BABACAN TL'DEKİ DEĞER KAYBINI YORUMLADI

DEVA Partisi 1. Olağan Zonguldak İl Kongresi'nde konuşan Genel Başkan Ali Babacan, ABD seçimlerinden sonra gelişmekte olan ülkelerin paraları değerlenirken sadece Türk lirasının değer kaybettiğini söyledi. 

EKONOMİ 8.11.2020 20:19:43 0
BABACAN TL

Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre, partisinin 1. Olağan İl Kongresinde konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ekonomik sorunlar ve hayat pahalılığı konusunda AKP hükümetini eleştirdi.
Ekonominin kötü yönetildiğini dile getiren Babacan, “Türkiye ekonomisi şuanda uçurumdan aşağıya doğru yuvarlanıyor. Gün ve gün fakirleşiyoruz. Cebimizdeki para sürekli değer kaybediyor. ABD seçimlerinden sonra gelişmekte olan ülkelerin paraları dolar karşısında değer kazanıyor. Ama kendi paramıza bakıyoruz hızla değer kaybediyor. Bunun tek nedeni var. Öyle dış güçlermiş, iç güçlermiş, lobilermiş hepsi palavra. Tek nedeni var bunun, kötü yönetimdir. Paramızı pul ettiler” dedi.
“ESNAF ÇÖPE ATTIĞI LEVAYA MUHTAÇ OLDU”
Sosyal medyada Türk Lirasının alay konusu olduğunu, gençlerin kara mizah yaptığını anlatan Babacan, “Eskiden Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen turistler lokantalarda bahşiş olarak leva bırakırlarmış. Fakat o dönem Leva o kadar değersiz ki garsonlar o Levaları çöpe atarmış. Şimdi bırakan Euro, doları falan Bulgaristan’dan gelen turistler biraz Leva harcasın diye oradaki esnafımız dört gözle bekliyor. 1 leva 5 lirayı aşmış. Ben ve arkadaşlarım ekonominin başındayken alım gücü nasıldı şimdi ne hallere düştü” dedi. Babacan konuşmasına şöyle devam etti:
“HÜKÜMET KAFASINI 2 ELİNİN ARASINA ALIP DÜŞÜNMELİ”
*Hükümetin kafasını iki elinin arasına alıp düşünmesi lazım ben nerede hata yapıyorum, niye memleketi bu hale düşürüyorum diye. İthal edilen her şey euroyla dolarla ama ne diyorlar biz kura bakmıyoruz. Attan düştüler biz zaten inecektik diyorlar.
*Petrolü, enerjiyi, doğal gazı, hammaddeyi, pek çok tarım ürünlerini dışardan alıyoruz. Tarımda bile dışa bağımlı ülke haline geldik maalesef. Dolara bakmayalım da nereye bakalım. Neymiş biz zaten rekabetçi kur istiyoruz diyorlar.
*Peki siz tam 130 milyarın dolar üzerindeki döviz rezervini sata sata eksiye indirdiniz kuru belli bir noktada tutmak için. Tutamayınca biz rekabetçi kur istiyoruz diyorsunuz. Böyle istiyordunuz da neden 1 Ocak 2020’den itibaren cayır cayır kibritle yakar gibi Merkez Bankasının döviz rezervlerini yakıp bitirdiniz.
*Bu milleti anlamıyor sanıyorlar. Millet her şeyi görüyor. Zamanı gelince merak etmeyin hesaplaşma günü sizi bekliyor. Kur atınca biz sevinmiyoruz. Üzülüyoruz. Kur artınca A’dan Z’ye her şeye zam geliyor.
*Bunu bu millet görmüyor mu, bilmiyor mu zannediyorsunuz? Peyniri, çocuk mamalarını marketlerde kilitli kutularda satmaya başladılar biliyor musunuz? Eğer bir ürün çok miktarda çalınıyorsa market sahibi o ürüne kilit takar. Biz bu hale geldik. Fiyatlar günlük artıyor. Maaş yetmiyor.
ENFLASYON ONLARA GÖRE YÜZDE 10, SOKAKTA YÜZDE İSE YÜZDE 40
Enflasyonun da durdurulamadığını dile getiren Ali Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü;
*Enflasyon aldı başın gidiyor. Onlara göre enflasyon yüzde 10-11-12 civarında dönüp duruyor. Ama sokakta, pazarda hiç öyle enflasyon yok. Esnaf aldığı, sattığı üründe enflasyonun ne kadar olduğunu biliyor. Öyle bir hale geldik ki, zenginle fakir arasındaki uçurum büyüyor. Hayat pahalılığı can yakıyor can alıyor.
*Asgari ücret sefalet ücretine dönmüş durumda. Vatandaşlar artık alamıyorlar. Alım gücü düştü. Emekli, memur, işçi zamları devletin açıkladığı enflasyon miktarı. Ama sokakta yüzde 30-40 enflasyon var.
*Ben ve arkadaşlarımız boş aldığımız hazineyi dolu devrettik. Bu hükümet hazineyi tüketti. Doğmamış çocuklarımıza kadar borçlandırdılar bize. Biz ekonomi yönetimini bıraktığımızda o gün ki bütçe açığı 24 milyar lira.
*Yıl 2015. 2020 yılına geldik bugün ki bütçe açığı 239 milyar lira. Tam 10 misli. Fakirleşiyoruz. Bu kötü yönetim devam ederse, korkarım ki daha da kötü günler bizi bekliyor.
“HALKA YOKSULLUK KARŞISINDA SABREDİN DİYEMEZSİNİZ”
Türk halkının AKP hükümetinin kötü yönetimini ve bu yanlışların bedelini ödemek istemediğini açıklayan Ali Babacan, şu ifadeleri kullandı;
*İş dünyası güven ortamı istiyor. Parası olan Türk vatandaşı parasını başka ülkelere götürüyor. Çünkü hükümete güvenmiyor. Kendileri yaşam standartlarından en küçük taviz vermezken hiç kimse halkımızdan yokluk, yoksulluk karşısında sabır göstermesini beklemesin.
*Bunu da söylediler biliyorsunuz. Sizin göreviniz vatandaştan yokluk karşısında sabretmesini istemek değildir. Sizin göreviniz bu ülkeyi top yekün zenginleştirmektir. Refahı top yekün arttırmaktır.
*Ekonomi yönetiminin amacı 3-5 tane zengin türetmek olamaz. Ekonomi yönetmenin amacı ülkeyi top yekün zenginleştirmektir. Gelir dağılımının adil olmasıdır. Bu bizim kaderimiz değil. Bu kötü yönetim ülkenin kaderi değil.
“BEDEL MERKEZ BANKASI MÜDÜRÜNE KESİLDİ”
Merkez Bankasının başkanının görevden alınmasını da eleştiren Babacan, şu ifadeleri kullandı;
*Merkez Bankası Başkanı gece yarısı tek bir imzayla görevden alındı. Bu ülkede her şey tek bir imzayla oluyor. Daha önceden söyledim Türkiye birden büyüktür. Derin bir ekonomik kriz var. Bunun en önemli sebebi partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemidir.
*Bu sistemle ortak akıl yok edildi. Köklü kurumların itibarı sıfırlandı. Liyakat ortadan kaldırıldı. Merkezi Bankası başkanını bir gece operasyonuyla değiştirdiğiniz de, bunun aslında kötü bir yönetimin sadece bir yansıması olduğunu görüyoruz.
*Bu sistem, bu zihniyet, bu yönetim anlayışı değişmedikçe kişileri değiştirmekle sorunları çözmek mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin talimatlarını uygulayan kişileri değiştirerek ekonomide yaşanan çöküş tablosunun sorumluluğundan kaçamazlar.
*Tek sorumlusu sizsiniz. Sadece suçu bürokratlarda aramayın. Önceki Merkez Bankası Başkanını, dediğinizi yapmadığı için değiştirdiniz. Dediğinizi yapan bir merkez bankası başkanı getirdiniz. Şimdi ne oldu da onu da değiştirdiniz? Her dediğinizi yapıyordu, onun için getirdiniz. Çünkü bir suçlu lazım. Kötü giden ekonominin faturasını birine kesmek lazımdı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11189,50%1,65
  • DOLAR

    42,56% 0,00
  • EURO

    49,62% 0,09
  • GRAM ALTIN

    5722,76% -0,23
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,00

MEHMETÇİK SURİYE’YE GİRDİ: MÜNBİÇ HATTINDA HAREKÂT TRAFİĞİ…

SELVİ'DEN AKP'YE ASGARİ ÜCRET UYARISI:YOKSULUN SESİNİ DUYMAZSANIZ SANDIKTA DEPREM OLUR!

DİPLOMA GERGİNLİĞİ BÜYÜYOR: MAHKEME 2026’YA ERTELEDİ, TEPKİ ÇIĞ GİBİ!

“ÇEKMEKÖY’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU ÇATIŞMAYA DÖNDÜ: 1 POLİS ŞEHİT, 9 KAYITLI SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ!”

“İMAMOĞLU’NUN DURUŞMASINA ULUSLARARASI ÇIKARTMA: SALON DİPLOMASİ SAHASINA DÖNDÜ!”

“ÖZEL EĞİTİMDE UTANÇ GÖRÜNTÜLERİ: OTİZMLİ ÇOCUKLARA İNSANLIK DIŞI MUAMELE!”

“EVİ YIKILANI YİNE EVSİZ BIRAKTILAR: HATAY’DA KONTEYNER KENTTE TAHLİYE KRİZİ!”

“YARGIYA MHP’DEN TARİHİ UYARI: ‘DELİLSİZ TUTUKLAMA ADALET DEĞİL, ZAN YARATIR!’”

“SİLİVRİ’DE KRİTİK GÜN: İMAMOĞLU’NUN DİPLOMA DAVASI SİYASİ DEPREME DÖNDÜ!”

“REYHANLI’DA TÜYLER ÜRPERTEN VAHŞET: 10 YAŞINDAKİ ÇOCUK CANLI CANLI TOPRAĞA GÖMÜLDÜ!”

“DEMİRTAŞ–İMAMOĞLU–KAVALA–ATALAY… SİLİVRİ’DE TARİHİ ZİYARET: ‘TÜRK ANAYASASI ASKIYA ALINIYOR’ UYARISI”

“CEZAEVİNDEN HASTANEYE ‘ACİL SEVK’ ALARMI: MUHİTTİN BÖCEK’İN SAĞLIĞI ERİYOR, HUKUK SUSUYOR!”

REJİM SONRASI YENİ DÖNEM’ MESAJI: ŞARA, SURİYE’NİN GELECEK YOL HARİTASINI AÇIKLADI!

“ESKİŞEHİR’DE SAĞLIK SKANDALI: DOKTORLAR SAHTE RAPOR ÇARKI İDDİASIYLA GÖZALTINDA!”

“İŞ DÜNYASINA ÖFKE, SİYASETE SERZENİŞ: ALTAYLI’DAN SİLİVRİ’DEN EN SERT ÇIKIŞ!”

“BEŞ ÇOCUK BABASI FERYAT ETTİ, KİMSE DUYMADI: KENDİNİ YAKTI, TÜRKİYE YANDI!”

ÖZEL’İN A TAKIMI TAMAMEN YENİLENDİ: PARTİ İÇİ GÜÇ HARİTASI BAŞTAN ÇİZİLDİ!

SİYASİLERE GÜVENMEYİN ÇIKIŞI GÜNDEMİ SARSTI: EMNİYET POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI!

“TUGAY DEPOSUNDA BÜYÜK SKANDAL: ÇALINTI MALZEMELER ŞÜPHELİLERLE YAKALANDI!”

TANDOĞAN’DAN YÜKSELEN REST:TEK ADAM BÜTÇESİNE BOYUN EĞMEYECEĞİZ!

BAHÇELİ’DEN SERT MESAJ: BEN BOZKURTUM, KANDİL’E DE CİZRE’YE DE GERİ ADIM YOK!

“HATAY’DA ELEKTRİK TELLERİ YANGIN ÇIKARDI, FIRTINA ŞEHRİ ALTÜST ETTİ!”

“HATAY’DA 500 BİN SOSYAL KONUT BAŞLADI”

HATAY’DA TÜYLER ÜRPERTEN CİNAYET: EVDEKİ KAN İZLERİ HER ŞEYİ AÇIĞA ÇIKARDI

40. AĞIR CEZA’DAN SIFIR TAHLİYE! İBB DAVASINDA BEKLENEN OLMADI!

ŞARA'NIN EŞİ İSTANBUL'DA EĞİTİM HAKKINDA KONUŞTU

“DAYANIŞMA DEĞİL, SORUMLULUK”: MANSUR YAVAŞ’TAN ÇARPICI MİTİNG ÇAĞRISI

İMRALI GÖRÜŞMESİNDE FIRTINA: “YAZSAM ORTALIK KARIŞIR” DİYEN TAYYAR’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

KABUL EDİLEN İDDİANAME UYAP'A DÜŞMEDİ: CEZA MUHAKEMESİ Mİ AŞILDI?

İNDİRİM SEVİNCİ 1 HAFTA SÜRDÜ: AKARYAKITTA SOĞUK DUŞ!

Yükleniyor


OECD RAPORU KRİZİ TESCİLLEDİ: ENFLASYON DÜŞMÜYOR, 2027 VAADİ ÇÖKTÜ

BENZİN, MOTORİN, HAYAT… HEPSİ YOKUŞ AŞAĞI: ZAMLAR DURMUYOR!

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

  • Salı 14.5 ° / 11.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Çarşamba 17.8 ° / 11 ° Güneşli
  • Perşembe 16.4 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8