ: 66 YAŞINDAKİ MÜDÜR KAYIP

ZAMLI EKMEĞE TEPKİ: DÖRTYOL HALKI ÇAREYİ HALK EKMEKTE BULDU

İSMAİLAĞA SOSYAL KONUTLARA DA EL ATTI: PROJEDE DEĞİŞİKLİK YAPTIRDIKLARINI İDDİA ETTİ

TRUMP’TAN SÜRPRİZ U DÖNÜŞÜ: “KOMÜNİST” DEDİĞİ MAMDANİ İLE MASAYA OTURUYOR

KILIÇDAROĞLU; BİNALİ YILDIRIM, DOĞU PERİNÇEK VE SÜLEYMAN SOYLU İLE BİRLİKTE NİKAH ŞAHİDİ OLDU

ESKİ HDP'Lİ VEKİL YENİDEN REFAH’A GEÇTİ

ÖZGÜR ÖZEL MUSTAFA ELİTAŞ İLE YAPTIĞI SOHBETİ AKP'YE MANİDAR SÖZLER İLE AÇIKLADI

Yükleniyor


“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

EKONOMİDE YENİ ROTA: 2026’DA BÜYÜME YÜZDE 3,8, GELİR 77 TRİLYON TL!

  • Perşembe 22.3 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.4 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.2 ° / 12.3 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7