ARABULUCULUK SİSTEMİ YASALAŞTI!

İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin arabuluculuk sistemini getiren düzenlemenin de bulunduğu İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

EKONOMİ 15.10.2017 13:33:53 0
ARABULUCULUK SİSTEMİ YASALAŞTI!

Kanunla, 'dava şartı olarak arabuluculuk' kurumu ilk kez hukuka giriyor ve düzenlemede yer alan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu kılınıyor.
Kanuna veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartı olarak aranacak.
Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek. İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.
İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek.
Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine ekleyecek. Bu zorunluluğa uyulmazsa mahkeme davacıya son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulmasını, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderecek. İhtarın gereği yerine getirilmezse dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilecek.
Arabulucuya başvurulmadan dava açılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek.
İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi, manevi tazminat davaları, bunlarla ilgili rücu davalarında, arabuluculuk şartı aranmayacak.
Arabuluculuk Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabuluculardan, arabuluculuk yapmak isteyenleri, varsa uzmanlık alanlarını da belirterek görev yapmak istedikleri adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarına göre listeleyecek, komisyon başkanlıklarına bildirecek. Komisyon başkanlıkları, bu listeleri kendi yargı çevrelerindeki arabuluculuk bürolarına, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirecekleri sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne gönderecek.
Taraflardan biri, geçerli bir mazeret göstermeden ilk toplantıya katılmazsa, arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu olacak. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmeyecek.
Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmadığı için sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda taraflar, yaptıkları yargılama giderlerini kendileri karşılayacak.Taraflar, arabuluculuk sonunda anlaşırsa arabuluculuk ücreti, belirtilen tarifeye göre, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanacak.
Arabuluculuk sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya 2 saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hallerinde, 2 saatlik ücret tutarı ileride haksız çıkacak taraftan tahsil edilmek üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenecek. 2017 yılı Arabuluculuk Ücret Tarifesine göre bir saatlik ücret miktarı 120 lira olduğundan, bu rakam 240 liradan az olamayacak.
Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı halinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenler, arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılacak, iradeleri birbirine uygun olacak.
Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk sonunda anlaşmaya varılırsa anlaşma uyarınca taraflarca ödenecek, anlaşmaya varılamazsa ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere bütçeye konulan ödenekten karşılanacak.
Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından, son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zaman aşımı duracak, hak düşürücü süre işlemeyecek.
Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilecek ve son tutanağı imzalayabilecek.
Gazeteciler ve gemi adamları da açacakları bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı, tazminatı, işe iade davalarında, arabulucuya başvuracak.
Arabulucuya başvurulmuş olmasını bir dava şartı olarak öngören maddede hüküm bulunmayan hallerde, niteliğine uygun düştüğü ölçüde Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümleri uygulanacak.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKİYE’NİN DURUMU İÇLER ACISI”

“ZIPLAMAYAN TAYYİPÇİ” SLOGANI NEDENİYLE HANDE YENER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ESNAF KREDİSİNDE 'KOMİSYON' İDDİASI: ARALARINDA BAŞKANLARIN DA OLDUĞU 12 KİŞİ CEZAEVİNDE!

APP PLAKA KULLANANLARA 1 NİSAN’A KADAR SÜRE

LÜBNAN’DA İSRAİL OPERASYONU PÜSKÜRTÜLDÜ: TRUMP’TAN İRAN’A KARA HAREKÂTI SİNYALİ

MHP MEDYASINDAN DİKKAT ÇEKEN İDDİA: BAHÇELİ LÜBNAN–SURİYE BİRLEŞMESİNİ TARTIŞIYORMUŞ

SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR: SALI GÜNÜ BENZİN VE MOTORİNE YENİ ZAM!

ÜRETEN, DEĞER KATAN VE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN TÜM KADINLARIN YANINDAYIZ.

“ÖZGÜRLÜK HAKKI İHLALİ” İDDİASI: İBB DAVASINDA ERDOĞDU’NUN TUTUKLULUĞU GÜNDEMDE

İRAN’DAN DÜNYAYA MESAJ: “BARIŞ İSTİYORUZ AMA EGEMENLİĞİMİZİ SAVUNURUZ”

KERPE ADASI’NDA PATRİOT GERİLİMİ: TÜRKİYE “YOK HÜKMÜNDEDİR” DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİ

Üretimin Kalbinde Kadın İmzası: OYAK Çimento’da geleceği CEMENTA’lar inşa edecek

TÜSİAD DAVASINDA KARAR ÇIKTI: ORHAN TURAN VE ÖMER ARAS’A HAPİS CEZASI

HER EVDE VAR: UZMANLARA GÖRE BU 5 REÇETESİZ İLAÇ CİDDİ RİSK TAŞIYABİLİYOR

İMAMOĞLU’NDAN 9 MART MESAJI: “BU DAVA TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN EN ÇETİN SINAVI”

İMAMOĞLU DAVASI HAKKINDA KONUŞTU: GÜRLEK’TEN DİKKAT ÇEKEN ‘SAVCI’ VURGUSU

FBI Belgeleri Açıldı: Reşit Olmayan Bir Kadının Trump İddiası Gündemde

HAMBURG TÜRK BASINI YOLUNA DEVAM EDİYOR: YENİ DÖNEMİN YÖNETİMİ BELLİ OLDU

İSPANYA BAŞBAKANI PEDRO SANCHEZ NASIL SAVAŞ KARŞITLIĞININ SESİ OLDU?

“SORUŞTURMALARLA BİTMEYİZ!” HACETTEPE’DE DEV PANKARTLI PROTESTO

KARA KUVVETLERİ’NDE İHALE SORUŞTURMASI: BAKAN GÜLER’DEN İLK AÇIKLAMA

NAHÇIVAN ULUSLARARASI HAVALİMANI'NA İHA SALDIRISI: AZERBAYCAN VE İRAN’DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

HATAY’A DÜŞEN MÜHİMMAT SONRASI NATO TETİKTE: 5. MADDE TARTIŞMASI AÇILDI

KONUT BEKLEYEN BİNLERCE VATANDAŞ TEPKİLİ: TOKİ KURASINDA ‘KAYIP 497’ TARTIŞMASI

ANTRİKOTLU İFTAR MENÜSÜ TARTIŞMA YARATTI: AKP’Lİ ZENGİN’DEN “VEKİLLERİ AŞAĞI ÇEKMEYELİM” ÇIKIŞI

İRAN SAVAŞ TAKTİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ: GİZLİ SİLAHI İLK KEZ KULLANILDI

İMAMOĞLU’NDAN ADAYLIK TARTIŞMASINA NET MESAJ: “BUGÜN BANA YAPILAN YARIN BAŞKASINA DA YAPILIR”

WASHİNGTON’DA GERGİN GÜN: TRUMP’A SAVAŞ YETKİSİ VERİLDİ, KONGRE’DE İSRAİL PROTESTOSU

PETROL KRİZİ BÜYÜYOR! BAKAN ŞİMŞEK’TEN AKARYAKIT İÇİN YENİ FORMÜL

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU

Yükleniyor

loading

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRDİ AMA ZAM YİNE GELDİ! AKARYAKITTA YENİ FİYAT ŞOKU

PİYASAYA ACİL MÜDAHALE: MERKEZ BANKASI REPO İHALELERİNİ DURDURDU

BORSA İSTANBUL İDDİALARI GÜNDEMİ KARIŞTIRDI: ŞİMŞEK AÇIKLAMA YAPTI

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE 5,7 MİLYAR DOLARLIK ERİME

ŞİMŞEK: İRAN BELİRSİZLİĞİ BİTERSE TÜRKİYE EKONOMİSİ RAHATLAYACAK

SİGARA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ: ZAM ÜSTÜNE ZAM

  • Cumartesi 16.1 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.8 ° / 0.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 1.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13